Tabloul "Doua fete" semnat de pictorul Stefan Luchian conduce in topul celor mai bine vandute lucrari de arta la licitatiile organizate de la inceputul anului pana in prezent.
Opera lui Luchian, adjudecata la o licitatie din aprilie a casei GoldArt cu 300.000 de euro, este urmata de lucrarile "Intoarcerea de la targ" de Nicolae Grigorescu si "Ulcica cu flori de camp" de Ioan Andreescu, cumparate fiecare la o sesiune Artmark din luna mai la pretul de 150.000 de euro.
Pe urmatorul loc se situeaza tabloul "Costum verde de bal" sau "Colombina in verde" semnat de Nicolae Grigorescu, care a fost adjudecat la pretul de 142.000 de euro, la licitatia de primavara din luna martie organizata de Artmark.
Ce tablouri s-au mai vandut la preturi peste 50.000 de euro
In primele zece cele mai bine vandute lucrari la licitatiile de arta din acest an se mai regasesc: "Femei in parc" de Ioan Andreescu, la 130.000 de euro, "Noapte buna!" si "Venetiana" ("Putana") de Nicolae Tonitza, la 90.000 de euro, respectiv la 75.000 de euro, "Clown" de Ion Tuculescu, la 60.000 de euro, "Natura moarta cu narghilea si gutui" de Theodor Pallady, la 55.000 de euro, "Steaua" ("Etoile") de Ion Tuculescu, la 50.000 de euro, "Car cu boi, pe cale, de dimineata" de Nicolae Grigorescu, la 50.000 de euro.
In Romania exista 14 case de licitatii de arta in Bucuresti, Timisoara, Ramnicu Valcea, Cluj Napoca, Botosani, Miercurea Ciuc.
In primele sapte luni ale anului au fost organizate peste 60 de... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 10:39
Cele mai scumpe opere de arta vandute la licitatiile din Romania, in 2012, au fost semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian si Nicolae Vermont, iar preturile maxime s-au apropiat de pragul de 200.000 de euro.
Cea mai valoroasa este opera "Ciobanas cu turma de oi", care a costat 195.000 de euro, dar si "Trei Frati", a lui Nicolae Tonitza, adjudecata pentru 170.000 de euro, ceea ce demonstreaza inca o data ca dragostea pentru arta nu se lasa "prada" crizei.
Opera "Ciobanas cu turma de oi", de Nicolae Grigorescu, a fost vanduta in 2012, de casa de licitatii Artmark, pentru suma de 195.000 de euro, iar opera "Trei Frati", a lui Nicolae Tonitza, a fost adjudecata pentru 170.000 de euro, la aceeasi casa de licitatii.
Pe locul al treilea se afla tot un tablou semnat de Nicolae Grigorescu, "Intoarcerea la targ", pentru care unul din participantii la licitatia din 19 decembrie a oferit 165.000 de euro.
Potrivit informatiilor obtinute de Business24 de la cele mai mari case de licitatii din Romania, artistul cu cel mai mare succes in Romania in 2012 este Nicolae Tonitza, ale carui tablouri au fost extrem de interesante pentru participantii la licitatii: "Catrina" (142.000 de euro - Artmark), "Nud cu spatele" (140.000 de euro - Artmark), "Doua surori" (125.000 de euro- Artmark).
Cea mai scumpa opera vanduta la Goldart, 100.000 de euro
Cea mai valoroasa opera scoasa la licitatie si vanduta de Goldart este lucrarea "Crizanteme", a lui Stefan... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 07:30
Casa Artmark pregateste trei licitatii in luna februarie, evenimente in care vei avea ocazia sa achizitionezi lucrari semnate de Tonitza, Vermont sau Iser. Daca esti pasionat de bijuterii si arta decorativa, Artmark a rezervat una din seri special pentru tine si preturi pe masura.
"Pentru toate aceste trei zile, cuvantul de ordine ar fi: accesibilitate. Peste 60% din loturi au preturi sub 500 euro", a declarat Valeriu Sangeorzan, director de Comunicare al casei de licitatii Artmark.
"In 21 si 22 februarie, la hotel Pullman, incepand cu ora 19.30 a fiecarei seri vor avea loc Licitatiile de Martisor. Prima seara aduce in atentia publicului 172 de picturi si sculpturi. Aici vor fi prezentate lucrari semnate de Tonitza, Grigorescu, Petrascu, Pallady, Vermont, Mutzner, Bancila sau Iser", spune Sangeorzan.
Seara a doua propune o extraordinara colectie de bijuterii si arta decorativa, in total 161 de obiecte. Cea de-a treia zi, 23 februarie, aduce publicul la hotel Athenee Palace Hilton unde, incepand cu ora 19.30, se va desfasura Licitatia de Postmodernism si Contemporana, dar si Cinema Memorabilia impovarata de surprize, sustine reprezentantul casei de licitatii.
"Arta este domeniul care reuseste sa isi bata joc de criza financiara mondiala. Vazuta ca o investitie, cu un randament mediu anual de 27,4%, bagajul estetic si istoric raman cuvintele de ordine pentru licitatiile de arta" a spus Valeriu Sangeorzan, intr-un interviu acordat Business24.
Potrivit... mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 00:00
Piata artei a sfidat criza economica in 2011, inregistrand o crestere de 11% fata de anul precedent, devansand marii indici bursieri de pe pietele internationale. Ce face ca acesta piata sa aiba succes si intr-un an zguduit de criza economica mondiala?
"Pretul pentru obiectele de arta nu este determinat in functie de fluctuatiile bursiere, ci in functie de balanta intre creatiile realizate si cele care dispar de pe piata. Nu sunt surprins de acesta crestere intrucat ea este determinata de lucrarile realizate in perioada 2008-2009", a spus Michael Moses, fondatorul indicelui Mei Moses.
Mei Moses All Art Index este indicele bursier care urmareste tranzactiile de arta din intreaga lume. Acesta a inregistrat in 2011 unele dintre cele mai bune rezultate. Cresterea numarului de tablouri vandute in New York si Londra pozitioneaza compania inaintea firmelor din S&P 500. Avansul inregistrat de Mei Moses este cel mai mare din ultimii ani si se datoreaza in mare parte pietii chineze, unde a crescut cererea pentru obiecte de arta, potrivit Financial Times.
Rezultatele Mei Moses au fost puternic influentate de operele traditionale chineze, numarul operelor tranzactionate fiind in crestere cu 20,6% in 2011 fata de anul precedent. Cererea pentru astfel de tablouri a crescut intrucat investitorii chinezi se straduiesc sa repatrieze bunurile culturale vandute occidentalilor.
"China este o tara bogata. Si cei bogati vor sa se laude cu achiziitiile lor de opere de arta. Nu este... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 08:49
Criza nu i-a afectat pe bogatii lumii. Acestia au facut cumparaturi record anul trecut, platind sume fabuloase pentru case, iahturi, tablouri sau bijuterii. Vezi care sunt cele mai scumpe 10 obiecte de pe lista de shopping a miliardarilor.Conform topului realizat de Business Insider, cei mai multi cumparatori de lux au fost din tarile emergente. Cele mai scumpe obiecte din lista - trei case, un iaht si un tablou - au fost cumparate de un india, un rus, un arab si un ucrainian. 1. Casa de 1 miliard de dolariCel mai bogat om din India, Mukesh Ambani, s-a mutat in propriul sau zgarie nori, o adevarata opera de arta, in octombrie 2010. Ambani, presedintele Reliance Industries, care are o avere neta de 29 miliarde de dolari, a cheltuit aproximativ 1 miliard de dolari pe "Antilla", noua sa locuinta. Casa lui Ambani are 400.000 de metri patrati pe care ii ocupa miliardarul impreuna cu sotia sa, cei trei copii si mama sa. 2. Abramovich si-a luat iaht de 785 mil. dolariOmul de afaceri rus si-a cumparat cel mai scump si cel mai mare iaht din lume, Eclipse, in decembrie 2010. 3. Penthouse de 308 mil. dolari in MonacoUn membru al familiei regale din Dubai a cumparat un apartament cu trei dormitoare in Monaco de la fratii Nick si Christian Candy, in septembrie 2010. Apartamentul, cunoscut ca La Belle Epoque, a fost detinut in trecut de miliardara Lily Safra. 4. Penthouse de 221 mil. dolari in LondraMiliardarul ucrainian Rinat Akhmetov a platit 221 milioane dolari pentru un... mai mult
Joi, 02 Iunie 2011, ora 16:39
"Tarancuta odihnindu-se", de Nicolae Grigorescu, a devenit cel mai scump tablou vandut pe piata romaneasca de arta, fiind adjudecat pentru suma de 270.000 de euro, miercuri, la licitatia casei Artmark din Bucuresti, informeaza Mediafax. Lucrarea a fost scoasa la vanzare in cadrul Licitatiei Artmark de Romantism si Art Nouveau. Recordul anterior era detinut tot de Grigorescu, prin vanzarea lucrarii "Carciuma la Rucar", pentru 230.000 de euro, pe 23 martie, la Licitatia de Primavara Artmark.
In cadrul aceleiasi licitatii, o alta lucrare a artistului - "La marginea padurii" - a fost adjudecata pentru 200.000 de euro.
De altfel, pretul de vanzare pentru tablourile lui Grigorescu a crescut din septembrie 2010, cand celebrul "Car cu boi" a atins suma de 155.000 de euro, iar ulterior, in decembrie anul trecut, lucrarea "Pastorita" a fost adjudecata pentru suma de 175.000 de euro, la licitatiile Artmark.
Pictura "Taranca odihnindu-se", prin tematica sa avand in centru reprezentarea femeii, face parte dintr-o dimensiune importanta a operei grigoresciene, una ce ofera un inventar pretios de informatii estetice, etnografice si de istoria artei si culturii, despre Romania inceputului de secol al XX-lea.
Optiunea pentru ilustrarea femeii, contextul in care aceasta este plasata, tipologiile personajelor feminine si sensul pe care artistul il atribuie imaginii sunt aspecte ce ridica probleme interesante asupra creatiei lui Grigorescu - una bogata in posibilitati de explorare,... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:33