Ungaria va incepe in zilele urmatoare sa acceseze creditul oferit de Rusia pentru a finanta extinderea centralei nucleare de la Paks, in prima faza urmand sa fie finantate cheltuieli in valoare de 98 de milioane de euro, a declarat marti secretarul de stat Attila Aszodi, transmite Reuters.
In luna decembrie 2014, Rusia si Ungaria au semnat contractul pentru constructia a doua noi unitati la centrala nucleara de la Paks. In virtutea acordului semnat intre Moscova si Budapesta, pentru finantarea proiectului, ce va fi realizat de compania rusa Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un imprumut in valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar pana in anul 2046.
"Inca nu am tras creditul oferit de Rusia, insa acest lucru se va schimba in urmatoarele ore", a declarat Attila Aszodi la o conferinta organizata de portalul de stiri financiare portfolio.hu.
Aszodi a precizat ca Ungaria va utiliza fondurile pentru a plati primele zece chitante trimise de Rosatom, in valoare combinata de 98 de milioane de euro. De asemenea, capitalul companiei de proiect Paks II Atomeromu va fi majorat si el simultan cu prima plata pentru lucrarile de extindere.
Situata la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construita in anii '80 de sovietici si furnizeaza 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Tara vecina este dependenta din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primeste 80% din necesarul de petrol si 75% din cel de... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 19:18
1Victor Ponta lauda Ungaria pentru rezultatele obtinute la negocierile cu Comisia Europeana in vederea proiectului nuclear de la Paks, care are finantare si tehnologie din Rusia. "Vor produce energie ieftina si o vor vinde... Romaniei", a sustinut deputatul PSD.
"Bravo Ungaria - bravo Viktor Orban!
Stiu ca o sa fiu linsat de postaci si propagandisti pentru ce am scris mai sus! Dar pentru oamenii care gandesc cu mintea lor prezint si explicatia - si o sa-mi dati dreptate:
1. Romania a semnat inca din noiembrie 2013 (la nivel de prim-ministru) Acordul de principiu cu China General Nuclear Power Group pentru construirea reactoarelor 3 si 4 la Cernavoda - 6 miliarde euro cu finantare INTEGRALA din China. In 9 noiembrie 2015, ministrul Energiei, Andrei Gerea, finaliza si parafa memorandumul cu firma din China! Dupa care au venit tehnocratii si si-au batut joc de proiect - iar acum sincer nu am sperante mai mari pe Energie cu noul Guvern. Asa ca sa uitam de noi grupuri la Cernavoda.
2. Ungaria si-a negociat in acest timp proiectul nuclear de la Paks cu finantare si tehnologie din Rusia (piei Satana🙈)! Si acum au primit acordul Comisiei Europene. Se vor apuca de treaba si vor produce energie ieftina pe care o vor vinde...... ati ghicit: Romaniei!
3. Noi am revenit in 2016 la planul din 2010-11 de distrugere a producatorilor de energie pe carbune: Hunedoara si Oltenia! Toata Transilvania va fi obligatoriu alimentata cu energie electrica produsa in Ungaria din... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 10:00
Un laptop continand informatii secrete legate de centrala nucleara Paks din Ungaria a fost furat dintr-o masina parcata in Budapesta, a anuntat tabloidul Blikk.
Compania care administreaza centrala insista ca laptopul are dispozitive de protectie actualizate.
Blikk a anuntat sambata ca unul dintre laptopurile managerului MVM Paks II Zrt si cateva dispozitive de stocare au fost furate dintr-o masina care a fost sparta. Datele se refereau la planurile de extindere a singurei centrale nucleare ungare.
Politia din Budapesta a lansat o ancheta.
Acordul nuclear dintre Rusia si Ungaria, ...citeste mai departe despre "Secrete ale centralei atomice din Ungaria au fost furate" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Iunie 2015, ora 20:30
Intelegerea Ungariei cu Rusia referitoare la constructia a doua reactoare nucleare noi a divizat opinia publica maghiara.
Proiectul are o valoare de 12,5 miliarde de dolari, iar unitatile se vor afla la 5 km departare de orasul Paks, in apropierea fluviului Dunarea, informeaza BBC.
Opozantii considera ca cele doua reactoare nucleare noi vor produce energie scumpa, preturile urmand sa fie peste nivelul pietei.
De asemenea, ei mai sustin ca proiectul va indatora statul si va creste dependenta de Rusia.
Contractul e secret. Momentan
Guvernul lui Viktor Orban a transmis ca reactoarele, care vor avea o capacitate de aproape 1.200 MW, sunt necesare pentru a acoperi cererea de energie, care e in crestere, si reprezinta un pas inainte pentru obtinerea independentei in acest domeniu.
De asemenea, contractul va fi desecretizat abia dupa 30 de ani.
In prezent, Ungaria are patru reactoare nucleare, care genereaza 1.900 MW si acopera 40% din necesarul acestei tari, iar ...citeste mai departe despre "Ungurii s-au aruncat sa faca un pact nuclear cu Putin uitand de piedici si riscuri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 12:59
Exista "sanse foarte mari" ca Ungaria si Rusia sa ajunga la un acord cu privire la furnizarea de combustibil pentru centrala nucleara de la Paks care sa fie acceptabil pentru UE, a declarat vineri seful de cabinet al lui Viktor Orban, dupa ce Financial Times a scris ca UE a blocat acordul nuclear.
Seful de cabinet al premierului Ungariei, Janos Lazar, a facut declaratia pentru postul national ungar de radio.
El a spus ca a participat la o intalnire cu oficiali din cadrul Euratom, la Luxemburg, miercuri, raspunzand unei intrebari despre o informatie de presa potrivit careia acordul dintre Ungaria si Rusia privind modernizarea singurei centrale nucleare unguresti ar fi fost blocat de catre UE din cauza importarii de combustibil nuclear exclusiv din Rusia.
Lazar a decarat ca Euratom doreste ca si alte parti - si nu doar Rusia - sa poata sa furnizeze combustibil nuclear centralei de la Paks (...).
Citeste mai departe despre "Ungaria, neintimidata de Comisia Europeana: Exista sanse mari pentru acordul cu Rusia" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 13 Martie 2015, ora 13:30
Comisia Europeana si oficialii agentiei Euratom au decis sa blocheze intelegerea incheiata in premierul ungar Viktor Orban si Vladimir Putin, prin care compania de stat rusa Rosatom urma sa construiasca o noua centrala nucleara la Paks.
Valoarea intelegerii parafate de cei doi lideri este de 12 miliarde de euro, iar analistii se asteapta ca decizia luata de Comisia Europeana sa inflameze si mai mult relatiile dintre Bruxelles si Moscova.
Decizia reprezinta si o punere la colt a premierului Orban, care nu s-a ferit sa curteze in mod insistent Moscova, in ciuda sanctiunilor europene aplicate dupa declansarea conflictului din Ucraina, arata Financial Times.
Drum blocat pentru Moscova
Proiectul de 12 miliarde de euro a fost incheiat la finalul anului trecut, oficialii de la Budapesta convenind cu partea rusa ca lucrarile si furnizarea de combustibil nuclear pentru centrala de la Paks sa fie incredintate direct Rosatom.
Opozitia din Ungaria a comentat pe tema cresterii dependentei energetice a tarii fata de Moscova, in conditiile in care tara importa 60% din necesarul de gaze de naturale si 80% din petrol din Rusia.
In acelasi timp, oficialii europeni au afirmat ca interventia lui Putin pentru sustinerea acestui contract nu are decat rolul de a crea o bresa in piata energetica europeana si de a destabiliza flancul estic al UE.
Refuz categoric
Comisia Europeana a respins proiectul ruso-ungar pentru centrala nucleara de la Paks, dupa ce au fost analizate... mai mult
Vineri, 13 Martie 2015, ora 09:30
1Budapesta a dat o lovitura neasteptata Comisiei Europene, marti, cand Parlamentul ungar a aprobat secretizarea pentru 30 de ani a acordului cu Rusia pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Paks, localitate aflata la 3 ore de Arad.
Valoarea contractului este de 12,5 miliarde de euro, din care 10 miliarde vor fi asigurati de firma de stat rusa Rosatom. Stirea vine la scurt timp dupa ce presedintele Vladimir Putin a vizitat Budapesta.
Reprezentantii Comisiei Europene au avertizat Ungaria inca de la mijlocul lunii trecute ca acest acord poate incalca practicile concurentiale din cadrul UE si nu are inca aprobarea Bruxelles-ului, potrivit Wall Street Journal.
Budapesta, pion rusesc pe piata energetica europeana
Comisia Europeana a incercat sa intervina in negocierea acordului derulat intre guvernul Ungariei si partenerii rusi pentru a preveni cresterea dependentei statului european de energia furnizata de Moscova.
In momentul de fata, Ungaria importa din Rusia 80% din petrolul si 60% din gazele consumate in tara.
"Vrem sa impunem o transparenta cat mai mare in orice contract vizand intelegeri de furnizare a energiei pe termen lung", afirma la sfarsitul lunii februarie vicepresedintele CE, Maros Sefcovic.
Acordul dintre Budapesta si Moscova nu a fost supus unei dezbateri in cadrul UE, iar opozitia din Ungaria acuza ca, intr-un final, contribuabili din tara vor fi cei care vor achita factura de 10 miliarde de euro catre Moscova.
O alta ingrijorare a... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 10:00
Rusia ar putea imprumuta Ungariei pana la 10 miliarde euro pentru finantarea constructiei a doua reactoare noi la centrala nucleara din apropierea orasului Paks, potrivit unei intelegeri intre premierul ungar Viktor Orban si presedintele rus Vladimir Putin.
Cele doua reactoare ar urma sa fie construite de compania Rosatom, controlata de statul rus. Rosatom construieste centrale nucleare in tari precum Bangladesh si Iran, transmite Bloomberg.
Extinderea va dubla capacitatea centralei de la Paks, a declarat Putin reporterilor dupa o intrevedere cu Orban la resedinta sa din apropierea Moscovei.
Cele doua guverne discuta, inca, termenii unui imprumut, a afirmat ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov.
Putin se foloseste de controlul asupra resurselor energetice pentru a-si intinde sfera de influenta in afara statelor foste membre ale Uniunii Sovietice, noteaza Bloomberg.
In decembrie, Putin s-a angajat sa acorde un imprumut de 15 miliarde de dolari Ucrainei, precum si o reducere a pretului perceput la livrarile de gaze naturale. De asemenea, presedintele rus a promis un imprumut de pana la 2 miliarde de dolari Belarusului.
Rusia va finanta 80% din constructia a doua reactoare in Ungaria de cate 1.200 de MW sub forma unui imprumut pe 30 de ani la dobanda mai redusa decat cea disponibila pe piata financiara, a declarat la Budapesta seful de cabinet al lui Orban, Janos Lazar. Constructia reactoarelor este estimata sa dureze 10 ani.
Ungaria va acoperi... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 07:48
Romania, Polonia si Cehia se numara printre statele cel mai putin dependente energetic din UE, dar ar putea fi nevoite in circa zece ani sa majoreze importurile de acest tip, din cauza intarzierii proiectelor nucleare si a inchiderii centralelor vechi pe carbune, informeaza Mediafax.Proiectele de constructie a unor centrale nucleare in Europa Centrala si de Est sunt intarziate sau chiar anulate din cauza deficitului de finantare si a incertitudinilor legate de pretul energiei.
Acest fapt pune in pericol aprovizionarea cu energie a tarilor din regiune si planurile de inchidere a centralelor poluante care functioneaza cu carbune.
Investitorii se retrag din aceste proiecte, ingrijorati ca viitoarele preturi ale energiei nu le vor aduce un profit bun. Multe tari din regiune au intentionat sa majoreze capacitatea de productie a energiei nucleare, pentru a-si asigura o aprovizionare constanta si pentru a putea respecta tintele Uniunii Europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Proiectele sunt intarziate de costurile mari, scaderea interesului companiilor din energie si incertitudinile privind pretul certificatelor de dioxid de cabon.
Saptamana trecuta, grupurile GDF Suez, RWE si Iberdrola s-au retras din proiectul de constructie, pana in 2017, a doua noi reactoare la centrala de la Cernavoda. Grupul CEZ a renuntat la proiect in 2010.
In proiect au mai ramas doar doi parteneri straini, ArcelorMittal si Enel, iar Romania va cauta noi investitoi, fiind foarte... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 23:20