Patronatele din retailul nealimentar solicita proprietarilor de centre comerciale agrearea unei noi intelegeri prin care sa existe chirie zero in perioada pandemiei de coronavirus, in caz contrar amenintand cu boicotarea redeschiderii magazinelor.
"Este un apel disperat, pentru ca suntem intr-o situatie disperata. Exista proprietari de centre comerciale care au inteles conjunctura extraordinara si neprevazuta pe care o traversam, si care au adoptat atitudinea corecta de dialog si solutiile comerciale evidente. Exista, insa, multi proprietari care forteaza plata integrala a chiriilor in conditiile in care membrii nostri au activitatea suspendata. Nu este corect nici moral si nici contractual, pentru ca retailerii nealimentari nu au putut beneficia de spatiile respective. Daca nu se intelege rapid ca nu avem de unde acoperi asemenea costuri ne vom indrepta spre colaps, iar efectele negative economice si sociale vor fi extrem de ample", sustine Cosmin Savu-Cristescu, secretar executiv RORETAIL.
In acest context, Organizatia Patronala a Retailerilor din Romania lanseaza un Apel Public la adresa reprezentantilor centrelor comerciale de a nu forta colapsul industriei de retail nealimentar si agrearea, la nivelul intregii industrii de retail, a unei noi intelegeri comerciale provizorii (New Deal) intre retailerii nealimentari si reprezentantii centrelor comerciale, axata pe doua elemente principale: zero chirie pentru perioada suspendarii activitatii magazinelor si... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 15:19
Centrele comerciale The Style Outlets din Madrid, Sevilla si Coruna vor face cadou joi seara 80.000 de euro, sub forma de cupoane pentru cumparaturi, in cadrul evenimentului "Night Shopping", cand vor fi oferite promotii si reduceri suplimentare, informeaza joi ziarul ABC.
Initiativa, prima din lume de acest tip, vizeaza prelungirea cu 3 ore - incepand cu orele 21.00 - a programului acestor centre, precum si oferte atragatoare.
Astfel, orice produs cumparat in acest interval si care costa intre 10 si 200 de euro va fi oferit gratis, in limita fondurilor fiecarui centru.
Fiecare dintre cele trei centre comerciale din Madrid ale acestui lant va primi 20.000 de euro sub forma de cupoane cadou, destinate acestor cumparaturi, in timp ce in Sevilla si Coruna aceste fonduri vor fi de cate 10.000 de euro pentru fiecare centru.
Pe langa posibilitatea de a achizitiona, complet gratis, obiecte vestimentare din ultima colectie a celor mai bune marci, evenimentul 'Night Shopping' va fi asezonat, potrivit organizatorilor, cu o petrecere plina de surprize, cu cocteiluri mojito si muzica live. mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 15:14
In conditiile in care se asteapta ca salariile sa creasca usor, iar preturile sa scada, vanzarile centrelor comerciale din Romania ar trebui sa creasca in acest an cu circa 3,5%.
"Centrele comerciale din Romania ar trebui sa aiba o crestere medie a vanzarilor de circa 3,5% in acest an. Nu vom vedea aceeasi evolutia la toate centrele comerciale, dar cele din Bucuresti si marile orase vor fi principalele beneficiare ale acestei cresteri. Estimam un avans mai accentuat pe partea de produse alimentare, astfel ca supermarketurile si hipermarketurile vor atrage mai multi clienti, ceea ce va fi bine pentru centrele comerciale in care functioneaza. Astfel si vanzarile de produse nealimentare si de servicii se va inregistra o crestere a consumului. Pe zona de cinematograf si petrecere a timpului liber vanzarile se vor mentine constante", a declarat Robert Maxim, managing partner Ensight Management Consulting, potrivit Mediafax.
In opinia sa, la cresterea vanzarilor in centrele comerciale vor contribui, pe de o parte, salariile pentru care compania estimeaza un avans de 2,6%, iar pe de alta parte o continuare a scaderii preturilor, care in 2013 s-a situat intre 1 si 8%.
"Romanii vor avea mai multi bani in buzunar, deci vor cheltui mai mult. Ceea ce este o veste foarte buna pentru retaileri si centrele comerciale, speram doar ca mediul politic sa nu o de-a in bara si sa distruga aceasta perspectiva", a adaugat Maxim.
Acesta crede ca printre factorii care ar putea avea... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 16:21
Bucuresti, Kiev si Sofia sunt singurele capitale din Europa Centrala si de Est unde dezvoltatorii au in constructie centre comerciale totalizand peste 100.000 de metri patrati, reiese dintr-un studiu realizat de CBRE la nivel mondial.
Bucurestiul se afla pe locul 45 din cele 54 de orase din lume in care se afla in constructie centre comerciale care cumuleaza peste 100.000 de metri patrati, reiese din datele transmise de CBRE Romania.
In prezent, in Bucuresti cele mai mari centre comerciale in constructie sunt Mega Mall (75.000 de metri patrati) si Parklake (70.000 de metri patrati).
Mai mult, la nivelul intregii piete locale se afla in constructie peste 267.000 metri patrati de spatii comerciale care urmeaza sa fie livrati in perioada 2014-2016 in orase precum Bucuresti, Brasov si Targu Jiu.
Datele CBRE arata ca la nivel mondial peste 39 milioane de metri patrati de centre comerciale se afla in constructie, in crestere cu 3 milioane de metri patrati fata de 2012.
Peste jumatate din aceste spatii sunt localizate in China. Orasul Shanghai ocupa prima pozitie, cu 3,3 milioane de metri patrati de spatiu in constructie, mai mult fata de suprafata totala combinata din 86 de orase europene, excluzand orasele din Rusia si Turcia. Dupa Shanghai, pe locul 2 se afla Chengdu cu 3,2 milioane, urmat de alte doua orase din China (Shenzhen si Tianjin).
Celelalte orase din top 10 sunt Istanbul, Wuhan, Moscova, Beijing, Nanjing si Guangzhou.
In Europa, dezvoltarile din... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 14:52
Decathlon, cel mai mare retailer european de articole sportive, va deschide noi magazine la Sibiu si Suceava, totalizand astfel 12 unitati functionale in Romania.
Magazinele vor fi deschise in centrele comerciale detinute de Fondul britanic de investitii Argo Real Estate Opportunities Fund (ARGO), respectiv in Shopping City Sibiu si in Shopping City Suceava.
ARGO detine patru centre comerciale in Sibiu, Suceava, Iasi si Oradea.
"Cel de-al 12-lea magazin Decathlon din Romania va fi deschis in Shopping City Sibiu catre finalul acestui an. Referitor la Shopping City Suceava, pentru a acomoda aici magazinul Decathlon vor fi necesare relocari ale unor chiriasi si reconfigurarea unor spatii, lucrari care vor fi de durata", a precizat Graham Kilbane, COO ARGO. In Era Shopping Park Iasi (alt parc comercial aflat in proprietatea ARGO), Dechatlon detine o unitate de sine statatoare.
Decathlon este o companie franceza, prezenta in peste 15 tari cu peste 400 de magazine; brandul apartine familiei Mulliez, care detine si hipermarketurile Auchan, magazinele Kiabi si cele de bricolaj Leroy Merlin.
Decathlon a intrat pe piata din Romania in anul 2009. Prin cele doua noi magazine din Sibiu si Suceava, Decathlon isi va consolida pozitia pe piata locala, cumuland un numar de 13 unitati.
"Studiile arata ca noile magazine Decathlon se vor bucura de o primire entuziasta din partea cumparatorilor din orasele respective; ne asteptam ca noile locatii sa genereze o crestere... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:39
Numeroasele proiecte de pe piata de retail, de ridicare a unor centre comerciale, in perioada 2007-2008, presupuneau investitii totale de 8,4 miliarde de euro.
Intre timp, s-a dovedit ca un mall nu este obligatoriu profitabil. Multe s-au inchis, iar pe piata au ramas doar brandurile celebre. Si, tot ele se si extind, prin noi proiecte.
In timp ce unii investitori, cum ar fi irlandezii de la Mivan Development si Moritz au abandonat planurile, altii, precum francezii de la Cora, continua dezvoltarea proiectelor promise.
Malluri ingenuncheate de criza
Armonia din Braila si-a inchis portile dupa sapte luni
Primul mall care a cazut victima crizei a fost Armonia, din Braila, un proiect dezvoltat de RED Capital Management, inchis dupa doar sapte luni de functionare, in 2009. Ghinionul a urmarit proiectul si dupa ce lacatul a fost pus pe usa. Niciun investitor nu a fost interesat sa il cumpere, dupa ce mall-ul a fost scos la licitatie, cu un pret de 25 de milioane de euro.
Grand Arena a intrat in insolventa la inceputul lui 2013
La inceputul acestui an, Grand Arena din Bucuresti (cartierul Titan), construit de dezvoltatorul Euroinvest Intermed a intrat in insolventa, la cererea a trei creditori: Arcon Constructions, Climatehnic si CZ&K. Centrul comercial a fost deschis in 2009, fiind la acea data cel mai scump mall din Bucuresti, cu o investitie de 187 milioane de euro.
Desi irlandezii de la Mivan Development si Moritz promiteau in 2008 investitii de... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 08:20
Stocul de spatii comerciale moderne va creste cu 6% in urmatorii doi ani, de la 2,7 milioane de metri patrati la finele anului trecut, in prezent fiind in constructie la nivel national proiecte totalizand 160.000 de metri patrati, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE.
"In prezent, la nivel national se afla in constructie peste 160.000 de metri patrati. Anul acesta vor fi livrate proiectele Coresi Shopping City faza I, AFI Palace Ploiesti, Cora Slobozia, Corall Constanta, Uvertura Mall Botosani si Promenada Mall. Astfel, stocul total va ajunge la peste 2,8 milioane de metri patrati si se asteapta ca in doi ani de zile stocul de centre comerciale din Romania sa creasca cu 6%", au declarat reprezentantii CBRE Romania.
In Bucuresti, vor fi inaugurate, in urmatorii ani, aproximativ 470.000 de metri patrati de centre comerciale, in timp ce constructia unor proiecte de 430.000 de metri patrati a fost oprita.
Incep lucrarile la Mega Mall. Cand va fi gata centrul comercial din Pantelimon?
O serie de proiecte si-a schimbat statutul de centre comerciale, un exemplu in acest sens fiind Armonia Arad, care se afla in proces de reconversie intr-un parc industrial sau logistic. Pentru 2014 livrarile vor include centre comerciale noi, care vor fi localizate in Capitala si Brasov.
Stocul de spatii comerciale din Romania a inregistrat o crestere de 44% in a doua jumatate a anului trecut, comparativ cu primele sase luni ale aceluiasi an, potrivit raportului CBRE... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 13:20
Romania ocupa primul loc in topul destinatiilor europene cu oportunitati pentru investitorii in centre comerciale, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliare Savills.
Tara noastra este urmata, in ordine, de Polonia, Ungaria, Cehia si Austria.
Primul loc ocupat de Romania in acest top se datoreaza cresterii rapide a cheltuielilor de consum si a vanzarilor de retail. Se estimeaza ca vanzarile de retail vor inregistra in Romania, in urmatorii cinci ani, cresteri intre 6,1% si 6,2% pe an, potrivit Mediafax.
"Chiar daca economia Romaniei este volatila, legata puternic de cea a Greciei prin relatii comerciale si financiare, Guvernul a facut progrese bune in ceea ce priveste sistemul fiscal si prin scaderea deficitului bugetar in 2011. Rata somajului este relativ scazuta, de 7,4%, iar densitatea de centre comerciale este printre cele mai reduse din cele 16 piete analizate (84 mp/1.000 de locuitori), oferind astfel bune oportunitati de dezvoltare", se arata in studiu.
In acelasi timp, randamentul pe piata centrelor comerciale din Bucuresti este de 8,75%, cel mai mare dintre pietele analizate, dupa Dublin.
In toate tarile analizate, corectiile fiscale vor pune presiune pe cheltuieli, unele tari urmand sa fie mai putin afectate decat altele.
In studiul realizat de Savills se estimeaza ca, in urmatoarele 12 - 18 luni, consumul va fi modest.
"In ansamblu, vanzarile de retail vor incepe sa-si revina incepand cu 2014. In medie, se asteapta o... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:21
Construirea de noi centre comerciale pe foste platforme industriale arata ca aceste proiecte devin din ce in ce mai interesante pentru dezvoltatorii din Romania, se arata intr-o analiza a companiei Epstein Architecture & Engineering.
Multe dintre proiectele de retail anuntate in ultima perioada sunt dezvoltate pe foste platforme industriale. In Brasov, Cora si Auchan dezvolta in fostele zone industriale Hidromecanica si Tractorul Brasov, in Bucuresti, NEPI in colaborare cu Benevo Capital se pregatesc pentru inceperea lucrarilor unui nou centru comercial amplasat pe fosta platforma Vulcan, in Ploiesti, AFI Europe dezvolta un centru comercial pe locul fostei fabrici Flacara.
"La acest moment, dezvoltarea proprietatilor de tip brownfield in Romania nu atinge proportii mari din cauza cadrului legislativ ambiguu si incomplet. In SUA si in alte tari din Europa de Vest, politicile corecte in ceea ce priveste dezvoltarile de tip brownfield au ajutat la scaderea ratei somajului, aducand cresteri ale bugetului local, imbunatatind sanatatea publica si impiedicand declinul centrelor urbane", a spus Randy Tharp, director general, Epstein Architecture & Engineering.
Proprietatile urbane de tip brownfield sunt de multe ori foarte atractive pentru dezvoltatori si investitori datorita amplasamentului zonal, a utilizarii eficiente a infrastructurii existente, a accesului mult mai facil la proprietatea respectiva.
"Dezvoltarea unei platforme de tip brownfield este intotdeauna... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 12:07