Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavoda s-a deconectat automat, sambata dimineata, din cauza unei disfunctionalitati aparute "la partea clasica a unitatii", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Nuclearelectrica. Incidentul nu a avut impact pe partea nucleara, iar specialistii lucreaza la rezolvarea problemei si reconectarea Unitatii 2 la Sistemul Energetic National.
"SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 29 augusut 2020, din cauza aparitiei unei disfunctionalitati in partea clasica a unitatii, fara impact pe partea nucleara.
Specialistii CNE Cernavoda lucreaza la remedierea cauzei in vedere reconectarii Unitatii 2 la SEN. Deconectarea automata s-a produs in conditii de sigurata, toate sistemele unitatii functionand conform proiectului", se arata in comunicatul citat.
Totodata, reprezentantii Nuclearelectrica transmit ca deconectarea automata a Unitatii 2, precum si lucrarile de remediere a disfunctionalitatii nu au un impact advers asupra securitatii nucleare a reactorului, asupra personalului unitatii, a populatiei sau a mediului inconjurator.
Specialistii companiei cu capital majoritar de stat lucreaza acum la remedierea cauzei, pentru a reconecta Unitatea 2 la Sistemul Energetic National. ...citeste mai departe despre "Reactorul 2 de la Centrala Nucleara Cernavoda s-a deconectat automat de la sistemul energetic in urma unei... mai mult
Sambata, 29 August 2020, ora 11:25
Prima centrala nucleara plutitoare a Rusiei a ajuns la punctul final al destinatiei sale din Extremul Orient, dupa o calatorie de trei saptamani si de 5.000 de kilometri, a anuntat sambata Corporatia pentru Energie Nucleara a Federatiei Ruse, Rosatom, potrivit dpa si agentiilor de presa ruse.
Menita sa alimenteze dezvoltarea productiei de hidrocarburi in zonele extrem de izolate ale Rusiei, centrala este de fapt o barja uriasa denumita "Akademik Lomonosov", dupa cercetatorul rus din secolul al 18-lea, Mihail Lomonosov. Ea a plecat in 23 august din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde a fost alimentata cu combustibil nuclear, in directia Pevek, mic oras din Siberia, in districtul autonom Ciukotka.
"Akademik Lomonosov", o barja de 21.000 de tone fara motoare proprii, a fost tractata de mai multe nave de-a lungul calatoriei sale. Centrala nucleara plutitoare este compusa din doua reactoare cu o capacitate de 35 MW fiecare, apropiata de cea a spargatoarelor de gheata cu propulsie nucleara, fata de o capacitate de 1.000 de MW pentru un reactor obisnuit al unei centrale nucleare de ultima generatie.
"Akademik Lomonosov" are o lungime de 144 de metri si o latime de 30 de metri, avand la bord un echipaj de 69 de persoane.
Ajunsa la Pevek, ea va fi racordata la reteaua energetica locala si ar urma sa devina operationala pana la sfarsitul acestui an. Chiar daca populatia acestui mic oras din Siberia nu depaseste 5.000 de locuitori, viitoarea centrala nucleara va putea... mai mult
Sambata, 14 Septembrie 2019, ora 20:49
De la Murmansk spre extremul orient rus, prima centrala nucleara plutitoare din lume se pregateste vineri sa inceapa un voiaj de 5.000 de kilometri de-a lungul Oceanului Arctic, in pofida ingrijorarilor exprimate de organizatiile de aparare a mediului cu privire la consecintele asupra acestei regiuni foarte fragile, transmite AFP.
Destinata sa alimenteze dezvoltarea productiei de hidrocarburi in zonele extrem de izolate, centrala este de fapt o barja uriasa denumita Akademik Lomonossov care urmeaza sa plece din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde a fost alimentat cu combustibil nuclear, in directia Pevek, un mic oras din Siberia orientala, in districtul autonom Chukotka.
Calatoria ar urma sa dureze intre patru si sase saptamani, in functie de conditiile meteo si de cantitatea de gheata existenta de-a lungul rutei, chiar daca Pasajul de nord-vest, o cale maritima cu o lungime de circa 5.780 km ce leaga Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific de-a lungul coastei de nord a Rusiei, este din ce in ce mai accesibil odata cu topirea calotei glaciare din cauza incalzirii globale.
Akademik Lomonossov, o barja de 21.000 de tone fara motoare proprii, va fi tractata de mai multe nave de-a lungul calatoriei sale. Centrala nucleara plutitoare este compusa din doua reactoare cu o capacitate de 35 MW fiecare, apropiata de cea a spargatoarelor de gheata cu propulsie nucleara, fata de o capacitate de 1.000 de MW pentru un reactor obisnuit al unei centrale nucleare de ultima... mai mult
Vineri, 23 August 2019, ora 10:32
Centrala de la Cernavoda isi va injumatati, in urmatorii ani, productia, in loc sa si-o dubleze, asa cum au tot promis politicienii ca se va intampla.
De 15 ani, Centrala de la Cernavoda are doua reactoare de tip "CANada Deuterium Uranium" (CANDU), fiecare cu capacitatea de 706 MW. Cu ajutorul lor, centrala asigura intre 18% - 20% din productia de energie a Romaniei. Practic, in acest moment, Nuclearelectrica este al treilea cel mai mare producator de energie din tara, dupa Hidroelectrica si CE Oltenia. Din pacate, insa, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, iar ponderea energiei nucleare urmeaza sa scada.
In mod normal, Romania ar fi trebuit sa depuna constant eforturi sustinute nu numai ca sa conserve, ci si ca sa extinda capacitatea singurei centrale nucleare din tara.
Motive ar fi mai multe. Prin ele, faptul ca reactoarele CANDU pot produce constant energie, spre deosebire de eolienele care se opresc daca nu bate vantul sau daca e prea frig. In plus, spre deosebire de centralele pe carbune, cele nucleare produc energie fara sa polueze aerul.
Din pacate, insa, statul n-a fost in stare sa finalizeze inca doua reactoare (incepute de comunisti, la Cernavoda), in afara celor date in folosinta in 1996 si respectiv 2007. Iar acum - indiferent cine si ce ar promite - nu mai e timp pentru constructia reactoarelor noi pana la momentul in care unul dintre cele deja functionale va trebui oprit pentru retehnologizare, vreme de 2 ani, incepand cu anul 2026.
La acel... mai mult
Vineri, 29 Martie 2019, ora 00:00
Doi constructori japonezi, Taisei si Obayashi, vor participa in proiectul de realizare a unei centrale nucleare in Turcia, in urma acordului incheiat intre guvernele de la Tokyo si Ankara.
In cadrul consortiului multinational vor fi cooptate si cateva firme din Turcia, dar si compania franceza Bouygues, informeaza grupul de presa Nikkei, citat de cotianul turc Hurryiet Daily News. Este primul proiect de constructie a unei centrale nucleare pe alt continent care include firme japoneze.
Un pret mai mic
Noua centrala nucleara va fi construita in regiunea Sinop, la nord de Ankara si aproape de tarmul Marii Negre.
Constructia primului reactor va debuta in 2017, pentru punerea acestuia in functiune fiind necesara o perioada de aproximativ sase ani.
Estimarile facute de constructorii japonezi arata ca centrala nucleara de la Sinop va costa aproximativ 16,3 miliarde de dolari, un sfert din aceasta suma reprezentand costurile de constructie.
Suma este mult mai avantajoasa decat estimarile proiectului initial, care dadeau un cost final de 22 de miliarde de dolari.
Fara concurenta
Taisei va fi liderul consortiului de constructori, cele doua companii japoneze beneficiind si de avantajele incredintarii directe a proiectului, in baza semnarii acordului interguvernamental dintre Turcia si Japonia.
Operatiunile vor fi supravegheate de o firma care urmeaza sa fie desemnata in curand, dar presa japoneza da deja ca sigura numirea Mitsubishi Heavy, in calitate de... mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 13:08
Franta va inchide in 2016 centrala nucleara de la Fessenheim, cea mai veche din tara, a confirmat noul ministru francez al Mediului, Philippe Martin, informeaza agentia EFE.
Intr-un interviu publicat duminica de saptamanalul "Le Journal du Dimanche", ministrul Mediului a incdercat sa inlature dubiile privind viitorul acestei centrale din nord-estul tarii, care si-a inceput activitatea in 1978 si pe care intentioneaza sa o inchisa in 2016 sau 2017.
"Am o misiune. Voi inchide Fessenheim pana la 31 decembrie 2016", a declarat Martin, care astfel va respecta promisiunea facuta in campania electorala de presedintele socialist Francois Hollande.
Din 19 centrale nucleare care functioneaza in Franta, Executivul socialist -care guverneaza in coalitie cu ecologistii- va inchide doar Fessenheim, desi si-a luat angajamentul de a reduce cota energiei nucleare in productia totala de energie a Frantei de la 75% in prezent, la 50 % in 2025.
La inceputul lunii, centrala de la Fessenheim a avut o problema "fara consecinte" cu o valva a reactorului numarul doi. mai mult
Luni, 22 Iulie 2013, ora 11:19
Comisia Europeana a facut publice rezultatele testelor de stres facute la centralele nucleara din Europa. Vezi care sunt recomandarile pe care le-a facut Romaniei si ce imbunatatiri are nevoie Centrala Nucleara Cernavoda, pentru a fi evitata o tragedie.
Dupa accidentul nuclear de la Fukushima, Comisia Europeana impreuna cu Grupul European pentru Siguranta Nucleara (ENSREG) au initiat o actiune voluntara de testare a 143 de centrale nucleare din Uniunea Europeana.
Aceste teste au avut la baza o metodologie comuna si au luat in considerare atat dezastrele naturale, cat si cele provocate de om (spre exemplu, efectele dupa prabusirea unui avion peste centrala sau ale unui atac terorist).
Testele au inceput in data de 1 iunie 2011.
Recomandarile pentru Romania
- Potrivit raportului, Romania ar trebui sa implementeze rapid niste standarde de protectie in caz de cutremur, mai ales in conditiile in care zona Vrancei este una foarte activa in acest sens.
- Exista putine informatii asupra punctelor slabe ale centralei si nu exista informatii potrivit carora autoritatile romane sa fi luat in considerare imbunatatirea standardelor de protectie.
- Reprezentantii Comisiei Europene au sugerat imbunatatirea protectiei volumetrice a cladirilor care contin echipamente pentru siguranta, aflate in incaperile de la subnivelul platformei. Inspectiile de rutine in ceea ce priveste pericolul inundatiilor sunt recomandate a fi facute cu o frecventa ridicata.
- Centrala... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 12:39
Nuclearelectrica este dispusa sa accepte in proiectul constructiei unitatilor 3 si 4 la centrala de la Cernavoda atat companii specializate, cat si traderi de electricitate sau "in general, orice companie mare" care indeplineste unele conditi, si asteapta scrisori de interes pana in 15 decembrie, conform NewsIn."Nulcearelectrica intentioneaza sa vanda o parte din actiunile pe care le detine catre potentialii investitori. Potentialii investitori pot fi companii de utilitati, mari consumatori de electricitate, vanzatori de energie en gros sau cu amanuntul, fonduri de investitii, institutii financiare si de creditare - inclusiv banci, si, in general, orice companie mare care indeplineste cerintele cuprinse in procedura de selectare si care isi exprima interesul in acest proiect", se arata intr-un anunt al Nuclearelectrica.
Companiile interesate sa participe la acest proiect pot depune ofertele angajante pana in 15 decembrie.
Investitia va fi derulata de societatea mixta EnergoNuclear, controlata acum in proportie de 84,65% de Nuclearelectrica. In actionariat se mai gasesc Enel Investmnent Holding, cu 9,15%, si ArcelorMittal Galati, care are o participatie de 6,2% din capital.
Enel si ArcelorMittal Galati au posibilitatea, pana la sfarsitul anului viitor, sa isi dubleze participatiile la EnergoNuclear, pana la 18,3%, respectiv 12,4%.
Nuclearelectrica cauta parteneri in aceste proiect, evaluat la 4 miliarde de euro, dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania),... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 12:05
Nuclearelectrica considera ca nu exista, deocamdata, riscul opririi reactoarelor de la Cernavoda din cauza debitului redus al Dunarii, conform Mediafax."Nuclearelectrica urmareste cu atentie debitul Dunarii, impreuna cu Apele Romane. Deocamdata nu exista niciun pericol pentru siguranta productiei de energie la Cernavoda", a declarat joi pentru MEDIAFAX directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.
La randul sau, Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei, a afirmat ca riscul opririi reactoarelor este minim.
Nuclearelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei. Compania a fost nevoita, in 2003, sa opreasca un reactor nuclear - la acea data singurul functional - din cauza secetei, care a determinat scaderea debitului Dunarii.
Debitele Dunarii in sectorul romanesc se situeaza in aceste zile mult sub media multianuala a lunii septembrie, hidrologii anuntand ca scaderea va continua si in zilele urmatoare, ajungand la putin peste jumatate din valoarea de referinta intr-o saptamana.
Conform buletinului hidrologic elaborat de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, incepand de marti debitul Dunarii la intrarea in tara, in sectiunea Bazias, este stationar la valoarea de 2.600 de metri cubi pe secunda, sub media multianuala a lunii septembrie, de 3.800 de metri cubi pe secunda.
Hidrologii se asteapta ca debitul sa ramana stationar si joi, de vineri acesta urmand sa scada usor. Prognoza arata ca pana in 21 septembrie debitul... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 13:50