Asociatia Pro Infrastructura (API) avertizeaza ca Centura Comarnic, parte din autostrada Comarnic-Brasov, "este foarte aproape de un nou esec", pentru ca firmele de constructii nu vor depune oferte din cauza neclaritatilor si a lipsurilor din documentia tehnica.
"Centura Comarnic (parte din Autostrada Comarnic-Brasov) este foarte aproape de un nou esec rasunator, dupa raspunsurile aiuritoare CNAIR la neclaritatile ofertantilor", scrie Pro Infrastructura pe Facebook.
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos din proiectul Autostrazii Ploiesti-Comarnic-Brasov (aflat in licitatie pentru revizuirea studiilor din 2006 si proiectare) centura Comarnic si a lansat in august licitatia pentru proiectarea si executia celor 5,2 kilometri de autostrada. Ofertele trebuiau depuse in luna octombrie, insa procedura este suspendata din cauza numeroaselor neclaritati ale ofertantilor.
"Asa cum am spus la lansarea licitatiei, studiul de fezabilitate dateaza din 2006 si prevede un traseu de-a lungul raului Prahova, prin albia acestuia, cu numeroase lucrari de deviere si regularizare a raului, fara un nod de descarcare in DN1 la nord de Comarnic. O licitatie similara a fost anulata in 2015 din lipsa de ofertanti valizi", explica API.
Specialistii in infrastructura acuza Compania de Drumuri ca documentatia tehnica pentru proiect are lipsuri majore, iar valoarea estimata pentru constructie este mult prea mica.
"Din neclaritatile ofertantilor... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:07
Asociatia Pro Infrastructura a anuntat intr-o postare pe Facebook ca varianta ocolitoare a unei localitati din nordul Romania se apropie de finalizare. Este a doua centura rutiera completa in jurul unui oras, dupa cea din municipiul Bucuresti.
Lucrarile sunt finalizate in proportie de 95%. "Insa o serie de relocari de utilitati intarziate nepermis de mult de statul roman pot strica bucuria sucevenilor si celorlalti soferi ce tranziteaza Radautiul de a circula pe cei 16,5 km de centura pana la finalul anului", a scris Asociatia Pro Infrastructura despre lucrarea in curs de amenajare in jurul orasului Radauti, judetul Suceava.
Potrivit mesajului postat pe Facebook, constructorul UMB a finalizat in ultimele luni viaductele, podurile, podetele, lucrarile hidrotehnice, terasamentele, asfaltul sau marcajele pe cea mai mare parte a proiectului.
"Au ramas cateva zone punctuale (sensuri giratorii, rigole, panouri fonoabsorbante) pe care cel mai probabil le va duce la bun sfarsit in urmatoarele saptamani. In schimb, deblocarea relocarii unor conducte a trenat ani de zile, tinand pe loc avansul santierului in cele 3 puncte. Ar mai fi de mentionat ca desi santierul este aproape finalizat, CNAIR a platit doar 35% din valoarea lucrarilor".
Asociatia solicita CNAIR sa efectueze toate platile restante si impreuna cu proprietarul retelelor de utilitati nerelocate sa finalizeze toate procedurile de relocare, astfel incat sa se poata circula pe centura Radauti pana la finalul... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 18:02
Lucrarile la cele doua sensuri giratorii suspendate de la Berceni si Oltenita, parte a Centurii Bucuresti, avanseaza intr-un ritm rezonabil, potrivit Asociatiei Pro Infrastructura.
Reprezentantii asociatiei sustin ca lucrarile au ajuns la un stadiu de maxim 15% si avertizeaza ca mai exista numeroase imobile care nu au fost eliberate pentru a se continua lucrarile de dublare a centurii.
"Lucrarile la cele 2 giratorii suspendate Berceni si Oltenita de pe centura Bucuresti si la dublarea centurii pe aceasta zona avanseaza intr-un ritm rezonabil.
Italienii de la Itinera au ajuns la aproximativ 5% stadiu fizic, executand lucrari la coloanele forate pentru fundatii, eliberarea si balastarea amplasamentului pentru largirea centurii sau la relocarile de utilitati. In continuare exista numeroase imobile ce nu au fost eliberate pentru a se putea ataca lucrarile in integralitate.
La Berceni asocierea condusa de Trameco este semnificativ mai avansata (aproximativ 15%), deja primele elevatii ale pilelor fiind in lucru. Si aici exista probleme cu lipsa accesului pentru continuarea lucrarilor.
Solicitam CNAIR si tuturor celorlalti actori institutionali relevanti sa urgenteze eliberarea amplasamentului si a tuturor avizelor necesare pentru relocarea utilitatilor si continuarea lucrarilor in cel mai scurt timp", arata Asociatia Pro Infrastructura pe pagina ei de Facebook.
...citeste mai departe despre "FOTO VIDEO Cum arata santierul celor doua giratorii suspendate pe... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 09:38
Inelul de Centura al Capitalei se afla in diferite stadii de proiectare si executie, iar noi ne-am propus ca, pana in anul 2023, sa finalizam lucrarea, a declarat, duminica, ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode.
"Inelul de Centura al Capitalei are 102 km, cu cele doua sectoare. Sectorul de sud, cu trei tronsoane, are 52 km. In aceasta perioada, tronsonul I are termen de predare a proiectului tehnic si vom emite termenul de incepere a lucrarilor pana la sfarsitul anului. La tronsonul II am inceput lucrarile pe o sectiune si vom da ordine de incepere si pe diferenta de 14 km. Din pacate, pe tronsonul III antreprenorul nu a predat proiectul la timp, i-am aplicat o penalitate si speram sa se trezeasca. Sper sa avem toate cele trei tronsoane in lucru pana la sfarsitul acestui an", a explicat demnitarul.
Ministrul de resort a adaugat ca, pentru cei 50 km din Sectorul de nord al Autostrazii de Centura a Capitalei, toate cele trei tronsoane se afla in faza de contestatii.
"In ceea ce priveste Sectorul de nord, cu cei 50 de km, avem un tronson pentru care am semnat contractul de proiectare si executie si trei tronsoane licitate, dar care se afla in perioada de contestatii, din pacate. Noi ne-am propus ca, pana in 2023, Inelul de Centura al Bucurestiului sa fie finalizat ca parte componenta a Coridorului principal pan-european Constanta - Bucuresti - Pitesti - Sibiu - Nadlac", a apreciat Lucian Bode.
La inceputul lunii octombrie,... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 07:33
Tronsonul de autostrada Rasnov-Cristian, varianta ocolitoare a municipiului Bacau si lotul 1 al autostrazii Sebes-Turda vor fi gata pana la sfarsitul acestui an, a anuntat, joi, ministrul de resort, Lucian Bode, in cadrul conferintei online RoInvest.
"Am preluat in noiembrie anul trecut mandatul si aveam in implementare aproximativ 150 de kilometri de autostrazi, drumuri expres, variante ocolitoare. In acest moment avem peste 250 de kilometri in lucru", a spus Bode.
De asemenea, au fost semnate contracte de proiectare si executie pentru inca 250 de kilometri de autostrada.
"Anul viitor avem toate sansele ca in Romania sa se lucreze pe aproximativ 250-300 de kilometri de autostrazi, drum expres si variante ocolitoare. Am dat in trafic cei 23 de kilometri de pe autostrada Lugoj-Deva, lotul 3, am dat in trafic 25 de km din autostrada Transilvania si pana la sfarsitul anului ne propunem sa finalizam tronsonul 1 din autostrada Sebes-Turda, sa finalizam sectorul de autostrada dintre Rasnov si Cristian si varianta de ocolire Bacau, 17 kilometri in regim de autostrada. Acestea sunt obiectivele pana la sfarsitul anului", a precizat ministrul Transporturilor.
El a amintit ca modelul economic bazat pe investitii al actualului Guvern priveste infrastructura de transport ca fiind coloana vertebrala a cresterii economice a tarii, astfel ca si-a planificat lucrari in valoare totala de 72,4 miliarde de euro in urmatorii 10 ani, pe toate modurile de transport.
"De unde luam... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2020, ora 12:50
Soseaua de centura a municipiului Targu Mures, care ar urma sa fie construita la nivel de autostrada, este abandonata de peste 2 ani si jumatate.
Studiul de fezabilitate si proiectul tehnic au fost realizate in 2012, licitatia pentru executia lucrarilor in 2013, fiind contractate catre compania spaniola "Copisa" in iulie 2014. Dupa 3 ani si jumatate contractul a fost reziliat la final de 2017 la un stadiu fizic de 35%, motivul principal fiind proiectul tehnic dezastruos ce nu avea legatura in multe aspecte cu realitatea. In iulie 2019, CNAIR a socs din nou proiectul la licitatie.
"In loc sa refaca detaliile tehnice pe baze solide, CNAIR a mers pe cea mai facila varianta pentru ei, insa cea mai pacatoasa pentru proiectele de infrastructura din Romania, aspect ce a dus la marile blocaje si rezilieri din ultimii ani: transformarea contractului intr-unul de proiectare si executie, in care toate riscurile izvorate din documentatia falimentara sa fie impinse pe umerii viitorului constructor.
Din septembrie 2019 pana in august 2020 licitatia a fost suspendata, deoarece CNAIR a uitat sa expertizeze lucrarile executate de constructorul initial si nu a fost capabila sa raspunda in timp util la sutele de neclaritati ale ofertantilor.
Raspunsurile publicate recent sunt halucinante: numeroase detalii lipsesc din documentatie, erori flagrante, prevederi contradictorii, precizari in bataie de joc din care nu se intelege nimic, fiind foarte multe raspunsuri de tipul >, va fi... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 10:41
Premierul Ludovic Orban a participat marti, 18 august, alaturi de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la deschiderea oficiala a lucrarilor pentru Autostrada de Centura Bucuresti (A0) Sector Sud, Lotul 2, Vidra - Bragadiru.
"Am tinut sa fiu prezent la acest eveniment extrem de important. Practic, astazi incep lucrarile pe primul tronson de autostrada de centura, din cele 7 tronsoane de autostrada care urmeaza a fi construite. Bucurestiul are nevoie de Autostrada de Centura, nu de astazi, nu de ieri, de cel putin 15 ani de zile. Indicii de trafic arata ca traficul pe Centura Bucurestiului este un trafic extrem de aglomerat, de peste 20.000 de mijloace de transport zilnic, necesitatea unei autostrazi se impune, deja, de la un trafic de peste 16.000 de mijloace de transport zilnic. Aceasta Autostrada de Centura este vitala pentru Bucuresti", a declarat Ludovic Orban.
El a explicat ca, la ora actuala, tranzitarea Bucurestiului se face fie pe actuala Centura, fie prin Bucuresti.
"Traficul de tranzit prin Bucuresti este de pana la 20%. Foarte multe mijloace de transport prefera sa intre in Bucuresti, neavand Autostrada de Centura si stim foarte bine ca, daca o iau pe actuala Centura, este un timp extrem de indelungat pana reusesc sa ajunga la destinatie", a declarat Ludovic Orban.
Seful Executivului a reamintit ca studiul de fezabilitate pentru aceasta autostrada a fost realizat in 2008, punctand ca lucrarile, de la inceputul guvernarii PNL, sunt "in progres".... mai mult
Marti, 18 August 2020, ora 12:20
Saga modernizarii soselei de centura a orasului Sacuieni din Bihor dureaza de aproape 10 ani.
Proiectul de 7,6 km a fost contractat initial in 2011, cu termen de finalizare 2013. Abia in 2013 a fost emis ordinul de incepere, fiind reziliat in 2015 la un stadiu fizic de 53%.
Au trecut 4 ani pana cand CNAIR a reusit in 2019 sa lanseze licitatia pentru reluarea lucrarilor, fiind contractate in septembrie 2019 pentru 43 de milioane de lei catre Antrepriza de Reparatii si Lucrari ARL Cluj S.A.
Obiectivul contractului il reprezinta remedierea lucrarilor existente si finalizarea celor ramase in executie cu desprindere din DN 19, intersectarea cu DJ 767A si DN 19B si revenirea pe DN 19.
"Durata contractului este de 12 luni, insa mobilizarea din teren ne face sa fim foarte rezervati cu privire la o eventuala finalizare a lucrarilor pana la finalul acestui an. Desi volumul lucrarilor este redus si se concentreaza in jurul intersectiilor prevazute cu sensuri giratorii sau in jurul rampelor podului peste calea ferata, avansul nu este cel scontat.
Solicitam CNAIR sa monitorizeze atent si acest proiect de infrastructura regionala si sa realizeze toate platile cu celeritate, iar constructorului sa apese pe acceleratie pentru a finaliza lucrarea in termenul contractual", sustin cei de la Asociatia Pro Infrastructura. ...citeste mai departe despre "VIDEO Soseaua de centura a orasului Sacuieni - Bihor ar trebui sa fie gata in 2020. De ce a fost intarziat proiectul timp de... mai mult
Marti, 28 Iulie 2020, ora 11:34
Primarul general, Gabriela Firea, a declarat ca Guvernul nici nu considera Centura Capitalei o prioritate, nici nu o transfera la Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), reafirmandu-si dorinta de a se implica pentru finalizarea acesteia.
"La inaugurarea primei parcari supraterane, cu teren de sport pe acoperis, realizata in sectorul 4 al Capitalei, am reafirmat dorinta de a ma implica energic pentru finalizarea Centurii ocolitoare a Capitalei. Din pacate, Guvernul nici nu considera Centura Capitalei o prioritate, nici nu o transfera la Primaria Municipiului Bucuresti, pentru a fi finalizata. Am preluat lucrarile la Podul Ciurel, la Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu, Pasajul Sudului in stadii incipiente si le-am dus la bun sfarsit. Am inceput acum mai putin de 2 ani largirea la 4 benzi a Bulevardului Fabrica de Glucoza si am finalizat investitia, precum si alte mari lucrari de infrastructura", a postat Gabriela Firea, vineri, pe Facebook.
Ea a spus ca a dovedit ca, impreuna cu echipa sa, duce la bun sfarsit "proiectele abandonate din Bucuresti".
"Tot asa ne asumam sa imprimam un mod de lucru energic, implicat, la Centura Capitalei. Totul este ca Guvernul sa faca ceea ce trebuia sa intreprinda demult, sa transfere acest obiectiv de investitii la Primaria Capitalei. Nu inteleg de ce este atata inversunare! Nici nu se lucreaza la Centura, dar nici nu o transfera. Poate macar in al 12-lea ceas se va lua o decizie in acest sens, spre binele bucurestenilor", a declarat... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 22:09