Comisia Europeana a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei, din cauza ordonantei 114 prin care s-a decis plafonarea pretului gazelor, si cere Guvernului sa transpuna corect normele UE.
Institutia precizeaza ca, dupa ce a fost analizata OUG adoptata la finalul anului trecut, a constatat ca sistemul preturilor angro reglementate nou introduse pe piata gazelor din Romania este contrar cerintelor juridice ale UE.
"In urma analizarii masurilor legislative adoptate de Romania in decembrie 2018, Comisia a constatat ca sistemul preturilor angro reglementate nou introduse pe piata gazelor din Romania este contrar cerintelor juridice ale UE.
De asemenea, Comisia considera ca aceste masuri nu sunt adecvate pentru atingerea in mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici impotriva cresterilor excesive de pret", precizeaza Comisia Europeana intr-un comunicat.
Asadar, CE a trimis Romaniei o "scrisoare de punere in intarziere pentru nepunerea corecta in aplicare a anumitor cerinte prevazute de Directiva privind gazele naturale si de Regulamentul privind siguranta furnizarii de gaze". Este prima etapa a procedurii de infringement.
"Aceste instrumente vizeaza asigurarea competitivitatii pe pietele gazelor din UE, garantand in acelasi timp aprovizionarea in conditii de securitate a gospodariilor si a altor clienti care necesita o protectie speciala", precizeaza Comisia Europeana.
ANRE a stabilit normele de plafonare a pretului gazelor... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 15:57
Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca nu a adoptat un plan de urgenta privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale.
Decizia a fost luata in temeiul Regulamentului (UE) nr. 994/2010, care are ca obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fata unor eventuale intreruperi ale aprovizionarii, informeaza Comisia Europeana.
In acest scop, statele membre trebuie sa elaboreze, printre altele, planuri de urgenta si sa le notifice Comisiei Europene.
Romania, trimisa in judecata de Comisia Europeana - Care e motivul si ce spune avocatul tarii noastre
Un plan de urgenta precum cel pe care trebuia sa il intocmeasca Romania stabileste masurile si procedurile care intra in vigoare in cazul intreruperii aprovizionarii cu gaze si care sunt bine coordonate cu statele membre vecine.
Statele membre au avut obligatia de a adopta aceste planuri pana la data de 3 decembrie 2012. In noiembrie 2013, Comisia a ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana trimite iar Romania in fata Curtii de Justitie a UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 13:31
Necesarul de gaze naturale in Romania ar putea creste cu pana la 42% in cazul in care Rusia decide sa intrerupa livrarile de gaze catre Uniunea Europeana pentru o perioada de sase luni, potrivit rezultatelor unui test de stres efectuat de Comisia Europeana si publicat joi.
Testul analizeaza impactul suspendarii pentru o luna, respectiv sase luni a livrarilor de gaze rusesti in randul a 38 de tari europene, raspunsul guvernelor, precum si potentialele acorduri de cooperare intre statele vecine in cazul unei crize a gazelor naturale. In cazul celui de-al doilea scenariu, perioada analizata a fost septembrie 2014 - februarie 2015, potrivit Mediafax.
De asemenea, raportul cuprinde recomandarile Comisiei pentru cele mai vulnerabile state.
"Raportul arata ca facem tot posibilul pentru a fi pregatiti si ca nu asteptam (declansarea unei crize - n.r.). Detinem, in premiera, un tablou complet in privinta riscurilor si a solutiilor posibile", a declarat vicepresedintele CE pentru Energie Gunther H. Oettinger.
Romania, printre cele mai afectate tari din Europa de Est
Dintre tarile din Europa de Sud-Est, Bulgaria, Romania si Ungaria ar fi cele mai afectate de o intrerupere in livrarile de gaze rusesti, se arata in raport.
Astfel, necesarul de gaze naturale in Romania ar creste in februarie in medie cu 37% in varianta in care guvernul nu intrerupe colaborarea cu tarile vecine, iar temperaturile sunt cele obsnuite pentru luna februarie.
In lipsa colaborarii cu alte... mai mult
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 09:10
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat, vineri, doua regulamente privind tranzactionarea gazelor naturale pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange).
Potrivit ANRE, pentru prima data in Romania, legislatia secundara emisa de Autoritate permite tranzactionarea gazelor naturale in sistem bursier.
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat in sedinta de vineri, 19 iulie 2013, un set de documente importante pentru dezvoltarea pietelor concurentiale de energie electrica si gaze naturale.
"Pentru piata gazelor naturale au fost aprobate Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A., Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange) S.A., licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 09:20
Premierul Victor Ponta a confirmat miercuri ca Romania a primit chemarea in judecata din partea Comisiei Europene pentru incalcarea conditiilor de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.
"A fost o Nota prezentata de Ministerul Afacerilor Europene, ministrul Economiei si ministrul Mediului de Afaceri. Urmeaza ca in perioada imediat urmatoare sa ia toate masurile necesare. Acolo trebuie luata o decizie deja strategica", a declarat Victor Ponta, intrebat daca Romania a primit cererea de chemare in judecata.
Victor Ponta a mai precizat ca Romania trebuie sa-si prezinte punctul de vedere si "ministrul Economiei este cel care trebuie sa pregateasca acest raspuns".
Comisia Europeana a decis, la 24 noiembrie 2011, sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cauza 2009/2193 - incalcarea de catre Romania a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1775/2005 privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.
Comisia Europeana considera ca Bulgaria si Romania nu s-au aliniat inca pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale, se arata in comunicatul CE din 24 noiembrie anul trecut.
Comertul transfrontalier este posibil numai daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor. Pentru a garanta acest acces egal al tertilor la retea, este important sa se puna la dispozitie pe piata capacitatea maxima a retelei. La fel de important... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 08:35