Germania a impus noi masuri anti-pandemie si a inchis partial granitele cu Cehia si cu regiunea austriaca Tirol din cauza unei cresteri ingrijoratoare a numarului de cazuri provocate de mutatii ale coronavirusului.
O mie de politisti au fost mobilizati pentru a asigura controalele de frontiera, ceea ce aminteste de masurile stricte luate in primele luni ale pandemiei de majoritatea tarilor europene.
La punctul Kiefersfelden din sudul Bavariei, in ciuda temperaturilor scazute (de pana la -15 grade Celsius), scrie The Guardian, politistii opresc fiecare vehicul care vine din Austria.
Polonia cere despagubiri de razboi Germaniei, dupa ce Berlinul a afirmat ca Nord Stream 2 este o datorie pentru invadarea Rusiei
In conformitate cu noile reguli, in vigoare pana pe 17 februarie, doar rezidentilor germani si non-germani le este permis sa intre in tara, iar ei trebuie sa prezinte un test Covid-19 cu rezultat negativ.
Exista si exceptii - in cazul lucratorilor esentiali din sectoare precum Sanatatea si Transporturile si in cazul urgentelor umanitare, a transmis Ministerul german de Interne.
De la inceputul pandemiei, Germania a inregistrat peste 2,34 de milioane de cazuri de Covid-19 si 64.990 de decese asociate, potrivit datelor Universitatii Johns Hopkins.
Pe 22 ianuarie, Germania a anuntat detectarea unui prim caz suspect de infectare cu varianta braziliana a coronavirusului SARS-CoV-2, dupa descoperirea altor cazuri de infectare cu alte doua mutatii recent... mai mult
Duminica, 14 Februarie 2021, ora 14:19
Un numar de 30 de tari raman in zona galbena, care presupune carantina la domiciliu pentru 14 zile la revenirea din acestea, intre care Bulgaria, Ungaria, Italia si Statele Unite ale Americii.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a actualizat joi seara lista tarilor/ zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune carantina la domiciliu/ locatia declarata pentru 14 zile.
In zona galbena se afla urmatoarele tari:
* Georgia
* Serbia
* Luxemburg
* Croatia
* Muntenegru
* Lituania
* San Marino
* Andorra
* Slovenia
* Curacao
* Statele Unite ale Americii
* Ungaria
* Polinezia Franceza
* Suedia
* Belize
* Liechtenstein
* Macedonia de Nord
* Elvetia
* Austria
* Jersey
* Panama
* Bulgaria
* Palestina
* Azerbaidjan
* Portugalia
* Iordania
* Cehia
* Armenia
* Italia
* Danemarca (urmare a detectiei circulatiei in populatia umana a unor variante de virus SARS-CoV-2 provenite de la fermele de nurci).
CITESTE SI:
Raed Arafat: "Starea de alerta se prelungeste cu 30 de zile". Ce masuri vor fi aplicate in statiunile montane din Romania ...citeste mai departe despre "Lista tarilor din "zona galbena". Carantina 14 zile pentru cei care vin in Romania din aceste state" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 22:27
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat sambata ca autoritatile cehe au anuntat noi masuri privind conditiile de intrare pe teritoriul Republicii Cehe pentru persoanele care sosesc din state considerate drept zone rosii (inclusiv Romania). Masurile vor intra in vigoare la data de 9 noiembrie 2020, ora 00:00, a informat un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit MAE, persoanele care sosesc din statele considerate zone rosii (inclusiv Romania) trebuie sa completeze, anterior intrarii pe teritoriul Republicii Cehe, un formular de sanatate publica, disponibil la adresa: https://plf.uzis.cz/. Dupa completarea formularului, persoanele in cauza vor receptiona un e-mail de confirmare, pe care trebuie sa il pastreze pentru a-l prezenta, la cerere, autoritatilor cehe.
Pe langa obligatia de completare a formularului, persoanele in cauza trebuie sa transmita catre directia de sanatate publica (regional hygienic station) din localitatea/regiunea domiciliul/locului de cazare din Republica Ceha, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, dupa cum urmeaza: daca testul a fost efectuat intr-un stat UE sau intr-un stat Schengen, anterior sosirii in Republica Ceha, acesta trebuie sa fi fost prelevat cu maximum 72 de ore anterior sosirii si trebuie transmis catre directia de sanatate publica imediat dupa intrarea pe teritoriul Republicii Cehe; daca testul este efectuat pe teritoriul Republicii Cehe, rezultatul va trebui transmis directiei de... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 15:12
Autoritatile elene au extins restrictiile de calatorie, pentru mai multe tari, printre care si Romania. In plus, Autoritatea Elena de Aviatie Civila a prelungit, pana pe 31 august, interdictia de intrare pe teritoriul Greciei a cetatenilor non-UE, cu exceptia pasagerilor sositi din: Australia, Canada, Japonia, Noua Zeelanda, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Rwanda, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia si Uruguay.
Grecia a luat aceste masuri pentru a-si proteja cetatenii, in contextul cresterii numarului de cazuri de coronavirus.
Absolut toti pasagerii care calatoresc in Grecia trebuie sa completeze un formular de localizare a pasagerilor (PLF), cu cel putin inainte de sosire.
In plus, incepand din 17 august 2020, pentru intrarea pe teritoriul Greciei este nevoie si prezentarea unui test molecular negativ pentru infectia cu COVID-19, prelevat cu 72 ore inainte de momentul intrarii in Republica Elena. Aceasta masura se va aplica tuturor categoriilor de persoane care intra pe teritoriul Greciei, pe cale terestra, aeriana sau maritima, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine, inclusiv Kulata/Promachonas. Masura se va aplica si persoanelor care calatoresc in scopuri esentiale in Republica Elena si care erau anterior scutite de la obligativitatea prezentarii testului pentru COVID-19, cetatenilor greci si cetatenilor straini cu rezidenta in Republica Elenal, se precizeaza intr-un comunicat MAE.
"Incepand cu data de 17 august 2020, persoanele care... mai mult
Joi, 13 August 2020, ora 10:46
Turismul este unul dintre sectoarele cele mai afectate de contextul actual, iar pentru a mentine afacerile pe linia de plutire multe restaurante si locatii de inchiriat au scazut considerabil preturile in Praga, unul dintre cele mai turistice orase din Europa.
Cunoscutul vlogger ceh Janek Rubes, care detine canalul de YouTube Honest Guide, a realizat un material prin care a aratat cat de mult au scazut preturile in Praga in ultimele zile.
In Cehia, resturantele sunt inca deschise cu posibilitatea de a lua mancare la pachet, insa preturile au scazut considerabil.
Astfel, o portie de gulas, care la un resturant din centru costa 18 euro, acum are un pret de doar 4 euro. In plus, o bere care costa aproape 6 euro, acum are un pret mai mic de 2 euro.
"Cei care detin aceste afaceri au decis sa puna preturi de Cehia", a explicat Rubes.
De asemenea, multe magazine afiseaza "corona-reduceri" si preturile pentru sucuri si dulciuri de la magazinele din centru au ajuns sa fie scazute si cu 50%.
In plus, reducerile se aplica si cand vine vorba despre inchirierea apartamentelor.
Astfel, un apartament de aproximativ 50 de metri patrati din centru poate fi inchiriat timp de o luna cu doar 400 de euro. Inaintea crizei, pretul era de peste 100 de euro pentru o singura noapte.
Cehia a inceput sa ridice deja numeroase restrictii si vrea sa reporneasca viata normala cat mai curand.
Astfel, incepand cu 25 mai inclusiv restaurantele, cafenelele si bufetele vor putea fi... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 09:12
Cotatia barilului de petrolul a scazut luni cu aproximativ 20%, ajungand la cel mai redus nivel din martie 1999, deoarece pandemia de coronavirus (Covid-19) a sporit incertitudinile privind piata globala si a redus cererea pentru combustibili, iar depozitele terestre au ajuns la limita, transmit Xinhua si Reuters.
Zeci de tancuri petroliere umplute cu benzina si combustibil pentru avion sunt ancorate in apropiere de marile hub-uri pentru depozitarea produselor petroliere din Europa, neputand sa isi descarce incarcatura deoarece facilitatile terestre de depozitare sunt la capacitate maxima, pe fondul prabusirii cererii ca urmare a crizei coronavirusului.
Conform calculelor Reuters, o cantitate de aproape un milion de tone de produse rafinate este in prezent stocata in aproximativ 30 de tancuri petroliere ancorate in apropierea coastelor Europei.
La New York, cotatia barilului de titei american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare in luna mai a scazut cu 3,40 dolari, sau 18,6%, pana la 14,87 dolari. La un moment dat, cotatia inregistra un declin de 21%, la 14,47 dolari, cel mai redus nivel din martie 1999.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna iunie a scazut luni cu 0,25 dolari, la 27,83 dolari.
Pe fondul incetinirii cazurilor de COVID-19 in unele state europene, inclusiv Germania, Austria si Cehia, autoritatile iau in considerare retragerea graduala a restrictiilor impuse pentru stoparea raspandirii... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 10:35
Romania economica risca sa se prabuseasca precum un castel de nisip, in conditiile in care autoritatile intarzie sa ofere solutii concrete la criza fara precedent care se instaleaza odata cu pandemia de coronavirus, arata o analiza realizata de Frames si Agentia de Consultanta pentru Dezvoltarea Afacerilor (ACDA).
In ritmul in care efectele economice se amplifica, ne vom trezi rapid cu peste 2 milioane de oameni fara joburi si cu o recesiune severa din care ne va fi greu sa iesim. Romania risca sa piarda cursa pentru competitivitate in fata tarilor din regiune, precum Polonia, Ungaria si Bulgaria, care vin cu masuri concrete de sustinere a economiei, menite sa asigure continuarea business-ului dincolo de perioada starii de urgenta.
Romania economica arata precum un pacient ajuns la spital in coma, cu multiple traumatisme, caruia medicii, in loc sa il duca in sala de operatie, ii administreaza o aspirina si ii pun pansamente, pentru a-i acoperi ranile grave.
Fara tratamente medicale de specialitate, pacientul Romania risca sa moara, iar daca va fi totusi salvat printr-o minune, va ramane cu dizabilitati care nu ii vor mai permite sa duca o viata normala.
Asa arata, potrivit analistilor, radiografia economiei romanesti dupa o luna de,, coronacriza economica''.
Estimarile Frames, anuntate la inceputul crizei, privind numarul de peste 1 milion de persoane ce vor ajunge in somaj tehnic, considerate la vremea respectiva de politicieni ca fiind hazardate, au fost... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 18:29
Cehia planuieste sa mentina granitele inchise pentru "multe luni", a declarat duminica Roman Prymula, epidemiologul care conduce comitetul national de criza impotriva epidemiei.
"Granitele vor ramane inchise mai multe luni. Va depinde de situatia din tarile vecine", a afirmat Prymula, adaugand ca ar putea fi vorba de sase luni.
Cetatenii straini vor putea sa plece din tara, dar nu li se va permite sa revina, a spus Prymula la postul de televiziune Prima.
Se vor face exceptii pentru persoanele care traiesc aproape de frontiera si fac naveta pentru a lucra in Austria sau Germania. Daca vor fi gasite persoane care se vor folosi in mod fraudulos de aceasta facilitate, ea va fi retrasa, a avertizat ministrul de interne Hamacek.
Soferii de TIR-uri vor fi autorizati sa tranziteze prin punctele de frontiera pentru a asigura continuitatea fluxului de marfuri.
Guvernul de la Praga mai intentioneaza sa extinda controalele stricte la deplasarile cetatenilor, instituite pentru a opri raspandirea virusului.
"Pastele nu va fi ca de obicei", a mai spus Prymula, precizand ca oamenii nu isi vor putea vizita familiile sau merge la biserica.
Cehia a inregistrat pana acum 1.047 cazuri de infectare cu noul coronavirus, 19 persoane fiind tratate in sectii de terapie intensiva.
Urmareste AICI, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar si masurile luate de autoritati ...citeste mai departe despre "Tara... mai mult
Duminica, 22 Martie 2020, ora 16:22