Ludovic Orban, prezent la centrala de la Cernavoda, a lansat un mesaj de apreciere pentru angajatii care s-au izolat la locul de munca pentru a mentine centrala functionala si a anuntat ca pana in 2030 se vor finaliza investitiile la cele trei reactoare nucleare.
"Pentru centrala nucleara avem planuri mari. Obiectivul nostru este sa realizam investitii de opt-noua miliarde de euro. De la instalarea Guvernului nostru este o schimbare de abordare. Vrem sa realizam aceste investitii cu parteneri internationali, seriosi si cu expertiza. In cel mai scurt timp vom negocia si semna acorduri pentru a putea sa demaram aceste investitii fundamentale pentru Romania.", a sustinut premierul Ludovic Orban. ...citeste mai departe despre "Ludovic Orban, vizita la centrala nucleara de la Cernavoda: "Obiectivul nostru este sa realizam investitii de opt-noua miliarde de euro"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2020, ora 10:56
Prima centrala nucleara plutitoare a Rusiei a ajuns la punctul final al destinatiei sale din Extremul Orient, dupa o calatorie de trei saptamani si de 5.000 de kilometri, a anuntat sambata Corporatia pentru Energie Nucleara a Federatiei Ruse, Rosatom, potrivit dpa si agentiilor de presa ruse.
Menita sa alimenteze dezvoltarea productiei de hidrocarburi in zonele extrem de izolate ale Rusiei, centrala este de fapt o barja uriasa denumita "Akademik Lomonosov", dupa cercetatorul rus din secolul al 18-lea, Mihail Lomonosov. Ea a plecat in 23 august din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde a fost alimentata cu combustibil nuclear, in directia Pevek, mic oras din Siberia, in districtul autonom Ciukotka.
"Akademik Lomonosov", o barja de 21.000 de tone fara motoare proprii, a fost tractata de mai multe nave de-a lungul calatoriei sale. Centrala nucleara plutitoare este compusa din doua reactoare cu o capacitate de 35 MW fiecare, apropiata de cea a spargatoarelor de gheata cu propulsie nucleara, fata de o capacitate de 1.000 de MW pentru un reactor obisnuit al unei centrale nucleare de ultima generatie.
"Akademik Lomonosov" are o lungime de 144 de metri si o latime de 30 de metri, avand la bord un echipaj de 69 de persoane.
Ajunsa la Pevek, ea va fi racordata la reteaua energetica locala si ar urma sa devina operationala pana la sfarsitul acestui an. Chiar daca populatia acestui mic oras din Siberia nu depaseste 5.000 de locuitori, viitoarea centrala nucleara va putea... mai mult
Sambata, 14 Septembrie 2019, ora 20:49
De la Murmansk spre extremul orient rus, prima centrala nucleara plutitoare din lume se pregateste vineri sa inceapa un voiaj de 5.000 de kilometri de-a lungul Oceanului Arctic, in pofida ingrijorarilor exprimate de organizatiile de aparare a mediului cu privire la consecintele asupra acestei regiuni foarte fragile, transmite AFP.
Destinata sa alimenteze dezvoltarea productiei de hidrocarburi in zonele extrem de izolate, centrala este de fapt o barja uriasa denumita Akademik Lomonossov care urmeaza sa plece din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde a fost alimentat cu combustibil nuclear, in directia Pevek, un mic oras din Siberia orientala, in districtul autonom Chukotka.
Calatoria ar urma sa dureze intre patru si sase saptamani, in functie de conditiile meteo si de cantitatea de gheata existenta de-a lungul rutei, chiar daca Pasajul de nord-vest, o cale maritima cu o lungime de circa 5.780 km ce leaga Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific de-a lungul coastei de nord a Rusiei, este din ce in ce mai accesibil odata cu topirea calotei glaciare din cauza incalzirii globale.
Akademik Lomonossov, o barja de 21.000 de tone fara motoare proprii, va fi tractata de mai multe nave de-a lungul calatoriei sale. Centrala nucleara plutitoare este compusa din doua reactoare cu o capacitate de 35 MW fiecare, apropiata de cea a spargatoarelor de gheata cu propulsie nucleara, fata de o capacitate de 1.000 de MW pentru un reactor obisnuit al unei centrale nucleare de ultima... mai mult
Vineri, 23 August 2019, ora 10:32
Centrala de la Cernavoda isi va injumatati, in urmatorii ani, productia, in loc sa si-o dubleze, asa cum au tot promis politicienii ca se va intampla.
De 15 ani, Centrala de la Cernavoda are doua reactoare de tip "CANada Deuterium Uranium" (CANDU), fiecare cu capacitatea de 706 MW. Cu ajutorul lor, centrala asigura intre 18% - 20% din productia de energie a Romaniei. Practic, in acest moment, Nuclearelectrica este al treilea cel mai mare producator de energie din tara, dupa Hidroelectrica si CE Oltenia. Din pacate, insa, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, iar ponderea energiei nucleare urmeaza sa scada.
In mod normal, Romania ar fi trebuit sa depuna constant eforturi sustinute nu numai ca sa conserve, ci si ca sa extinda capacitatea singurei centrale nucleare din tara.
Motive ar fi mai multe. Prin ele, faptul ca reactoarele CANDU pot produce constant energie, spre deosebire de eolienele care se opresc daca nu bate vantul sau daca e prea frig. In plus, spre deosebire de centralele pe carbune, cele nucleare produc energie fara sa polueze aerul.
Din pacate, insa, statul n-a fost in stare sa finalizeze inca doua reactoare (incepute de comunisti, la Cernavoda), in afara celor date in folosinta in 1996 si respectiv 2007. Iar acum - indiferent cine si ce ar promite - nu mai e timp pentru constructia reactoarelor noi pana la momentul in care unul dintre cele deja functionale va trebui oprit pentru retehnologizare, vreme de 2 ani, incepand cu anul 2026.
La acel... mai mult
Vineri, 29 Martie 2019, ora 00:00
Prima centrala nucleara plutitoare pe care China a inceput sa o construiasca pe coasta provinciei Shandong (est) va deveni operationala in 2021, informeaza cotidianul oficial Global Times, citat de EFE.
Costul estimat al instalatiilor este de circa 14 miliarde yuani (2,031 miliarde dolari, 1,784 miliarde euro).
Conform informatiilor citate de Global Times, constructia centralei este "un mare pas pentru garantarea strategiei si securitatii maritime a Chinei".
Centrala plutitoare, de care va raspunde Corporatia Nucleara Nationala Chinei (CNNC), va furniza energie "oraselor costiere, insule, platforme in ape adanci si regiuni indepartate".
Desi nu s-a specificat in ce zona va opera, planurile de construire a centralei nucleare plutitoare - anuntate in urma cu mai bine de doi ani - au dat nastere la suspiciuni potrivit carora China o va utiliza pentru a aproviziona cu energie insulele artificiale pe care le construieste in apele disputate ale marii Chinei Meridionale.
China nu va fi prima tara din lume care va avea o centrala nucleara flotanta, deoarece Rusia a lansat in aprilie "Akademik Lomonosov", care este echipata cu doua reactoare, cu o capacitate totala de 70 MW.
Organizatia ecologica Greenpeace si-a exprimat in mod repetat opozitia fata de astfel de initiative, considerand ca sunt "o catastrofa in curs de a se produce". mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 14:30
Franta va anunta la sfarsitul lui 2018 cate reactoare nucleare vor fi inchise pentru a-si indeplini tinta de reducere la 50% a componentei atomice a productiei de energie electrica, de la 75% in prezent, a declarat ministrul Mediului, Nicolas Hulot, intr-un interviu acordat publicatiei Le Monde, transmite Reuters.
Inchiderea centralelor nucleare este o problema sensibila, deoarece in acest sector sunt mii de angajati, iar generarea energiei din surse alternative nu face fata deocamdata necesarului.
Conform Consiliului national al industriei franceze, sectorul nuclear sprijina aproximativ 220.000 de locuri de munca, direct si indirect.
Hulot a explicat ca va prezenta in primul semestru din 2018 asa numitul "acord verde" privind tranzitia energiei.
"Pentru a reduce la 50% componenta atomica a productiei de energie electrica, va trebui sa inchidem unele reactoare nucleare. Cifra exacta va fi inclusa in planul multianual, care va fi dat publicitatii la sfarsitul lui 2018", a declarat ministrul francez al Mediului.
In iulie, Hulot a afirmat ca 17 dintre cele 58 de reactoare nucleare ale Frantei ar putea fi inchise pentru indeplinirea obiectivelor privind protejarea mediului.
Hulot, cunoscut activist ecologist, anunta in iulie ca Franta ar putea interzice vanzarile de masini pe benzina si motorina pana in 2040. Acesta a informat ca Franta va opri producerea de energie din termocentrale pe baza de carbune pana in 2022.
In prezent, 5% din centrale sunt pe baza... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 10:56
Cetateni din Germania, Olanda si Belgia care se opun folosirii energiei atomice au format duminica un lant uman pentru a protesta fata de centralele nucleare belgiene Doel si Tihange.
Potrivit organizatorilor, peste 50.000 de oameni au luat parte la protest si au cerut inchiderea imediata a reactoarelor Tihange 2 si Doel 3, a caror siguranta a fost pusa sub semnul intrebarii dupa descoperirea a mii de microfisuri in structura acestora.
Lantul uman s-a intins de la centrala Tihange, din orasul Huy (Belgia), prin Olanda, pana in orasul german Aachen, pe o distanta de aproximativ 90 de kilometri.
Problemele tehnice de la centralele nucleare invechite ale Belgiei au provocat tensiuni cu Germania. In 2016, Berlinul a cerut guvernului belgian sa inchida temporar reactoarele Doel 3 si Tihange 2, solicitare respinsa de autoritatea belgiana de reglementare a domeniului nuclear.
Impressive #crossborder protest of 50.000 Dutch,German and Belgium people against the failing nuclear power plant of #Tihange #stoptihange pic.twitter.com/hifqai5ST1- Limburg CrossBorders (@LimburgCB) June 25, 2017
Citeste si Romania si energia nucleara: Ce se intampla cu reziduurile de la reactoare? Care sunt costurile si riscurile? ...citeste mai departe despre "Lant uman de 50.000 de persoane, din Germania pana in Belgia, prin Olanda, pentru inchiderea unor centrale nucleare cu probleme" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Iunie 2017, ora 21:46
Secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu spune ca o companie chineza, China Guandong Group, ar putea asigura aproape 40% din investitia pentru construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.
"Am discutat posibilitatea ca societatea chineza sa investeasca aproape 40% din necesarul investitional pentru unitatile nucleare 3 si 4, in partea clasica a centralei, adica echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discutie deosebit de importanta, mult mai importanta decat ma asteptam. Tonusul nostru fata de cele doua reactoare a crescut simtitor", a declarat Traicu intr-o conferinta de presa.
Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau estimate sa inceapa in 2010.
Din compania de proiect faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).
Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns sa detina 86% din firma de proiect.
Dupa retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect.
Traicu afirma, in urma cu cateva saptamani, ca Guvernul vrea sa recheme in proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez.
El a precizat ca deocamdata Ministerul Economiei a primit... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 16:40
Ministrul interimar al Economiei si Sanatatii, Adriean Videanu, a declarat, in cadrul audierilor la comisiile parlamentare,ca proiectele de realizare a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda sunt in discutie la Comisia Europeana, iar in 2 saptamani ar putea prezenta amplasamentul celei de-a doua centrale, informeaza NewsIn.
Totodata, el a mai spus ca in acest an, in sistemul energetic s-au investit 1,2 miliarde euro, pentru cresterea randamentului complexelor energetice si interconectarea la sursele alternative.
Cat priveste cea de-a doua centrala nucleara, Videanu a declarat ca este posibil ca in doua saptamani sa prezinte studiul privind amplasarea acesteia.
"Nu doar Romania are proiecte in zona energetica, ci toate statele din Balcani. Toate proiectele energetice vor fi realizare in parteneriat public-privat cu mari jucatori internationali. Romania nu poate rata aceasta oportunitate, mai ales ca RWE s-a retras de la Belene (proiectul unei centrale nucleare in Bulgaria, n.r.)", a mai spus Videanu.
Faza de pre-proiect pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care a demarat in acest an, dureaza 18 luni.
Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.
In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2009, ora 16:58