Curtea Constitutionala a dat, luni, aviz pe initiativa de modificare a Constitutiei in sensul redefinirii familiei care sa prevada casatoria doar intre un barbat si o familie.
Decizia a fost luata in CCR cu o majoritate de 7 la 2 judecatori, informeaza Digi24.
Legea 3/2000, modificata recent de Parlament, prevede pasii urmatori:
"Daca Curtea Constitutionala constata ca initiativa legislativa de revizuire nu depaseste limitele revizuirii, proiectul legii constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, impreuna cu decizia Curtii Constitutionale.
Cetatenii Romaniei sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta la art. 151 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului national".
Pentru ca in legea referendumului nu au fost introduse si prevederile din celelalte legi electorale pentru prevenirea fraudelor si a votului multiplu, mai multe organizatii neguvernamentale cer Guvernului sa le aiba in vedere la adoptarea actului normativ in baza caruia se va organiza acest referendum pentru familia traditionala.
Citeste si: Referendumul lui Dragnea nu va fi monitorizat de sistemul... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 12:02
Traian Basescu se va putea intoarce la Cotroceni, dupa ce parlamentarii au luat act de decizia CCR, care urmeaza sa fie inaintata spre publicare in Monitorul Oficial.
Hotararea Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie a fost citita luni in Parlament.
USL a propus amanarea sedintei cu doua zile, dar propunerea a fost respinsa cu majoritate de voturi in Parlament. Sedinta a avut parte de mai multe amanari, in cursul zilei de luni, in timpul careia parlamentarii PSD si PNL au vrut sa boicoteze sesiunea.
Sedinta a fost amanata pentru ca senatorii si deputatii PNL erau "nemultumiti si ingrijorati de decizia nedreapta a CCR", dupa cum a afirmat vicepresedintele PNL, Eugen Nicolaescu.
Conform legii, pentru ca decizia sa ajunga la Monitorul oficial, in Parlament trebuiau sa fie prezenti 217 membrii. Fara PNL si PSD, acest cvorum nu putea fi implinit.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 23 august, ca parlamentarii USL nu vor boicota citirea in plenul celor doua Camere a deciziei CCR de invalidare a referendumului. Cu toate acestea, in sanul aliantei USL se discuta deja de o noua suspendare a Presedintelui.
Pe 6 iulie, Parlamentul a decis suspendarea din functie a lui Traian Basescu, iar pe 29 iulie s-a organizat referendumul. Conform Biroului Electoral Central, prezenta la scrutin a fost de 46,24% din populatia cu drept de vot, iar dintre cei care s-au prezentat la urne, 87,52% s-au pronuntat pentru demiterea presedintelui, iar 11,15%... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 12:42
Dupa ce au aflat, cu surprindere, ca decizia CCR nu le este favorabila, liderii USL au sarit ca arsi, s-au batut cu pumnii in piept, au rostit cuvinte patriotice si au amenintat pe toate posturile de televiziune ca batalia nu s-a incheiat, pentru ca vin alegerile parlamentare.
Marti, premierul Victor Ponta oscila intre "vom respecta decizia CCR" si "decizia CCR este nedreapta si ilegala". Se afla in cadrul unei conferinte de presa si toate tunurile televiziunilor erau indreptate catre el.
"Guvernul il va ignora pe Traian Basescu", a spus Victor Ponta. Executivul nu are "niciun fel de datorie fata de Traian Basescu".
Pe urma, a vorbit cu inversunare despre o ampla reforma constitutionala, in urma
careia va taia si va spanzura. Presedintele nu va mai fi presedinte, Parlamentul nu va mai fi Parlament, Curtea Constitutionala nu va mai fi Curte Constitutionala. Toate vor fi schimbate, a spus patriotul Ponta, in asa fel incat puterea sa nu se mai afle niciodata in mana unui singur om.
Citeste si - Victor Ponta: "Voi propune o ampla reforma constitutionala".
La celalalt pupitru, Crin Antonescu ne-a amintit, din nou, de textele lui Caragiale. El, Antonescu, apara poporul asuprit. El iubeste patria. Acesta este singurul motiv pentru care va ramane in continuare in politica, ignorand promisiunea pe care a facut-o, cand a spus ca-si va da demisia daca Traian Basescu va ramane presedinte.
Ambii lideri USL au transpirat si au amenintat. Nu mai este timpul calmului... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 09:45
Guvernul federal al Germaniei se asteapta de la partenerul sau european Romania sa puna capat disputei politice interne legate de presedintele Traian Basescu, potrivit purtatorului de cuvant al cancelarului Angela Merkel, citat de cotidianul Die Welt.
Cancelarul Merkel face apel la partidele din Romania sa puna fara intarziere in aplicare "decizia clara" a Curtii Constitutionale a Romaniei, a precizat purtatorul de cuvant Steffen Seibert, care i-a reamintit premierului Victor Ponta de promisiunea sa de a respecta decizia Curtii.
Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat, marti, ca la referendumul din 29 iulie nu au participat cel putin jumatate plus unu din persoanele inscrise in listele electorale permanente pentru ca acesta sa fie valabil in conformitate cu prevederile art. 5, alin. 2 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, dupa um se arata intr-un comunicat al CCR. mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 18:05
Chiar daca presedintele Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni, economia Romaniei va avea de suferit, din cauza tensiunilor politice si a incertitudinilor, potrivit unei analize Capital Economics.
Judecatorii Curtii Constitutionale au constatat ca referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum. In consecinta, Traian Basescu se va intoarce la conducerea tarii.
Basescu se intoarce la Cotroceni - Ponta: Va fi presedintele CCR
Cu toate acestea, economistul William Jackson, de la divizia pentru tarile emergente a Capital Economics, a declarat, pentru Ziare.com, ca economia Romaniei va avea, in continuare, de suferit din cauza luptelor politice si a incertitudinii care va domina pietele financiare.
Potrivit acestuia, situatia cea mai avantajoasa pentru tara ar fi cea in care prim-ministrul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu nu se vor mai ataca reciproc.
Citeste mai multe despre Decizia CCR nu calmeaza suferinta Romaniei - Capital Economics pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 09:50
Povestea referendumului s-a incheiat odata cu decizia Curtii Constitutionale de a invalida scrutinul din 29 iulie, dar conflictul politic nu se opreste aici. Mai avem de muncit pana sa recastigam increderea investitorilor in mediul de afaceri romanesc.
Analistul financiar Aurelian Dochia a declarat, pentru Business24, ca politicienii trebuie sa gaseasca "resursele pentru a convietui", indiferent ca e vorba de presedinte, de membrii Parlamentului ori ai Guvernului. "In ultima instanta, e vorba de responsabilitate".
In ceea ce priveste evolutia monedei nationale in perioada urmatoare, analistul considera ca situatia se va stabiliza intr-o oarecare masura, deoarece decizia CCR pune capat unei perioade de incertitudine si creeaza premise favorabile pentru evolutia economiei nationale.
"Nu ma astept la o intarire a cursului peste noapte, ci mai degraba la o stabilizare si la o reducere a presiunilor de depreciere care au fost prevalente pana acum. Acest lucru va da posibilitatea Bancii Nationale sa fie un pic mai flexibila pentru ca, in ultima saptamana, e clar ca evolutia cursului a fost mult influentata de politica bancii de restrangere a lichiditatii de pe piata", a declarat Aurelian Dochia.
Ilie Serbanescu, dupa decizia CCR: Economic nu se va intampla nimic
Cabat: Nu vom asista la o apreciere puternica a leului dupa decizia CCR
Leul a continuat sa se deprecieze, in ziua invalidarii referendumului mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 14:29
Curtea Constitutionala a Romaniei nu va valida, cel mai probabil, referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, pe motiv ca mai putin de 50% dintre alegatori au participat la vot.
Aceasta ar insemna ca, in ciuda faptului ca 88% dintre cei care au participat la vot s-au pronuntat impotriva repunerii in functie a presedintelui, Basescu va reveni la Cotroceni, scrie Euronews.
De cealalta parte, Guvernul, condus de prim-ministrul Victor Ponta, sustine ca pragul de alegatori a fost atins.
Consiliul Europei sustine ca este "socant" gradul de presiune politica care se exercita asupra decizie Curtii Constitutionale si il acuza pe prim-ministrul Ponta de subminare a statului de drept.
De cealalta parte, premierul Ponta, la randul sau il acuza pe Basescu de blocarea politicilor guvernamentale si incurajarea coruptiei. mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 11:10
Curtea Constitutionala a decis sa amane decizia privind validarea sau invalidarea referendumului, pentru joi, 2 august.
Update: 20.40 - Curtea Constitutionala a trimis un comunicat prin intermediul caruia a anuntat ca a solicitat informatii suplimentare de la Ministerul de Interet si de la Institutul Nationala de Statistica (INS).
"Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art. 77 din legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a solicitat informatii necesare solutionarii contestatiilor de la Ministerul Administratiei si Internelor si de Institutul National de Statistica. Pana la momentul inchiderii sedintei, Ministerul Administratiei si Internelor nu a raspuns solicitarii Curtii", se arata in comunicatul CC.
Sedinta Curtii va fi reluata joi, incepand cu ora 09.00.
Update: 19.39 - Curtea Constitutionala a cerut informatii suplimentare de la institutiile care au organizat referendumul, potrivit Antena3. Printre institutiile de la care Curtea Constitutionala a cerut detalii suplimentare se afla si INS, care poate oferi informatii privind evidenta populatiei.
Judecatorii CCR s-au intrunit miercuri, la ora 14:00, pentru a lua o decizie referitoare la validarea sau invalidarea scrutinului de duminica. Sedinta CCR a intrat in pauza la ora 16:30 si a fost reluata la ora 18:00, judecatorii analizand contestatiile depuse de USL.
Documentele cu rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie privind demiterea presedintelui au ajuns... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 19:39
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, la Bruxelles, in cadrul unei conferinte de presa, alaturi de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ca referendumul din 29 iulie se va desfasura dupa regula CCR.
Astfel, "referendumul va fi valid daca vor participa jumatate plus unu din cei inscrisi pe liste", a spus Victor Ponta, mentionand ca "vom face toti pasii de care e nevoie ca totul sa fie constitutional".
Organizarea referendumului va fi in conformitate cu legea si cu decizia CCR, a mai spus el, mentionand ca le-a adresat "scrisori presedintilor celor doua Camere, solicitand sa ii recheme pe parlamentari din vacanta saptamana viitoare".
"Referendumul va fi organizat dupa legea romaneasca, tinand cont de decizia CCR. Guvernul nu poate schimba legea, doar Parlamentul. Am cerut chemarea parlamentarilor din vacanta, pentru a schimba legea, in acord cu decizia CCR. Referendumul trebuie sa se desfasoare in conformitate cu decizia CCR", a explicat Victor Ponta.
Citeste mai multe despre Ponta promite la Bruxelles ca referendumul se tine dupa regula CCR pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 20:20