Ludovic Orban, prezent la centrala de la Cernavoda, a lansat un mesaj de apreciere pentru angajatii care s-au izolat la locul de munca pentru a mentine centrala functionala si a anuntat ca pana in 2030 se vor finaliza investitiile la cele trei reactoare nucleare.
"Pentru centrala nucleara avem planuri mari. Obiectivul nostru este sa realizam investitii de opt-noua miliarde de euro. De la instalarea Guvernului nostru este o schimbare de abordare. Vrem sa realizam aceste investitii cu parteneri internationali, seriosi si cu expertiza. In cel mai scurt timp vom negocia si semna acorduri pentru a putea sa demaram aceste investitii fundamentale pentru Romania.", a sustinut premierul Ludovic Orban. ...citeste mai departe despre "Ludovic Orban, vizita la centrala nucleara de la Cernavoda: "Obiectivul nostru este sa realizam investitii de opt-noua miliarde de euro"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2020, ora 10:56
Societatea Nationala Nuclearelectrica SA - adica cea care opereaza Centrala nucleara de la Cernavoda - anunta ca ia toate masurile necesare pentru a evita imbolnavirea angajatilor sai si pentru a-si continua activitatea, esentiala pentru Romania.
Inca de sambata, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a anuntat ca Societatea Natioanal Nuclearelectrica (SNN) urmeaza sa ia o serie de masuri pentru a preveni ca angajatii esentiali sa fie afectati de pandemia de coronavirus.
Conteaza mai ales pentru ca la Cernavoda se produce o mare cantitate de energie electrica (aproximativ 1.400 de MW/zilnic), esentiala pentru alimentarea tarii noastre.
In context, SNN anunta ca are un plan deja stabilit pentru perioada de pandemie si ca il va aplca gradual, dupa cum o va cere situatia.
"Planul de asigurare a continuitatii este (...) actualizat in mod continuu tinand cont si de standardele si experienta internationala in domeniul nuclear.
Planul se aplica gradual, de la masuri preventive de igiena pana la masuri de asigurare a personalului esential, a carui implementare depinde de nivelul de risc asociat, insa este unul prin excelenta proactiv in asa fel incat sa se reduca la minim riscul de contaminare cu coronavirus pentru personal.
Pentru asigurarea personalului esential in vederea operarii in siguranta a instalatiei, SNN/CNE are in plan inclusiv masura organizarii unui spatiu special amenajat, cu respectarea tuturor conditiilor necesare, inclusiv hrana... mai mult
Duminica, 15 Martie 2020, ora 12:44
Cetateni din Germania, Olanda si Belgia care se opun folosirii energiei atomice au format duminica un lant uman pentru a protesta fata de centralele nucleare belgiene Doel si Tihange.
Potrivit organizatorilor, peste 50.000 de oameni au luat parte la protest si au cerut inchiderea imediata a reactoarelor Tihange 2 si Doel 3, a caror siguranta a fost pusa sub semnul intrebarii dupa descoperirea a mii de microfisuri in structura acestora.
Lantul uman s-a intins de la centrala Tihange, din orasul Huy (Belgia), prin Olanda, pana in orasul german Aachen, pe o distanta de aproximativ 90 de kilometri.
Problemele tehnice de la centralele nucleare invechite ale Belgiei au provocat tensiuni cu Germania. In 2016, Berlinul a cerut guvernului belgian sa inchida temporar reactoarele Doel 3 si Tihange 2, solicitare respinsa de autoritatea belgiana de reglementare a domeniului nuclear.
Impressive #crossborder protest of 50.000 Dutch,German and Belgium people against the failing nuclear power plant of #Tihange #stoptihange pic.twitter.com/hifqai5ST1- Limburg CrossBorders (@LimburgCB) June 25, 2017
Citeste si Romania si energia nucleara: Ce se intampla cu reziduurile de la reactoare? Care sunt costurile si riscurile? ...citeste mai departe despre "Lant uman de 50.000 de persoane, din Germania pana in Belgia, prin Olanda, pentru inchiderea unor centrale nucleare cu probleme" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Iunie 2017, ora 21:46
O explozie soldata cu mai multi raniti a avut loc joi, la centrala nucleara din orasul francez Flamanville, nord-vestul tarii, pe malul Canalului Manecii. Autoritatile au informat ca explozia a avut loc "in afara zonei nucleare" si au asigurat ca nu exista niciun fel de risc nuclear.
Serviciile de securitate de la mai multe centre de urgenta din departamentul Manche au fost mobilizate la locul incidentului, care a avut loc in jurul orei locale 10:10 (ora 11:10, ora Romaniei - n.red.).
Explozia s-a produs in sala masinilor de la centrala nucleara din Flamanville.
Potrivit primelor informatii, exista raniti. Planul de interventie speciala (PPI) nu a fost declansat pentru ca nu exista niciun fel de risc nuclear, potrivit prefecturii.
Cinci persoane "s-au intoxicat usor", dar niciuna nu este grav ranita, a precizat ulterior pentru AFP Olivier Marmion, oficial de la prefectura. Unul dintre cele doua reactoare ale centralei nucleare a fost oprit.
Potrivit pompierilor, o explozie si un incendiu au fost semnalate in centrul centralei, in afara zonei nucleare.
Jacques Lepetit, primarul din Les Pieux, o comuna riverana Flamanville, nu s-a referit la vreo explozie, ci doar la "degajare de fum". Vicepresedintele Comisiei locale de informare din Flamanville, care furnizeaza informatii cu privire la orice eveniment produs la centrala, s-a intalnit cu directorul acesteia dupa incident. "Degajarea de fum este supravegheata, operatiunile sunt sub control", a spus acesta,... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 12:52
Romania vrea sa construiasca inca doua reactoare nucleare in parteneriat cu o companie din China, iar proiectul de 6,4 miliarde de euro se afla inca in faza incipienta.
Ziare.com a stat de vorba cu reprezentantii Forumului Atomic Roman (ROMATOM) despre situatia energiei nucleare din tara noastra, dar si despre proiectele viitoare din acest domeniu.
Iohannis pleaca in America - va participa la Summitul Securitatii Nucleare
Romania si energia nucleara: Ce se intampla cu reziduurile de la reactoare? Care sunt costurile si riscurile?
Acestia ne-au precizat motivul pentru care e oportun sa construim inca doua reactoare nucleare, dar au vorbit si despe cat de important este sa avem un mix energetic variat.
Care este situatia actuala a energiei nucleare din tara noastra?
In prezent, in Romania opereaza doua unitati nucleare - Unitatile 1 si 2 de la CNE Cernavoda detinute de Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (SNN). Unitatea 1 a fost data in operare comerciala in 1996, ...citeste mai departe despre "Energia nucleara in Romania: Proiect de miliarde de euro cu chinezii si independenta energetica - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 08:22
Comisia Europeana a facut publice rezultatele testelor de stres facute la centralele nucleara din Europa. Vezi care sunt recomandarile pe care le-a facut Romaniei si ce imbunatatiri are nevoie Centrala Nucleara Cernavoda, pentru a fi evitata o tragedie.
Dupa accidentul nuclear de la Fukushima, Comisia Europeana impreuna cu Grupul European pentru Siguranta Nucleara (ENSREG) au initiat o actiune voluntara de testare a 143 de centrale nucleare din Uniunea Europeana.
Aceste teste au avut la baza o metodologie comuna si au luat in considerare atat dezastrele naturale, cat si cele provocate de om (spre exemplu, efectele dupa prabusirea unui avion peste centrala sau ale unui atac terorist).
Testele au inceput in data de 1 iunie 2011.
Recomandarile pentru Romania
- Potrivit raportului, Romania ar trebui sa implementeze rapid niste standarde de protectie in caz de cutremur, mai ales in conditiile in care zona Vrancei este una foarte activa in acest sens.
- Exista putine informatii asupra punctelor slabe ale centralei si nu exista informatii potrivit carora autoritatile romane sa fi luat in considerare imbunatatirea standardelor de protectie.
- Reprezentantii Comisiei Europene au sugerat imbunatatirea protectiei volumetrice a cladirilor care contin echipamente pentru siguranta, aflate in incaperile de la subnivelul platformei. Inspectiile de rutine in ceea ce priveste pericolul inundatiilor sunt recomandate a fi facute cu o frecventa ridicata.
- Centrala... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 12:39
Romania isi va continua strategia in domeniul energiei nucleare, dar peste cateva luni pot sa apara modificari importante, iar Guvernul ar trebui sa se gandeasca la acordarea de garantii de stat pentru finantarea reactoarelor 3 si 4, a declarat joi Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei.
"Romania isi continua strategia pe nuclear. Peste cateva luni de zile pot sa apara si modificari strategice, despre care nu vreau sa vorbesc. (...) Vom sti clar daca suntem singuri in proiect (constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, n.r.), sa vedem daca Enel si ArcelorMittal mai vor. Cam in trei luni vom sti", a afirmat Serban la un seminar pe tema strategiei energetice.
El a adaugat ca pentru participarea la aceasta investitie, evaluata la 4 miliarde de euro, au fost interesate companii din Coreea de Sud, pe care insa statul nu le-a inclus in proiect.
"Poate nu ne-am priceput sa ii mentinem pe sud-coreeni in proiectul de la reactoarele nucleare 3 si 4. In luna martie trebuia sa anuntam investitorii si constructorul, dar dupa cum stiti investitorii nu au venit", a spus Serban, precizand ca valoarea investitiei este in curs de reevaluare.
Consilierul ministrului Economiei a mai spus ca ar fi timpul ca Guvernul sa ia in calcul acordarea de garantii de stat pentru derularea acestui proiect, iar participatia companiei de stat Nuclearelectrica in firma de proiect, de peste 80%, ar trebui regandita.
La finele lunii martie presedintele Traian Basescu a declarat ca... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:38
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) nu a stabilit nici pana in prezent amplasamentul pentru cea de-a doua centrala nucleara a Romaniei, proiect anuntat de autoritati cu multi ani in urma.
"Deocamdata, avem un studiu pre-locational, ce a analizat 102 locatii posibile. Pana la realizarea efectiva a investitiei mai sunt multe de facut. In primul rand, va trebui stabilit un mod de finantare a investitiei si, avand in vedere sumele foarte mari implicate, consideram ca va fi necesara atragerea de capital privat", se arata in datele transmise de minister, la solicitarea Agentiei NewsIn.
Reprezentantii Ministerului Economiei spun ca pana la stabilirea amplasamentului mai sunt multe etape de parcurs.
"Aceasta depinde de multi factori, dintre care enumeram seismicitatea, geologia solului, existenta infrastructurii de transport (sosele, cai ferate), existenta posibilitatilor de evacuare a puterii electrice in sistem, apa de racire, forta de munca.
Odata stabilita locatia posibila, se vor detalia studiile privind impactul asupra mediului si cercetarile geologice in zona si totodata va incepe dezbaterea publica pe acest subiect. In functie de rezultatele acestora, se va lua decizia finala sau se va cauta un alt amplasament", se mai arata in datele trimise de MECMA.
A disparut din strategia energetica
Desi proiectul celei de-a doua centrale nucleare a tarii se regasea si in Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007 - 2020, totusi, in forma... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 10:42
Organizatiile de mediu sustin ca autoritatile romane proiecteaza o centrala nucleara, fara sa consulte populatia.
Acuzatiile sunt respinse ferm de catre ministerul Economiei, pe care le considera neintemeiate, noteaza Romania Libera.
In 2010, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, anunta ca Romania intentioneaza sa construiasa o noua centrala nucleara, iar specialisti francezi vor realiza o expertiza pentru a stabili amplasamentul optim pentru aceasta.
Inca de anul trecut Greenpace Romania si Centrul de Resurse Juridice, au solicitat autoritatilor romane, sa prezinte public proiectul viitoarei centrale. Autoritatile au ignorat insa aceste solicitari, motivand ca proiectul nu este definitivat. In consecinta cele doua organizatii au dat in judecata statul roman.
"Instantele omit de cele mai multe ori sa verifice impactul activitatilor sau al planurilor si programelor asupra mediului, considerand ca analiza de oportunitate sau tehnica nu intra in sfera lor de competenta. In plus o astfel de expertiza este costisitoare", declara Catalina Radulescu, avocat specializat in probleme de mediu.
Cititi continuare pe ziare.com.
mai mult
Sambata, 21 Mai 2011, ora 13:28