Economistul sef al Fondului Monetar International spune ca perspectivele economiei mondiale s-au inrautatit, comparativ cu ultimele prognoze publicate in urma cu trei saptamani, iar lumea se poate astepta la noi valuri de turbulente pe pietele financiare.
In ceea ce priveste Romania, FMI se asteapta ca economia sa inregistreze o contractie de 5% in 2020, urmand sa isi revina in 2021, cand va inregistra un avans de 3,9%.
Pe de alta parte, noile previziuni ale FMI mai arata o crestere exploziva a ratei somajului in Romania, de la 3,9% in 2019 pana la 10,1% in 2020, pentru ca in 2021 sa se reduca la 6%, informeaza Bloomberg.
Amintim ca si Comisia Europeana a transmis intr-un raport publicat joi ca, in Romania, PIB va scadea cu 6% in 2020, urmand sa creasca cu 4,2% in anul 2021. Inflatia va atinge valoarea de 2,5% in cursul anului 2020, fiind urmata de un procent de 3,1% in 2021, in timp ce rata somajului va ajunge la 6,5% in 2020 si la 5,4% in 2021.
Criza nu va disparea prea curand. Lucrurile se vor inrautati
Necesitatile de finantare externa ale statelor in curs de dezvoltare vor fi, probabil, mai mari decat suma de 2.500 de miliarde de dolari pe care FMI o preconiza anterior, a declarat economistul sef al FMI, Gita Gopinath, cu ocazia unui webcast gazduit de Consiliul pentru Relatii Externe.
FMI va avea nevoie de toate resursele sale de creditare actuale, in valoare de 1.000 de miliarde de dolari, si nu este reticent sa spuna statelor membre care este... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 13:03
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, in contextul pandemiei de coronavirus, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala.
Daca in luna octombrie a anului trecut, FMI estima ca Romania va inregistra in 2020 un avans de 3,5%, conform noilor previziuni institutia financiara internationala se asteapta ca economia romaneasca sa inregistreze o contractie de 5% in 2020, urmand sa isi revina in 2021, cand va inregistra un avans de 3,9%.
Noile estimari ale FMI sunt mult mai pesimiste decat cele ale Bancii Mondiale, care saptamana trecuta prognoza ca Romania va inregistra o crestere economica de 0,3% in 2020, fata de un avans de 3,8% cat estima in urma cu trei luni. Banca Mondiala mizeaza si ea pe o revenire pana la 4,4% in 2021.
Luni, ministrul Finantelor, Florin Citu a declarat ca economia Romaniei va inregistra o revenire in forma de "V", scaderea din acest an urmand a fi compensata de o revenire in 2021. "Raman la opinia mea ca economia va avea o revenire in V. Dupa aceasta cadere brusca va veni si o revenire brusca a economiei", a aratat Citu.
Ministrul Finantelor estimeaza un reviriment al economiei incepand din a doua jumatate a acestui an.
"Scaderea economica depinde acum de estimari. Apar mai multe estimari. Si la noi in prima faza arata rau fata de estimarea pe care o aveam pentru anul acesta. Fata de... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 16:02
O "lebada neagra" nu este o criza obisnuita. Singurul mod in care poate fi evitat socul unui blocaj la nivel global consta in aruncarea unui colac de salvare pentru intregul sistem, pana cand acesta poate functiona din nou, iar modul de interventie trebuie sa fie substantial, imediat si decisiv.
Daca permiti sistemului sa se defecteze, atunci anii si costurile necesare pentru ca acesta sa-si revina sunt mult mai ridicate decat insusi colacul de salvare.
Asta ne-a invatat criza din 2008. Nu difera cu nimic de un atac de cord si o operatie de bypass. Doar ca, de data aceasta, operatia are loc intr-un spital care este sub asediul unui virus.
Aflate probabil in fata celei mai importante crize economice din istoria moderna, care va urma unei crize de sanatate fara precedent, Uniunea Europeana si statele membre par din nou in stare de soc si incapabile sa actioneze rapid si decisiv pentru a oferi stabilitate si incredere unui sistem inflamat si fragil.
Din nou, nu exista nicio solutie europeana si nici finantare comuna europeana, asadar fiecare stat membru va trebui sa gandeasca un plan national de redresare economica, adaptat particularitatilor economiei sale.
In timpul Brexitului, Comisia Europeana a facut declaratii publice legate de nevoia de a reface arhitectura europeana si de a oferi motive clare si puternice statelor membre si cetatenilor lor pentru ca acestia sa contribuie la aceasta refacere.
Cred ca acum este momentul pentru un raspuns coordonat,... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 10:32
Erste Group, cel mai important grup financiar din Romania, din care face parte si Banca Comerciala Romana (BCR), avertizeaza intr-un raport publicat la inceputul lunii martie ca economia noastra va avea de suferit din cauza epidemiei de coronavirus.
"De la izbucnirea noului coronavirus in China la sfarsitul lunii decembrie 2019, situatia s-a schimbat semnificativ. Numarul de persoane infectate este de zece ori mai mare comparativ cu epidemia SARS din 2003 si virusul s-a raspandit rapid la nivel global.
SARS-CoV-2 a inceput sa se raspandeasca rapid in Europa la sfarsitul lunii februarie, Italia inregistrand cel mai mare numar de cazuri confirmate. Prin urmare, vedem noi riscuri privind perspectivele economice ale Europei Centrale si de Est (ECE)", se arata in raport.
Analistii Erste au redus estimarea de crestere a PIB-ului Romaniei pentru 2020 de la 3,5% la 3%, tara noastra fiind astfel lovita mai dur fata de Cehia, Ungaria sau Polonia.
"Ca urmare a raspandirii rapide a COVID-19 in Europa, vom revizui in scadere cu circa 0,3 puncte procentuale, spre 2,6%, rata de crestere economica estimata pentru Europa Centrala si de Est, revizuirile negative variind de la 0,3 pp pentru Cehia, Ungaria si Polonia pana la 0,5 pp in cazul Romaniei sau chiar peste in cel al Croatiei.
Europa Centrala si de Est este, evident, mult mai integrata cu restul economiei europene si mult mai expusa la riscuri decat a fost la momentul la care a izbucnit virusul in China", conform sursei... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 10:36
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in acest an cu 0,8 puncte procentuale, la 4%, mentionand ca avansul este sustinut in mare parte de consum, in timp ce previziunea pentru 2020 a fost mentinuta la 3,2%.
Deficitul bugetar va depasi 3% din PIB, potrivit raportului referitor la perspectivele economice regionale, publicat miercuri de institutia financiara.
In luna mai, BERD anticipa ca Romania va inregistra in 2019 un avans economic de 3,2%.
Pentru regiunea Europei de Sud-Est, din care fac parte, alaturi de Romania, Bulgaria, Cipru si Grecia, BERD anticipeaza pentru 2019 o crestere economica de 3,3%, cu 0,2 puncte peste estimarea publicata de banca in luna mai.
"Potrivit estimarilor, economia Romaniei a accelerat de la un ritm deja solid de 4% in 2018 la 4,6% in prima jumatate a anului 2019. Consumul privat a avut cea mai mare contributie la aceasta crestere, sustinuta de o oferta limitata de angajati pe piata muncii, politica fiscala pro-ciclica, incluzand majorari de salarii in sectorul public, a pensiilor si a salariului minim, si un ritm crescut al creditelor de retail", potrivit raportului BERD.
Banca mai arata ca rata somajului, de circa 4% in iunie 2019, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand recrutarile dificile si conducand la cresterea salariilor.
"Contributia investitiilor la crestere a fost la randul ei pozitiva, sustinuta de absorbtia mai mare a fondurilor... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 20:49
Comisia Europeana a revizuit in crestere la 4% estimarile privind cresterea economiei romanesti in acest an, in conditiile in care, in luna mai, Executivul comunitar indica un avans al Produsului Intern Brut de 3,3%.
Comisia Europeana a publicat miercuri previziunile economice de vara.
Pentru anul viitor, CE estimeaza o usoara atenuare a avansului economiei romanesti, la 3,7% fata de 2019. In mai, executivul comunitar previziona o expansiune de 3,1% a produsului intern brut in 2020.
Rata inflatiei in Romania ar urma sa se situeze la 4,2% anul acesta si la 3,7% anul viitor, dupa ce in mai Comisia Europeana estimase o rata a inflatiei de 3,6% in 2019 si la 3% in 2020.
Dupa o crestere de 4,1% in 2018, economia Romaniei a accelerat in primul trimestru din 2019 la 5,1% in ritm anual (1,3% in ritm trimestrial) . Principalul motor a ramas consumul privat, inregistrand un avans anual de 7%, datorita unei cresteri de doua cifre a salariilor. Investitiile au urcat, in special datorita redresarii din sectorul constructiilor, impulsionat de recentele masuri de stimulare fiscala. Cresterea exporturilor, in constrast, s-a atenuat la 3,2% in ritm anual, in timp ce importurile au urcat cu 9,3%", se arata in raportul CE.
Ritmul solid de crestere in primul trimestru din 2019 a dus la o imbunatatire a estimarilor pentru acest an. CE estimeaza o usoara atenuare a avansului economiei romanesti, la 4% anul acesta si la 3,7% anul viitor. Totusi, previzioneaza Executivul comunitar,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 13:14
Comisia Europeana (CE) a mentinut estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, la 4,5%, iar pentru 2019 se asteapta la un avans de 3,9%.
Conform previziunilor economice de primavara publicate joi de Executivul comunitar, deficitul bugetar ar urma sa ajunga la 3,4% din PIB in 2018, pentru ca in 2019 sa se adanceasca la 3,8% din PIB.
Rata inflatiei ar urma sa creasca la 4,2% anul acesta si sa incetineasca la 3,4% anul viitor, in timp ce rata somajului se va situa la 4,5% in 2018 si la 4,4% in 2019.
Deficitul de cont curent ar urma sa ajunga la 3,6% din PIB in 2018, pentru ca in 2019 sa se situeze la 3,9% din PIB, in timp ce datoria va urca la 35,3% din PIB anul acesta si la 36,4% din PIB in 2019. mai mult
Joi, 03 Mai 2018, ora 14:50
Comisia Europeana a confirmat ca Romania se afla in topul performantei macroeconomice din UE in 2013, a declarat Cristian Socol, consilierul pe probleme macroeconomice al premierului Victor Ponta, facand referire la rezultatele grilei de monitorizare a dezechilibrelor economice din statele membre si la mecanismul de alerta 2014 al organismului de la Bruxelles.
"Dupa ce a iesit din procedura de deficit excesiv in 2012, Romania confirma rezultatele economice pozitive. Rezultatele grilei de monitorizare a dezechilibrelor economice din statele membre prezente in The Macroeconomic Imbalances Procedure MIP si Mecanismul de Alerta 2014 arata ca economia romaneasca este una dintre cele mai stabile tari din punct de vedere macroeconomic din Uniunea Europeana", a afirmat Socol.
Potrivit consilierului primului-ministru, "avand in vedere corectia in ceea ce priveste deficitul de cont curent in PIB din 2013 (tinta de 2% din PIB), Romania va depasi pragul de sustenabilitate doar la unul din ...citeste mai departe despre "CE: Romania se afla in topul performantei macroeconomice din UE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 18:53
Comisia Europeana (CE) estimeaza ca economia Romaniei va scadea cu 1,9% la finalul acestui an, dar se asteapta ca aceasta sa avanseze cu 1,5% in 2011, in special ca urmare a investitiilor, potrivit prognozei de toamna, relateaza NewsIn.Comisia se asteapta ca economia Romaniei sa avanseze cu 1,5% anul viitor in special ca urmare a investitiilor, in vreme ce companiile si-au ajustat liniile de productie pentru a indeplini cererea externa crescuta.
Potrivit CE, deficitul de cont curent este prognozat sa ajunga la 5,5% din valoarea nominala a produsului intern brut (PIB) in 2010, fata de 4,5% in 2009, in principal ca urmare a diminuarii sumelor trimise in tara de cei ce lucreaza in strainatate.
Totusi, aceasta evolutie reprezinta o imbunatatire comparativ cu cifrele inregistrate in perioada 2006-2008, se mai arata in raport.
Deficitul de cont curent este prognozat sa se stabilizeze la 5,6% din PIB in 2011, intrucat cetatenii romani care lucreaza in afara tarii beneficiaza de imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii, iar sumele de bani trimise in tara ar putea sa creasca din nou anul viitor.
De asemenea, prognoza de toamna prevede ca deficitul bugetar ar trebui sa se reduca la 4,9% din PIB in 2011 si la 3,5% in 2012.
Totodata, rata somajului este estimata sa ajunga la 7,4% in 2010, fata de 6,8% anul trecut, si sa se diminueze usor in 2011-2012.
Potrivit raportului Comisiei, relansarea angajarilor va fi intarziata ca urmare a lipsei de flexibilitate din piata muncii si ca... mai mult
Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 17:15