Pe scurt si pe intelesul tuturor, IBAN-ul este un fel de CNP al contului tau bancar. Dupa acesta este identificat contul si el difera de la o tara la alta.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, ce este IBAN-ul.
Astfel ca, daca in Romania IBAN-ul are 24 de componente alfanumerice, in Belgia are 16 caractere, in Germania, 22 de caractere, iar in Franta are 27 de caractere sau Malta - 31 de caractere. Cu toate acestea, un IBAN are maximum 34 de caractere, dar dupa cum spuneam, difera de la un stat la altul.
Cum este structurat un IBAN:
* 2 caractere alfabetice pentru codul de tara ISO al IBAN.* 2 caractere numerice pentru cifre de verificare IBAN. Aceasta cheie este utilizata pentru verificarea validitatii unui IBAN.* BBAN - Numarul de Cont Bancar de Baza (nu poate depasi 30 de caractere, si difera de la o tara la alta). In BBAN, primele 5 caractere sunt numerice si reprezinta codul bancii unde ai contul. Urmatoarele 5 sunt tot numerice si reprezinta codul sucursalei bancii. Urmatoarele reprezinta numarul contului clientului. Ultimele sunt caractere ce reprezinta cod de verificare a bancii.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Ce este efectul de levier si cand il folosim
Cardurile de credit cu dobanda zero: E zero doar daca esti destept
Rate descrescatoare sau egale? Avantaje si dezavantaje ...citeste mai departe despre "Ce sunt IBAN-ul si BBAN-ul si cum ne ajuta acestea" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 08:30
Pensia privata obligatorie, cunoscuta si ca Pilonul II de pensie, a starnit multe controverse in ultimii ani. Unele guverne chiar au pus problema nationalizarii acestui sistem, iar mai recent pensionarii au cerut integrarea sumelor cumulate in acest program in Pilonul I, pentru majorarea cu 40% a pensiilor actuale.
Cu toate acestea, Pilonul II este neglijat de foarte multi dintre romani, iar despre Pilonul III nici nu mai vorbim. Dar daca ar fi sa facem cateva calcule, folosind un simulator online, pentru a vedea cam cu ce pensie ne vom alege dupa ce am cotizat la Pilonul II, rezultatele ar trebui sa ne puna pe ganduri.
Pentru calculul pensiei la Pilonul II vom tine cont de mai multe elemente, precum varsta de pensionare, sexul participantului, varsta de la care a inceput sa cotizeze, suma cu care cotizeaza, dar si ce suma are in cont in momentul de fata si un randament anual la fondului pe care acesta l-a ales.
De asemenea, tineti cont ca se va folosi o suma fixa de cotizatie (adica salariu brut fix timp de 20-30 de ani), un randament mediu, ceea ce fac calculele mai mult decat estimative.
Pensie privata obligatorie: femeie, 25 ani
Pentru o femeie de 25 de ani, care va iesi la pensie in 2058 si care are deja in cont 10.000 de lei, iar salariul brut este de 5.000 de lei lunar, cotizatia ei la Pilonul II va fi de 187,5 lei pe luna (3,75%). Daca mai luam in calcul si faptul ca fondul la care cotizeaza are un randament anual de 4%, atunci suma stransa la... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 00:04
Comisia Europeana (CE) va livra, in zilele urmatoare, un prim lot de 1,5 milioane de masti medicale unui numar de 17 state membre (printre care si Romania) si Regatului Unit al Marii Britanii, pentru a proteja cadrele medicale impotriva noului coronavirus, informeaza forul european, intr-un comunicat.
Aceasta livrare face parte dintr-o noua achizitie de 10 milioane de masti, finantata de Comisie, in cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenta, cu scopul de a oferi ajutor direct statelor membre pentru a atenua consecintele imediate ale pandemiei si pentru a anticipa nevoile legate de relaxarea restrictiilor si de redresarea economica.
"Facem tot ce putem pentru a sprijini statele membre sa obtina echipamente de protectie pentru cadrele medicale din prima linie. Ele sunt eroii contemporani ai Europei. Aceasta actiune reprezinta solidaritatea UE in actiune si este menita sa contribuie la satisfacerea nevoilor sistemelor de sanatate europene, fiind mobilizate 3 miliarde de euro de la bugetul UE pentru a sprijini in mod direct eforturile statelor membre. Ramanem neclintiti in angajamentul nostru: impreuna, putem castiga aceasta lupta", declara Stella Kyriakides, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara.
Potrivit sursei citate, mastile vor fi livrate in urmatoarele sase saptamani statelor membre si regiunilor care au nevoie de aceste echipamente, in transe saptamanale de 1,5 milioane de bucati.
"Aceste livrari au loc in plus fata de sutele de mii de... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 17:34
Pandemia de coronavirus a schimbat total modul in care oamenii traiesc, lucreaza si se distreaza. Pentru ca distantarea sociala a anulat festivalurile si concertele, precum si orice alt tip de eveniment care presupune adunarea laolalta a unui numar mare de persoane, toate aceste manifestari s-au mutat online.
In timp ce numeroase domenii au fost grav afectate de epidemie, streamingul si consumul de internet au cunoscut o explozie fara precedent. Iar trendul se anunta in continuare ascendent.
De la mijlocul lunii martie, majoritatea companiilor au implementat telemunca, iar intalnirile si sedintele cu angajatii s-au mutat online. Pe fondul cresterii numarului de cazuri de infectii cu COVID-19, toate evenimentele de amploare s-au anulat in intreaga lume, iar organizatorii s-au vazut nevoiti sa gaseasca o solutie pentru a supravietui.
Streamingul a fost cartea castigatoare. Astfel, pe fondul acestei efervescente, Conviva a raportat inca din martie o crestere cu 20% a consumului, ajungand pana la 39% in intervalul orar 10-17.
LiveU a inregistrat cu 50% mai multe sesiuni live si cu 150% mai multe in cazul streamingului prin aplicatiile mobile, in timp ce unul dintre castigatorii detasati ai momentului - platforma Zoom a ajuns de la 10 milioane de utilizatori in luna decembrie 2019 la 200 de milioane in martie 2020, in timp ce actiunile lor cotate la bursa cu 68$ bucata, la sfarsit de 2019, au ajuns la 159 $ la final de martie.
Vodafone Europe a anuntat cresterea... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 19:18
Comisia Europeana a prezentat, luni, un set de orientari adresate statelor membre cu privire la masurile de gestionare a frontierelor in materie de sanatate in contextul situatiei de urgenta privind pandemia de COVID-19.
Scopul este de a proteja sanatatea cetatenilor, de a asigura tratamentul adecvat al persoanelor care trebuie sa calatoreasca si de a mentine disponibilitatea bunurilor si serviciilor esentiale. Comisarii Stella Kyriakides si Ylva Johansson au prezentat orientarile ministrilor Sanatatii si Afacerilor Interne din UE in cadrul unei reuniuni video comune, in aceasta dimineata.
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus
Presedintele Ursula von der Leyen a declarat: "Masurile noastre de a impiedica raspandirea pandemiei de COVID-19 vor fi eficiente doar daca ne coordonam la nivel european. Trebuie sa luam masuri exceptionale pentru a proteja sanatatea cetatenilor nostri.
Dar sa ne asiguram ca bunurile si serviciile esentiale continua sa circule pe piata interna. Aceasta este singura modalitate de a preveni lipsa de echipamente medicale sau de alimente. Nu este vorba doar despre o problema economica: Piata noastra unica este un instrument cheie al solidaritatii europene. Sunt in discutie cu toate statele membre pentru a infrunta impreuna, ca o Uniune, aceasta provocare".
Controale medicale la frontiere
Orientarile stabilesc principii pentru o abordare integrata a gestionarii frontierelor cu scopul de a proteja... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 16:56
Noua lege a pensiilor este principalul factor al proiectatei cresteri rapide a deficitului general guvernamental, la 6,1% din PIB in 2021, si al riscurilor ridicate la adresa sustenabilitatii bugetare, previzioneaza Comisia Europeana (CE) in raportul de tara referitor la Romania, publicat miercuri.
De asemenea, ratingurile Romaniei sunt la limita inferioara a categoriei "investment grade" (recomandat pentru investitii), cu un rating "BBB minus" sau echivalent al datoriei suverane din partea celor trei mari agentii de evaluare financiara, evaluarile fiind mult mai sensibile la viitoarea directie a politicii fiscale, avertizeaza CE.
Valoarea indicatorului de detectare timpurie a stresului fiscal ("SO"), care evalueaza riscul intr-un an, este sub nivelul critic.
Totusi, esecul adoptarii unor masuri fiscale corective, compensand si/sau modificand majorarile semnificative programate ale pensiilor, constituie un risc negativ major la adresa ratingurilor Romaniei.
De fapt, in 10 decembrie 2019, S&P a inrautatit perspectiva ratingului Romaniei de la stabila la negativa exact din aceste motive, subliniaza Executivul comunitar.
Datoria publica a Romaniei ar urma sa creasca semnificativ, iar decalajul sustenabilitatii bugetare pe termen mediu ar urma sa se extinda, ducand la riscuri ridicate la adresa sustenabilitatii datoriei pe termen mediu. Pana in 2030, datoria ar urma sa depaseasca 90% din PIB.
Deficitul fiscal ridicat si majorarea costurilor din cauza... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 15:15
Din 7 februarie 2020, angajatorii din Romania au posibilitatea de a acorda salariatilor pensii ocupationale.
Legea, promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial la inceputul acestui an, stabileste cadrul legal pentru infiintarea schemelor si fondurilor acestor pensii suplimentare.
"Se creeaza premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii si se doreste stimularea si cultivarea spiritului de economisire pentru batranete al fiecarui cetatean", se arata in expunerea de motive.
In fapt, actul normativ transpune in legislatia nationala o directiva europeana.
Ce este pensia ocupationala si cine poate beneficia
- este o pensie suplimentara, care se adauga pensiei de la stat si celei private;
- este facultativa, schema fiind stabilita de fiecare angajator care vrea si are capacitatea financiara sa ofere astfel de beneficii salariatilor;
- un astfel de fond de pensii se poate organiza doar la initiativa unui administrator autorizat;
- la un astfel de fond pot participa angajatii unei singure firme sau ai mai multora;
- contributiile la fondul de pensii ocupationale au doua componente: cea a angajatorului si cea a salariatului;
- angajatorul care decide sa se implice intr-o astfel de schema este obligat sa ofere beneficiul tuturor salariatilor sai;
- angajatorul poate stabili insa contributii diferite pentru angajati, in functie de diferite criterii (vechime, cuantumul salariului etc.);
-... mai mult
Sambata, 22 Februarie 2020, ora 23:01
Leul are o tendinta de depreciere fata de euro pe fondul deteriorarii factorilor fundamentali care tin de deficitul de balanta comerciala, a declarat, joi, pentru AGERPRES, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
"Nu stiu daca are sau nu are legatura cu situatia politica. Parerea mea este ca nu trebuie sa cautam vreo relevanta pentru miscarea de ieri pana azi care probabil pare spectaculoasa, dar nu e deloc spectaculoasa din punctul meu de vedere ca dimensiune, ci mai degraba trebuie sa ne uitam la factorii fundamentali din spate. Cursul se depreciaza nu de ieri, de azi. Are o tendinta de depreciere de ceva timp pe fondul deteriorarii factorilor fundamentali care tin de deficitul de balanta comerciala. Deficit de balanta comerciala care s-a accentuat in ultimii ani, si avem un deficit de cont curent printre cele mai mari din Europa, si acest dezechilibru e generat de deficitul bugetar, in cea mai mare parte. Practic, avem o situatie de deficite gemene: deficit de cont curent generat de un deficit bugetar mare si nu avem deocamdata vreo claritate la nivelul politicii fiscal-bugetare in termeni de ajustare, pentru ca suntem inca in valtoarea alegerilor si a anului electoral si nu avem prea multe semne ca ajustarea incepe, ajustarea bugetului care este absolut inevitabila", a spus Ionut Dumitru.
El a mentionat ca daca ne uitam pe proiectiile Comisiei Europene vom vedea ca institutia estimeaza un deficit de 7% pentru anul viitor intr-un scenariu in care nu se... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 15:23
La inceput de an, multi dintre noi incep sa aseze primele caramizi pentru obiectivele setate pe 2020.
Pentru cei care au si obiective de schimbare profesionala, sunt vesti bune. In ultimii 3-4 ani, au aparut numeroase scoli de IT care promit ca te invata programare de la zero in mai putin de un 1 an si iti garanteaza ca esti gata de angajare.
Acesta este si principalul motiv pentru care este indicat sa lucrezi in IT in 2020. Am analizat piata de IT alaturi de centrul de educatie in IT care promite sa rezolve problema deficitului de programatori din Romania - Codecool - si am facut o lista de motive pro "de ce sa lucrezi in IT" mai jos.
IT-ul este un domeniu in continua crestere in Romania
Conform unui studiu, domeniul IT a crescut enorm in Romania - in 2019, a depasit pragul de 5 miliarde de euro (de 5 ori valoarea din 2003 si dublu fata de 2013), cu o rata de crestere de 14,3%, contribuind cu 6% la PIB-ul Romaniei (versus 0,5% in 2003).
Daca in primii ani ai democratiei, dupa '89, IT-ul insemna firme deschise in sufrageriile personale ale informaticienilor, astazi Romania este gazda pentru numeroase centre/companii de IT internationale prestigioase, precum Microsoft, Amazon, Adobe, Oracle sau IBM.
Potrivit unei analize facute in 2019 de analistii de la KeysFin, cifra totala de afaceri a companiilor controlate majoritar, de investitori din Statele Unite ale Americii a fost de aproximativ 1,4 miliarde de euro in 2017, din care industria IT reprezinta... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 14:55