Dupa 6 zile de greva, minerii de la CE Oltenia s-au intalnit joi, la negocieri, cu conducerea companiei. In premiera, la discutii a asistat ministrul Energiei, Anton Anton, pe care Viorica Dancila l-a trimis la Targu Jiu sa rezolve criza. In cele din urma, pana la lasarea serii, in ciuda faptului ca au primit o oferta de majorare salariala, minerii n-au hotarat inca daca vor relua sau nu lucrul. Din pacate, daca protestul va continua, CE Oltenia risca sa isi suspenda activitatea din lipsa de carbune, lasand Romania sa cheltuiasca sume uriase pe energie de import.
Dupa aproape o saptamana de greva a minerilor, rezervele de carbune ale CE Oltenia sunt aproape epuizate. Miercuri seara a fost oprit un grup al Termocentralei Rovinari din lipsa de materie prima, iar potrivit directorului unitatii, vineri ar urma sa se opreasca si alte capacitati de productie. Or, daca se ajunge la suspendarea activitatii CE Oltenia, repornirea productiei va dura si va costa impovarator de mult.
Abia joi, la aproape o saptamana de la momentul in care mii de mineri au declansat greva la CE Oltenia, ministrul Energiei, Anton Anton, a decis sa se intalneasca cu ei si sa le asculte solicitarile.
Oamenii au povestit pentu Ziare.com ca au ajuns la capatul rabdarii si ca nu mai pot munci in conditii inumane, apropiate de cele dintr-un lagar de concentrare, pentru salarii minime.
In dimineata zilei de 16 ianuarie, administratia CE Oltenia a anuntat ca - dupa o noapte de negocieri cu... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 16:50
Pretul energiei pe piata spot a atins un nivel record miercuri. Astfel, dupa ce s-a scumpit alarmant in ultimele zile, pretul unui MWh a ajuns la nu mai putin de 650 de lei.
De fapt, scumpirile pe piata spot au inceput in urma cu mai multe zile si au fost cauzate de faptul ca in regiune productia de energie este redusa, iar cererea e mare, din cauza frigului.
Cine nu si-a asigurat consumul incheind din timp contracte de livrare plateste acum sume uriase pentru energia cumparata de pe piata spot, unde pretul MWh a ajuns, pe 16 ianuarie, mai intai la 630 de lei si apoi la 650 de lei (pentru energie cumparata astazi si care se va livra maine, pe 17 ianuarie, intre orele 17:00 si 20:00).
In general, insa, furnizorii de energie nu se alimenteaza doar din piata spot, ci apeleaza si la alte modalitati de a se aproviziona.
Pentru Romania situatia este, insa, una delicata in conditiile in care - daca greva minerilor de la CE Oltenia nu inceteaza - ar putea fi nevoita sa cumpere energie din piata spot, afectata de aceste scumpiri majore.
Cu stocurile de carbune pe care le mai are, CE Oltenia mai poate livra energie doar pana la jumatatea saptamanii viitoare. Si chiar daca greva ar inceta mai devreme, oricum parte din stocurile de carbune ale CE Oltenia s-au consumat si cu greu ar mai putea fi refacute de durata iernii. Iar asta reprezinta o vulnerabilitate in plus pentru alimentarea Romaniei cu energiei electrica.
Motivul: situatii neprevazute - cum ar fi o... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 15:05
Minerii de la CE Oltenia refuza si marti sa intre la lucru, nemultumiti de oferta de majorare salariala pe care le-a facut-o, in ajun, conducerea companiei energetice. Oamenii spun au ajuns sa munceasca in conditii inumane pentru lefuri de mizerie si ca nu mai au puterea sa continue asa.
Unul dintre liderii sindicali ai minerilor a intrat deja in greva foamei, cerand Guvernului sa rezolve cat mai repede situatia.
Cei aproape 10.000 de mineri de la CE Oltenia amentinta ca nu vor mai cobori in subteran pana cand ministrul Energiei, Anton Anton, nu vine la Targu Jiu sa discute cu ei. Motivul: oamenii spun ca negociaza in zadar cu administratia companiei care refuza sa le majoreze salariile cu 45%. In schimb, asa cum Ziare.com v-a informat deja, conducerea CE Oltenia le-a promis minerilor o crestere salariala de numai 12%, plus vouchere de vacanta.
Nemultumit de modul in care decurg negocierile si simtind ca oamenii ar putea fi pacaliti de conducerea CE Oltenia, vicepresedinte Sindicatul Energia Rovinari, Manu Tomescu, a intrat in greva foamei si cere sprijinul Guvernului in solutionarea problemelor muncitorilor din cariere.
Dintre toti liderii de sindicat ai salariatilor CE Oltenia, insa, doar Nicu Bunoaica de la cariera Lupoaia a cerut majorari salariale de 100% pentru mineri. Marti dimineata, liderul de sindicat a explicat pentru Ziare.com de ce a cerut o crestere atat de mare a salariilor minerilor.
"Marti dimineata, la CE Oltenia nu se poarta niciun fel de... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 11:52
Daca greva minerilor de la CE Oltenia se prelungeste, Romania ar putea fi nevoita sa importe cantitati uriase de energie foarte scumpa, ceea ce mai devreme sau mai tarziu ne va arde pe toti la buzunare.
Protestul minerilor de la CE Oltenia a izbuncit vineri seara, la cariera Jilt Nord. Pana luni dimineata, actiunea s-a extins, iar mineritul s-a oprit in toate carierele complexului. De la acel moment, CE Oltenia - care produce circa 20% din energia Romaniei - functioneaza doar cu carbune dintr-o rezerva care se va epuiza in cel mult 10 zile.
Chiar daca stiu cat de important e sa alimenteze centralele cu carbune, muncitorii nu s-au lasat cu niciun chip induplecati sa coboare din nou in mina, in cursul zilei de luni.
Apasati de greutatea muncii in subteran, oamenii cer majorari salariale de 45%, vouchere de vacanta, dar si conditii mai bune de lucru. Asa cum Ziare.com v-a relatat deja, in urma negocierilor purtate luni cu administratia CE Oltenia, salariatii n-au obtinut decat voucherele de vacanta si promisiunea unor majorari salariale in cuantum de numai 12%. N-a fost nici pe departe suficient ca sa-i convinga pe oameni sa reia lucrul.
Ce se va intampla daca minerii nu ajung nici in zilele urmatoare la o intelegere cu administratia CE Oltenia si nu reincep productia de carbune? Ei bine, intr-o astfel de situatie, complexul risca sa isi opreasca activitatea din lipsa de materie prima, lasand Romania fara o cincime din energia de care are mare nevoie, in plina... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 10:13
Activitatea Complexului Energetic Oltenia (CEO), care produce aproape un sfert din energia Romaniei, este, in continuare, paralizata, din cauza ca mii de angajati au intrat in greva si refuza sa reia lucrul.
In vreme ce Ministerul Energiei si conducerea companiei ii indeamna pe salariati sa fie responsabili si sa reporneasca productia, oamenii sustin ca fara cresteri salariale si vouchere de vacanta nici nu poate fi vorba despre asa ceva.
Dupa 2 zile de greva, inca de luni dimineata, reprezentantii muncitorilor de la CEO au intrat la negocieri cu conducerea societatii energetice. Discutiile - mediate de Doru Visan, secretar de stat din ME - au durat mai bine de 3 ore si n-au dus la nicio intelegere intre parti.
La finalul negocierilor, Doru Visan le-a recomandat sindicalistilor sa notifice oficial conducerea companiei cu privire la greva (in conditiile in care la CEO exista un contract colectiv de munca in curs) si sa isi formuleze revendicarile potrivit legii.
Directorul CEO, Sorin Boza, a declarat la finalul negocierilor ca minerii au, in prezent, revendicari pe care societatea nu le poate indeplini. Printre ele, cresteri salariale de 40%.
"Va dati seama ca este o problema sa putem majora salariile in asemenea masura. Eu am propus o crestere de circa 12%, dar numai pentru personalul din productie, nu si pentru TESA", a declarat Sorin Boza.
Acesta a mai spus ca societatea are rezerve de carbune de circa 650.000 de tone, care i-ar ajunge cam o saptamana.... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2019, ora 15:39