CEC Bank lanseaza microcreditele pentru agricultura, in urma conventiei incheiate cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru derularea sumelor puse la dispozitie din Fondul pentru microcreditare in agricultura, constituit la dispozitia ministerului, conform OUG 43/ 2013.
Microcreditele sunt destinate sustinerii fermelor de familie si facilitarii accesului la finantare al fermierilor, precizeaza CEC Bank intr-un comunicat. Banca beneficiaza de un fond in valoare de aproximativ 16,6 milioane lei, cu posibilitatea suplimentarii dupa utilizarea integrala a acestei sume.
Din fondul pus la dispozitie de MADR, clientii eligibili pot contracta de la CEC Bank credite pentru investitii in domeniul agricol, in valoare de maximum 15.000 euro, in echivalent lei, pe o perioada de creditare de maximum 120 de luni, credite pentru asigurarea contributiei proprii aferente proiectelor de investitii selectate prin PNDR, in valoare de pana la 75.000 euro, in echivalent lei, pe o perioada de maximum 120 de luni, si credite pentru sustinerea realizarii productiei agricole, in valoare maxima de 25.000 euro, in echivalent lei, pe o perioada de creditare de maximum 24 de luni.
Conventia vine cu costuri mai mici pentru imprumuturi
Avantajul principal al finantarilor acordate prin Conventia de lucru incheiata intre CEC Bank si MADR il constituie costurile competitive, ce permit clientilor eligibili un acces facil la finantare.
In prezent, dobanda este de 6,1%, iar... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 16:47
Profitul net realizat de CEC Bank anul trecut a urcat cu 5,4%, de la 37 milioane lei la circa 39 milioane lei, in conditiile mentinerii activelor la 26,9 miliarde lei, cu depozite atrase de la clienti in crestere cu aproximativ 10%, a declarat marti presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea.
Banca a inregistrat un profit brut de 56,2 milioane lei, in urcare cu 67% fata de anul precedent, cand a obtinut un rezultat brut de 33,5 milioane lei.
Profitul net ramas dupa repartizarile legale, de peste 39 milioane lei, va fi incorporat in capitalul social, care va ajunge la 1,163 miliarde lei, de la 1,124 miliarde lei.
CEC a avut anul trecut un profit operational de 567,3 milioane lei, dar a constituit privizioane de 511 milioane lei, cu 9% mai mult decat in 2012.
Activele s-au mentinut la 26,9 miliarde lei, iar banca a calculat in functie de acest indicator o cota de piata de 7,43%, in urcare de la 7,35%.
"Activele au stagnat pentru ca banca nu a mai facut anul trecut operatiuni cu titluri de stat la nivelul anilor precedenti, ajunsesem la un prag care nu ne mai permitea sa facem in continuare achizitionare de titluri noi. Se considera ca titlurile de stat raman in continuare foarte sigure, dar ele pot fi riscante pentru ca sunt sensibile la dobanda cand se tranzactioneaza. Asa ne-am propus sa ramanem la acelasi nivel al activelor, insa creditarea si depozitele au crescut", a declarat Ghetea intr-o conferinta de presa.
Cum a evoluat creditarea in 2013
Soldul... mai mult
Marti, 06 Mai 2014, ora 13:45
CEC Bank a finantat 58 mii de fermieri din 2008, cu aproape un miliard de lei, prin SAPS (schema de plata unica pe suprafata.
Costurile aplicate de banca sunt o dobanda cuprinsa intre 9,4% si 9,9%, in functie de clasa de performanta financiara in care se incadreaza clientul, si un comision de gestiune de 0,25%, perceput la acordarea creditului. In plus, valoarea finantarii a fost majorata de la 80%, pana la maxim 90% din suma cuvenita din SAPS, denominata in lei.
Banca a incheiat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. (FNGCIMM) conventiile privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) - Campania 2012. Astfel, CEC Bank a lansat cel de-al XVI-lea produs in parteneriat cu APIA.
Creditele beneficiaza de garantia emisa de FGCR sau FNGCIMM, care reprezinta un procent de pana la 80% din valoarea creditului acordat. Rambursarea creditelor se va face integral la data primirii sumelor cuvenite beneficiarilor, dar nu mai tarziu de data stabilita in conventiile incheiate de banca cu APIA, FGCR/FNGCIMM sau in actele aditionale ulterioare.
Clientii CEC Bank beneficiaza de consultanta gratuita in ceea ce priveste pregatirea documentatiei de accesare a creditului. mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 12:58
Saracia si puterea de cumparare scazuta ii vor determina pe romani sa invete sa nu mai arunce mancarea de care alte popoare duc atata lipsa. In opinia presedintelelui Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, 60% din populatia globului se afla in criza alimentara.
"In Romania exista multa risipa, insa in general, europenii au o alta viziune despre consum. Ei nu se "arunca" la primele produse care se vad pe rafturi, indiferent ca par mai aspectuoase, mai frumos ambalate, mai de calitate.
(...) Sunt state care astazi se afla in aceasta criza alimentara, care au o productie foarte mica si posibilitate redusa de import in comparatie cu consumul. De aceea, acestia mananca foarte prost", a declarat Dragos Frumosu, intr-un interviu Business24.
Statele Europei arunca anual peste 220 de milioane de tone de mancare, in timp ce 1 miliard de oameni din lume mor de foame. Cum poate fi rezolvata aceasta chestiune?
Singura solutie pe care eu o vad este educatia, prin care sa se explice diferenta dintre cei care mor de foame si cei care arunca, pe de o parte, iar pe de alta parte o educatie foarte bine pusa la punct din care sa rezulte ce cantitati ar trebui consumate de copil si de adult astfel incat sa se hraneasca sanatos si sa asimileze necesarul pentru energia zilnica de care are nevoie.
Acest lucru nu se poate indrepta decat in ani de zile, plecand de la aceasta varianta. In Romania exista multa risipa, insa in general, europenii au o alta... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:00
CEC Bank a anuntat ca va incheia cu Agentia de Plati pentru Interventii in Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) conventia trilaterala privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) Campania 2011, transmite Mediafax.Potrivit unui comunicat al bancii, valoarea creditului va fi de 80% din suma cuvenita din SAPS, denominata in lei, la cursul leu/euro comunicat de BNR la data solicitarii creditului.
Creditele beneficiaza de garantia emisa de FGCR care va reprezenta pana la 80% din valoarea creditului acordat.
Dobanda practicata de CEC Bank pentru acest tip de credit este cuprinsa intre 9,4% si 9,9%, in functie de clasa de risc in care se incadreaza clientul, iar la acordare se percepe un comision de 0,25% din valoarea finantata.
Plata pentru sumele cuvenite beneficiarilor in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) se va efectua pana la data de 30 iunie 2012 inclusiv, in conturile beneficiarilor deschise la CEC Bank din sumele cuvenite de la APIA.
Clientii CEC Bank beneficiaza de consultanta gratuita in ceea ce priveste pregatirea documentatiei de accesare a creditului.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat in luna mai ca 1,04 milioane fermieri au depus cereri de sprijin pe suprafata, numar apropiat de cel de anul trecut, pentru 9,2 milioane hectare. mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 17:12
"Agricultura e o nisa de care alte banci s-au ferit. Acum sunt ingrijorat de interesul pe care il manifesta alte banci pentru o nisa pe care noi am descoperit-o, pe care noi am exploatat-o. Dorim sa ramanem liberi pe acest segment" a declarat Radu Ghetea pentru Bloombiz.ro. Presedintele CEC Bank a mai afirmat ca procentul creditelor neperformante din agricultura nu depaseste 6% din totalul creditelor neperformante ale bancii.Cu ce planuri veniti in noul mandat? Cum va veti pozitiona pe piata bancara?
Avem in planul nostru strategic un singur obiectiv, care a fost creionat prima oara in 2007, pentru perioada 2007-2011.
Obiectul este de a crea CEC Bank pe scheletul Casei de Economii si Consemnatiuni.
Putem considera acest proiect incheiat in mare masura, dar sunt multe lucruri de facut astfel incat sa consolidam ceea ce am realizat, atat in ceea ce priveste paleta de produse si servicii, pregatirea oamenilor, platforma tehnica.
In continuare vom subscrie, vom lega toate priectele noastre de acest obiectiv major.
Care era majorarea de capital de care avea nevoie CEC pentru proiectele sale?
CEC a obtinut din partea actionarului dreptul de a reinvesti suma care a fost disponibila din profitul anului precedent.
Nu e vorba de bani noi.
Aici actionarul a fost de acord sa putem majora capitalul din profitul anului trecut.
In 2007 cand am facut strategia de dezvoltare pe perioada 2007-2011 am mentionat ca suma de care avem nevoie pentru a sustine acest proiect este de circa 2,4... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 00:56
CEC Bank a lansat in aceasta saptamana creditul APIA pentru finantarea capitalului de lucru necesar beneficiarilor masurilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013 (axa II), a anuntat miercuri banca, informeaza Mediafax."Categoriile de clienti eligibili care pot accesa aceste credite sunt reprezentate de beneficiarii Masurilor 211 (sprijin pentru terenurile agricole situate in Zona Montana Defavorizata), 212 (sprijin pentru terenurile agricole situate in zone defavorizate, altele decat zona montana) si 214 (plati de agro-mediu), respectiv fermierii, persoane fizice sau juridice sau grupuri, care desfasoara activitati pe terenurile agricole din zonele vizate, indiferent de statutul juridic al terenului (proprietate/concesiune/arenda) si care respecta bunele conditii agricole si de mediu", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.
Potrivit CEC Bank, rambursarea creditelor se va face integral la data primirii sumelor cuvenite beneficiarilor masurilor precizate, dar nu mai tarziu de data stabilita in Conventia incheiata de banca cu APIA.
In ianuarie, CEC Bank, Agentia de Plati pentru Interventii in Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) au semnat conventa privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii masurilor de dezvoltare rurala cuprinse in Axa a II-a a PNDR 2007-2013, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.
De asemenea, CEC Bank si FGCR... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 11:08
CEC Bank a acordat din iulie pana in prezent beneficiarilor de subventii directe pe suprafata peste 500 credite, in valoare totala de peste 42 milioane lei, potrivit unui comunicat al bancii, transmite Mediafax.
Banca a semnat, la 7 iulie, o conventie cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), prin care acorda beneficiarilor de subventii directe pe suprafata credite in valoare de pana la 70% din valoarea subventiilor aferente anului 2010.
Creditele au ca destinatie sustinerea activitatilor curente ale fermierilor, respectiv pentru aprovizionarea cu seminte, ingrasaminte, combustibili, plata salariilor, plata obligatiilor catre bugetul de stat sau local sau orice alte necesitati curente, fara a fi necesara justificarea acestora.
CEC Bank acorda creditele in baza adeverintelor emise de APIA catre fermieri, prin care certifica suprafetele agricole exploatate.
FGCR poate garanta pana la 50% din creditele acordate de CEC Bank.
APIA a incheiat astfel de conventii si pentru campanile SAPS 2007, 2008 si 2009. mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 11:33
CEC Bank a obtinut un profit brut de 50 milioane lei (11,8 milioane euro), in crestere cu aproape 11% fata de cel din 2008, cand insuma 45,1 milioane lei, pe active in crestere cu 54%, a declarat, joi, presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea, citat de NewsIn.Veniturile nete din dobanzi au crescut anul trecut cu 48% la 713,7 milioane lei de la 483,2 milioane lei in 2008, in vreme ce veniturile nete din comisioane au scazut cu 12% de la 182,1 milioane lei la 160,7 milioane lei.
Astfel, veniturile totale din activitatile bancare (exclusiv provizioane credite) au crescut anul trecut la 946,1 milioane lei de la 682,1 milioane lei in 2008.
La randul lor, cheltuielile de functionare au crescut cu 18%, de la 473,7 milioane lei la 560 milioane lei din cauza costurilor de schimbare a imaginii.
Profitul operational brut (exclusiv provizioanele) a crescut cu 85%, de la 208,4 milioane lei la 386,1 milioane lei.
CEC Bank a urcat pe locul 5, cu active de 4,9 miliarde euro.
Activele bancii au crescut cu 54% pana la sfarsitul lui 2009, la 20,8 miliarde lei (4,9 miliarde euro), de la 13,5 miliarde lei cat avea la finalul lui 2008.
CEC Bank a urcat, astfel, pana la finalul anului trecut pe pozitia a 5-a in clasamentul dupa active de pe pozitia a 9-a pe care se situa in 2008.
Cota de piata totala a bancii a crescut de la 4,3% la 6,31%, in conditiile in care cota de piata la credite a avansat de la 4,12% la 4,49%, iar cota de piata la depozite a avansat de la 6,92% la 7,83%.
Avansul cu 15% al... mai mult
Joi, 04 Martie 2010, ora 15:51