Autoritatile romane ar trebui sa tina cont de factorii externi si de realizarile efective ale agentilor economici atunci cand analizeaza cresterea economica a tarii, nu sa se bazeze doar pe majorarea Produsului Intern Brut, a afirmat, vineri, presedintele Camerei de Comert a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, in cadrul unor declaratii de presa.
Daraban a amintit ca Romania este expusa unui risc foarte mare, in conditiile in care 75% din comertul tarii se realizeaza cu tari din Uniunea Europeana.
"Exista aici un pericol permanent de recesiune. Ati vazut Italia, care a anuntat oficial ca a intrat in recesiune. Acest lucru ar trebui sa ne puna pe ganduri, pentru ca sunt 47.240 de societati cu capital italian in Romania. Sa nu credem ca firmele cu capital italian din Romania nu vor fi afectate de recesiunea din Italia. Si sunt companii semnificative, sa nu spun altfel", a atentionat oficialul CCIR.
In opinia sa, in realitate, Romania nu are o crestere economica mai mare de 3-4%, din moment ce Italia este in recesiune, iar Germania a anuntat un salt de doar 2%.
"Daca Germania are un 2%, noi poate avem un 3-4%, dar mai mult nu cred, pentru ca una este cresterea economica si alta este cresterea PIB-ului. Deci, trebuie sa tinem cont de acesti factori externi. Germania a avut o crestere de 2,2%. Numai noi umblam cu niste cifre din acestea de parca ne apucam sa populam luna. Fac apel la realism!", a sustinut el.
Daraban a precizat ca a solicitat autoritatilor ca, dupa ce... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 14:56
Modificarile aduse Codului Penal sunt extrem de toxice pentru sanatatea mediului de afaceri national, iar ele vor duce la abuzuri pe scara larga impotriva companiilor si a antreprenorilor, precizeaza reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).
"Abuzurile unor reprezentanti ai statului sunt nu doar certe, ci si foarte frecvente, fiind confirmate de decizii ale instantelor romanesti. Abuzurile functionarilor publici pun in pericol investitii generatoare de locuri de munca si afecteaza mediul concurential national. Antreprenorii romani din toata tara s-au lovit in multe situatii, intre altele, de intarzierea nejustificata a unor avize solicitate de lege sau de fraudarea procedurilor la licitatiile publice", precizeaza reprezentantii CCIR, intr-un comunicat remis luni AGERPRES.
In opinia sistemului cameral, Romania are nevoie de o legislatie penala care sa respecte standardele europene, iar o modificare a legilor penale in pripa nu face decat sa slabeasca credibilitatea tarii in fata partenerilor europeni. Modificarea intempestiva a Codului Penal creeaza perceptia de lipsa de predictibilitate si va afecta negativ credibilitatea Romaniei ca destinatie de investitii.
"Consideram ca Romania trebuie sa dea un semnal puternic ca reuseste sa se ancoreze in principiile democratice europene, iar, pentru asta, coalitia majoritara ar trebui sa astepte avizul Comisiei de la Venetia, pe care Romania l-a solicitat. Asteptarea avizului Comisiei de la Venetia ar... mai mult
Luni, 09 Iulie 2018, ora 10:55
Cursurile de dezvoltare profesionala si personala sunt cea mai buna investitie in angajatii unei companii, releva un studiu comandat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (KANTAR - TNS) cu sprijinul firmei de consultanta Arthur/Regents, pe un esantion de 501 firme.
Potrivit studiului mentionat, 45% dintre companii considera cursurile de dezvoltare profesionala si personala ca fiind cea mai buna investitie in angajati.
Tichetele de masa sunt mentionate de 25% dintre respondenti, fiind urmate de prime (12%), tichete cadou sau de vacanta (7%) si teambuilding (6%).
Peste jumatate dintre cei chestionati au mentionat ca ofera angajatilor cursuri de dezvoltare profesionala si personala.
Alte beneficii oferite angajatilor sunt tichetele de masa (40%), tichetele cadou sau de vacanta (30%) si teambuildingul (26%), se arata in studiul CCIR.
In ceea ce priveste informarea cu privire la mediul economic, studiul releva ca majoritatea companiilor (66%) din Romania cauta informatii online. ...citeste mai departe despre "Studiu CCIR: Cursurile de dezvoltare profesionala si personala, cea mai buna investitie in angajati" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Mai 2017, ora 09:00
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a declarat joi, la deschiderea dezbaterii "Parteneriatul public-privat, in contextul noii legislatii privind achizitiile publice", ca proiectele de tip parteneriat public-privat sunt esentiale pentru o dezvoltare economica rapida si sustenabila a Romaniei.
"La nivelul Uniunii Europene (UE), din care facem parte de aproape 10 ani, este unanim acceptat ca parteneriatele public-privat (PPP) pot genera o valoare adaugata suplimentara in cazul proiectelor-cheie care vizeaza realizarea unor obiective comune, precum combaterea schimbarilor climatice, promovarea resurselor alternative de energie, a eficientei energetice si a folosirii eficiente a resurselor, a transportului durabil, asigurarea unor servicii medicale accesibile si calitative, impreuna cu realizarea unor proiecte de cercetare importante, precum initiativele comune in domeniul tehnologiei, menite sa confere Europei un rol important in domeniul ...citeste mai departe despre "Mihai Daraban (CCIR): Parteneriatul public-privat, esential pentru o dezvoltare rapida" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Iulie 2016, ora 13:00
Fiscalitatea ridicata, birocratia si lipsa personalului calificat sunt principalele dificultati cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania, releva un studiu comandat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si implementat de TNS pe un esantion de 500 de firme.
"Forta de munca a devenit o problema si ne apropiem de criza in acest sens. Sistemul de invatamant nu se intersecteaza cu economia reala, sunt doua linii paralele.
Nu exista o legatura intre ministerul Educatiei si mediul de afaceri, fie prin intermediul CCIR, fie prin intermediul asociatiilor patronale.
Modele sunt, exista modelul dual german, care este foarte important. El functioneaza in Romania cu cifre spectaculoase, 100% grad de angajabilitate.
Sunt cateva centre, la Carei, la Sibiu, la Brasov, care au demonstrat ca el functioneaza. El trebuie extins la nivel national, prin lege.
Din pacate, nu avem un dialog pe aceasta tema cu factorii de decizie. Sistemul de alarma este acesta: sistemul de ...citeste mai departe despre "Studiu CCIR: Fiscalitatea ridicata, birocratia si lipsa personalului calificat, principalele probleme cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Mai 2016, ora 14:34
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a deschis intrunirea Comitetului National International Chamber of Commerce (ICC) Romania.
"ICC este singura organizatie de business la nivel international care are acces direct la ONU, la OECD, la Organizatia Mondiala a Comertului, la FMI si dispune de o reprezentare la nivel de 130 de tari din care, bineinteles, Camerele de Comert Nationale si principalii actori economici fac parte", a declarat Daraban, in deschiderea evenimentului.
Pe de alta parte, Mihai Daraban a mentionat ca mediul de afaceri din Romania are nevoie de sprijin substantial din partea autoritatilor, pentru a se consolida pe pietele externe.
"Avem nevoie de acea diplomatie economica, sa iesim din granitele UE in ceea ce priveste comertul exterior si avem nevoie ca firmele romanesti sa cucereasca cat mai mult din din piata internationala.
70% din comertul exterior al Romaniei este catre Uniunea Europeana, 15% catre tarile ...citeste mai departe despre "CCIR si Guvernul relanseaza Comitetul National ICC Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Mai 2016, ora 16:00
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a premiat, joi seara, cele mai performante companii din economia romaneasca in cadrul Galei Topului National al Firmelor.
In deschiderea evenimentului, presedintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat ca, la finalul anului precedent, au fost depuse bilanturile financiar-contabile de la peste 650.000 de companii din toata tara, iar pentru Topul National au fost selectate 6.630 de societati, in conformitate cu metodologia topului constituita la nivel national.
"Acest proces a scos la iveala si anumite probleme din economia romaneasca. Desi sunt 10.000 de agenti economici in plus care au depus bilantul fata de anul precedent, trebuie sa va spun ca s-au mutat putin ponderile: a scazut numarul societatilor mari si foarte mari, a scazut numarul celor mijlocii, a scazut si numarul celor mici. Toata aceasta diferenta s-a dus catre microintreprinderi, unde avem 589.322 de agenti economici", a spus Daraban.
Presedintele CCIR a adaugat ca, in ...citeste mai departe despre "CCIR a premiat cele mai performante companii din Romania in cadrul Galei Topului National al Firmelor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 11:35
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, a discutat joi cu Ambasadorul Chinei, Xu Feihong, despre cresterea schimburilor comerciale si dezvoltarea relatiei economice dintre cele doua state.
"Sistemul Cameral din Romania sprijina si reprezinta interesele mediului de afaceri autohton, atat in relatia cu autoritatile romane, cat si cu cele straine. Referitor la cooperarea dintre cele doua tari, vreau sa subliniez importanta Portului Constanta, ca punct nodal de transport si schimburi comerciale", a declarat Presedintele CCIR, potrivit unui comunicat al CCIR remis Ziare.com.
De asemenea, acesta a mentionat importanta complexului expozitional Romexpo ca hub al expozitiilor chineze pentru Europa Centrala si de Est, precum si necesitatea dezvoltarii coridorului Dunare - Marea Neagra.
"Subiectele de interes comun pentru Romania si China sunt retelele de transport dunarean, dezvoltarea ...citeste mai departe despre "Discutii la CCIR: China e interesata de investitii la Cernavoda si lauda Romexpo" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 09:34
Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a efectuat vineri o vizita la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), unde s-a intalnit cu presedintele CCIR, Mihai Daraban, si cu reprezentantii unor mari firme romanesti.
Cu aceasta ocazie, presedintele bulgar a precizat ca schimburile comerciale intre cele doua tari au crescut cu 800% in 10 ani, iar Romania a devenit al treilea cel mai mare partener de schimburi comerciale al Bulgariei din Uniunea Europeana si al patrulea la nivel international, dupa Italia, Germania si Turcia.
"Am discutat astazi cu presedintele si cu prim-ministrul Romaniei despre o serie de proiecte pe care le putem facem impreuna.
Oamenii de afaceri din Bulgaria sunt mai ambitiosi decat acum 10-15 ani, se uita in Europa de Sud-est pentru a se extinde, cauta parteneriate.
Romania reprezinta o noua piata emergenta si tine de noi sa ne dezvoltam aici", a declarat Rosen Plevneliev in fata companiilor romanesti.
Acesta a precizat ca printre ...citeste mai departe despre "Presedintele Bulgariei, la CCIR: Mesaj puternic pentru cooperarea cu Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Februarie 2015, ora 12:00