Aeroportul International din Dubai a inregistrat 89,1 milioane de pasageri in 2018, ratandu-si tinta pe care si-a propus-o, dar cu toate acestea a ramas cel mai mare aeroport international din lume, transmite Reuters.
Operatorul Dubai Airports a anuntat luni ca traficul de pasageri a avansat cu un procent anul trecut, cel mai slab ritm de crestere anual din ultimul deceniu, astfel ca nu a putut fi atinsa tinta de 90,3 milioane de pasageri preconizata.
2018 este primul an in care aeroportul International din Dubai, unde isi au baza de operatiuni companiile Emirates si flydubai, a inregistrat o incetinire a cresterii numarului de pasageri dupa 15 ani de crestere solida. Printre factori se numara incetinirea economiei Golfului din cauza pretului scazut al petrolului care a afectat industria turistica din regiune.
Aeroportul din Dubai este cel mai mare aeroport international din lume inca din 2014, cand a preluat acest titlul de la aeroportul londonez Heathrow, in cazul caruia traficul de pasageri a crescut cu 2,7% pana la un numar total de 80 de milioane de pasageri in 2018.
Cand vine vorba de cel mai aglomerat aeroport din lume, incluzand atat pasagerii internationali cat si cei interni, titlul este detinut de aeroportul Hartsfield-Jackson din Atlanta care numai in primele 11 luni ale lui 2018 a fost tranzitat de 98,6 milioane pasageri. Cifrele anuale nu au fost inca date publicitatii.
Anterior, insa, operatorul aeroportului din Dubai si-a exprimat convingerea... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 09:52
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat luni la Istanbul un nou aeroport de dimensiuni faraonice care simbolizeaza apetitul sau pentru proiecte uriase de infrastructura si care ar urma sa devina pe termen lung cel mai mare din lume, relateaza AFP.
"Sper ca aeroportul (...) va fi benefic pentru regiunea noastra si pentru intreaga lume", a declarat Erdogan in cadrul unei ceremonii somptuoase, adaugand ca noua constructie se va numi pur si simplu "Aeroportul din Istanbul".
Lideri din tari din Balcani si din Asia Centrala, precum si emirul Qatarului, seicul Tamim bin Hamad Al Thani, sau controversatul presedinte al Sudanului, Omar al-Bashir, cautat pentru genocid de Curtea Penala Internationala, au fost prezenti la ceremonie.
Ceremonia de inaugurare de luni este in primul rand simbolica si a fost organizata pentru a coincide cu 95 de ani de la crearea republicii. Aeroportul nu va fi cu adevarat operational decat incepand de la sfarsitul lunii decembrie, iar zborul comercial inaugural, cu destinatia capitala Ankara, va avea loc miercuri.
In acest interval, numai cinci destinatii vor fi deservite de pe noul aeroport, care va inlocui la sfarsitul lunii decembrie Aeroportul International Ataturk, ajuns la saturare.
Numarand si Aeroportul Sabiha Gokcen, Istanbul va avea de acum trei aeroporturi internationale.
Cu o capacitate initiala de 90 de milioane de pasageri pe an, noul aeroport va intra direct in primele cinci la nivel mondial.
Insa compania... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 10:32
Aeroportul Changi din Singapore a fost desemnat in 2018 cel mai bun aeroport din lume, conform clasamentului 2018 World Airport Awards, realizat de compania britanica Skytrax, auditor al industriei aviatice mondiale.
Changi detine prima pozitie din 2013, fiind primul aeroport care obtine titlul pentru al saselea an consecutiv, transmite DPA.
Clasamentul celor mai bune aeroporturi din lume este dominat de cele asiatice, pe locul doi, trei si patru fiind aeroporturile Incheon (Seul, Coreea de Sud), Haneda (Tokyo, Japonia) si Hong Kong. Aeroportul din Hong Kong a detinut titlul cinci ani consecutiv, in perioada 2001-2005.
Aeroportul din Munchen, Germania, este cel mai bun aeroport european din acest clasament, fiind pe locul sase, in timp ce aeroportul din Frankfurt este pe locul 10.
Alte aeroporturi europene prezente in clasament sunt cele din Londra - Heathrow - locul opt si Zurich, locul noua.
Aeroportul Changi este unul dintre cele mai mari hub-uri din Asia, transportand 62,2 milioane de pasageri in 2017 si deservind 100 de companii aeriene care au efectuat zboruri catre mai mult de 400 de orase din intreaga lume.
Clasamentul are la baza raspunsurile oferite in perioada august 2017-februarie 2018 de catre 13,73 milioane de calatori din peste 100 tari, si acopera in total peste 500 de aeroporturi.
Studiul analizeaza experienta calatorilor in diverse domenii, inclusiv check-in, sosiri, transferuri, cumparaturi, securitate si imigratie. mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 10:54
Aeroportul din Dubai si-a mentinut in 2017 titlul de cel mai aglomerat din lume pentru pasagerii internationali, desi ritmul de crestere a traficului de pasageri a fost cel mai lent din ultimii noua ani.
Traficul anual a crescut cu 5,5% anul trecut, la 88,2 milioane de pasageri, fata de 83,6 milioane de pasageri in 2016, a informat operatorul aeroportului international Dubai, citat de Reuters.
Este cel mai lent ritm de crestere din 2009, conform datelor Reuters. Anul trecut, operatorul aeroportului international Dubai estima ca in 2017 vor fi 89 de milioane de pasageri.
Pentru acest an se previzioneaza un avans al traficului de 2,4%, la 90,3 milioane de pasageri
Cele mai multe zboruri de pe aeroportul Dubai sunt internationale, iar orasul este si sediul celui mai mare operator aerian din Orientul Mijlociu, Emirates.
Analistii se asteapta ca pana in 2020 Dubai sa-si piarda titlul de cel mai aglomerat aeroport din lume, printre concurenti fiind Atlanta si Beijing.
Anul trecut, numarul de pasageri din Rusia a crescut cu 28%, la 1,3 milioane, in timp ce numarul pasagerilor din China a urcat cu 19,4%, la 2,2 milioane, in urma atenuarii cerintelor pentru viza pentru calatorii din cele doua tari. Cei mai multi pasageri care au folosit in 2017 aeroportul Dubai au fost din India, 12,06 milioane, o crestere de 5,4% fata de 2016.
Pe locul doi este aeroportul londonez Heathrow, cel mai mare din Europa, care a inregistrat si anul trecut un numar record de pasageri... mai mult
Luni, 05 Februarie 2018, ora 11:45
1Unul dintre aeroporturile din Singapore va fi extins, adaugandu-i-se numeroase puncte de atractie, astfel incat pasagerii sa nu mai simta vreun moment ca sunt in tranzit sau sa se plictiseasca in timpul escalei.
Acestia vor putea sa se plimbe pe aleile unor gradini luxuriante si vor putea admira cascade interioare, arata Mashable.
Jewel @ChangiAirport will feature a variety of attractions, gardens, walking trails and dining outlets: https://t.co/KfVWTTl03v ๐โ๏ธ pic.twitter.com/vbR2JUmADn- Changi Airport (@ChangiAirport) June 7, 2017
De sus, de pe un pod cu podea transparenta, vor avea o panorama de zile mari.
Cand se plictisesc de atata vedeata, pot vizita un mall care se va intinde pe 134.000 de metri patrati. Acesta va fi inaugurat in 2019.
Un clip in care este prezentata forma finala a aeroportului Changi, la care se lucreaza in prezent, a fost facut public recent, iar imaginile intrec orice inchipuire.
#BREAKING: Jewel @ChangiAirport's Canopy Park unveiled ๐โ๏ธMore info: https://t.co/KfVWTTl03v pic.twitter.com/Y20lkoAe4M- Changi Airport (@ChangiAirport) June 7, 2017
Aeroportul din Singapore este unul dintre favoritele turistilor din ultimii ani. Anul acesta a fost votat cel mai frumos din lume, pentru al cincilea an, consecutiv.
Vezi si topul celor mai aglomerate aeroporturi din lume.
A.S. ...citeste mai departe despre "Cel mai frumos aeroport din lume se imbogateste cu gradini luxuriante si cascade interioare (Foto & Video)"... mai mult
Sambata, 10 Iunie 2017, ora 21:33
O companie din Florida a proiectat un vas de 25 de etaje, cu scoli, parcuri, spital, cazino si aeroport, pe care ar putea sa locuiasca 70.000 de oameni.
Compania americana a proiectat un vapor urias, cu o populatie permanenta de 50.000 de persoane, care ar functiona ca un oras plutitor, anunta dailymail.co.uk.
Freedom Ship va avea o lungime de 1.37 kilometri, de aproape patru ori mai mare decat Allure of the Seas, cel mai mare vas de pasageri din lume si o inaltime de 25 de etaje, aproape 106 metri. Vasul, care isi propune sa aiba 50.000 de rezidenti permanenti, 20.000 de angajati si inca 10.000 de vizitatori zilnic, va avea o latime de 228 de metri si o greutate de 2.7 milioane de tone, fiind prea mare ca sa poata opri in vreun port. Compania care l-a proiectat spune ca vaporul ar urma sa ramana permanent pe mare, inconjurand lumea la fiecare doi ani.
Roger M Gooch, director si vice-presedinte al companiei Freedom Ship International, spune ca "acesta va fi cel mai mare vas construit vreodata si primul oras plutitor". Vaporul ar urma sa coste in jur de 10 miliarde de dolari. "Suma e mare si, in ultima vreme, economia globala nu a oferit un mediu prea receptiv la proiecte indraznete ca al nostru. Speram totusi sa strangem primul miliard, ca sa putem incepe constructia", spune Gooch.
El planuieste ca Freedom Ship sa fie un oras plutitor in adevaratul sens al cuvantului, cu scoli, parcuri, spital, cazino, galerii de arta, centre comerciale si, bineinteles,... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 18:08
Dubaiul se poate lauda cu un nou record in materie de constructii, dupa ce, duminica, al doilea cel mai mare aeroport din tara - Al Maktoum International Airport - si-a deschis portile pentru liniile comerciale.
Situat in Jebel Ali, Al Maktoum International Airport va deveni cel mai mare aeroport din lume in momentul in care va fi finalizat, scrie CNN.
Autoritatile din Dubai au participat, duminica, la o ceremonie pentru deschiderea primelor linii comerciale ale aeroportului, dupa ce in ultimii trei ani acesta a operat doar linii cargo.
Desi initial serviciile pentru pasageri urmau sa fie complete incepand din anul 2017, mega-proiectul a suferit unele intarzieri, din cauza crizei financiare, astfel ca autoritatile au anuntat ca aeroportul va fi finalizat in 2027.
Costurile acestei constructii sunt estimate la peste 32 de miliarde de dolari.
Aeroportul va avea cinci piste, cu o capacitate anuala de 160 de milioane de calatori si 12 milioane de tone de marfuri.
Drept comparatie, cel mai aglomerat aeroport din lume in prezent, Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, s-a laudat cu aproximativ 95 de milioane de calatori in 2012.
Dubai este a doua mare economie din Emirate, dupa Abu Dhabi.
Printre noile proiecte anuntate in ultimele doua luni in Emirate se numara o replica a Taj Mahal, de patru ori mai mare decat originalul, si cel mai mare mall din lume, care va fi construit in cadrul unui complex de shopping si gradini mai mari... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 15:23
Compania care conduce topul celor mai mari arendasi din Romania, Agroexpert Industry nu este intr-o situatie financiara de invidiat. Cum-necum, firma a obtinut in arenda peste 3.000 de hectare de teren de la ADS, insa are venituri 0 in 2012. Unul dintre actionari este fiul lui Raul Doicescu, proprietarul firmei de constructii Bog'Art.
Firma Agroexpert Industry conduce clasamentul celor mai mari arendasi ai Romaniei, cu 3.160 de hectare de teren, potrivit datelor furnizate Business24 de Agentia Domeniilor statului. Pentru acest teren, compania plateste in jur de 185.000 de euro pe an.
Actionarii companiei: Un barbat de 83 de ani si fiul unui celebru om de afaceri
Compania, infiintata in 2011 are trei actionari, fiecare cu o cota de 33,3%:
- Sache Mircea de 33 de ani din localitatea Ramnicu Valcea, este si administratorul companiei;
- Bodarcea George, in varsta de 83 de ani din localitatea Ramnicu Valcea;
- Doicescu Bogdan Alexandru in varsta de 24 de ani din Bucuresti, fiul omul de afaceri care detine Bog 'Art, Raul Doicescu. A venit cu o cota de participare de 100 de lei.
Raul Doicescu, tatal celui mai tanar actionar, este proprietarul companiei Bog'Art, dezvoltator imobiliar pe segmentului de cladiri de birouri din Bucuresti, precum Charles de Gaulle Plaza, City Gate, Tower Center International sau Cathedral Plaza. A ajuns in 2011 la o cifra de afaceri de 108 milioane de euro.
Familia Doicescu (sotii Raul si Mihaela Doicescu) a fost implicata in... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 08:01
In mod surprinzator, Autostrada Soarelul este mai putin circulata decat alte 10 drumuri din Romania.Astfel, pe locul intai in topul celor mai circulate drumuri din Romania se afla DN1 Bucuresti-Bors, care are un trafic zilnic total de aproape 720.000 de vehicule, conform datelor transmise de CNADNR la solicitarea ZF.
Al doilea cel mai circulat drum este DN 2 Bucuresti-Siret, cu peste 400.000 de masini zilnic.
Cu toate ca ne-am fi asteptat sa se afle pe un loc fruntas, Autostrada Soarelui nu se afla printre primele 10 cele mai traficate drumuri. Doar 64.000 de vehicule trec zilnic pe acest drum.
In schimb, Autostrada Bucuresti-Pitesti are un trafic zilnic de 200.000 de vehicule.
Mai mult, trei tronsoane din aceasta autostrada intra in top zece al celor mai circulate sectiuni de drumuri, cu un trafic maxim de aproape 48.000 de vehicule pe o portiune de 18,7 kilometri.
Cel mai circulat tronson face parte tot din DN 1, intre Centura Bucuresti si Aeroportul Otopeni, pe o lungime de 3,6 kilometri, acesta fiind tranzitat zilnic de peste 54.000 de vehicule. De asemenea, pe portiunea de 5,4 kilometri de pe DN 1 intre Bucuresti si Centura Bucuresti circula zilnic peste 53.000 de vehicule. mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 09:06