A trecut aproape un an de la momentul in care Ziare.com va relata ca modernizarea Centurii Capitalei se face cu viteza melcului.
Atat de incet mergeau lucrarile, incat era greu de spus daca ele vor mai fi vreodata finalizate. Ce s-a intamplat intre timp? Nu mare lucru! Pe ici, pe colo s-au mai semnalat cateva progrese.
Dar nici pe departe suficiente pentru a-i imbunatati viata bucuresteanului. Si nici perspectivele nu sunt tocmai imbucuratoare, din pacate.
Din cauza ca avea o singura banda pe sens, Drumul National de Centura al Bucurestiului (DNCB) - lung de circa 70 de kilometri - a devenit tot mai aglomerat, inca de la inceputul anilor '90. In mod normal, statul ar fi trebuit sa inceapa inca de atunci sa modernizeze soseaua. Dar n-a facut-o.
Abia pe la inceputul anilor 2000 s-a stabilit ca centura trebuia largita de la 2 la 4 benzi. Pe atunci, Centura era in grija autoritarilor locale, care au intocmit documentatii si s-au apucat lucru. Dar s-a muncit haotic, fara vreo strategie pentru intreaga sosea. Autoritatile au reabilitat doar portiuni mici, intr-o maniera paguboasa, mai mult ca sa le arate bucurestenilor cu drept de vot ca se lucreaza la Soseaua de Centura.
Pana la urma, Centura a ajuns de la Primaria Capitalei in grija Ministerului Transporturilor. S-au refacut documentatii si s-au semnat contracte. Din pacate, in anii care au urmat, statul n-a dat bani pentru lucrari. Asa ca, rand pe rand, contractele s-au reziliat. Iar mai tarziu s-au incheiat... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 07:45
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anuntat joi ca a prevazut in bugetul pentru acest an sumele necesare realizarii proiectelor aflate in pregatire, precum autostrazile Comarnic - Brasov si Targu Mures - Iasi, dar si pentru proiecte in derulare, precum centura Bucurestiului.
Reactia vine dupa ce in presa au aparut informatii ca Ministerul Transporturilor a scos de pe lista prioritatilor unele lucrari de infrastructura, precum autostrazile Comarnic-Brasov si Targu Mures - Iasi.
Joi, la sediul CNAIR, a avut loc o intalnire intre ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, directorul general al CNAIR, Stefan Ionita, si reprezentantii directiilor regionale.
In cadrul intalnirii au fost discutate obiectivele companiei si bugetele alocate lucrarilor pentru acest an.
Totodata, ar exista sume alocate si pentru proiectele in pregatire precum autostrazile Comarnic - Brasov si Targu Mures - Iasi sau drumul de mare viteza Ploiesti - Pascani, la capitolul "Alte cheltuieli de investitii".
In proiectul de buget al Ministerului Transporturi pentru acest an, la capitolul respectiv apare o suma totala propusa de 1,935 miliarde lei.
Citeste si: "Centura Capitalei a fost abandonata de Ministerul Transporturilor. Va fi gata dupa 2020".
In plus, pentru actuala centura a Capitalei este prevazuta suma de 106,2 milioane lei din fonduri externe nerambursabile - Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), sustine CNAIR.
Pentru realizarea... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 20:54
Centura Capitalei va fi finalizata in 2016 ca un drum cu patru benzi si separator intre sensuri, insa nu se va putea circula niciodata pe aceasta artera cu 130 de kilometri pe ora, adica in regim de autostrada.
Afirmatia a fost facuta, miercuri, de Andrei Cristian, director adjunct al Directiei Generale de Monitorizare si Intretinere a Infrastructurii Rutiere din cadrul Companiei Nationale pentru Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
"La centura Capitalei se lucreaza in mod accelerat in nordul Bucurestiului, pe tronsonul dintre autostrada A1 si DN 7, iar acest tronson va fi finalizat pana la sfarsitul anului.
Se ...citeste mai departe despre "Vom merge cu 130 de kilometri la ora pe centura Capitalei? Ce spune Compania de Drumuri" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 16:50