De fiecare dată când vine iarna ajungi în punctul în care te îndoiești de sistemul de încălzire pe care îl ai în locuință și te bate gândul să-l schimbi cu unul mult mai avantajos, mai ales acum, în contextul în care predictibilitatea costurilor este pusă sub semnul întrebării pe termen nedeterminat.
Şi ca să faci alegerea cea mai bună dintre centrala electrică și cea pe gaz, este necesar să cunoști avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, asta pentru că esti mereu cu ochii la cheltuielile pe care le ai cu întreținerea apartamentului.
Deși investiția inițială într-o centrală electrică este mai redusă, costurile cu combustibilul folosit, în acest caz, electricitatea, pot fi chiar și de 3-4 ori mai mari, decât în cazul centralei pe gaz.
Ca să estimezi cât consumă o centrală electrică într-o lună trebuie să ai în vedere faptul că, pentru un kw de energie termică, o centrală electrică utilizează un kw de curent electric.
Specialiştii în imobiliare de la storia.ro au luat ca exemplu un apartament de dimensiuni medii, de 40 mp, izolat corect (aceasta presupune că este anvelopat şi nu există pierderi de căldură în zona geamurilor şi usilor).
"Pentru încălzirea unei astfel de locuințe, centrala va funcționa 8 ore zilnic. Dacă optezi pentru o centrală cu o putere termică de 4 kw, rezultă un consum aproximativ de 960 kw/lună. La un preț de 0.34 lei/kw, vei plăti 326.4 lei/lună pentru... mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 03:15
Tot mai multe persoane isi indreapta atentia catre centralele termice pentru a-si aasigura tot confortul necesar pe timp de iarna. O centrala termica iti ofera sansa de a nu mai depinde de agentul termic obisnuit pentru incalzirea casei. Cu atat mai mult, in situatia actuala cand in multe zone caldura fie este insuficienta fie lipseste cu desavarsire.
In plus, o centrala termica iti ofera sansa de a beneficia tot timpul de apa calda. Astfel nu vei mai avea surpriza de a ramane fara apa calda cand iti este lumea mai draga.
Avantajele alegerii unei centrale termice pentru incalzirea locuintei sunt uriase. Iar confortul personal, pe toata perioada anului, este cel mai important criteriu de luat in calcul. Cu alte cuvinte, devii independent: ai tot timpul anului temperatura dorita in casa si, in plus, vei beneficia mereu de apa calda.
Este un mare avantaj mai ales cand stai la bloc.
Exista insa si dezavantaje, dar comparabil cu avantajele, acestea sunt minore. Unul dintre dezavantajele instalarii unei centrale termice este acela ca trebuie sa refaci reteaua de tevi din casa. Un alt dezavantaj sunt costurile. Pe langa costul centralei alese se adauga costurile instalarii si apoi cele ale combustibilului sau curentului, in functie de centrala aleasa.
Tipuri de centrale termice
La ora actuala, pe piata, existia mai multe tipuri de centrale termice. Acestea functioneaza cu diferite tipuri de combustibili (peleti, GPL, etc), cu gaz sau cu energie electrica.... mai mult
Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 16:54
Fiecare locuinta trebuie sa beneficieze de un confort termic optim pentru ca locatarii acesteia sa se bucure de o sanatate optima indiferent de temperaturile exterioare. Chiar daca in ultimul timp tot mai mult iau avant sistemele de incalzire prin panouri fotovoltaice, trebuie spus ca in Romania inca este nevoie de investitii serioase pentru astfel de sisteme de incalzire. Prin urmare cei mai multi opteaza pentru sisteme de incalzire pe baza de centrale termice.
Din fericire oferta de astfel de sisteme de incalzire este foarte numeroasa si foarte diversificata. Investitia intr-un astfel de sistem de incalzire este de asemenea accesibila unui numar important de oameni, iar eficienta acestor sisteme de incalzire recomanda o centrala termica, indiferent de tipul acesteia.
Cum facem alegerea in cazul unei centrale termice?
Chiar daca este foarte bine ca pe piata centralelor termice exista foarte multe modele, tipuri si brand-uri, atunci cand trebuie sa ne oprim asupra uneia avem o adevarata provocare. Tocmai de aceea este foarte important sa stim care sunt punctele de la care pornim pentru a alege centrala termica perfecta pentru locuinta noastra.
Primordial este sa avem in vedere suprafata care urmeaza sa aiba nevoie de incalzire cu ajutorul centralei termice. Daca pentru apartamente putem opta pentru centrale termice cu o putere mai mica, trebuie spus ca pentru casele cu o suprafata mare este nevoie de centrale termice cu o putere mult mai mare. Doar astfel poti... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 17:30
Incalzirea casei in anotimpul rece si asigurarea permanenta a unui flux de apa calda reprezinta probleme ce ne dau tuturor batai de cap. Toti oamenii isi doresc confort sporit si totodata reduceri la facturile de utilitati, fapt pentru care cei mai multi aleg sa isi instaleze in locuinta centrale termice.
Aceste echipamente reprezinta cea mai sigura si mai eficienta modalitate de a beneficia constant de o temperatura ambientala placuta, consum scazut si randament maxim.
Achizitia unui produs adaptat nevoilor tale nu este deloc usoara deoarece pe piata sunt disponibile modele diverse, destinate atat spatiilor rezidentiale cat si celor comerciale. Iata ce trebuie sa stii inainte sa alegi o centrala termica.
Suprafata si volumul spatiului ce trebuie incalzit
Echipamentul pe care vrei sa il montezi in locuinta trebuie sa faca fata nevoilor de incalzire. Prin urmare, este important sa stii ca pentru a incalzi 1 metru cub de aer ai nevoie de o centrala termica cu o putere de 40W, daca imobilul este bine izolat.
In cazul unei cladiri izolate la nivel mediu, este necesara o putere de 50W, in timp ce pentru o locuinta slab izolata cel mai bine este ca centrala sa aiba o putere de 60W.
Calculeaza suprafata totala a casei, ia in considerare numarul de camere, gradul de izolare al imobilului, amplasarea cladirii si cate persoane vor folosi acest sistem, iar astfel vei reusi sa alegi un produs potrivit nevoilor tale.
Numarul de consumatori de apa calda menajera... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 11:00
Sutele de mii de bucuresteni care au centrale termice de apartament alimentate cu gaz risca sa aiba probleme de incalzire, in zilele urmatoare, in conditiile in care, miercuri, 28 februarie, Sistemul National de Transport (SNT) al gazelor a intrat in stare de dezechilibru si era pe punctul de a ajunge in stare de risc.
Desi Transgaz SA apreciaza ca nu vor fi probleme cu furnizarea, e limpede totusi ca productia si alimentarea cu gaz nu functioneaza in mod ireprosabil, in conditiile in care s-a ajuns la limita starii de risc dupa doar trei zile de ger.
Ultima zi in care SNT a functionat in parametri optimi a fost luni, pe 26 februarie. La acel moment, in conductele Transgaz era o cantitate de 45,8 milioane de metri cubi de gaz. Cum gerul nu s-a dat dus cu una, cu doua, consumul de gaz a crescut considerabil, dezechilibrand sistemul.
In consecinta, cantitatea de gaz livrata a scazut marti, pe 27 februarie, la 38 de milioane de metri cubi, ceea ce a facut ca SNT sa nu mai functioneze optim, ci doar normal. Miercuri, insa, la ora 6:00, adica la inceputul zilei gaziere, in conductele Transgaz mai erau doar 34 de milioane de metri cubi de gaz, ceea ce inseamna ca SNT intrase in stare de dezechilibru.
Daca scaderea cantitatii de gaz ar continua in ritmul inregistrat in prima parte a saptamanii, maine vor mai ramane in conducte mult mai putin de 33 de milioane de metri cubi de gaz, ceea ce ar insemna ca SNT va intra in stare de risc.
Transgaz informeaza, pe site-ul... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 12:31
Centralele termice clasice pe gaz nu se mai importa si nu se mai produc in Comunitatea Europeana incepand cu toamna anului trecut, acestea fiind inlocuite de noile modele de centrale in condensatie, mult mai eficiente din punct de vedere economic si nepoluante.
Daca sunteti in situatia de a va inlocui vechea centrala sau doriti sa va montati una noua, este bine sa stiti care sunt avantajele centralelor in condensatie fata de cele clasice folosite pana acum.
Pentru a putea evidentia avantajele centralelor termice in condensatie, trebuie stiut si inteles modul in care acestea functioneaza. Sunt echipate cu schimbatoare de caldura mult mai mari, ceea ce inseamna ca suprafetele de schimb de caldura sunt mult mai mari; vorbim deci de un schimb de caldura mai intens care permite vaporilor de apa sa condenseze in interiorul aparatului.
Centralele termice in condensatie
Caldura rezultata din condensare este dirijata din nou in circuitul de incalzire, aducand astfel o cantitate suplimentara de energie, iar apa rezultata este eliminata catre teava de ape reziduale.
In cazul centralelor clasice, aceasta parte a energiei nu este valorificata, fiind eliminata practic odata cu gazele de ardere.
Datorita acestei noi tehnologii de functionare a centralelor in condensatie vorbim de un randament ridicat, ceea ce inseamna si un consum redus de combustibil, de pana la 35% fata de centralele termice clasice. Utilizarea acestor centrale de incalzire asigura reducerea emisiilor... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 13:24
Reprezentantii Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) considera iminenta introducerea unei taxe de mediu pentru detinatorii de centrale termice individuale.
"In ceea ce priveste studiul comparativ intre sistemul centralizat de termoficare si centrala termica de apartament, acesta demonstreaza ca in municipiul Bucuresti se recomanda si chiar impune folosirea incalzirii centralizate, avand in vedere motive de ordin social, economic si al protectiei mediului.
Astfel, sistemul centralizat de termoficare este sigur in exploatare si are o durata de viata de peste 30 de ani, este independent din punct de vedere al combustibilului folosit si poate functiona atat cu gaze naturale, cat si cu pacura, dar si cu alte surse neconventionale.
Nu in ultimul rand, este ecologic, lipsesc accizele de mediu si are o atitudine prietenoasa fata de mediu si resursele energetice", au precizat reprezentantii RADET, potrivit Profit.ro.
Vei fi obligat sa schimbi centrala termica din ...citeste mai departe despre "Taxa pentru cei care au centrale termice in apartamente? RADET considera ca introducerea ei e iminenta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 17:49
Ineficienta sistemului centralizat de incalzire, cresterea costurilor lunare si problemele CET-urilor au determinat un numar tot mai mare de romani sa aleaga un sistem propriu de incalzire, iar centralele termice au fost cea mai convenabila alternativa, spun producatorii.
Aceasta ineficienta, insa, a venit ca o "mana cereasca" pentru jucatorii internationali de pe piata de profil. Aici, cea mai mare pondere a vanzarilor este data de vanzarea de centrale termice.
"In anul 2002, conform datelor recensamantului, 2,5 milioane de locuinte foloseau ca sursa de apa calda si caldura CET-urile. In acest moment insa, doar 1,35 milioane mai sunt inca bransate - conform datelor ANRSC la nivelul lunii mai 2014.
In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,55 milioane de unitati, dintre care 1,1 milioane fiind in locuinte ce au renuntat la sistemul centralizat", a explicat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania pentru Business24.
Desi instalarea unei centrale termice murale poate costa pana la 7.000 de lei, in opt judete din tara nu mai exista deloc sistem centralizat de incalzire, fiecare familie avand, asadar propria, centrala in casa.
Mai mult decat atat, in vestul tarii se vorbeste deja de o "piata de inlocuire" a centralelor, data de o vechime a sistemului ce depaseste 10 ani, sustine managerul.
Desi vorbim de o paleta larga de consumatori, ideea de business n-ar putea fi exploatata chiar de oricine. Piata e... mai mult
Joi, 31 Iulie 2014, ora 12:35
Eliminarea subventiilor la incalzire va duce la cresterea cu 30% a pietei de centrale termice, crede Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, conform NewsIn.
"Pana in acest moment, aproximativ 50% din costul real al gigacaloriei a fost sustinut aproape in mod egal de catre guvern si bugetele locale. Cu toate ca in aceasta iarna guvernul a promis sustinerea cotei sale din subventie, costul real facturat catre populatie a crescut in anumite orase si pana la aproximativ 60%. Mare parte dintre bucuresteni vor fi nevoiti sa decida in aceasta vara daca vor plati facturile majorate in urma eliminarii subventiei sau isi vor instala o centrala termica. Eliminarea subventiilor creste costul facturat al gigacaloriei cu pana la 150%", a spus Draguleanu.
Piata de centrale termice murale de apartament ar putea ajunge in acest an la aproximativ 180.000 de unitati vandute. Anul trecut, aceasta a inregistrat un volum total de 135.000 de centrale termice comercializate. Conform estimarilor Ariston Thermo Romania, Bucurestiul va reprezenta mai mult de 10% din totalul pietei de profil, preconizandu-se ca peste 18.000 de familii vor renunta la sistemul centralizat.
"In 2011 estimam vanzari ale centralelor termice de 60.000 de bucati, o crestere fata de 2010, cand s-au vandut doar 50.000 de bucati. Cresterea din 2010 se datoreaza programului de inlocuire a centralelor electrice vechi, reusind sa vindem 5.000 de bucati si asteptam ca in 2011 sa vindem 6.000 de... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 14:29