Preturile mondiale la alimente au crescut in decembrie, pentru a treia luna consecutiv, atingand cea mai ridicata valoare din ultimii cinci ani, ca urmare a najorarii puternice a preturilor la uleiurilor vegetale, zahar si lactate, precum si a relansarii preturilor la cereale, a informat joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna decembrie 2019, acest indice a urcat cu 2,5% comparativ cu luna noiembrie, pana la 181,7 puncte, cea mai ridicata valoare de dupa luna decembrie 2014.
Pe ansamblul anului trecut, indicele pretului produselor alimentar calculat de FAO a inregistrat o valoare medie de 171,5 puncte, cu 1,8% mai mare decat in 2018 dar, cu toate acestea, cu 25% sub maximul istoric de 230 de puncte inregistrat pe ansamblul anului 2011.
Organizatia a subliniat ca in luna decembrie 2019 indicele care masoara pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 9,4% fata de luna noiembrie, ceea ce inseamna ca a crescut pentru a sasea luna consecutiv. Si in decembrie 2019 cresterea pretului uleiurilor vegetale a fost influentata de aprecierea preturilor la ulei de palmier, ca urmare a cererii solide si a ingrijorarilor cu privire la livrarile limitate.
De asemenea, indicele care masoara pretul la zahar a inregistrat un salt de 4,8% in... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 15:16
Cotatia aurului a urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani, iar uncia de paladiu a atins un nivel record de peste 2.000 de dolari, pe masura ce investitorii s-au indreptat spre protectia oferita de metalul galben, pe fondul escaladarii tensiunilor dintre SUA si Iran, transmite Reuters.
Pe piata spot, pretul aurului a urcat pana la 1.579,72 dolari uncia, cel mai ridicat nivel de dupa luna aprilie 2013. Pretul paladiului a atins recordul de 2.020,18 dolari uncia, iar cotatiile la argint si platina au crescut si ele.
"Geopolitica este pe primul plan", spune Benjamin Lu, analist la Phillip Futures.
"Tensiunile dintre Iran si SUA au escaladat si asta a dus la cresterea pretului la aur", a adaugat analistul.
Presedintele Donald Trump a amenintat cu sanctiuni severe impotriva Irakului duminica, dupa ce parlamentul irakian a cerut trupelor americane sa paraseasca teritoriul sau. De asemenea, presedintele american a amenintat din nou Teheranul cu "represalii majore" in cazul unui atac iranian asupra instalatiilor americane din Orientul Mijlociu, ca raspuns la eliminarea de catre SUA a generalului Qassem Soleimani. In replica, Iranul a anuntat duminica o noua diminuare a angajamentelor asumate prin acordul nuclear international incheiat in 2015, renuntand si la ultima restrictie din acest acord pe care inca o mai respecta, si anume limitarea numarului de centrifuge.
Aversiunea fata de risc a pietelor financiare sta in spatele cresterii pretului la... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 11:26
Cele cele mai scumpe trei orase din Europa pentru angajatii straini sunt toate in Elvetia - Zurich, Berna si Geneva -, potrivit unui nou sondaj realizat de compania de consultanta Mercer, scrie publicatia TheLocal.ch.
Zurich a ajuns pe locul al cincilea in ancheta anuala privind "Costul de trai", realizata de firma de consultanta Mercer.
Hong Kong a fost ales in fruntea clasamentului, Tokyo vine pe locul al doilea, iar Singapore pe locul trei, in timp ce capitala coreeana Seul e pe locul patru, ceea ce inseamna ca Zurich este locul cel mai scump din Europa pentru muncitorii straini.
Intre timp, alte doua orase elvetiene - Berna, care se situeaza pe locul 12, si Geneva (pe locul 13) - au ocupat al doilea si respectiv al treilea loc din Europa pentru angajatii detasati in strainatate.
Sondajul, realizat de gigantul american Mercer, este destinat sa ajute companiile multinationale si guvernele sa stabileasca indemnizatiile de compensare pentru angajatii lor expatriati.
Editia din 2019 a analizat 209 de orase la nivel mondial, comparand preturile a peste 200 de articole, inclusiv cazare, transport, imbracaminte, produse alimentare, bunuri de uz casnic si recreere si divertisment.
Topul clasamentului din acest an a fost dominat de orasele asiatice, in timp ce orasele europene au cazut in lista, deoarece monedele europene s-au devalorizat fata de dolarul american, arata firma de consultanta.
Parisul a scazut cu 13 locuri pana pe pozitia 47, in timp ce... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2019, ora 14:44
Pretul barilului de petrol a atins luni cea mai ridicata valoare din acest an, pe fondul diminuarii productiei OPEC si al sanctiunilor impuse Venezuelei de administratia americana.
Cotatia futures a barilului de titei Brent a urcat in jurul orei 08.00 GMT pana la 63,37 dolari, cea mai ridicata valoare inregistrata in 2019, dupa ce, in sedinta precedenta, a crescut deja cu 3%. De asemenea, barilul de titei West Texas Intermediate (WTI) a atins si el cea mai ridicata valoare din acest an la 55,68 dolari per baril, dupa un avans de 2,73% in sedinta precedenta, transmite Reuters.
Limitarea productiei Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), pe masura ce tarile membre au inceput sa isi respecte promisiunile asumate in cadrul unui pact destinat reducerii supra-ofertei, a fost agravata de scaderea numarului de sonde care functioneaza in SUA, precum si de sanctiunile impuse Venezuelei privind vanzarea de petrol. Potrivit expertilor, aceste sanctiuni vor limita semnificativ tranzactiile cu petrol dintre Venezuela si alte state, fiind similare cu cele impuse anul trecut Iranului.
"In conditiile in care productia de petrol a Venezuelei a crescut luna trecuta, noile sanctiuni americane ar putea elimina 0,5% pana la 1% din oferta mondiala de petrol", sustine Vivek Dhar, analist la Commonwealth Bank of Australia.
De asemenea, analistii intervievati de Reuters sustin ca livrarile de petrol ale OPEC au inregistrat in luna ianuarie cea mai mare scadere din ultimii... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 12:38
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a obtinut anul trecut 2,02 miliarde de franci elvetieni (2,16 miliarde de dolari), de pe urma ratelor negative ale dobanzilor cu care a taxat bancile comerciale, in crestere fata de 1,52 miliarde de franci elvetieni in 2016, transmite Reuters.
Ratele negative ale dobanzilor au ajutat SNB sa raporteze in 2017 cel mai ridicat profit din istoria de 110 ani a institutiei.
Luni, Banca Nationala a Elvetiei a confirmat ca profitul sau anual a urcat la 54,4 miliarde de franci elvetieni, mai mult decat dublu fata de 24,5 miliarde de franci elvetieni in 2016, in special de pe urma investitiilor valutare si a detinerilor de aur.
Aprecierea euro a majorat valoarea rezervelor in valuta ale SNB, care au ajuns la 760 de miliarde de franci elvetieni la 30 ianuarie 2018.
In plus, SNB a anuntat mentinerea dividendelor la 15 franci, nivelul maxim legal.
La fel ca majoritatea bancilor centrale, SNB are drept sarcina principala asigurarea stabilitatii preturilor si nu este obligata sa faca profit. Insa, legal, Banca Nationala a Elvetiei are statutul unei corporatii in care majoritatea actiunilor sunt detinute de Guvernul federal elvetian si de cele 26 de cantoane.
Exista, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privati care primesc dividende, dar care beneficiaza de drepturi de vot extrem de limitate. mai mult
Luni, 05 Martie 2018, ora 13:46
"The Pink Raj", despre care expertii afirma ca este cel mai mare diamant roz din lume, estimat la 30 de milioane de dolari, va fi pus in vanzare in cadrul unei licitatii ce va avea loc la Geneva in luna noiembrie.
Nestemata, ce are 37 de carate, a fost expusa pentru public in aceasta saptamana la sediul din Londra al casei Sotheby's, informeaza Reuters.
"Are o forma minunata. Este un diamant cu o taietura 'cushion', cu un grad ridicat de stralucire, cu multe fatete, vizibile atunci cand il misti sau il porti pe deget", a declarat Daniela Mascetti, expert principal in departamentul de bijuterii al casei de licitatii Sotheby's.
Diamantul brut a fost descoperit intr-o mina in anul 2015 si este scos la vanzare de un colectionar care a dorit sa isi pastreze anonimatul. La cele mai recente licitatii de pietre pretioase, diamantele roz s-au vandut la preturi de peste 1 milion de dolari per carat.
Un alt diamant roz, ce are 24,78 de carate, a fost vandut cu 46 de milioane de dolari - stabilind un record mondial de pret per carat pentru diamantele roz - la o licitatie organizata in noiembrie 2010 la Geneva. ...citeste mai departe despre "Cel mai mare diamant roz din lume, scos la licitatie. E estimat la 30 de milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 12:03
Chiriile in marile centre universitare - Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi - incep de la putin peste 100 de euro pentru o garsoniera si ajung chiar si la 1.000 de euro, pentru un apartament cu trei camere situat intr-o zona centrala, arata un studiu recent.
In Capitala, zona cu cele mai mari preturi pentru inchirierea unei garsoniere este Lipscani, unde suma medie solicitata pentru o asemenea proprietate este de 450 de euro pe luna.
Pe locul al doilea in clasament se situeaza Splaiul Unirii si Aviatiei, unde pretentiile proprietarilor ajung la 425 si, respectiv, 400 de euro pe luna, se arata intr-un studiu imobiliare.ro.
La polul opus, cele mai ieftine garsoniere pot fi gasite in zonele Ferentari, Fundeni si Baicului, unde un client ar trebui sa scoata din buzunar 140, 143 si, respectiv, 153 de euro pe luna.
Pe segmentul apartamentelor cu doua camere, cele mai scumpe proprietati sunt disponibile spre inchiriere in zonele Amzei (650 de euro pe luna), Primaverii (566 de euro pe luna) si Herastrau (540 de euro pe luna).
Pe de alta parte, cele mai ieftine apartamente cu doua camere pot fi gasite in Balta Alba (190 de euro pe luna), Andronache (203 euro pe luna) si Alexandriei (208 euro pe luna).
In ceea ce priveste apartamentele cu trei camere, cele mai mari preturi sunt practicate in zonele Nordului (unde valoarea medie de listare ajunge la 950 euro pe luna), Piata Victoriei (800 euro pe luna) si Primaverii (750 de euro pe luna).
Cele mai... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 17:16
Singapore a surclasat capitala Japoniei, devenind cel mai scump oras din lume, conform unui sondaj realizat de Economist Intelligence Unit (EIU).
In topul care analizeaza costurile de trai din 131 de orase din intreaga lume, folosind ca referinta New York-ul, Bucurestiul ocupa pozitia 124.
Daca in urma cu zece ani ocupa locul 18 in topul Worldwide Cost of Living Survey, realizat in functie de conditiile de trai, Singapore a avansat in forta spre topul clasamentului, evolutie la care au contribuit moneda puternica, costurile ridicate pentru proprietarii de autoturisme si facturile uriase la utilitati, scrie Singapore.
Ca urmare a taxelor uriase pentru masini, costurile de transport sunt de trei ori mai mari in Singapore decat in New York. In plus, dispunand de putine resurse ...citeste mai departe despre "Efectul taxei pe masini: A devenit cel mai scump oras din lume. Pe ce loc e Bucurestiul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 15:56
Multa vreme s-a vehiculat ideea ca cele mai scumpe orase din lume sunt metropolele New York, Londra, Tokio, Paris.
Intr-adevar, aceste metropole au preturi piperate, dar putina lume a luat in calcul faptul ca in locuri izolate, greu accesibile, cu populatie putina si saraca, preturile marfurilor ar putea depasi orasele bine aprovizionate si bine interconectate cu intreaga retea comerciala a lumii.
Rusii pretind ca orasul cu cele mai ridicate preturi din lume este Bilibino, o localitate cu 5.500 de locuitori, centrul administrativ al regiunii cu acelasi nume, din districtul autonom Ciukotka, situat in nord-estul Siberiei.
S-ar putea ca rusii sa aiba dreptate. Daca privim mercurialul prezentat recent de Big Pictures, unde valorile exprimate in ruble le-am echivalat in euro si in lei pentru o mai usoara urmarire, ne putem face usor o idee.
Fireste, valorile sunt orientative. O oarecare aproximatie poate rezulta din influenta fluctuatiilor zilnice ale mercurialului insusi, ale cursului valutar, dar si ale TVA, inclus in preturi.
Merita, totusi, sa ne satisfacem curiozitatea, ca sa avem o imagine despre cum isi platesc cosul zilnic rusii din nordul extremului orient siberian.
O lista de preturi piperata
oua - 15 ruble/bucata = 0,48 euro (2,10 lei)
rosii - 440 ruble/kg = 13,98 euro (73,18 lei)
ceapa - 120 ruble/kg = 3,81 euro (20,58 lei)
usturoi - 340 ruble/kg = 10,80 euro (58,63 lei)
ardei din Bulgaria - 550 de ruble/kg = 17,48 euro (94,89 lei)... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 11:46