Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat, marti, ca angajatii AVAS nu sunt implicati in acte si fapte de coruptie in "dosarul fraudelor bancare".
"Referitor la informatiile aparute in mass-media privind implicarea inaltilor functionari AVAS in dosarul fraudelor bancare, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului face urmatoarele precizari: Angajatii AVAS nu sunt implicati in acte si fapte de coruptie in dosarul fraudelor bancare asa cum in mod eronat s-a vehiculat in mass-media.
Conducerea AVAS nu are informatii din care sa reiasa o eventuala implicare a angajatilor Autoritatii in cercul infractional, fiind ferma in privinta pedepsirii actelor de coruptie, conform prevederilor legale in vigoare", au anuntat marti reprezentantii AVAS.
Aurel Saramet, presedintele suspendat al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, a fost director general executiv al FPS in perioada 1992 - 1993, institutie ce a precedat AVAS, adica acum 20 de ani, au spus reprezentantii institutiei.
Tot marti au luat pozitie si reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, infirmand implicarea Fondului in frauda bancara anchetata de DIICOT.
Fondul de Garantare reactioneaza la acuzatiile de frauda bancara
In dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai,... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 16:21
Garanti Bank Romania informeaza ca nu a avut nicio implicare in cazul "Dosarul bancherilor" si nu a acordat niciun fel de credit niciuneia dintre societatile comerciale aflate in cauza.
"Garanti Bank Romania nu a avut nicio implicare in cazul "Dosarul bancherilor", banca neacordand niciun fel de credit niciuneia dintre societatile comerciale aflate in cauza", au precizat reprezentantii bancii.
Precizarea vine dupa ce, in propunerea de arestare a unuia dintre inculpatii din dosar, respectiv a lui Stan Mihai, procurorii au aratat ca acesta ar fi folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancare din Romania".
In dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, si fostul general DIE, Dragos Diaconescu, potrivit unor surse judiciare.
In acelasi caz sunt cercetati, dar in stare de libertate, vicepresedintele Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), Alexandru Claudiu Cercel-Duca, si directorul suspendat al... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:23
Daniel Ruse a fost prins duminica dimineata la Oltenita si va fi dus in arestul Politiei, potrivit Antena3. Ruse nu se prezentase pentru cercetari, asa cum au facut ceilalti membri ai gruparii care au fost arestati, respectiv cele 16 persoane care au primit mandate de arestare.
Unul din liderii gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, a fost arestat, sambata, de catre un complet de judecata al Tribunalului Capitalei.
Liderul gruparii de fraudatori bancari, Daniel Ruse, si fostul general DIE, Dragos Diaconescu, au primit mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, in timp ce Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), va fi cercetat in libertate, potrivit instantei.
Frauda bancara - 10 persoane arestate
Tribunalul Calarasi a emis, sambata, zece mandate de arestare preventiva pe numele altor persoane implicae in obtinere frauduloasa de credite. Instanta a mai dispus in cazul a doi dintre inculpati masura interdictiei de a nu parasi tara, iar pentru alti 16 interdictia de a nu parasi localitatea.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Lider al gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, a incercat sa obtina ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societati, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false, potrivit DIICOT.
Frauda bancara - Bancile implicate, prea mari ca sa fie afectate de scandal - Analisti mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 09:37
Procurorii DIICOT au declarat ca membrii retelei de frauda bancara aveau legaturi la nivel inalt in institutii ale statului precum Senat, ANAF si AVAS.
Autoritatile au cerut deja arestarea preventiva a vicepresedintelui, BRD Claudiu Cercel, dupa cum a confirmat si Tribunalul Bucuresti. In dosar mai sunt inca 21 de inculpati.
Cu toate acestea, Mugur Isarescu a declarat ca nu se poate vorbi despre o "caracatita a bancherilor", salutand actiunile de aplicare a legii in dosarul fraudei bancare anchetata de DIICOT. Guvernatorul BNR a invitat mass-media la moderatie.
"Nu este vorba de caracatita bancherilor. E mai degraba vorba de un grup infractional din afara bancilor. E vorba de 16 unitati bancare, din 3 banci. Cele trei banci au vreo 2.000 de unitati bancare", a declarat Mugur Isarescu.
Ziua 1 - Frauda bancara - Doua persoane retinute de DIICOT, alte 4 suspendate din functie
Business24 iti prezinta cele mai importante informatii pe tema cazului de frauda bancara:
- Premierul Victor Ponta a spus vineri, la Targu Jiu, ca se bucura ca autoritatile statului combat asemenea retele precum cea din sistemul bancar si ca ureaza succes "in orice fel de asemenea actiune", referindu-se la audierile procurorilor DIICOT in dosarul privind fraudele din sistemul bancar.
- Mihai Grigoroiu, angajat la Ministerul Economiei, il consilia direct pe Mihai Stan la intocmirea documentelor si in procedurile pentru accesarea de fonduri europene, prin societatea de consultanta unde... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 17:52
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca bancile vor suporta fraudele comise, iar clientii bancilor nu trebuie sa se teama.
Oficialul BNR a spus ca sistemul bancar romanesc "nu este zdruncinat" si ca fraudele bancare au fost initiate de "o retea din afara sistemului bancar, care s-a constituit intr-un singur scop: sa obtina credite".
"Nu putem decat sa ne inchipuim cum s-a lucrat, dar eu vreau sa sublineie ca intr-un sistem bancar ca al Romaniei sunt foarte multe milioane de conturi, sute de milioane de conturi. Banca Centrala nu poate verifica cont cu cont", a spus Adrian Vasilescu.
"Fiecare banca isi va suporta fiecare leu si fiecare euro care va fi fraudat. Nu se va admite ca vreun cost sa fie suportat de clientela bancii. Vor suporta actionarii, nu managementul bancii".
Procurorii DIICOT au retinut 33 de persoane, printre care liderul gruparii, Daniel Ruse, si vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Saramet va fi cercetat in libertate in dosarul bancherilor acuzati de inselaciune si spalare de bani, in care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro. mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 15:01
Averea lui Aurel Saramet, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, unul dintre invinuitii in cazul celei mai mari fraude bancare din Romania, cu prejudiciu evaluat la 20 milioane de euro, are o avere estimata la 97.000 de euro.
Procurorii analizeaza implicarea a peste o suta de persoane, bancheri si angajati ai ministerului Economiei, printre care se numara Aurel Saramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Claudiu Cercel, vicepresedinte al BRD-SocGen.
Directorul FNGCIMM are terenuri, case in Bucuresti si Snagov, dar si bijuterii, tablouri si o colectie numismatica, in valoare de 97.000 de euro, potrivit declaratiei de avere publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
Saramet detine, conform declaratiei de avere, un teren intravilan de peste 200 de metri patrati in Bucuresti, achizitionat in 2003, 2, 25 hectare de teren agricol, in judetul Constanta, achizitionate in 2004 si 14 hectare de teren extavilan.
Sursa foto: Mediafax
Pe langa aceste bunuri, Saramet este proprietarul a doua case: una in Bucuresti, cu o suprafata de 272 de metri patrati si una la Snagov, de 372 de metri patrati, ambele dobandite in 2002. In aceeasi declaratie Saramet mai are trecute o casa de 164 de metri patrati in Bucuresti, cumparata in 1995, si o casa de vacanta de 77 de metri patrati in judetul Prahova, la ambele figurand ca titular Vladimir Saramet.
Directorul FNGCIMM mai are doua... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 16:15
Frauda bancara in care sunt implicate 100 de persoane, printre care se numara atat bancheri cat si angajati din Ministerul Economiei, se incadreaza intr-un lung sir de infractiuni care au zdruncinat in 2012 "cel mai sigur sector din Romania".
Procurorii DIICOT cerceteaza o frauda de 22 de milioane de euro, cea mai mare din sistemul bancar romanesc. In acest caz sunt implicate persoane cu renume in industria bancara, precum vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, dar si functionari ai statului, precum Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri.
De asemenea, directori de banci si alti angajati erau implicati intr-o retea de credite false.
Iata cateva dintre cazurile celebre de frauda bancare care au avut loc in 2012, in Romania:
Prejudiciu de 600.000 de euro la o banca din Ploiesti
In luna mai a acestui an, mai multe angajate ale unei banci din Ploiesti au realizat o frauda in valoare de 600.000 de euro, dupa ce au acordat credite cu acte false. Impreuna cu mai multi brokeri de asigurare, angajatele primeau pentru fiecare credit intre 3.000 si 5.000 de euro.
Practic, gruparea cauta persoane care solicitau imprumuturi, dar care nu erau eligibile si intocmea documentatie falsa pentru acesti clienti. Dupa ce oamenii obtineau creditul, membrii gruparii pastrau 3.000-5.000 de euro din suma obtinuta de la banca.
500.000 de euro retrasi din conturile clientilor, in Bucuresti
La inceputul lui 2012, o angajata a unei societati bancare... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 15:25
Avocatul Cristian Dutescu a explicat pentru Business24, ca exista mai multe variante care se pot aplica in cazul de frauda in care sunt anchetati 100 de bancheri si angajati ai Ministerului Economiei: fie s-au prezentat documente false la Fondul de Garantare, fie Fondul de Garantare a emis documente false.
"Este foarte vaga exprimarea din comunicatul DIICOT, probabil este un anumit sablon dupa care scriu aceste comunicate. In mod cert, rezulta ca este vorba de obtinerea creditelor bancare in mod fraudulos, deci cu incalcarea dispozitiilor legale si a normelor prudentiale. Nu au garantat creditele respective in mod legal, s-a creat impresia ca sunt garantii bancare constituite in mod legal, in realitate nu a fost asa.
Atunci trebuie vazut exact care este implicarea Fondului pentru IMM. Daca s-au elaborat si si-a asumat Fondul obligatia de a garanta pentru fondurile respective si nu li s-au prezentat acte atunci este un aspect, daca ei si-au asumat un risc atunci este un alt aspect. Trebuie verificate documentele: daca s-au prezentat documente false la Fondul de Garantare, daca Fondul a emis documente sau garantii false", a declarat Cristian Dutescu.
Companiile trebuiau sa prezinte la banca pentru a primi creditul, un plan de afaceri pe care erau obligati sa il respecte.
"Bancile isi asuma o serie de riscuri atunci cand acorda credite IMM-urilor, care in general sunt startup-uri. Se prezinta un plan de afaceri, trebuie sa fie o destinatie a banilor. Nu se... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 12:18
Doua persoane au fost retinute la sediul DIICOT, iar alte patru, printre care se numara presedintele FNGCIMM Aurel Saramet, au fost suspendate din functie. Circa 100 de persoane sunt anchetate in cea mai mare frauda bancara din Romania, pagubele depasind peste 22 milioane de euro.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a instiintat DIICOT inca din trimestrul doi despre falsuri in dosarele de credit, descoperite de propria divizie antifrauda.
In acest caz sunt implicate persoane de la conducerea bancilor, precum vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, dar si functionari ai statului, precum Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri, care a fost suspendat din functie.
Procurorii DIICOT au organizat joi dimineata 50 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu. Descinderile vizeaza angajatii a trei banci, suspecti ca dadeau credite false.
Pana in prezent, 100 de angajati de la BCR, BRD si CEC au fost ridicati si dusi la sediul DIICOT, unde procurorii vor decide daca emit ordonanta de retinere. Printre suspecti se afla si directori de banci.
Directori de banci, dar si alti angajati, erau implicati intr-o retea de credite false. Cu ajutorul directorilor se obtineau credite, banii se imparteau intre cei implicati, iar banii nu mai ajungeau niciodata la banca.
Astfel, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 08:41