Ultimii patru ani au fost cei mai caldurosi inregistrati de la debutul masuratorilor meteorologice, a anuntat miercuri o agentie din cadrul ONU, care considera ca aceasta constatare reprezinta o confirmare a procesului de incalzire a climei globale, cauzat de concentratiile record de gaze cu efect de sera din atmosfera terestra.
Intr-un comunicat de presa, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a precizat ca temperatura medie la suprafata Terrei a depasit in 2018 cu aproximativ 1 grad Celsius valoarea medie din epoca preindustriala (1850-1900), informeaza AFP.
"Acest an (2018) se claseaza pe locul al patrulea in topul celor mai caldurosi care au fost constatati", au relatat specialistii acestei agentii specializate din cadrul ONU.
"Cu 1,2 grade Celsius peste epoca preindustriala, anul 2016, marcat de influenta unui puternic episod El Nino, isi pastreaza statutul de cel mai calduros an.
In 2015 si 2017, ecartul temperaturii medii in raport cu valorile preindustriale a fost de 1,1 grade Celsius", se afirma in acelasi raport.
ONU a luat ca referinta anul 1850, in care au debutat masuratorile sistematice ale temperaturilor de pe Glob.
Insa "este mult mai important sa examinam evolutia pe termen lung a temperaturii (...) decat sa alcatuim un clasament intre ani diferiti", a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, care a reamintit ca, din totalul ultimilor 22 de ani, 20 au fost cei mai caldurosi inregistrati de meteorologi.
"Fenomene... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 21:59
Romania ar urma sa recolteze in acest an intre 14,5 si 15 milioane tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cat va recolta Franta, ceea ce inseamna ca Romania va prelua coroana de cel mai mare producator european de porumb, potrivit unei estimari a Asociatiei generale a producatorilor de porumb (AGPM), citata de cotidianul Le Monde.
"Agricultorii francezi nu au reusit sa evite puterea romaneasca. Tara lui Dracula vampirizeaza piata europeana a porumbului sau, cel putin, o domina...Nu este chiar o surpriza. Gurmanzii stiu ca, daca polenta (terci din faina de porumb) este apanajul regiunii muntilor Apenini, acest fel de mancare gustoasa poarta numele de mamaliga in Carpati. Dar investitorii din Romania nu se gandesc doar la apetitul compatriotilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export", scrie Le Monde.
Publicatia mentionata subliniaza ca productia de porumb a Frantei a fost afectata de inundatiile din primavara care au intarziat plantarea. Apoi caldura din vara a uscat terenurile. In ciuda acestor conditii climatice haotice, sectorul agricol francez a reusit sa limiteze daunele printr-un randament la hectar de 93 de chintale de porumb. Chiar daca este vorba de o scadere fata de cele 103 chintale obtinute in 2017, dar trebuie mentionat ca anul trecut a fost vorba de o productie istorica.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirma ca Romania va fi si anul acesta pe primul loc in Uniunea Europeana la productia de porumb,... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 09:40
Anul 2016 are toate sansele sa fie declarat cel mai fierbinte an de pana acum, cu temperaturi globale chiar mai ridicate decat cele din 2015, care au stabilit recordul istoric.
Pe baza temperaturilor din primele noua luni ale anului, oamenii de stiinta sunt aproape siguri deja ca valorile termice din 2016 vor depasi recordul inregistrat anul trecut, a anuntat Organizatia Mondiala de Meteorologie.
Temperaturile globale din perioada ianurie-septembrie 2016 au fost cu circa 0,88 grade Celsius mai ridicate decat media multianuala de 14 grade Celsius din intervalul 1961-1990, pe care cercetatorii il ...citeste mai departe despre "Planeta se apropie de un nou record: 2016, cel mai fierbinte an din istorie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 23:59
In 2016 ar urma sa avem cele mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata pe glob.
Asta in conditiile in care nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera au atins noi niveluri, contribuind la cresterea incalzirii globale, a anuntat joi, la Geneva, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).
Luna iunie a fost inregistrata ca fiind a 14-a luna consecutiv cu record de caldura, a informat agentia ONU.
Ea a cerut astfel punerea rapid in aplicare a acordului de limitare a schimbarilor climatice, incheiat in decembrie la Paris, prin renuntarea la combustibilii fosili si trecerea la energia verde pana in 2100.
Temperatura medie in primele sase luni ale anului 2016 a fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicata decat in era preindustriala, de la sfarsitul ...citeste mai departe despre "Avertisment al Organizatiei Meteorologice Mondiale: Anul 2016 va fi cel mai cald din istorie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Iulie 2016, ora 18:51