Din cauza situatiei generate de epidemia de coronavirus, criteriile pentru acordarea unui loc in caminele din tara s-au schimbat. Daca in mod normal, repartizarea se facea dupa medie, in acest an au avut prioritate pentru ocuparea unui loc in camin studentii care sustin ore in scenariu hibrid, care includ si ore fata in fata.
In aceste conditii, studentii care aveau medii mari considera ca au fost nedreptatiti pentru ca s-au "trezit" ca au fost repartizati in camine vechi sau de la periferia orasului. Ziare.com a discutat cu mai multi studenti din tara pentru a afla ce s-a schimbat in camine dupa ce s-au luat masurile de protectie, care sunt acestea si daca studentii se simt in siguranta.
Repartizarea la camin
Stefan, student in anul III la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Bucuresti, povesteste cum a ajuns sa fie repartizat in caminul Poligrafie, desi timp de doi ani a stat in caminul Grozavesti, iar media lui este 9.62.
"Au primat studentii care sustin ore fata-n fata, iar acestia trebuiau cazati in caminele din proximitatea facultatii, ori se afla intr-o zona ridicata de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Totusi, este inechitabil pentru studentii cu rezultate deosebite, care se incadreaza chiar la burse de merit, sa fie trimisi in camine vechi sau care se afla la periferia orasului, de unde faci doua ore cu mijloacele de transport in comun pana la facultate.
Am considerat ca mi s-a facut o nedreptate de crasa de catre Comisia de cazare... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 00:03
Dupa admiterea in anul I de facultate, pentru studentii si parintii veniti din alte orase, grijile abia incep. In conditiile in care numai 18% dintre ei primesc un loc de cazare in caminele universitatilor, peste 20.000 dintre ei vor avea ca optiuni campusurile private si apartamentele de inchiriat.
Conform datelor Institutului National de Statistica si UEFISCDI pentru anul universitar 2018 / 2019 numarul total de studenti inmatriculati in anul I de studii universitare - licenta si master este de 50.972 inscrisi in Bucuresti la cursuri de zi.
Dinamica Bucurestiului ca oras universitar
Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica si UEFISCDI
168.000 de studenti studiaza in centrul universitar Bucuresti; dintre acestia, 129.000 studiaza in universitati de stat.
37.000 de locuri de cazare sunt disponibile in caminele universitatilor.5.500 de locuri de cazare sunt puse la dispozitie in camine si campusuri private.37.000 studenti sunt admisi in anul I; dintre acestia, 33.500, la cursuri de zi.9.000 de studenti de anul I provin din Bucuresti si nu au nevoie de cazare.
18% dintre studentii de anul I primesc un loc de cazare in caminele universitatilor. Listele beneficiarilor se afiseaza in a doua parte a lunii septembrie.
Peste 20.000 de studenti de anul I cauta cazare in campusuri private sau apartamente de inchiriat.
Campus privat sau chirie?
In Bucuresti exista cateva camine private si doua campusuri studentesti private. Cel mai mare... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 15:59
Pentru mii de parinti ai caror copii incep facultatea in toamna, principalele griji sunt legate de cum isi vor organiza bugetul lunar astfel incat sa ii sustina pe parcursul celor trei-patru ani de studii universitare si cum se vor adapta stiind ca fiul sau fiica lor locuieste acum departe de casa. Insa un astfel de eveniment are implicatii mult mai mari.
Pentru copii, plecarea la facultate reprezinta un prim pas spre maturitate, spre asumarea unor responsabilitati si invatarea unor lectii importante despre ce inseamna sa fii independent.
Pe de alta parte, parintii se pot confrunta cu sentimentul de casa goala, cu grija de a nu mai sti totul despre viata copilului lor, precum si cu toate grijile legate de cum sa faca astfel incat acestuia sa nu ii lipseasca nimic si sa aiba suficient timp si energie pentru a se concentra asupra studiilor.
De aceea, este important pentru orice parinte sa isi puna la punct o lista cu lucruri de rezolvat inainte de plecarea copilului la facultate, astfel incat tranzitia sa fie cat mai usoara de ambele parti:
Unde va locui proaspatul student
Locurile in caminele publice din campusurile facultatilor sunt limitate, iar in multe cazuri prioritate au studentii din anii mai mari, in baza rezultatelor academice obtinute in anul precedent. Este lesne de inteles de ce, pentru studentii aflati in primul an, este foarte dificil sa prinda un loc in camin.
In plus, conditiile din caminele facultatilor pot fi de-a dreptul dezastruoase.... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 13:17
In loc sa faca tot posibilul sa le asigure conditii cat mai bune de studii, cazare decenta in camine, sa le faciliteze transportul, dar si sa le ofere siguranta unui loc de munca dupa terminarea facultatii, Guvernul le-a pus gand rau studentilor. Cel putin asta reiese din declaratiile facute in ultima perioada de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.
Mai intai, Teodorovici a anuntat ca Executivul ia in calcul limitarea gratuitatii CFR pentru studenti, care insa nu este clar cum va fi aplicata: ori se va limita numarul de calatorii gratuite, ori va fi introdusa o limita de varsta de 26 de ani, ori de gratuitate vor beneficia doar studentii cu rezultate bune la invatatura.
S-a adus in discutie si taierea burselor de merit pe perioada verii, in cazul in care in cele 3 luni de vacanta studentii nu au un job, fie el si part-time.
Si, de parca aceste idei nu erau de ajuns, ministrul de Finante a venit duminica seara cu inca una: obligarea studentilor ca dupa terminarea facultatii sa ramana un numar de ani sa lucreze in Romania.
Teodorovici a promis ca, inainte de a fi implementate, toate aceste masuri vor fi discutate cu studentii. Iar o intalnire in acest sens ar urma sa aiba loc miercuri, a declarat pentru Ziare.com Laurentiu Tuca, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).
Studentii, spune el, vor face tot ce le sta in putinta pentru ca masurile anuntate de Teodorovici sa nu intre in vigoare. Se poate ajunge chiar si la... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 07:42
2019 va fi al optulea an consecutiv in care nu va fi aplicat articolul 8 din Legea Educatiei Nationale, care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest domeniu, "Educatia fiind in continuare subfinantata cronic", sustin reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).
"Legea bugetului de stat pentru anul 2019 stabileste o alocare pentru Educatie de 3,02% din PIB, fapt ce dovedeste ca Educatia nu reprezinta nici in acest an o prioritate nationala, raportandu-ne la bugetul alocat acestui sector", precizeaza ANOSR.
ANOSR mai arata ca, potrivit bugetului pe 2019, va avea loc o crestere cu 8,01% a subventiei pentru camine si cantine, de la 167.963.000 de lei la 181.410.000 de lei, "o suma infima comparativ cu nevoile reale, in contextul in care serviciile de cazare si masa pentru studenti reprezinta mecanisme de suport fundamentale oferite de institutiile de invatamant superior din Romania".
Potrivit sursei citate, PSD si-a asumat intr-un raspuns formulat la propunerile ANOSR, publicat in 8 decembrie 2016, faptul ca "subventia pentru camine si cantine se va dubla pana la sfarsitul anului 2017", iar ALDE si-a asumat, intr-un document similar, semnat in data de 7 decembrie 2016, "cresterea subventiei pentru camine si cantine aferente anului 2017 cu 27% fata de anul 2016".
"In consecinta, cele doua partide care exercita actul de guvernare au alocat fonduri insuficiente, in comparatie cu promisiunile... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 12:02
Studentii pot plati mai putin de 100 de euro pe luna chirie, daca inchiriaza impreuna cu unul sau mai multi prieteni un apartament sau chiar o casa la curte in Bucuresti si in celelalte orase universitare, potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro.
Astfel, in cartierul Dristor din Bucuresti, unul dintre cele mai cautate pentru inchiriere, un apartament cu doua camere poate fi inchiriat cu 250-270 euro pe luna. Astfel, costurile care revin pentru o camera scad la 125-135 euro pe luna. Tot cu 250 euro pe luna poate fi inchiriat insa si un apartament cu trei camere din zona Dristor-Baba Novac. In trei, costurile ar scadea sub 100 euro pe luna de persoana. Pe de alta parte, un apartament cu patru camere intr-o vila din zona Alba Iulia-Unirii poate fi inchiriat cu 500 euro pe luna, de unde rezulta un pret de 125 euro pe luna de persoana.
Cat ajunge chiria pentru o casa la curte
Tot pentru studenti exista si varianta de a inchiria o casa la curte impreuna cu un grup de colegi. O locuinta cu doua camere, cu o suprafata de 60 de metri patrati, din zona Timpuri Noi, poate fi inchiriata cu 240 euro pe luna, ceea ce echivaleaza cu un pret de 120 euro per camera. Cu 125 euro poate fi ocupata si o camera din patru dintr-o casa din zona Stefan cel Mare, in apropiere de Circul Globus.
In Timisoara, o garsoniera de 14-18 metri patrati situata in zona Complex Studentesc poate fi inchiriata cu cel putin 110 euro pe luna. In zona Lipovei, pe de alta parte, pretul... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 15:14
Fata de anul trecut, proprietarii accepta chirii cu pana la 30% mai mici. Cu toate acestea, studentii nu se inghesuie sa isi gaseasca un loc de cazare. In anii trecuti, studentii cautau chirii pe finalul lunii iulie, acum e trecut deja de jumatatea lunii august, si de-abia de o saptamana, doua au inceput cautarile", a declarat pentru
Gandul Sanda Moldovan, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare.
Nici in Bucuresti nu se vede o miscare a pietei imobiliare pe acest segment.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
"Inca nu sunt cereri asa cum ne asteptam sa fie. Nu am avut nici o cerere din partea studentilor, dar nici ofertele nu sunt asa de multe. Nu cred ca chiriile vor creste in urmatoarea perioada, poate doar o usoara crestere, dar pentru scurt timp, undeva la 10%", ne-a declarat Lucian Stancioiu, agent imobiliar la Coldwell Banker.
Ofertele pentru chirii in cartierele cautate de studenti, precum Militari, sunt de 200-250 de euro pentru o garsoniera, iar pentru doua camere 350 de euro, in conditiile in care anul trecut, cu 350 de euro se inchiria o garsoniera.
Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute
mai mult
Vineri, 21 August 2009, ora 09:36
Calatoriile gratuite si salariile ce pot ajunge la 3.000 de euro, incluse in ofertele de joburi sezoniere in strainatate, atrag tot mai multi studenti romani, in ciuda conditiilor grele de munca si a neajunsurilor colaborarii cu agentii care nu-si respecta obligatiile contractuale.Calatoriile gratuite si salariile ce pot ajunge la 3.000 de euro, incluse in ofertele de joburi sezoniere in strainatate, atrag tot mai multi studenti romani, in ciuda conditiilor grele de munca si a neajunsurilor colaborarii cu agentii care nu-si respecta obligatiile contractuale.In Romania sunt inregistrate aproximativ 1.500 de agentii de plasare, mai mari sau mai mici, specializate pe oferte pentru locuri de munca in strainatate, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Una dintre aceste agentii, American Experience, a raportat, anul trecut, peste 2.000 de studenti recrutati pentru a munci, pe timpul verii, in SUA.
Cresterea numarului de oferte pentru locuri de munca in strainatate este sustinuta si de datele adunate de portalul eJobs.
"Numarul anunturilor de joburi in strainatate era, in primele doua luni ale anului, de aproape 800. Primavara, insa, numarul acestora creste cu mult mai mult", spune consultantul eJobs, Laura Chilom. Numarul de aplicari pentru fiecare anunt in parte se situeaza intre 100 si 600, aproximativ 10% dintre aplicanti fiind studenti.Pe langa ofertele postate pe site-urile de specialitate, cele mai multe agentii fac recrutare direct in... mai mult
Vineri, 27 Martie 2009, ora 12:28
Numarul ofertelor de slujbe sezoniere in strainatate pentru studenti, in majoritate de munca necalificata, a crescut, in ianuarie-februarie 2009, de 2,4 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata un studiu realizat de compania de recrutare online Bestjobs. Cele mai multe locuri de munca peste hotare oferite studentilor sunt in hoteluri, restaurante, industria alimentara, menaj si baby-sitting. Beneficiile pe care le ofera angajatorii includ salarii cuprinse intre 500 si 1.000 de euro, cazare gratuita si, eventual, masa. Pe site-ul www.bestjobs.ro au fost postate, in primele doua luni ale anului in curs, 695 de oferte de munca necalificata in strainatate, in timp ce anul trecut, la sfarsitul lunii iunie, s-au inregistrat 1.107 anunturi. La cele aproape 700 de oferte din primele doua luni ale anului 2009 au aplicat intre 85 si 600 de persoane pe anunt, dintre care 10% erau studenti. Cresterea numarului de oferte de munca in strainatate este sustinuta si de datele adunate de portalul eJobs. "Pana in prezent, avem peste 770 de anunturi de joburi in strainatate, dar numarul ofertelor pentru perioada de vara nu a atins inca apogeul. Cu siguranta, in urmatoarele doua luni, numarul acestora va creste foarte mult", spune Laura Chilom, consultant eJobs. Ofertele postate vin, de cele mai multe ori, din partea unor agentii de recrutare romanesti. Cei care intermediaza obtinerea unui loc de munca in strainatate percep, de regula, un comision de 250 de euro. Potrivit... mai mult
Luni, 16 Martie 2009, ora 17:30