CCR a decis sa ii ceara expres presedintelui sa emita decretul de revocare a sefei DNA. Propunerea a venit de la ministrul Justitiei, dar CSM a avizat-o negativ. Am intrebat GRECO cum se vede, in opinia expertilor internationali care monitorizeaza mersul justitiei la Bucuresti, acest ultim eveniment si daca independenta procurorilor este afectata, asa cum denunta peste 600 de magistrati, intr-o declaratie publica.
Raspunsul este scurt si tehnic si, asa cum GRECO spune, forul international s-a pronuntat deja in aceasta chestiune in ultimele doua rapoarte pe Romania.
In raspunsul trimis Ziare.com, GRECO a reluat Articolul 52 din Raportul Ad-hoc pe Romania, publicat in 11 aprilie 2018.
Art. 52: "GRECO reitereaza recomandarea pentru ca procedura de numire si revocare a procurorilor cu functii de conducere, altii decat Procurorul General, in conformitate cu articolul 54 al Legii 303/2004, sa includa un proces in egala masura transparent si bazat pe criterii obicetive, iar Consiliului Superior al Magistraturii sa i se dea un rol mai puternic in aceasta procedura."
Ce spune articolul de lege la care face trimitere GRECO:
"Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2018, ora 08:38
Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, miercuri, sesizarea Guvernului, dupa ce Klaus Iohannis a refuzat sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA.
Curtea Constitutionala a decis ca exista un conflict institutional intre Executiv si Presedintie.
CCR sustine ca Laura Codruta Kovesi ar fi trebuit revocata de presedintele Klaus Iohannis, transmit televiziunile de stiri.
Acum ramane de vazut cum vor motiva judecatorii CCR aceasta decizie.
Ce spune Iohannis
Inainte cu putin timp ca CCR sa anunte hotararea luata in acest caz, presedintele Klaus Iohannis a precizat ca, "indiferent ce va decide curtea, voi astepta decizia, motivatia, voi citi si voi actiona in consecinta".
Ce urmeaza
Judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, a precizat intr-o interventie telefonica la Digi24 ca trebuie asteptata motivarea deciziei de azi a Curtii, pentru a se putea stabili ce se intampla in continuare, insa, daca in motivare va scrie ca presedintele Romaniei trebuie doar sa ia act de propunerea ministrului Justitiei, atunci va trebui sa dea curs solicitarii si sa o revoce pe Laura Codruta Kovei.
Desi CCR nu are un termen limita pentru redactarea motivarii, este de asteptat sa se procedeze cu celeritate, datorita importantei subiectului, a mai spus acesta.
"In acest moment, eu nu mai vad niciun rost al CSM in procedura de revocare, totul ramane la mana ministrului Justitiei. Prin aceasta decizie se regandeste statutul procurorilor din Romania", a... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 14:17