Rata anuala a inflatiei a crescut in februarie la 1,5% in zona euro si la 1,6% in Uniunea Europeana, de la 1,4% si, respectiv, 1,5% in luna precedenta, iar Romania, Ungaria si Letonia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cifra furnizata de Eurostat este similara cu estimarile analistilor dar este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Obiectivul BCE este sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (4%), Ungaria (3,2%) si Letonia (2,8%), iar cele mai scazute in Irlanda (0,7%), Grecia, Croatia si Cipru (toate cu 0,8%).
Comparativ cu ianuarie 2019, inflatia anuala a scazut in sapte state membre ale UE, a ramas stabila in Austria si a crescut in 19 tari (inclusiv in Romania).
In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la servicii (0,61 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,44 puncte procentuale) si energie (0,35 puncte procentuale).
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, s-a mentinut la 1,2% in februarie, in zona euro, similar cu nivelul din ianuarie. Inflatia de baza este urmarita... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 13:31
Romania a inregistrat in trimestrul patru din 2017 cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, de 7% comparativ cu perioada similara din 2016, conform unei estimari revizuite publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
In ultimele trei luni din 2017, PIB-ul a crescut in ritm anual cu 2,6% in Uniunea Europeana si cu 2,7% in zona euro, dupa un avans de 2,7% in perioada iulie-septembrie 2017 in ambele zone. Datele Eurostat arata, insa, ca ritmul de crestere a economiei romanesti a incetinit in trimestrul patru 2017, pana la 7%, dupa un avans de 8,5% in precedentele trei luni.
Cele mai mari cresteri din UE in perioada octombrie-decembrie 2017 s-au inregistrat in Romania (7%), Slovenia (6,2%), Estonia (5,3%) si Cehia (5,2%). Nu s-au raportat scaderi ale PIB-ului in UE in trimestrul patru din 2017 comparativ cu perioada similara din 2016.
De asemenea, in trimestrul patru din 2017 comparativ cu precedentele trei luni, PIB-ul zonei euro si cel al Uniunii Europene au urcat cu 0,6%, dupa un avans de 0,7% in perioada iulie-septembrie 2017.
Cel mai semnificativ avans trimestrial din UE in ultimele trei luni din 2017 s-a inregistrat in Estonia (2,2%), Slovenia (2%) si Lituania (1,4%) iar cel mai redus ritm de crestere a fost raportat in Grecia si Croatia (ambele cu 0,1%), Italia si Letonia (ambele cu 0,3%). Nu s-au raportat scaderi ale PIB-ului in UE in trimestrul patru din 2017... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:14
Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, atat fata de trimestrul precedent, cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Informatia reiese din datele publicate joi de biroul european de statistica, Eurostat.
Astfel, economia Romaniei a avansat in primele trei luni ale acestui an cu 1,7% fata de trimestrul precedent si cu 5,6% raportat la intervalul similar din 2016. Datele Eurostat, care sunt conforme cu sistemul european de contabilitate ESA 2010, confirma estimarile semnal publicate de biroul european de statistica pe 16 mai.
Institutul National de Statistica (INS) a confirmat miercuri estimarile publicate la jumatatea lunii mai, privind cresterea Produsului Intern Brut din primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, respectiv cu 1,7%.
Cresteri economice mari fata de trimestrul anterior au mai inregistrat Letonia (1,6%), Slovenia (1,5%) si Lituania (1,4%), iar cea mai scazuta a fost cea a Marii Britanii (0,2%).
In termeni anuali, cresteri economice mai au consemnat Slovenia (5%), Estonia si Lituania (4%) si Ungaria si Polonia (3,8%).
Eurostat a imbunatatit estimarile referitoare la economia zonei euro, care a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din ultimul an. Astfel, avansul trimestrial a fost de 0,6%, similar cu cel al UE, iar cel anual de 1,9% (2,1% in UE), fata de previziunile semnal de 0,5%, respectiv de 1,7%.
Citeste si:
Romania a depasit Grecia si ar putea deveni... mai mult
Joi, 08 Iunie 2017, ora 15:11
Romania a inregistrat in trimestrul al patrulea cea mai mare crestere economica, de 4,8% fata de aceeasi perioada a anului 2015, intre statele Uniunii Europene pentru care au fost disponibile informatii de acest fel, potrivit datelor publicate marti de biroul european de statistica Eurostat.
Conform datelor Institutului National de Statistica, economia romaneasca a crescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 4,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2015, astfel ca avansul pe intregul an 2016 a fost de 4,8.
Vezi si Romania, cea mai mare crestere economica din UE si cel mai rapid ritm de crestere din 2008
In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 4,8% in trimestrul al patrulea fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 4,4% in trimestrul III, de 5,8% in trimestrul II si de 4,1% in primul trimestru al anului trecut, potrivit INS.
PIB-ul zonei euro a avansat in trimestrul patru cu 1,7%, iar cel al Uniunii Europene cu 1,8%, comparativ cu intervalul similar al anului 2015, arata datele ajustate la sezon publicate de Eurostat.
Citeste si FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017
A doua mare crestere in termeni anuali a fost consemnata de Bulgaria, de 3,4%, urmata de Polonia, cu 3,1%, si Spania, cu 3%.
Economia Germaniei a avansat cu 1,8%, a Frantei si Italiei cu 1,1%, in timp ce PIB-ul Marii Britanii a urcat cu 2,2%. Economia Greciei a crescut cu 0,3%.
Comparativ cu trimestrul... mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 16:01
Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in primul trimestru din 2016, comparativ cu aceeasi perioada din 2015, conform unei estimari preliminare publicate vineri de Eurostat.
In perioada analizata, produsul intern brut (PIB) al tarii noastre a avansat cu 4,3%. Sub noi se afla Slovacia (3,6%) si Spania (3,4%).
In zona euro, cresterea a fost de 1,5%, iar avansul a fost de 1,7% per totalul Uniunii Europene.
Economia Romaniei a crescut peste asteptari in primul trimestru
Trimestrul I din 2016 comparativ cu trimestrul IV din 2015
In schimb, in primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, Romania a inregistrat a doua mare crestere economica din UE, ...citeste mai departe despre "Romania a avut cea mai mare crestere economica din UE in primul trimestru din 2016" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 13:54
Romania si Cehia au avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in primul trimestru din 2015 comparativ cu primul trimestru al anului trecut, a anuntat, marti, Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Ambele tari au inregistrat un avans de 4,2%, arata AFP.
Guvernatorul BNR: Cresterea economica actuala a Romaniei e nu doar robusta, ci si sustenabila
Cresterea economica surprinzatoare a Romaniei, analizata de Bloomberg
Per total, produsul intern brut al UE a crescut cu 1,5% in ritm anual in primele trei luni ale acestui an, iar zona euro a inregistrat un avans de 1% in primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a ...citeste mai departe despre "Tarile cu cea mai mare crestere economica din UE: Romania se afla in frunte" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 14:17
Romania a avut a cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu precedentele trei luni, potrivit celei de-a doua estimari publicate vineri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Datorita unei cresteri economice trimestriale de 1,8%, Romania este lider in UE, urmata de Polonia (0,9%), Marea Britanie, Slovenia si Grecia (toate cu un avans de 0,7%). Scaderi s-au inregistrat in Cipru (minus 0,4%), Austria (minus 0,3%) si Italia (minus 0,1%).
Potrivit Eurostat, economia zonei euro a urcat cu 0,2% dupa un avans de 0,1% in trimestrul precedent, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica de 0,3%, dupa un avans de 0,2% in trimestrul al doilea.
In ritm anual, cresterea zonei euro s-a mentinut in perioada iulie-septembrie la 0,8% in timp ce PIB-ul UE a inregistrat un avans de 1,3%, acelasi cu cel inregistrat in trimestrul al doilea.
Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in Polonia (3,4%), Ungaria si Slovenia (ambele cu 3,1%), Romania si Marea Britanie (ambele cu 3%). Scaderi s-au inregistrat in Cipru (minus 2%), Croatia si Italia (ambele cu minus 0,5%) si Finlanda (minus 0,3%).
Datele Eurostat sunt similare cu estimarile anuntate de Institutul National Statistica (INS), potrivit carora economia Romaniei a crescut in trimestrul trei din acest an cu 1,8% fata de trimestrul doi, iar avansul a fost de 3% comparativ cu perioada similara din 2013. mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:09
Produsul Intern Brut al Romaniei a inregistrat o crestere de 5,1% in ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu perioada similara a anului 2012, acesta fiind cel mai mare avans anual inregistrat de o tara membra a Uniunii Europene, potrivit unor estimari revizuite publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Comparativ, in ultimul trimestru al anului trecut, Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica anuala de 1,1% iar zona euro un avans de 0,5%.
Romania se situeaza pe primele locuri in UE si in ceea ce priveste cresterea economica din trimestrul patru 2013 fata de precedentele trei luni, cu un avans al PIB-ului de 1,5%, fiind devansata doar de Suedia (1,7%) si Cehia (1,6%).
Potrivit Eurostat, in perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, dupa un avans de 0,1% in trimestrul precedent, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,4%, dupa o expansiune de 0,3% in trimestrul trei din 2013.
Potrivit INS, Produsul Intern Brut estimat pentru intregul an 2013 a fost de 631,130 miliarde lei preturi curente. Cele mai importante contributii la cresterea PIB in 2013, comparativ cu 2012, le-au avut industria (+2,3%), cu o pondere de 30% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,1% si agricultura, silvicultura si pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (5,6%), si al caror volum de activitate s-a majorat cu 23,4%.
In ultimul trimestru... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 15:09
Victor Ponta a prezentat, vineri, un raport al cresterii economice inregistrate de Romania in 2013. Tara noastra a avut cea mai mare crestere economica din UE, potrivit premierului, ca un "merit al tuturor celor care au muncit in Romania: productia industriala, exporturi agricultura".
Ponta a tinut sa sublinieze faptul ca, intr-adevar, agricultura a contribuit la aceasta crestere, insa nu in exclusivitate.
"Salut faptul ca suntem pe primul loc la crestere economica", a declarat premierul, apreciind evolutia ca un "trend pozitiv pe care trebuie sa-l pastram in perioada imediat urmatoare".
INFOGRAFIC Guvern
"Cresterea de la trimestru la trimestru este mult peste asteptari si ne permite sa fim optimisti pentru perioada urmatoare. Datorita eforturile comune depuse de Guvern, mediul privat si datorita politicii monetare a BNR, rata inflatiei a ajuns la un minim istoric, de dupa 1989", a punctat premierul.
Romania a absorbit mai multe fonduri europene in 2013
"Dincolo de cresterea economica, cel mai neasteptat succes in 2013 este evolutia radical imbunatatita a ratei de absorbtie a fondurilor europene", a mai spus premierul, care a tinut sa multumeasca BNR ca a sprijinit acest trend pozitiv printr-un mix de politici monetare bugetare.
Potrivit raportului prezentat de Victor Ponta, investitiile straine directe au ajuns la maximul ultimilor patru ani: "Plus 27% in 2013, fata de 2012".
Exporturi la maxim istoric in 2013
"50 de miliarde de euro, plus 10%... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 16:31