Sa faci afaceri in Romania este, in continuare, un adevarat "sport" extrem. Trebuie sa iti alegi cu mare atentie partenerii, sa gandesti business-ul pornind de la realitati si nu de la promisiuni, indiferent de la cine vin.
Statisticile KeysFin arata ca nu exista zona in care flagelul insolventei sa nu loveasca, insa exista tendinte la nivel regional pe care este bine sa le iei in calcul.
Potrivit ultimelor date oficiale privind insolventele, numarul cazurilor noi de firme intrate in aceastaprocedura a scazut semnificativ in acest an, dovada ca economia da semne de viata.
Numarul firmelor intrate in insolventa in primele patru luni ale anului 2015 a fost de numai 3833, fata de 8889 in intervalul similar din 2014, respectiv 10.379 in 2013.
Cele mai multe cazuri de insolventa au fost semnalate in judetele din Sud-Vest (24%), urmate de cele din Sud (16%), Centru (15%), Nord-Est si Vest (8%).
Zona Bucuresti-Ilfov, in anii trecuti liderul afacerilor riscante, se afla abia la 7%, fata de 21% in 2014 respectiv 18% in 2013.
Ce a determinat aceasta schimbare pe harta insolventelor din Romania? Potrivit analistilor de la KeysFin, avem de-a face cu o reasezare a afacerilor pe coordonate mult mai stabile.
"Cei sase ani de criza au adus schimbari semnificative in modul in care se face business in Romania. Mediul de afaceri s-a curatat in parte de firmele cu probleme (cele mai multe fiind inregistrate in Bucuresti-Ilfov), gratie si noului Cod al Insolventei, care... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 10:22
Investitia in actiuni poate genera minim dublul randamentului din dobanda bancara, spun brokerii. Business24 a solicitat mai multor companii de profil informatii cu privire la cele mai profitabil actiuni la BVB, din 2012, dar si estimari pentru urmatoarea perioada. Afla care sunt portofoliile in care merita sa investesti in urmatoarele sase luni.
Au raspuns intrebarilor noastre firmele de brokeraj Tradeville, Interdealer si Primet, prin intermediul analistilor Bogdan Gherghe, Mihai Mindrutiu, respectiv Simion Tihon.
Care au fost cele mai profitabile actiuni de la BVB in ultimele sase luni?
- Tradeville -
Conform datelor stranse pentru cei 43 emitenti locali analizati, cifra de afaceri agregata a crescut cu 13.23% in perioada iulie 2011-iunie 2012 (12 luni), fata de perioada similara anterioara, in timp ce profitul net agregat s-a majorat cu 12.40%. Dintre acestea, 19 si-au imbunatatit marja de profitabilitate.
Societatile care ies in evidenta prin valoarea profitului sunt OMV Petrom, reusind anul trecut sa stabileasca un record din punct de vedere al profitabilitatii si in primele sase luni ale anului a continuat evolutia pozitiva, si societatile de investitii financiare (SIF-uri), Transgaz si Azomures.
- Interdealer -
In ultimele 6 luni cele mai profitabile actiuni au fost Artego Targu Jiu, Carbochim Cluj Napoca, Aerostar Bacau si Electroarges Curtea de Arges. Se poate observa ca trei din aceste actiuni sunt preluate sau in curs de preluare de catre... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 15:15
Aurul a fost un jucator important pe piata in comparatie cu alte investii si se considera a fi o investitie de refugiu pentru majoritatea investitiilor. In timp ce alte investitii iti pot aduce pierderi pe timp de inflatie, investitiile in aur te pot proteja. Daca te-ai decis sa investesti in aur, iata care iti sunt optiunile:Cumpara metalul pretios:
O modalitate de a investi in aur este sa cumperi metalul in forma sa fizica. In timp ce unii oameni considera ca este cea mai buna modalitate de a investi in aur, altii o considera aproape imposibila si nesigura.
Insa, daca te numeri printre cei care tin bunurile "la ciorap" poti alege sa cumperi bijuterii, monede de aur sau chiar lingouri.
Monede de aur
Una din cele mai simple moduri de a investi in aur este sa cumperi monede mici disponibile pe piata.
Istoric vorbind, monezile tind sa isi pastreze cel mai bune valoare, deoarece la valoarea aurului se aduna si valoarea numismatica.
Exemple sunt: British sovereign, British guinea, Spanish escudo, monezile de 20 si 40 de franci francezi (aur). Acestea contin 90% aur, exceptie fiind British sovereign cu 91,66% aur, sau 22 karate.
Cumpara lingouri de aur
De asemenea, poti achizitiona aur fizic in forma de lingouri mici de la un dealer privat de lingouri.
Lingourile de aur sunt de asemenea vandute de unele banci.
In momentul in care te decizi sa cumperi lingouri de aur, informeaza-te in legatura cu dealerul, vezi de cat timp e pe piata si care ii e reputatia.
Bijuteriile
Desi ai... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:10