In Romania, malpraxisul incepe sa capete o incidenta ridicata in problematica deferita institutiilor abilitate.
In general este rezultatul unei comunicari defectuoase dintre medic si pacient si arareori al unor manevre defectuos intocmite.
Pacientii romani sunt din ce in ce mai bine informati, isi cunosc drepturile, iar uneori chiar abuzeaza de exercitiul acestora, in incercarea de a obtine reduceri, scutiri sau alte tipuri de beneficii cu privire la plata serviciilor medicale.
Acest tip de folosinta excesiva a plangerilor de malpraxis au condus si la o decredibilizarea a procedurii.
Numai in anul 2016 au fost intimati 135 medici, dintre care majoritatea pentru specialitatile de chirurgie, obstetrica-ginecologie si cardiologie/ medicina interna.
Ce trebuie sa stie pacientul inaintea oricarei interventii chirurgicale
Inainte de a initia orice tip de procedura medicala, chiar si in cazul unor consultatii medicale, investigatii, deci nu numai in cazul interventiilor chirurgicale, pacientul trebuie sa fie informat intr-un limbaj usor de inteles pentru acesta, cu privire la urmatoarele:
diagnosticul, natura si scopul tratamentului,riscurile si consecintele tratamentului propus,alternativele viabile de tratament,riscurile si consecintele lor,prognosticul bolii fara aplicarea tratamentului.
Acordul pacientului informat se obtine in scris, specific pentru manevra/procedura/interventia descrisa si in mod obligatoriu INAINTE de efectuarea acesteia.
Ce este... mai mult
Luni, 09 Iulie 2018, ora 16:17