Banca Centrala Europeana (BCE), ingrijorata de amenzile uriase care ar putea fi impuse de SUA BNP Baribas si altor banci din Europa, analizeaza adaugarea unui nou element testelor de soliditate financiara, pentru a incerca sa estimeze posibilele daune, potrivit unor surse din sectorul bancar.
Potrivit surselor, BCE le-a informat ca analizeaza daca bancile au alocat fonduri suficiente pentru acoperirea costurilor generate de investigatiile din Statele Unite, relateaza MarketWatch.
BCE, care va fi responsabila din noiembrie de supravegherea marilor banci din zona euro, ar putea folosi testele de stres pentru a evalua impactul posibilelor amenzi asupra capitalului. Adaugarea unui nou element la testele de stres ar putea avea ca efect obligarea bancilor sa atragae capital suplimentar.
"Autoritatea de reglementare vrea sa inteleaga impactul posiblelor amenzi asupra structurii capitalului", a declarat un responsabil de rang inalt din industria bancara.
Americanii vor sa pedepseasca bancile europene pentru o serie de delicte
BCE reactioneaza la un val de penalizari in SUA, impotriva bancilor europene, pentru o serie de delicte, intre care manipularea dobanzilor, sustinerea evaziunii fiscale si incalcarea sanctiunilor impuse de autoritatile americane unor state.
Cel mai recent caz este cel in care Departamentul american de Justitie si alte autoritati americane vor sa impuna BNP Paribas o amenda de peste 10 miliarde de dolari si recunoasterea faptului ca banca... mai mult
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 09:15
Agentia de evaluare Standard & Poors a anuntat marti ca a revizuit, de la 'stabila' la 'negativa', perspectiva pentru 15 banci europene, printre care se numara Credit Suisse, Deutsche Bank si Barclays, dupa ce parlamentarii europeni au aprobat un mecanism de restructurare a bancilor in dificultate, transmite Reuters.
Luna aceasta, Parlamentul European a adoptat in mod definitiv Mecansimul unic de solutionare care ar trebui sa faca mai usor si mai ieftin pentru contribuabil procesul de inchidere a bancilor cu probleme. Prin intermediului unui fond alimentat chiar de banci, procesul de restructurare a institutiilor financiare cu probleme ar trebui sa nu ii afecteze pe contribuabili.
Standard&Poors apreciaza ca sprijinul guvernamental extraordinar pentru banci ar urma sa se diminueze pe masura ce organele de reglementare implementeaza cadrul de solutionare a institutiilor financiare cu probeleme.
In consecinta, S&P a decis sa revizuiasca de la 'stabila' la 'negativa', perspectiva pentru urmatoarele banci: ABN AMRO Bank N.V., Banca Popolare dell'Emilia Romagna S.C., Bank of Ireland, Banque Internationale a Luxembourg, Barclays Bank PLC, Caisse Centrale du Credit Mutuel, Credit Suisse AG, Deutsche Bank AG, Deutsche Pfandbriefbank AG, ING Bank N.V., KBC Bank N.V., LGT Bank AG, Swedbank AB, UBS AG si VP Bank Verwaltungs-und Privat-Bank AG.
In schimb, S&P a imbunatatit ratingurile pentru alte doua banci europene: Danske Bank A/S la 'A/A-1' de la 'A-/A-2', si Argenta... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 12:47
Ministrii de Finante din zona euro au facut progrese miercuri in stabilirea detaliilor privitoare la mecanismul de asistenta pentru bancile in dificultate, apropiindu-se astfel de finalizarea Uniunii Bancare, care va restabili increderea in sectorul financiar si va stimula cresterea economiei.
Cancelarul german Angela Merkel a subliniat importanta negocierilor pentru finalizarea Uniunii Bancare, afirmandu-si speranta ca se va incheia un acord inaintea intalnirii de joi dintre oficialul german si alti lideri ai UE.
"Pentru acceptarea monedei euro pe pietele financiare, Uniunea Bancara este foarte importanta", a subliniat Angela Merkel.
O parte decisiva a proiectului a fost votata in primele ore ale acestei zile, respectiv modul in care se va asigura finantarea pentru inchiderea bancilor cu probleme. Acest acord sporeste sansele finalizarii proiectului general referitor la modul de lichidare a bancilor cu probleme in cursul acestei zile - la timp pentru a respecta termenul limita impus de Merkel si de alti lideri europeni, sporind sansele ca reglementarile sa devina realitate din 2015.
Conform acordului, bancile vor furniza numerar pentru a plati inchiderea creditorilor falimentari, acordand aproximativ 55 miliarde de euro (76 miliarde de dolari) in urmatorii zece ani, bani care vor fi acumulati in Fondul Unic de Rezolutie. Pana atunci, daca nu vor exista suficienti bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe banci sau ar putea utiliza bani... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 09:30
Comisia Europeana vrea sa obtina dreptul de a inchide bancile cu probleme din zona euro, potrivit unui proiect privind sistemul de reactie in situatii de criza care contrazice apelurile Germaniei pentru o abordare descentralizata a subiectului.
Executivul UE va propune ca deciziile de a impune pierderi creditorilor bancilor afectate de criza, precum si alte masuri de prevenire a unui faliment dezordonat sa nu mai revina autoritatilor nationale, potrivit unui document obtinut de Bloomberg News.
Sistemul ar include un organism decizional nou creat pentru sistemul bancar, o agentie care sa pregateasca proiectele de decizii, hotararile finale urmand sa revina Comisiei Europene. Conducerea agentiei ar urma sa fie formata din reprezentanti ai CE si ai BCE, iar numarul reprezentantilor statelor ar fi limitat. Agentia ar putea avea dreptul sa aiba si initiative proprii, precum inspectii la sediile bancilor.
Intre institutiile UE, Comisia Europeana este cel mai bine plasata pentru acest rol, datorita experientei dobandite in restructurarea bancilor in timpul crizei, cu sprijinul statelor, dar si a necesitatii ca deciziile sa fie luate rapid si eficient, se arata in document.
Proiectul, care nu a fost definitivat, plaseaza Comisia in opozitie cu Germania, care sustine ca abordarea centralizata trebuie sa fie introdusa dupa ce vor fi luate noi masuri de unificare a politicilor economice si fiscale.
Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a avertizat ca nu poate... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:41
Papa Francisc vrea ca Biserica Catolica sa fie un model de austeritate si onestitate si ar putea restructura sau chiar inchide Banca Vaticanului, potrivit unor surse de la Vatican, decizia survenind scandalurilor in care a fost implicata banca si lipsei de transparenta.
Institutul pentru Lucrari Religioase (numele formal al bancii) si Vaticanul se afla sub presiune pentru cresterea transparentei financiare, dupa ce institutia de credit a fost afectata de mai multe scandaluri in ultimele decenii.
Provocarile Papei Francisc: Trebuie sa scoata Vaticanul din scandalurile financiare
Unul dintre testele pontificatului acestuia este legat de institutia financiara, o sursa de imagine negativa pentru Vatican in ultimele trei decenii, scrie CNBC.
Anul trecut, o agentie europeana responsabila cu combaterea spalarii banilor a ajuns la concluzia ca Banca Vaticanului nu reusit sa respecte unele dintre standardele europene referitoare la lupta impotriva criminalitatii financiare.
"Cu siguranta daca papa vrea poate inchide banca", a afirmat un prelat cu o experienta in relatia cu institutia financiara. Viitorul bancii este una dintre chestiunile principale cu care se confrunta Francisc, a spus el.
Reforme semnificative ar putea avea loc abia dupa o anumita perioada si, probabil, dupa schimbari la Secretariatul de Stat. Schimbarile ar putea include si inlocuirea sefului Secretariatului, cardinalul Tarciscio Bertone, numarul doi in ierarhia de la Vatican si considerat... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 11:41
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea primi autoritatea de a inchide bancile cu probleme din zona euro, planul fiind dezbatut intens de BCE, Comisia Europeana si statele membre.
Planul prevede, de asemenea, ca BCE sa aiba competente asupra intregului sector bancar al zonei euro si nu doar pentru cele mai mari 25 de institutii de credit din zona euro, cum se anticipa anterior, au declarat surse europene pentru cotidianul The Guardian.
"Niciuna din problemele pe care le-am avut in trecut nu a fost legata de cele mai mari 25 de banci. Ar trebui sa fie vizate toate bancile. Cu cat sunt mai mici bancile, cu atat mai multe decizii vor fi luate la nivel local", a spus un oficial european.
Introducerea unui cadru de reglementare pentru o autoritate bancara cu puteri sporite este o componenta esentiala a constructiei unei uniuni bancare in UE sau zona euro, care ar permite tarilor sa formeze un front comun in lupta impotriva crizei datoriilor, considera specialistii din domeniu.
Planul urmeaza sa fie finalizat de executivul european in urmatoarele saptamani. Un anunt oficial privind implementarea acestuia va fi facut in luna septembrie. mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 17:40
Comisia Europeana face presiuni asupra Greciei sa inchida in etape anumite banci, posibil chiar a cincea mare banca elena ATEbank (specializata pe sectorul agricol), au declarat pentru Reuters surse din UE.
Desi este responsabilitatea Bancii Centrale a Greciei sa inchida bancile care se confrunta cu probleme financiare, Comisia Europeana are un cuvant de spus, in conformitate cu reglementarile privind ajutoarele de stat, care ii permit sa refuze o cerere de salvare a unei institutii de creditare daca UE considera ca este prea costisitoare pentru a fi salvata - fortand efectiv inchiderea bancii.
In timpul crizei financiare, Comisia Europeana a folosit extrem de rar atributiile sale privind ajutoarele de stat si putine banci europene au fost inchise. Daca ar utiliza aceste atributii in Grecia, aceasta abordare ar reprezenta o atitudine mult mai agresiva in gestionarea crizei datoriilor.
O sursa din UE sustine ca atributiile Comisiei privind ajutoarele de stat ar putea fi utilizate si pentru inchiderea unor banci din Spania si Portugalia.
"Intram intr-o noua faza cu Grecia, Spania si Portugalia. Unele banci vor fi inchise, iar la altele va fi redusa activitatea. Intotdeauna va fi un echilibru", a declarat sursa, care a adaugat: "Daca exista stabilitate financiara, atunci poti salva o banca, dar suntem acum departe de acest moment in anumite state. In timp, ATEbank va trebui inchisa sau va fi redusa activitatea".
Reprezentantii ATEbank si Bancii Centrale a... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 18:48
Afectate de criza, bancile europene au inceput sa se retraga pe pietele din tarile de origine, situatie care aminteste de protectionismul care a maturat Europa in timpul marii depresiuni economice din anii '30 si da fiori statelor din Europa de Est, se arata intr-o analiza a The Guardian.
Commerzbank, a doua mare banca germana, va incepe sa refuze acordarea de credite in afara Germaniei si Poloniei.
"Trebuie sa ne concentram pe sprijinirea economiei germane, in timp ce alte banci se retrag", a aratat directorul financiar al Commerzbank, Eric Strutz.
Marti, Lloyds Banking Grup, o banca britanica oricum concentrata in mare masura pe piata autohtona, a admis ca si-a redus expunerea pe bancile din zona euro, in timp ce analistii Citi au avertizat ca presiunile politice si financiare vor forta bancile europene sa se retraga pe pietele nationale.
Directorul general al HSBC, Stuart Gulliver, s-a declarat ingrijorat ca Asia ar putea avea de suferit daca bancile europene s-ar confrunta cu noi presiuni intr-un scenariu descris de el drept o "mini criza a creditelor".
"Trebuie sa avem grija, sa monitorizam cu atentie riscul unei retrageri masive a creditului de catre banci europene din cauza evenimentelor de pe pietele de acasa", a aratat el.
BNP Paribas si Societe Generale, cele mai mari banci franceze, au anuntat ca isi vor degreva portofoliile de active de 150 miliarde euro.
Intre timp, grupul italian Banco Popolare a scos la vanzare operatiunile din Ungaria,... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 15:43
Bancherii sustin de cateva saptamani ca dificultatile de finantare cu care se confrunta o serie de banci europene nu sunt foarte grave, asa cum au fost imediat dupa colapsul colosului american Lehman Brothers. Situatia de acum este foarte diferita fata de cea de atunci si nu la fel de amenintatoare, incat ne putem chiar "relaxa". Asa sa fie oare? Intr-o anumita masura, aceste estimari sunt justificate, conform Financial Times, care argumenteaza prin faptul ca au fost implementate noi cai de finantare bancare pe termen scurt si ca tendinta urmata de bancile centrale pare sa se indrepte tocmai in aceasta directie.Chiar si Banca Centrala Europeana (BCE), cea mai "agresiva" dintre toate bancile centrale a lansat declaratii mult mai increzatoare decat in mod obsinuit. Mai ales in discursul presedintelui Trichet, de pe 29 august.Revigorarea pietei reglementate pentru emitentii de obligatiuni, de la sfarsitul lunii trecute, este, de asemenea, incurajatoare. Banca italiana Unicredit a surprins pe toata lumea, prin emiterea unei transe de obligatiuni in valoare de 1 miliard de euro, pe 10 ani, in data de 25 august.
Emisiunea a atras cumparatori diferiti si nu toate ofertele au fost facute din partea unor institutii nationale. Cumparatorii italieni, care in trecut au absorbit fiecare certificat lansat de bancile de pe piata locala, au reprezentat, acum, doar 18% din comenzi, in timp ce investitorii nordici au luat 20%, iar cei germani peste 41%.Acest acord a fost... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 17:06