Europa pare ca se indreapta cu pasi repezi catre un viitor fara combustibili fosili. In aprilie, Austria si Suedia si-au inchis ultimele centrale pe baza de carbune, eliminand practic carbunele din productia de energie.
De asemenea, in Marea Britanie, Anglia, Scotia si Tara Galilor au depasit saptamana trecuta, pentru prima data de la Revolutia Industriala, borna de 18 zile fara generare de energie electrica pe baza de carbune.
Intre timp, productia de energie electrica pe baza de carbune a luat o pauza de 52 de zile in Portugalia, noteaza Fast Company.
"Carbunele se afla in prezent intr-un declin final in Europa", a spus Kathrin Gutmann, directorul de campanie al grupului de lobby Europe Beyond Coal, al carui obiectiv este eliminarea carbunelui din Europa cel tarziu pana in 2030.
Potrivit reprezentantilor grupului, urmeaza ca si alte tari sa renunte la carbune mai devreme de aceasta data, fiind mentionate Franta (2022), Slovacia si Portugalia (2023), Marea Britanie (2023), Irlanda si Italia (2025).
Belgia este prima tara europeana care si-a inchis centralele pe baza de carbune, inca din 2016, fiind urmata recent de Austria si apoi de Suedia.
Acestea din urma au pariat pe surse regenerabile si, spre deosebire de tari precum Polonia, Germania si Turcia, nu au construit nicio centrala noua pe baza de carbune in ultimii ani, a mai precizat Gutmann.
In total, 15 tari europene s-au angajat sa renunte la carbune si au inceput sa ia masurile necesare, insa... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 00:00
Romania, Marea Britanie, Polonia, Spania si Franta sunt primele pe lista tarilor care trebuie sa inchida centralele energetice cu carbuni, pana in 2015, pentru a se incadra in normele de poluare stabilite de Uniunea Europeana, au aratat datele publicate vineri de Comisia Europeana, potrivit Reuters. Un total de 17 din cele 27 de state membre UE au ales 205 centrale ce vor fi inchise, conform Reuters. Romania a selectat cel mai mare numar de centrale ce vor fi inchise, 41, insa cele mai multe sunt de dimensiuni mici si au fost construite in perioada comunista. Marea Britanie a selectat 13 centrale, Polonia – 37 si Spania – 10. In ultimii ani, discutiile privind acest tip de poluare au fost umbrite de negocierile privind diminuarea emisiilor de dioxid de carbon. Subiectul este din nou pe agenda in 2009 si unele tari ar putea sa ceara o prelungire a termenului limita pentru inchiderea acestora. Uniunea Europeana a adoptat in 2001 un pachet de legi cu scopul de a reduce emisiile de dioxid de sulf si oxizi de nitrogen. Emisiile provin de la fabricile ce ard combustibili fosili, compusi ce dauneaza sanatatii oamenilor si duc la acidificarea lacurilor si solurilor. Comisia Europeana estimeaza ca implementarea integrala a legislatiei cu privire la emisiunile de compusi toxici ar putea preveni anual pana la 13.000 de decese premature. Legislatia a intampinat rezistenta din partea unor state ale Uniunii, printre care si Marea Britanie, ce sustine ca ar putea... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2009, ora 13:09