CEC Bank, institutia financiara cu cea mai lunga traditie si cea mai extinsa retea teritoriala din Romania, poate acorda credite de aproximativ 2 miliarde de lei prin programul IMM Invest, avand alocat un plafon de garantare de 1.701.438.000 lei.
"CEC Bank este unul dintre principalii finantatori din economia Romaniei. Cu un portofoliu de peste 12.000 de companii care au apelat la finantari CEC Bank si sold al creditelor pe acest segment de peste 12 miliarde de lei, CEC Bank nu este doar o banca de economii, ci un partener de incredere al companiilor. Suntem aici pentru a sprijini repornirea economiei si pentru a incuraja dezvoltarea companiilor cu potential de crestere", a declarat Bogdan Neacsu, presedinte - director general al CEC Bank.
Prin programul IMM Invest, IMM-urile, indiferent de categoria acestora, pot accesa finantari pentru activitatea curenta si pentru investitii in conditii avantajoase. Fiecare beneficiar poate cumula finantari garantate de stat (credite de investitii si capital de lucru) in limita plafonului de 10 milioane de lei.
Pana la sfarsitul anului, dobanda este subventionata de stat, iar comisionul de risc si comisionului de administrare sunt subventionate pe intreaga durata de derulare a finantarii. De asemenea, nu se percep comisioane de rambursare anticipata.
Fluxul pentru acordarea acestor finantari este cel stabilit prin normele de aplicare pentru programul IMM Invest si presupun analiza si aprobarea solicitarii atat la nivelul... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 16:16
Comisia Europeana a constatat ca planurile Romaniei de a injecta capital in valoare de 200 de milioane euro in CEC Bank, care este detinuta integral de stat, nu implica acordarea unui ajutor de stat, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Comisia a constatat ca recapitalizarea va fi realizata in conditiile pietei si, prin urmare, nu implica niciun ajutor de stat in favoarea bancii in sensul normelor UE.
CEC Bank este in prezent a saptea banca din Romania fiind detinuta integral de statul roman din 1864.
"Tratatul UE este neutru in ceea ce priveste proprietatea publica/privata. Am constatat ca Guvernul roman, in calitate de unic proprietar al CEC Bank, urma sa efectueze o injectie de capital in banca in aceleasi conditii pe care le-ar accepta un operator privat in economia de piata. Prin urmare, am concluzionat ca recapitalizarea bancii nu a implicat ajutor de stat in sensul normelor noastre", a declarat comisarul responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager.
In luna octombrie 2019, Romania a notificat Comisiei intentia sa de a recapitaliza CEC Bank, care este detinuta de stat. Recapitalizarea are drept obiectiv sa consolideze capacitatea de creditare a bancii, tinand seama, in special, de potentialul pietei interne si sa initieze o perfectionare substantiala a sistemelor informatice ale bancii astfel incat aceasta sa continue sa ofere servicii clientilor sai, sa isi imbunatateasca eficienta si sa reduca riscul... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 14:48
Publicarea in mass-media a extraselor bancare ale lui Valentin Stefan Dragnea, fiul fostului lider PSD, Liviu Dragnea, s-a lasat cu un audit intern in cadrul CEC Bank, o plangere penala pentru dezvaluirea secretului de serviciu si un proces in care se cer daune morale de 100.000 de euro.
Detaliile stau in motivarea deciziei judecatoresti care a stabilit, in februarie 2019, ca CEC Bank a facut o fapta ilicita atunci cand a generat extrasele de cont si a obligat banca sa-i plateasca lui Dragnea Jr. cheltuieli de judecata de 5.000 de lei.
Tot atunci, Tribunalul Bucuresti a respins solicitarea lui Dragnea Jr. de plata a unor daune morale de 100.000 de euro. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata. Niciuna din parti nu a declarat inca apel, potrivit portalului instantelor.
Articolul RISE
Practic, totul incepe in februarie 2018, atunci cand RISE Project publica articolul "Dragnea, cu banii in retragere".
In momentul publicarii, puterea lui Liviu Dragnea era la apogeu, controla Parlamentul, Executivul si institutiile statului.
Articolul descria modul in care mai multe proprietati ale Tel Drum au ajuns la societatea Zooveg 2010, controlata de Dragnea Jr.
O alta dezvaluire privea modul in care dividendele de la firma Zooveg 2010 au ajuns in contul lui Dragnea Jr si ce s-a facut cu acesti bani. Aceasta parte din articolul de presa era facuta in baza unui extras personal de cont bancar al lui Valentin Stefan Dragnea.
Potrivit sursei citate,... mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 00:00
Laurentiu Gabriel Mitrache si-a dat demisia din functia de director general al CEC Bank.
Mitrache si-a depus demisia vinerea trecuta si urmeaza sa plece de la sefia CEC Bank incepand de luni, potrivit Bursa.ro.
Sursa citata noteaza ca Mitrache a fost "fortat" sa plece de la conducerea bancii, insa alte publicatii relateaza ca a renuntat la pozitie din motive familiale.
Astfel, Bogdan Neacsu, membru in Consiliul de Administratie (CA) al bancii, va prelua functia ca interimar.
"Laurentiu Mitrache nu a dorit sa semneze unele restructurari de credite acordate sub forma de refinantari ale unor imprumuturi facute la alte banci. De asemenea, DG Competition a cerut lamuriri referitoare la portofoliul de credite neperformante si la majorarea capitalului bancii.
In acest context, domnul Mitrache a fost pus in situatia sa demisioneze. Mai mult decat atat, BNR ar intentiona sa il aduca inapoi la conducerea bancii pe Radu Gratian Ghetea", conform unor surse citate de Bursa.ro.
Amintim ca, in septembrie 2017, Guvernul l-a schimbat pe Radu Ghetea de la conducerea CEC, dupa 10 ani in functie. ...citeste mai departe despre "Seful CEC Bank si-a dat demisia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 15:46
In proiectul bugetului pe 2019 publicat de Ministerul Finantelor Publice este cuprinsa si suma de 940 milioane lei (aproape 200 de milioane de euro), reprezentand contributia statului la majorarea capitalului social al CEC Bank - S.A., potrivit datelor prezentate joi seara de Ministerul Finantelor Publice.
De asemenea, conform aceluiasi document, este aprobata majorarea capitalului detinut de Romania la Banca Internationala de Investitii, cu suma de 3,65 milioane euro.
"Contravaloarea in lei a sumei de 3.650.000 euro se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice, iar plata catre Banca Internationala de Investitii se efectueaza intr-o singura transa, in primul trimestrul din anul 2019", se arata in proiectul legii bugetului de stat pe 2019.
Tot in bugetul Ministerului Finantelor Publice, este cuprinsa suma de 460 milioane lei pentru participarea la constituirea capitalului social al Fondului de Investitii al Initiativei celor Trei Mari, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2018 pentru completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei Eximbank -SA.
"Suma finala ce va fi investita se va stabili in urma unei analize detaliate pe care o va elabora Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari (CIFGA) ", se arata in documentul mentionat.
Conform proiectului pe 2019, Ministerul Finantelor Publice va avea un buget de 26,086... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 23:12
Dupa ce Papaya Advertising a anuntat ca CEC Bank si-a reziliat contractul vechi de 10 ani la putin timp dupa ce compania a dat liber angajatilor sa participe la protestul de miercuri, mai multi clienti ai bancii de stat si-au inchis conturile si altii au anuntat ca urmeaza sa o faca.
In plus, pagina de Facebook a CEC Bank a fost luata cu asalt de clientii nemultumiti, care anunta ca isi vor inchide conturile.
Un client al CEC Bank chiar a postat pe Facebook o imagine cu cardul taiat, alaturi de mesajul "La revedere".
Miercuri dimineata, un alt client CEC a anuntat ca sta la coada pentru a-si inchide contul. "Am un depozit de 15.000 euro la ei!!! Firma mea, tot... Mut tot", a spus barbatul.
"Eu chiar va multumesc ca m-ati ajutat sa-mi conving parintii sa-si transfere banii de la voi. A fost suficient sa le spun ca sunteti pesedisti. Ca sa nu mai vorbim de comisionul de rahat de la depozite la termen", a notat o alta persoana.
"Imi inchid astazi conturile de economii la dvs! Si cand ma gandeam ca era sa fac si un credit... banca ar trebui sa fie comerciala.. nu politica!", a notat un alt client nemultumit de decizia CEC Bank.
"Azi imi voi inchide contul de card de la CEC si ma bucur ca nu sunt singura", este un alt mesaj de la o internauta nemultumita.
"Sa fie cineva la ghiseu astazi. Vin sa inchid conturile. Ati ramas ca acum 30 de ani. Voi si Posta Romana", a completat altcineva.
"Sunt client CEC, voi face ce pot sa renunt la produsele voastre.... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 11:51
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a amendat CEC Bank pentru mai multe nereguli constatate, printre care si faptul ca a perceput clientilor un comision de retragere a numerarului de pe cardurile de credit, lucru care, apreciaza ANPC, incalca legea.
Astfel, CEC Bank trebuie sa plateasca 55.000 de lei amenda si sa le restituie clientilor circa 5 milioane de lei, pentru ca a incalcat legislatia in domeniul creditelor, scrie Profit.ro.
Nu doar CEC Bank a fost sanctionata din acest motiv, ci si alte 14 banci, care au de achitat acum in total 570.000 de lei pentru publicitate incorecta sau inselatoare.
ANPC invoca OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, mai exact articolul care prevede ca "se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit".
Din informatiile detinute de Profit.ro, CEC Bank a fost verificata pe 2 octombrie, cand comisionul incasat de la clienti pentru retragerea de numerar de pe cardul de credit era de 1%, minim 2 lei.
ANPC a mai amendat CEC Bank cu 20.000 de lei pentru ca a perceput un comision de evaluare imobiliare de 350 de lei in cazul unor evaluatori interni, cu toate ca legea permite perceperea de comisioane doar in cazul unor servicii prestate de terti.
Tot 20.000 de lei a fost amenda si pentru faptul ca CEC Bank ar fi indus in eroare consumatorul mediu prin faptul ca a promovat un serviciu sub sloganul "cel mai bun serviciu de transfer de bani din... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 15:39
Emisiunile de divertisment ar putea contine si intrebari din domeniul financiar pe langa cele de cultura generala, iar in felul acesta ar putea fi sporita educatia financiara a cetatenilor, a declarat marti Radu Gratian Ghetea, presedinte CEC Bank si presedinte de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor.
"Am observat emisiuni pe care unii le-ar putea trece la categoria emisiunilor de total divertisment, genul 'Te pui cu blondele' sau 'Ce spun romanii', emisiunea facuta de Cabral.
Sigur, acolo apar tot felul de persoane, dar intrebarile sunt de cultura generala si vrand-nevrand persoana care deschide televizorul se intreaba 'Oare eu stiu ce intreaba acolo?'...
Ma intreb, oare, nu am putea sa introducem intr-un fel sau altul si niste intrebari cu caracter educativ financiar-bancar. De exemplu, care este obligatia principala pe care o are un debitor?", a spus Radu Gratian Ghetea.
Ghetea a precizat ca o cunoaste pe mama lui Cabral pentru ca aceasta a lucrat in sistemul bancar.
"O sa imi permit sa o contactez si sa ii spun 'Haide sa incercam sa il convingem pe Cabral sa puna si niste intrebari educative, din domeniul educatiei financiare'", a declarat Radu Gratian Ghetea.
Acesta a spus ca bancherii trebuie sa foloseasca toate canalele pentru a-i face pe clienti sa inteleaga notiunile financiare si obligatiile partilor.
Asociatia Romana a Bancilor organizeaza marti seminarul "Noua paradigma la nivel european: consumatorul de servicii financiare, intre... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 17:48
Doua angajate ale CEC Bank sunt acuzate ca au furat bani din conturile de economii ale clientilor, iar politistii din Alba fac, vineri dimineata, patru perchezitii in zona orasului Zlatna, la proprietatile femeilor.
Cele doua angajate ale sucursalei CEC Bank din orasul Zlatna sunt cercetate de politisti pentru delapidare si furt dupa ce ar fi scos sume importante de bani din conturile unor clienti.
Prejudiciul in acest caz este estimat la peste 3,2 milioane de lei si 108 persoane sunt pagubite.
Femeile, care sunt surori, sunt acuzate ca ar fi pagubit zeci sau chiar sute de clienti ai bancii carora le-ar fi retras ilegal diferite sume din conturi. Dupa cateva sesizari cele doua angajate ar fi fost concediate sau suspendate din functii, situatia lor actuala fiind neclara, deoarece banca nu a emis o pozitie oficiala.
Citeste si cazul unui angajat al unei banci din Bucuresti care ar fi furat bani din contul unui client pentru a-si cumpara BMW ...citeste mai departe despre "Perchezitii: Doua angajate ale CEC Bank au furat din conturile clientilor peste 3,2 milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 08:24