Dupa un an de la izbucnirea epidemiei de pesta porcina africana (PPA), in Romania, specialistii Comisiei Europene scriu negru pe alb: in ciuda recomandarilor Bruxelles-ului, autoritatile noastre n-au facut nici pe departe tot ce ar fi trebui ca sa combata rapandirea bolii. Asa se face ca pesta s-a extins necontrolat, in buna parte din tara, si a provocat deja pagube uriase. Din pacate, lupta cu boala n-a fost castigata nici pana astazi si exista riscul sa avem in continuare mult de pierdut din cauza ei.
Primele 2 focare de pesta africana din Romania - aparute inca din iulie 2017, la Satu Mare - au fost lichidate rapid, de autoritati.
Dupa aproape un an - adica in luna iunie 2018 - boala a reizbucnit, insa. Initial s-au depistat doar alti cativa porci bolnavi in gospodarii din Satu Mare si din Tulcea. Dar cum lucrurile pareau atunci sa stea la fel ca in 2017 - cand pesta africana fusese usor de eradicat - nimeni nu s-a alarmat.
Din pacate, din acel moment, autoritatile au scapat lucrurile de sub control. In numai cateva saptamani, boala ajunsese deja in sute de gospodarii. Ba mai mult, a patruns chiar si in cel mai mare complex de porci din Tulcea, unde 48.000 de animale au fost ucise, ulterior, pentru a impiedica raspandirea si mai agresiva a pestei.
S-au infiintat echipe de ucidere, care sa mearga prin ferme si prin curtile oamenilor si sa omoare animale bolnave si sanatoase deopotriva, pentru a pune capat epidemiei de pesta. Asa cum Ziare.com va relatat pe... mai mult
Luni, 17 Iunie 2019, ora 06:46
Comisarul pentru Agricultura, Phil Hogin, informeaza ca parte dintre fermierii romani ramasi fara animale din cauza epidemiei de pesta pot fi despagubiti din bani europeni. Cu o conditie, insa: autoritatile romane trebuie sa faca dovada ca au luat masurile recomandate de UE pentru a impiedica raspandirea bolii.
Or, rapoartele Comisiei Europene (CE) din 2016 si 2017 arata tocmai ca autoritatile noastre n-au urmat decat in parte recomandarile specialistilor de la Bruxelles. Si nici in acest an nu s-au descurcat prea bine, de vreme ce epidemia a scapat de sub control.
Intr-un raspuns recent acordat europarlamentarului Maria Grapini, comisarul Phil Hogan subliniaza clar ca Romania a primit deja bani pentru prevenirea epidemiei de PPA si va continua sa fie finantata - asa cum Ziare.com v-a informat deja in urma cu mai multa vreme - in baza unui program multianual la care participa.
S-ar putea acorda de la bugetul UE si bani in plus, inclusiv pentru despagubirea unora dintre fermierii pagubiti, dar numai in cazul in care se va dovedi ca autoritatile au luat masurile necesare pentru a preveni raspandirea bolii. Mai exact, Phil Hogan sustine ca:
"In cadrul politicii agricole comune sunt disponibile mai multe masuri, cu conditia ca masurile veterinare sa fi fost adoptate pentru controlul bolii.
Pe de o parte, in cadrul Programului pentru Dezvoltare Rurala, Romania are posibilitatea de a sprijini activitati de transfer de cunostinte si servicii de consiliere pentru a... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 09:57
Peste doar trei saptamani, specialisti de la Bruxelles vin in tara noastra ca sa verifice daca autoritatile au respectat intocmai - asa cum s-au angajat - recomandarile Comisiei Europene (CE) privind combaterea pestei porcine africane (PPA).
Ca sa dea bine la controlul care se apropie, ANSVSA se acopera cu hartii. Din pacate, indiferent ce-ar face acum, in pripa, pe ultima suta de metri, autoritatile au putine sanse sa ascunda de ochii expertilor europeni faptul ca, in loc sa procedeze asa cum le-a cerut CE in lupta cu pesta, au actionat tocmai pe dos, iar boala le-a scapat cu totul de sub control.
Tara noastra participa, inca din 2015, la un program multianual european de combatere a PPA, finantat in proportie de 75% de UE. In cadrul acestui program, Romania s-a angajat sa cheltuiasca banii europeni primiti, impreuna cu o contributie proprie, ca sa previna pesta, astfel incat aceasta sa nu se raspandeasca si sa nu ajunga vreodata sa le creeze oamenilor pagube impovaratoare.
In cadrul aceluiasi program european, tara noastra poate primi de la UE bani pentru a-i despagubi pe unii dintre romanii ramasi fara animale, din cauza raspandirii PPA. Spre exemplu, pentru 2018, Romania primeste, in cadrul programului, de la CE, nu mai putin de 1.152.138 de euro pentru a lupta cu pesta, parte din bani putand fi folositi pentru plata de despagubiri.
Pentru a se convinge, insa, ca Romania chiar cheltuieste cu folos toti acesti bani, CE nu se multumeste sa ia de bun cuvantul... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 09:21
WWF Romania si alte organizatii de mediu din cadrul Federatiei Coalitia Natura 2000 avertizeaza ca masurile de combatere a pestei porcine africane (PPA) propuse de Ministerul Apelor si Padurilor vor produce un dezastru ecologic.
Planul, care prevede masuri extreme si fara sustinere stiintifica precum recoltarea tuturor "mistretilor si exemplarelor din speciile de pradatori cu par si pene", trebuie retras si revizuit pe baza recomandarilor UE, afirma WWF Romania intr-un comunicat remis luni Ziare.com.
Potrivit organizatiei, UE propune interzicerea totala a vanarii mistretilor in zonele nou infestate si luarea unor masuri stricte de izolare a focarelor.
WWF Romania subliniaza ca masurile ministerului sunt in totala contradictie cu Strategia UE de combatere a pestei porcine, cu recomandarile si studiile stiintifice ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si cu Directivele Pasari si Habitate ale Comisiei Europene.
"Aprobarea ordinului propus ar fi o greseala imensa si un pas mare inapoi in eradicarea PPA, precum si o tragedie ecologica majora cu implicatii pe toate planurile, inclusiv la nivel socio-economic. Daca vor fi aprobate si, mai grav, implementate, aceste masuri vor avea un efect de bumerang, iar, in loc sa fie izolate, focarele de epidemie sa fie extinse. Oameni, animale domestice si animale salbatice vor avea si mai mult de suferit.
Vanarea pradatorilor - care nu au cum sa transmita mai departe virusul ci, din contra, sa participe cel mai... mai mult
Luni, 13 August 2018, ora 12:43
Din cauza ca n-a respectat la timp recomandarile Comisiei Europene privind prevenirea aparitiei pestei porcine africane (PPA), statul roman nu reuseste acum sa impiedice raspandirea bolii.
Astfel - in ciuda faptului ca a sacrificat deja preventiv, in doar 2 luni, peste 1% din numarul total de porci din tara - pesta continua sa se extinda.
Disperati, fermierii se gandesc deja sa renunte la cresterea acestor animale. Iar asta ar insemna ca, in curand, s-ar putea sa nu mai gasim in galantare decat carne de porc din import, mai scumpa si poate chiar de o calitate mai slaba decat cea de la noi.
Virusul pestei porcine africane - originar de pe Continentul Negru, din Kenya - a ajuns in Europa in urma cu circa sase decenii. Primele cazuri s-au raportat in 1957 in Portugalia. Apoi, s-au semnalat altele in Spania, in Italia (in zona Sardiniei) si in alte si alte state.
Pesta porcina africana nu se transmite la om. Este, in schimb, incurabila si foarte contagioasa, la porc. Un singur animal infectat cu PPA poate transmite virusul tuturor porcilor cu care vine in contact, imbolnavindu-i mortal.
In consecinta, pentru a preveni decimarea efectivelor de porci din ferme si gospodarii, autoritatile UE au adoptat strategii de prevenire si de combatere a pestei porcine africane. Cum masurile au functionat, la inceput, doar in parte, s-au pus la punct metode tot mai precise si mai eficiente de a izola boala.
In Romania, PPA a fost pentru prima depistata abia in urma cu un... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 11:44