Andreas Treichl, directorul general al grupului bancar austriac Erste Group Bank AG, proprietarul BCR, a fost desemnat "Bancherul anului 2019", de catre revista financiara Euromoney, informeaza un comunicat de presa.
De asemenea, subsidiarele Erste Group din Austria, Romania si Slovacia au fost recompensate cu distinctia "Cea mai buna banca" in tarile lor. Banca Comerciala Romana (BCR) a fost declarata "Cea mai buna banca din Romania", dupa ce in 2017 a fost premiata pentru "Cea mai buna transformare a unei banci din Europa Centrala si de Est".
In decizia sa, juriul Euromoney a subliniat faptul ca, in cei 22 de ani in care Andreas Treichl a fost CEO, Erste Group a evoluat dintr-o casa traditionala de economii in Austria intr-o companie listata cu subsidiare in sase state din Europa Centrala si de Est, peste 16 milioane clienti si peste 47.000 de angajati. De la inceput, Andreas Treichl a concentrat eforturile Erste pentru oferirea de servicii de retail banking pentru clasa mijlocie in crestere din regiune. Pentru a creste accesul la prosperitate, incepand din 2012, Andreas Treichl a pus la punct planuri pentru ca Erste sa dezvolte o platforma bancara pan-regionala. Lansata in 2015, platforma digitala George a devenit cea mai mare platforma bancara pan-Europeana si in prezent deserveste o buna parte din clientii Erste in patru din pietele unde banca este prezenta.
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene,... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 15:33
Presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a anuntat luni ca participatia detinuta de principalul partid de opozitie in Isbank - cea mai mare banca din tara - va fi transferata "mai devreme sau mai tarziu" catre Trezorerie, transmite Reuters.
Declaratia vine dupa ce, saptamana trecuta, Erdogan avertizase ca Trezoreria va prelua participatia de 28% detinuta de Partidul Popular Republican (CHP), ceea ce a dus la scaderea actiunilor cu 6%. Luni, titlurile, Isbank inregistrau un avans de peste 2%, dupa raportarea unui profit peste asteptari in trimestrul patru din 2018.
Isbank, al carui nume complet este Turkiye Is Bankasi, a fost infiintata in anul 1924 de fondatorul Turciei mondene, Mustafa Kemal Ataturk. La moartea sa, Ataturk a lasat Isbank mostenire partidului sau, Partidul Popular Republican (CHP), care in prezent detine un pachet de 28% din actiunile Isbank. Aceasta participatie are o valoare de aproximativ 7,32 miliarde lire (1,41 miliarde dolari) pe baza unei capitalizari de piata a Isbank de aproximativ 26,04 miliarde lire.
In replica, Partidul Popular Republican (CHP), care numeste patru membrii in boardul Isbank, s-a opus transferului participatiei sale catre Trezoreriei, in numele "respectarii vointei lui Ataturk" si a subliniat ca atat membrii sai care fac parte din board cat si partidul CHP nu primesc dividende din partea bancii.
Potrivit Isbank, dividendele datorate CHP sunt transferate direct Institutului de limba turca (TDK) si Societatii de istorie a... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 16:11
Presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a anuntat marti ca banca Isbank, cea mai mare banca din tara si detinuta partial de principalul partid de opozitie, va trece sub controlul Trezoreriei statului, transmit AFP si Reuters.
Isbank, al carui nume complet este Turkiye Is Bankasi, a fost infiintata in anul 1924 de fondatorul Turciei mondene, Mustafa Kemal Ataturk. La moartea sa, Ataturk a lasat Isbank mostenire partidului sau, Partidul Popular Republican (CHP), care in prezent detine un pachet de 28% din actiunile Isbank. Aceasta participatie are o valoare de aproximativ 7,32 miliarde lire (1,41 miliarde dolari) pe baza unei capitalizari de piata a Isbank de aproximativ 26,04 miliarde lire.
"Partidele politice nu au dreptul si nici autoritatea de a lua parte in activitatile bancare. Cu voia Domnului, Isbank va deveni proprietatea Trezoreriei. Cred ca Parlamentul va lua o decizie istorica si pachetul de 28% din actiunile Isbank va fi transferat la Trezoreria statului", a declarat Tayyip Erdogan intr-un discurs in fata parlamentarilor din partidul sau AK. Erdogan a adaugat ca momentul in care va avea loc acest transer va depinde de cat de mult timp dureaza procesul parlamentar.
Aceste comentarii au dus la prabusirea cu 6% a pretului actiunilor Isbank.
In replica, Partidul Popular Republican (CHP), care numeste patru membrii in boardul Isbank, s-a opus transferului participatiei sale catre Trezoreriei, in numele "respectarii vointei lui Ataturk" si a subliniat ca... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 10:35
Cea mai mare banca europeana, Deutsche Bank, se pregateste sa-si inchida toate operatiunile din Rusia, cu exceptia serviciilor de tranzactii bancare, au declarat, luni, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Este foarte probabil ca grupul bancar german sa-si inchida 90% din activitatile de pe piata rusa, ramanand doar cu divizia Global Transaction Banking, arata informatiile obtinute de Reuters.
Rusia, in pragul falimentului: Lui Putin ii fuge pamantul de sub picioare
La sfarsitul saptamanii, Deutsche Bank a anuntat ca presedintele subsidiarei sale din Rusia va parasi Moscova pentru Germania. Plecarea vine pe fondul investigatiilor lansate la sediul din Moscova de catre Deutsche Bank si Departamentul Justitiei din SUA.
Un purtator de cuvant al Deutsche Bank a refuzat sa comenteze planurile bancii referitoare la Rusia.
Probleme mari pentru cel mai mare producator auto din Rusia: Reactia lui... citeste mai departe despre "Exit rasunator: Cea mai mare banca europeana pleaca din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 17:21
Banca americana JPMorgan, cea mai mare din Statele Unite, a raportat pentru perioada iulie-septembrie pierderi de aproape 400 milioane dolari, primul rezultat negativ trimestrial din ultimii opt ani, dupa ce a contabilizat cheltuieli de 9,2 miliarde dolari din litigii.
Rezultatele operationale au fost bune, insa cifrele au fost influentate negativ de inregistrarea cheltuielilor foarte mari pentru unele litigii, a declarat directorul general al bancii, Jamie Dimon, citat de Financial Times.
Banca a inregistrat in trimestrul al treilea o pierdere de 380 de milioane de dolari, de la un profit de 5,7 miliarde de dolari in perioada similara a anului trecut. Veniturile au scazut de la 25,9 miliarde de dolari la 23,9 miliarde de dolari in intervalul analizat.
JPMorgan a anuntat pentru prima data valoarea rezervelor constituite pentru litigii, de 23 de miliarde de dolari. Pe langa aceasta suma, banca estimeaza pierderi suplimentare "rezonabile" de inca 6,8 miliarde de dolari.
Institutia de credit negociaza cu autoritatile americane, inclusiv Departamentul de Justitie, pentru a scapa printr-un acord amiabil de acuzatiile ca nu a procedat corect la vanzarea de instrumente financiare legate de piata imobiliara.
In timpul negocierilor a fost discutata o amenda record de 11 miliarde de dolari.
Acuzatiile autoritatilor vizeaza in principal bancile Bear Stearns si Washington Mutual, preluate de JPMorgan in timpul crizei la cererea statului american. Dimon a afirmat ca... mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 13:20
Doi fosti angajati ai JP Morgan au fost inculpati miercuri de un tribunal din New York in scandalul cunoscut sub numele "balena de la Londra", declansat in urma pierderilor de peste 6 miliarde de dolari inregistrate anul trecut de banca din tranzactii la bursa londoneza.
Javier Martin-Artajo si Julien Grout sunt acuzati de conspiratie pentru falsificarea datelor inregistrate, frauda informatica si falsificarea declaratiilor depuse la Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC). Aceasta institutie a inceput in paralel propria investigatie, relateaza MarketWatch.
Scandalul a izvucnit in urma pierderilor de peste 6 miliarde de dolari inregistrate de JP Morgan din operatiunile de tranzactii la Londra. Directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, si-a cerut public scuze investitorilor in acest caz.
Traderul aflat in centrul controversei, Bruno Iksil, nu va fi inculpat. Motivele pentru care Iksil nu mai este vizat de ancheta nu sunt cunoscute. El a cooperat cu autoritatile, dar si in cazul investigatiei interne derulate de JPMorgan.
Iksil, de nationalitate franceza, a lucrat la departamentul de investitii de la Londra al JPMorgan si este responsabil pentru o mare parte din tranzactiile care au provocat pagube uriase pentru banca, afectand reputatia institutiei si fortand demisia unui director din conducerea executiva.
Investigatia declansata in primavara anului trecut de Departamentul Justitiei din SUA are ca scop, printre altele, determinarea... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 08:17
JPMorgan Chase si-a pastrat pozitia de cea mai mare banca de investitii din lume in primul trimestru al acestui an, in conditiile in care a realizat venituri de 6,9 miliarde de dolari, arata un studiu publicat miercuri de firma de cercetare Coalition, transmite Reuters.
Pe locul al doilea se afla, la egalitate, patru banci de investitii, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank si Goldman Sachs, urmate de Barclays, Credit Suisse si Morgan Stanley.
Analistii urmaresc cu atentie acest clasament in conditiile in care bancile din intreaga lume isi restructureaza operatiunile pentru a reduce costurile si a imbunatati profitabilitatea.
Coalition a precizat ca in primele trei luni ale acestui an JPMorgan a realizat venituri de 4,3 miliarde de dolari in sectorul FICC (venituri fixe, tranzactii valutare si tranzactiile cu materii prime), la aceasta categorie fiind urmata de Citi si Deutsche Bank. In schimb, Goldman Sachs s-a clasat pe primul loc la categoria equities, urmata de JPMorgan si UBS, cu venituri de 1,4 miliarde de dolari.
In sfarsit, Goldman Sachs si Bank of America s-au clasat pe primul loc la veniturile din consultanta cu 1,4 miliarde de dolari.
Pe regiuni, primele cinci banci americane au inregistrat venituri mai mici cu 7% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut. In schimb, primele patru mari banci de investitii din Europa (Deutsche Bank, Barclays, UBS si Credit Suisse) au raportat venituri... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 16:26
Grupul german Deutsche Bank a redevenit pentru prima data in ultimii cinci ani, cea mai mare banca din Europa, cu active de 2.160 miliarde euro la finele anului trecut, depasind institutia financiara franceza BNP Paribas.
Activele Deutsche au crescut anul trecut cu 14%, la 2.160 miliarde euro, banca extinzandu-si portofoliul in timp ce principalii rivali au renuntat la unele active pentru a se alinia noilor standarde de reglementare, transmite Bloomberg.
Astfel, activele celei mai mari banci germane au crescut cu 40% din anul 2006, in mandatul directorului general Josef Ackermann, care se va retrage in luna mai.
Deutsche Bank este a doua banca din Europa dupa gradul de indatorare si, dintre cele mai mari 10 institutii de credit europene, este pe locul opt in functie de ratele de adecvare a capitalului, desi Ackermann a crescut in ultimii ani rezervele si a redus dependenta de imprumuturi a grupului.
Banca s-a extins in tandem cu cresterea economiei germane, care a scazut numai in 2009, in urma crizei financiare mondiale declansata de falimentul Lehman Brothers.
BNP Paribas a devenit anul trecut a treia banca europeana, dupa o scadere de 1,7% a activelor, la 1.970 miliarde euro, cel mai redus nivel din 2007.
Grupul britanic HSBC este in continuare cea mai mare banca europeana dupa capitalizare si a devenit a doua dupa valoarea activelor. mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 11:28
Wegelin, cea mai veche banca elvetiana, a fost fortata sa-si vanda operatiunile din afara Statelor Unite pentru a le proteja de urmarile in urma pierderii unei lupte cu autoritatile americane. Cumparatorul este Raiffeisen Bank.
Statele Unite au amenintat banca ca o va acuza ca a facilitat contribuabililor americani sa-si ascunda o parte din bunuri, conform mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 22:14