Amsterdamul a anuntat joi ca va interzice inchirierea de spatii de cazare pentru vacante, inclusiv prin intermediul pltaformei Airbnb, in trei zone care formeaza centrul vechi al orasului, de la 1 iulie, transmite Reuters.
In alte cartiere din capitala olandeza, inchirierea de spatii de cazare pentru vacante vor fi permise numai cu aprobare speciala si numai pentru pana la 30 de zile pe an, unor grupuri de pana la patru persoane.
Criticii s-au plans de mult ca inchirierile turistice de tipul celor care au loc prin intermediul Airbnb afecteaza centrele istorice din unele dintre cele mai iubite orase din Europa, de la Edinburgh la Barcelona.
Consilierul pentru locuinte al capitalei olandeze, Laurens Ivens, a afirmat intr-un comunicat ca aproximativ 75% din cei 780 de locuitori si organizatii care si-au exprimat punctele de vedere in aceasta problema au fost in favoarea masurii.
Porivit primariei, una din 17 cladiri din Amsterdam figureaza pe platformele de inchirieri online.
Consiliul orasului Amsterdam, de orientare de stanga, s-a exprimat public pentru reducerea turismului de masa si a deranjului provocat de turisti in centrul vechi.
Cartierele unde Airbnb va fi interzisa includ districtul cu lumini rosii, vechi de 500 de ani, si majoritatea zonei din interiorul inelului de canale, care este protejata de UNESCO. ...citeste mai departe despre "Autoritatile din Amsterdam interzic inchirierea spatiilor de cazare din centrul vechi al orasului incepand cu 1... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 08:07
Politia Capitalei a efectuat in noaptea de sambata spre duminica o actiune in zona Centrului vechi, fiind aplicate 35 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 45.000 de lei.
"In cadrul actiunii au fost aplicate 35 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 45.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 republicata privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, precum si pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice", precizeaza un comunicat de presa al DGPMB, transmis duminica AGERPRES.
De asemenea, politistii au retinut doua certificate de inmatriculare.
Actiunea, care se circumscrie activitatilor dispuse de MAI si Politia Romana pentru asigurarea unui climat de liniste publica, protectia cetateanului fata de practicile comerciale ilicite si insanatosirea mediului de afaceri, a beneficiat si de sprijinul Directiei Generale a Jandarmeriei Bucuresti, al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, Autoritatii Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti. ...citeste mai departe despre "Razie in Centrul vechi, sambata seara, cu amenzi de 45.000 de lei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Ianuarie 2020, ora 13:30
Inspectorii Anti-Frauda ai ANAF au efectuat sambata, de Valentine's Day, mai multe controale in Centrul Vechi al Capitalei.
Astfel, 220 de inspectori ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala au verificat activitatea a 95 de localuri si cluburi de noapte din Centrul Vechi si au constatat atat incalcari ale obligatiei legale de emitere a bonului fiscal, cat si comercializarea de bauturi alcoolice spirtoase fara banderole fiscale, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice, remis luni Ziare.com.
Pentru sanctionarea acestor nereguli, inspectorii antifrauda fiscala ...citeste mai departe despre "Razie in Centrul Vechi, de Valentine's Day: Localuri inchise si amenzi uriase" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 13:52
Inspectorii Anti-Frauda din ANAF au efectuat, in noaptea de sambata spre duminica, un control in 25 de localuri din Centrul Vechi al Bucurestiului, in urma caruia au dispus suspendarea activitatii la 7 dintre acestea si au aplicat amenzi totale de 294.000 lei, pentru acte de evaziune fiscala.
La actiune au participat circa 100 de inspectori ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), conform Ministerului Finantelor.
In urma verificarilor au mai confiscate sume de 2.976 euro si 29.709 lei. mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 14:05
Proiectul privind un studiu de fundamentare prin care sa se decida cum vor fi reabilitate zece cladiri cu risc seismic din Centrul Istoric aflate in proprietatea municipalitatii, construite intre 1824 si 1930, a fost aprobat, joi, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
Proiectul de hotarare are in vederea aprobarea unui studiu de fundamentare prin care sa fie prospectata posibilitatea inceperii unui proiect de investitie in regim de concesiune de lucrari publice sau servicii ori printr-un parteneriat public- privat pentru consolidarea si restaurarea cladirilor cu risc seismic din Centrul Istoric aflate in proprietatea municipiului Bucuresti.
Pe lista imobilelor se afla 10 cladiri construite intre 1824 si 1930
Pe lista imobilelor pentru care ar putea fi realizat studiul de fundamentare se afla zece cladiri cu ani de constructie intre 1824 si 1930, cu regim de inaltime de pana la patru etaje si cu suprafete intre 144,45 metri patrati si 3.132,85 metri patrati.
Trei din cele zece cladiri sunt pe strada Lipscani, la numerele 33, 44 si 75, alte doua sunt pe strada Blanari, la numerele 6 si 13 si cate una pe strazile Franceza nr. 5, Covaci nr. 11, Baratiei nr. 50, Sfanta Vineri nr. 7, corpul B si Calea Mosilor nr. 82 (cunoscuta sub numele de Hanul Polonez).
Studiul de fundamentare trebuie sa aiba in vedere modalitatea in care se vor consolida si restaura cladirile, sustinerea financiara si care va fi contributia municipalitatii, dar si mai multe... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 19:40
Proiectul privind functionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric, care stabileste ca terasele din aceasta zona sa functioneze pana la ora 4.00, nu a intrunit numarul de voturi pentru a fi adoptat in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Proiectul a fost votat de 16 consilieri generali, membri ai PDL si PPDD, in timp ce alti 23 dintre cei prezenti in sala la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, membri ai USL, s-au abtinut.
Proiectul pentru functionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric cuprinde regulile privind activitatile de alimentatie publica ce se desfasoara intre 15 martie si 15 noiembrie si stabileste ca terasele din aceasta zona sa functioneze pana la ora 4.00.
"Agentii economici care detin terase amplasate in Centrul Istoric Bucuresti in perimetrul delimitat de Bulevardul Regina Elisabeta la nord, Bulevardul I.C. Bratianu la est, Splaiul Independentei la sud si Calea Victoriei la vest, au obligatia ca, la orele 4.00, mobilierul sa fie strans in scopul asigurarii conditiilor necesare efectuarii serviciilor de salubrizare", se arata in regulamentul supus aprobarii in sedinta de luni a CGMB.
Lansat in dezbatere publica in luna ianuarie, proiectul propunea initial ca terasele sezoniere din Centrul Istoric sa functioneze, intre 15 martie si 15 noiembrie, doar pana la ora 22.00, exceptie de la aceasta regula facand terasele din perimetrul delimitat de strazile Lipscani, Bulevardul I.C. Bratianu, Splaiul Independentei si... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 18:00
Mircea Dinescu va deschide in luna noiembrie in Centrul Vechi al Capitalei un restaurant cu specific romanesc, unde vor fi servite preparate traditionale, majoritatea produse in ferma poetului de la Cetate. "Voi deschide in luna noiembrie un restaurant in Centrul Vechi din Bucuresti. Va fi cu produse de la Cetate, cu vinuri si mancare traditionala", a declarat pentru MEDIAFAX Mircea Dinescu.
Restaurantul va avea 200 de locuri si va functiona intr-un spatiu inchiriat, cu parter si crama.
Dinescu nu a vrut sa faca publica valoarea investitiei, argumentand ca aceasta este in derulare.
"Am refacut toate retetele vechi de acum 200 de ani. Nu va fi un restaurant cu mititei, ci unul pentru oameni fini. Restaurantul, in al carui nume va fi si Dinescu, va avea si un subtitlu: In cautarea savorilor pierdute", a spus Dinescu.
El a vandut la sfarsitul lunii iulie firma Agroindustriala Giubega, care administreaza 800 de hectare de teren agricol, catre un om de afaceri turc. "Am vandut pentru ca nu vreau sa ma mai ocup de agricultura mare.
Vreau sa ma ocup doar de turism, cultura si viticultura", declara Dinescu la inceputul lunii septembrie. mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 07:40
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu spera ca o parte a Centrului Istoric Vechi al Bucurestiului sa revina institutiilor financiare, dar recunoaste dupa 20 ani de eforturi ca viitorul apartine cel mai probabil restaurantelor, care sunt o concurenta de netrecut, potrivit Mediafax."Nu vom concura bineinteles cu restaurantele, probabil ca viitorul Centrului Vechi al Bucurestiului va inclina spre ceea ce se intampla in prezent.
Dar cred ca reabilitarea si readucerea spiritului se poate face numai cu institutii care au si resurse financiare.
Nu cred ca reabilitarea s-ar putea face numai cu bani bugetari sau de la municipalitate", a afirmat Isarescu, prezent la lansarea volumului "Centrul istoric financiar-bancar al Bucurestilor", semnat de arhitectul Cristina Turlea.
Guvernatorul bancii centrale spune ca dezvoltarea financiar-bancara nici n-ar mai permite pentru cladirile din zona istorica sa fie sedii de banca, aratand ca inclusiv in City-ul londonez sau pe Wall Street mai sunt doar putine sedii centrale ale marilor institutii financiare.
"Sa nu cumva sa ne gandim ca putem reface centrul financiar-bancar al Bucurestiului ca atare. (...) Cred ca sa readucem o parte din institutiile financiare in Centrul Vechi se mai poate.
Bursa de Valori ar fi un exemplu si ar trebui sa revina in cladirea Bibliotecii Nationale. Camera de Comert a rascumparat aceasta cladire, care pastreaza si ringul bursei.
Simbolul bursei, ringul, refacut, ar arata ca aceasta tara are traditie. A pastra istoria... mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 19:04
Centrul Vechi a dat startul tranzactiilor derulate intre proprietarii de cafenele, pub-uri si restaurante, dupa ce doi ani la rand investitorii au preluat magazine vechi, de cele mai multe ori in paragina, le-au consolidat si au reusit sa le transforme in unitati cu vanzari de sute de mii de euro anual. Pana acum cel putin patru restaurante si-au schimbat brandul, dupa ce administratorii acestora au semnat contracte de cedare a unitatilor refacute, utilate si mobilate in schimbul unor sume care le-au permis sa acopere investitia initiala sau chiar sa o depaseasca de doua-trei ori.
Sumele vehiculate in piata pentru vanzarea unui restaurant din Centrul Vechi in care s-au investit 200-300 de mii de euro ajung aproape de un milion de euro. mai mult
Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 10:02