Romania a avut, si in luna iunie 2019, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 3,9%, mai mic totusi fata de nivelul de 4,4% inregistrat in luna mai, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Este a sasea luna consecutiva in care Romania are cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana.
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a ramas stabila in luna iunie 2019 la 1,6%, in timp ce in zona euro inflatia a crescut usor pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai. In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei se inregistra in Romania (3,9%), Ungaria (3,4%) si Letonia (3,1%) . La polul opus, tarile membre cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia (0,2%), Cipru (0,3%), Danemarca si Croatia (0,5%).
Comparativ cu situatia din luna mai 2019, rata anuala a inflatiei a scazut in 17 state membre (inclusiv in Romania de la 4,4% pana la 3,9%), a ramas stabila in Slovacia si a crescut in noua state membre.
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la servicii (0,73 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente si tigari (0,30 puncte procentuale) si preturile la energie (0,17 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 12:31
Andreas Treichl, directorul general al grupului bancar austriac Erste Group Bank AG, proprietarul BCR, a fost desemnat "Bancherul anului 2019", de catre revista financiara Euromoney, informeaza un comunicat de presa.
De asemenea, subsidiarele Erste Group din Austria, Romania si Slovacia au fost recompensate cu distinctia "Cea mai buna banca" in tarile lor. Banca Comerciala Romana (BCR) a fost declarata "Cea mai buna banca din Romania", dupa ce in 2017 a fost premiata pentru "Cea mai buna transformare a unei banci din Europa Centrala si de Est".
In decizia sa, juriul Euromoney a subliniat faptul ca, in cei 22 de ani in care Andreas Treichl a fost CEO, Erste Group a evoluat dintr-o casa traditionala de economii in Austria intr-o companie listata cu subsidiare in sase state din Europa Centrala si de Est, peste 16 milioane clienti si peste 47.000 de angajati. De la inceput, Andreas Treichl a concentrat eforturile Erste pentru oferirea de servicii de retail banking pentru clasa mijlocie in crestere din regiune. Pentru a creste accesul la prosperitate, incepand din 2012, Andreas Treichl a pus la punct planuri pentru ca Erste sa dezvolte o platforma bancara pan-regionala. Lansata in 2015, platforma digitala George a devenit cea mai mare platforma bancara pan-Europeana si in prezent deserveste o buna parte din clientii Erste in patru din pietele unde banca este prezenta.
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene,... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 15:33
Rata anuala a inflatiei a crescut in februarie la 1,5% in zona euro si la 1,6% in Uniunea Europeana, de la 1,4% si, respectiv, 1,5% in luna precedenta, iar Romania, Ungaria si Letonia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cifra furnizata de Eurostat este similara cu estimarile analistilor dar este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Obiectivul BCE este sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (4%), Ungaria (3,2%) si Letonia (2,8%), iar cele mai scazute in Irlanda (0,7%), Grecia, Croatia si Cipru (toate cu 0,8%).
Comparativ cu ianuarie 2019, inflatia anuala a scazut in sapte state membre ale UE, a ramas stabila in Austria si a crescut in 19 tari (inclusiv in Romania).
In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la servicii (0,61 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,44 puncte procentuale) si energie (0,35 puncte procentuale).
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, s-a mentinut la 1,2% in februarie, in zona euro, similar cu nivelul din ianuarie. Inflatia de baza este urmarita... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 13:31
Romania a avut, in noiembrie, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 3,2%, la egalitate cu Estonia si Ungaria, arata datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cu toate acestea, in Romania rata anuala a inflatiei a scazut semnificativ de la 4,2% in luna octombrie la 3,2% in luna noiembrie.
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a scazut in luna noiembrie 2018 pana la 2%, de la 2,2% in luna octombrie, in timp ce in zona euro inflatia a scazut pana la 1,9% de la un nivel de 2,2% inregistrat in luna octombrie. In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,88 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,57 puncte procentuale) si de cele la alimente si tigari (0,38 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei in luna noiembrie a scazut la 3,4%, de la 4,3% in octombrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,24%, cele alimentare cu 2,86%, in timp ce serviciile au inregistrat un avans de 2,5%.
In acest an, cea mai mare rata anuala a inflatiei in Romania a fost inregistrata in luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din februarie 2013, cand cresterea preturilor de consum a fost de 5,65%.
Banca Nationala a Romaniei... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:54
Rata anuala a inflatiei a scazut in aprilie la 1,2% in zona euro si la 1,4% in Uniunea Europeana, de la 1,3% si, respectiv, 1,5% in martie, in timp ce Romania, Slovacia si Estonia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Cifra furnizata de Eurostat este similara cu estimarile analistilor si ramane departe de tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Obiectivul tinta al BCE este sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (4,3%), Slovacia (3%) si Estonia (2,9%), iar cele mai scazute in Cipru (minus 0,3%) si Irlanda (minus 0,1%).
Comparativ cu martie 2018, inflatia anuala a scazut in 12 state membre ale UE, a ramas stabila intr-un stat si a crescut in alte 14 (inclusiv in Romania).
In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut in aprilie alimentele, alcoolul si tigarile (0,47 puncte procentuale), serviciile (0,45 puncte procentuale) si energia (0,25 puncte procentuale) . mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 12:59
Martie 2018 a fost a doua luna consecutiva in care Romania a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4%, si in crestere fata de o rata anuala a inflatiei de 3,8% inregistrata in luna februarie, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a crescut in luna martie 2018 pana la 1,5%, de la un nivel revizuit de 1,4% in februarie 2018. In randul statelor membre UE, rate anuale mai mari au fost inregistrate in Romania (4%), Estonia (2,9%), Slovacia si Lituania (ambele cu un avans de 2,5%).
Comparativ cu situatia din luna februarie 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in sase state membre, a ramas stabila in alte sase tari si a crescut in 15 state, inclusiv in Romania, unde s-a majorat de la 3,8% pana la 4%.
In cazul zonei euro, rata anuala a inflatiei a crescut pana la 1,3% in luna martie 2018, de la 1,1% in februarie 2018. Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut serviciile (0,67 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente (0,41 puncte procentuale) si energie (0,20 puncte procentuale).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei a urcat la 5% in martie 2018, de la 4,7% in luna precedenta, pe fondul scumpirii marfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01%... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 16:09
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a scazut in luna februarie 2018 pana la 1,3%, de la 1,6% in luna ianuarie 2018, insa cele mai mari rate anuale au fost inregistrate in Romania (3,8%), Lituania si Estonia (ambele cu 3,2%), arata datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna ianuarie 2018, rata anuala a inflatiei a scazut in 18 state membre, a ramas stabila in doua tari si a crescut in sapte state, inclusiv in Romania, unde s-a majorat de la 3,4% pana la 3,8%.
In cazul zonei euro, rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,1% in luna februarie 2018, de la 1,3% in ianuarie 2018. Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut serviciile (0,57 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente si energie (0,21 puncte procentuale in ambele cazuri).
In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei a urcat in februarie 2018 pana la 4,7%, de la 4,3% in ianuarie 2018, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 3,74% si a celor nealimentare cu 6,27%.
"Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (martie 2017 - februarie 2018) fata de precedentele 12 luni (martie 2016 - februarie 2017), calculata pe baza IPC, este 2,1%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 1,6%", noteaza INS.
In luna februarie a acestui an, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 3,5%,... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 14:32
Cea mai mare banca europeana, Deutsche Bank, se pregateste sa-si inchida toate operatiunile din Rusia, cu exceptia serviciilor de tranzactii bancare, au declarat, luni, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Este foarte probabil ca grupul bancar german sa-si inchida 90% din activitatile de pe piata rusa, ramanand doar cu divizia Global Transaction Banking, arata informatiile obtinute de Reuters.
Rusia, in pragul falimentului: Lui Putin ii fuge pamantul de sub picioare
La sfarsitul saptamanii, Deutsche Bank a anuntat ca presedintele subsidiarei sale din Rusia va parasi Moscova pentru Germania. Plecarea vine pe fondul investigatiilor lansate la sediul din Moscova de catre Deutsche Bank si Departamentul Justitiei din SUA.
Un purtator de cuvant al Deutsche Bank a refuzat sa comenteze planurile bancii referitoare la Rusia.
Probleme mari pentru cel mai mare producator auto din Rusia: Reactia lui... citeste mai departe despre "Exit rasunator: Cea mai mare banca europeana pleaca din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 17:21
Grupul german Deutsche Bank a redevenit pentru prima data in ultimii cinci ani, cea mai mare banca din Europa, cu active de 2.160 miliarde euro la finele anului trecut, depasind institutia financiara franceza BNP Paribas.
Activele Deutsche au crescut anul trecut cu 14%, la 2.160 miliarde euro, banca extinzandu-si portofoliul in timp ce principalii rivali au renuntat la unele active pentru a se alinia noilor standarde de reglementare, transmite Bloomberg.
Astfel, activele celei mai mari banci germane au crescut cu 40% din anul 2006, in mandatul directorului general Josef Ackermann, care se va retrage in luna mai.
Deutsche Bank este a doua banca din Europa dupa gradul de indatorare si, dintre cele mai mari 10 institutii de credit europene, este pe locul opt in functie de ratele de adecvare a capitalului, desi Ackermann a crescut in ultimii ani rezervele si a redus dependenta de imprumuturi a grupului.
Banca s-a extins in tandem cu cresterea economiei germane, care a scazut numai in 2009, in urma crizei financiare mondiale declansata de falimentul Lehman Brothers.
BNP Paribas a devenit anul trecut a treia banca europeana, dupa o scadere de 1,7% a activelor, la 1.970 miliarde euro, cel mai redus nivel din 2007.
Grupul britanic HSBC este in continuare cea mai mare banca europeana dupa capitalizare si a devenit a doua dupa valoarea activelor. mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 11:28