Presedintele chinez Xi Jinping a inaugurat marti cel mai mare pod maritim din lume, in lungime de 55 km, care leaga Hong Kong, Macau si China continentala, un proiect controversat in contextul demersurilor Beijingului de a-si creste controlul asupra fostei colonii britanice.
Infrastructura alterneaza un lung pod rutier, care serpuieste pe deasupra estuarului Fluviului Perlelor, cu un tunel submarin, relateaza AFP si dpa.
Ea permite, prin intermediul unor insule artificiale si al unor noduri gigantice, conectarea, la est, a insulei Lantau din Hong Kong, cu, la vest, fosta colonie portugheza Macau si orasul Zhuhai, din provincia chineza Guangdong.
Podul va fi deschis pentru circulatie incepand de miercuri.
"Declar in mod oficial deschis podul Hong Kong-Zhuhai-Macau", a spus presedintele chinez intr-o foarte scurta alocutiune la Zhuhai, dupa care, pe un ecran imens, a fost proiectat un montaj video cu focuri de artificii peste gigantica lucrare.
Sefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, luase cuvantul anterior pentru a-i multumi lui Xi pentru participarea la ceremonie si pentru a lauda 'maretia' podului.
Acest santier faraonic, deschis in 2009, a fost marcat de numeroase intarzieri, depasiri de costuri, inculpari pentru coruptie, precum si de victime in randul muncitorilor.
Potrivit autoritatilor, aceasta minune inginereasca va permite stimularea schimburilor comerciale intre cele doua maluri ale stramtorii.
Beijingul spera ca podul va contribui la... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 10:42
Cel mai lung tunel feroviar submarin din lume ar putea fi deschis traficului in anul 2040 intre Finlanda si Estonia si ar putea costa pana la 20 de miliarde euro, arata un studiu de fezabilitate prezentat miercuri de cele doua state, informeaza Reuters.
Dupa mai multi ani de studii, autoritatile de la Helsinki si Tallinn analizeaza posibilitatea de a construi un tunel submarin intre cele doua capitale nordice, situate la ambele capete ale Golfului Finic.
Zeci de mii de estonieni lucreaza in regiunea Helsinki si multi dintre ei fac naveta saptamanal pe mare, iar multi turisti finlandezi viziteaza Tallinn.
Tunelul propus, cu o lungime de 103 de kilometri, ar scurta durata calatoriei intre Helsinki si Tallinn la aproximativ 30 de minute, fata de cel putin 90 de minute in prezent cu cel mai rapid feribot.
In plus, tunelul feroviar ar conecta aeroporturile dintre cele doua capitale si de asemenea ar face legatura cu Rail Baltica, o conexiune feroviara care ar urma sa faca legatura intre Varsovia si Tallinn incepand din anul 2026.
"Estonia va fi conectata cu Europa Centrala si nu trebuie sa ne oprim aici", a declarat premierul estonian Juri Ratas intr-o conferinta de presa organizata la Tallin.
Fara un tunel feroviar, traficul de pasageri intre cele doua tari este prognozat sa creasca de la noua milioane in 2017 pana la 14 milioane in 2050. Cu un tunel, traficul ar putea creste pana la 23 de milioane, dintre care 10 milioane ar fi transportati in continuare cu... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 18:21
Cel mai lung tunel din lume, construit in Elvetia si destinat facilitarii schimburilor comerciale intre nordul si sudul Europei, a fost deschis traficului duminica, au informat Caile Ferate Federale Elvetiene.
Proiectul, denumit "GBT" (Gotthard Base Tunnel) si construit intre orasele Zurich si Lugano, are o lungime de 57 de kilometri si traverseaza muntele St. Gotthard din Alpi, informeaza AFP.
Tunelul a fost inaugurat in luna iunie de catre presedintele Confederatiei Elvetiene, Johan Schneider-Ammann, in prezenta mai multor oficiali, printre care presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel.
Lucrarile au necesitat 17 ani de munca si o investitie de circa 11 miliarde de euro.
Tunelul va fi tranzitat in fiecare zi de 260 de trenuri de marfa, care vor circula cu o viteza de 100 kilometri/ora, si ...citeste mai departe despre "Cel mai lung tunel din lume are 57 de kilometri si a fost deschis in Elvetia (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2016, ora 14:32
Cel mai lung tunel feroviar din lume este aproape gata si se deschide in decembrie, in Elvetia, dupa aproape 20 de ani de lucrari.
Acesta masoara 57 de kilometri si este construit sub Alpii Elvetieni, facand legatura intre nordul si sudul Europei, informeaza BBC.
Tunelul, construit in urma unei decizii luate prin referendum, in 1992, a costat 12 miliarde de dolari. A devenit cel mai lung din lume, detronand o constructie similara din Japonia, care se intinde pe 53,9 kilometri.
Pentru constructia sa, s-a sapat prin 73 de tipuri de roci, unele de duritatea granitului. Peste 28 de tone de roci au ...citeste mai departe despre "Se deschide cel mai lung tunel feroviar din lume" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 11:03
Rusii vor sa construiasca o super-autostrada de 20.000 de kilometri, care sa lege Londra de Alaska, cu scopul de a relansa economia mondiala. Sau cel putin pe cea proprie.
Coridorul de Transport si Dezvoltare Trans-Eurasiatica leaga Europa de America si este gata, cel putin pe harta inaintata de Academia de Stiinte a Rusiei presedintelui Vladimir Putin.
Proiectul uneste Londra de Alaska strabatand intreaga Europa, Rusia si stramtoarea Bering, pana pe continentul american.
Coridorul Trans-Eurasiatic presupune realizarea unei linii de cale ferata de mare viteza si a unei super-autostrazi care va strabate 20.000 de kilometri.
Vladimir Yakunin, seful cailor ferate din Rusia a declarat, in cadrul sedintei sustinute de academicienii de la Moscova, ca are menirea de a lega retelele de transport existente pe cele trei continente si poate relansa motorul economiei globale, potrivit The Independent.
Drumul petrolului
Pe langa cele doua tronsoane vaste de transport, rusii au adaugat in paralel si o retea de gazoducte si oleoducte, pentru a face legatura directa intre campurile petroliere din tara si restul lumii.
"Este un proiect intre diferite state si civilizatii, care va reprezenta o alternativa la modelul actual de interconectivitate, unul care a provocat deja mai multe crize sistemice.
Acest proiect trans-eurasiatic va crea o zona a vitorului, una care sa fie bazata pe tehnologii avansate", a afirmat Yakunin, citat de Siberian Times.
Planul al fost... mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 09:50
2China are un alt plan maret si vrea sa construiasca cel mai lung tunel subacvatic din lume, el avand o lungime dubla fata de recordul actual in domeniu.
Tunelul ar urma sa aiba o lungime de 122 de kilometri, acesta fiind situat in Golful Bohai. Noul roiect maret al Chinei va face legatura intre orasul nordic Dalian si cel sudic, Yantai, scrie news.com.au.
In prezent, Japonia detine acest record, tunelul subacvatic Seikan avand o lungime de 53,9 km. Elvetia ...citeste mai departe despre "Proiect uluitor al Chinei: Cel mai lung tunel subacvatic" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Februarie 2014, ora 13:01
Cel mai lung pod suspendat intre doua tuneluri din lume a fost inaugurat, in urma cu cateva saptamani, in Norvegia. Podul este mai lung decat celebrul Golden Gate din San Francisco, avand o lungime de 1.380 de metri.
Constructia podului din fiordul Hardanger, care uneste localitatile Ullensvang si Ulvik, scurtand totodata distanta dintre orasele Oslo si Bergen, a fost inceputa in februarie 2009. El a fost inaugurat pe 19 august 2013.
Detaliu de la constructia podului
Cel mai lung pod suspendat din Norvegia este, totodata, cel mai lung pod suspendat care porneste si se termina intr-un tunel la nivel mondial. In partea de sud a constructiei exista un tunel de 2,5 km, iar la nord un tunel de 7,5 kilometri.
Detaliu al podului
Costul total al proiectului a fost estimat la 300 de milioane de euro, bani care vor fi recuperati din taxa de pod si din economiile facute prin renuntarea la subventionarea transportului cu feribotul.
Vedere de ansamblu a podului
Acest pod are doua benzi de mers pentru automobile, o pista pentru bicilisti, dar si un spatiu de trecere pentru pietoni. Circa 2.000 de masini vor circula zilnic pe acest pod. mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 17:01