Cel mai mare parc eolian offshore de pe planeta a inceput, joi, sa produca energie electrica in apropiere de coasta de nord-vest a Marii Britanii, a anuntat compania daneza Orsted.
Compus din 87 de turbine, fiecare cu o inaltime de doua ori mai mare decat celebrul Big Ben, parcul eolian offshore Walney Extension acopera o suprafata de 145 kilometri patrati si are o capacitate totala de 659 megawati, suficienta pentru a alimenta cu energie aproape 600.000 de locuinte.
Amplasat in Marea Irlandeza, la aproape 12 mile (19 kilometri) de coasta de nord-vest a Marii Britanii, parcul eolian offshore Walney Extension devanseaza detinatorul actual al titlului de cel mai mare parc eolian offshore de pe planeta, facilitatea London Array, in estuarul raului Tamisa, informeaza CNBC.
"Acest proiect, finalizat la timp si in limitele bugetului, marcheaza un nou pas important in viziunea Orsted a unei lumi care functioneaza in intregime pe baza de energie verde", a declarat directorul diviziei din Marea Britanie a Orsted, Matthew Wright.
Grupul danez Orsted a inceput constructia acestui proiect in 2015. Orsted detine 50% din actiunile acestui proiect, restul fiind impartit in mod egal intre fondurile daneze de pensii PFA si PKA.
Europa este un jucator important in sectorul energiei eoliene offshore cu peste 4.000 de turbine eoliene offshore instalate in 11 tari, potrivit datelor furnizate de organizatia de profil WindEurope. Numai putin de 13 noi parcuri eoliene offshore au... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 14:36
Japonia va incepe, in luna iulie a acestui an, constructia celui mai mare parc eolian offshore din lume. Proiectul face parte din strategia energetica nationala, care isi propune inlocuirea productiei de energie nucleara cu cea regenerabila.
Asadar, pana in 2020, 143 de turbine eoliene vor fi construite in ocean, de-a lungul coastei Fukushima, acolo unde in martie 2011 un cutremur urmat de tsunami a avariat o centrala nucleara, demonstrand cat de riscanta este aceasta industrie, comenteaza New Scientist.
Parcul eolian, care in final va ajunge sa genereze un gigawatt de energie, face parte din strategia nationala de inlocuire a productiei de energie nucleara cu cea regenerabila si va suplini productia celor 54 de reactoare, inchise dupa evenimentele din 2011.
Astfel, parcul eolian care se intinde pe o suprafata de 16 kilometri pe coasta Japoniei, va deveni cel mai mare parc eolian din lume, avand in vedere ca va produce de doua ori mai multa energie decat cel care detine recordul in prezent - Greater Gabbanf de pe coasta Marii Britanii. Cele 140 de turbine din Suffolk produc in prezent doar 504 megawatti.
Ambitiile Japoniei nu se opresc insa aici. Noua strategie energetica isi propune ca provincia Fukushima sa devina independenta energetic pana in 2040, prin intermediul surselor de energie regenerabila. Ca parte a acestui plan, in aceasta provincie va fi construit si cel mai mare parc solar din tara. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 10:06
Parcul eolian Fantanele-Cogealac din judetul Constanta a fost pus in functiune, acesta fiind, la ora actuala, cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa.
Proiectul companiei CEZ are 240 de turbine eoliene de 2,5 megawati produse de GE si o capacitate totala de 600 megawati.
Astfel, parcul produce acum suficienta energie curata pentru a alimenta peste un milion de gospodarii romanesti in fiecare an, se arata intr-un comunicat de presa al GE.
Investitia CEZ Romania, care apartine grupului ceh CEZ, cea mai mare companie de utilitati din Europa Centrala, a crescut semnificativ productia de energie regenerabila a Romaniei.
"Inainte de acest proiect, capacitatea eoliana instalata a Romaniei era de numai 14 megawati", a declarat Ondřej Safař, director de proiect CEZ.
GE, producatorul turbinelor eoliene, a anuntat, la inceputul acestui an, ca flota sa de turbine eoliene din seria 2,5 MW a depasit cifra de 2 gigawati de capacitate instalata la nivel global, adica o cantitate de energie electrica mai curata suficienta pentru a alimenta cu energie aproximativ 1,4 milioane de gospodarii europene.
Aceste aparate functioneaza in 19 tari din intreaga lume, din care 14 in Europa, si au ajuns la un volum de sapte milioane de ore de functionare comerciala. mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 14:13