Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica au scazut cu 54,4%, in luna octombrie 2020 au insumat, acestea insumand 493.100, turistii straini reprezentand 5%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in luna octombrie 2020 au insumat 1,063 milioane, in scadere cu 54,8% fata de cele din luna octombrie 2019.
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (85,8% din total turisti straini), iar dintre acestia 74,5% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
Din numarul total de innoptari, in luna octombrie 2020 innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 94,5%, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 5,5%.
In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (83,8% din total turisti straini), iar dintre acestia 73,3% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
Durata medie a sederii in luna octombrie 2020 a fost de 2,1 zile la turistii romani si de 2,4 zile la turistii straini.
Unde s-au cazat romanii
In ceea ce priveste locurile de cazare preferate de turisti, acestia au ales:
* spatii de cazare pe nave (29,6%),* hoteluri (21,0%),* vile turistice (14,2%),* pensiuni turistice (13,2%),* pensiuni agroturistice... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 11:28
Tarifele practicate de agentiile de turism specializate pe Bulgaria sunt, la ora actuala, mai mici cu pana la 50% decat cele practicate de platforme de rezervari online.
In general, hotelurile din sudul litoralului bulgaresc au tarife mai mici cu 10-15% fata de cele practicate in nord.
Sebastian Constantinescu, director general al Travel Planner, a declarat pentru Ziare.com ca marile lanturi hoteliere nu au incredere in platformele online pentru ca, in primul rand comisioanele sunt foarte mari comparativ cu cele cedate agentiilor.
"In al doilea rand, anul acesta, desi agentiile au avut perioade extrem de dificile, au reusit sa rezolve cerintele turistilor cu destula usurinta, pe alocuri. Adica au reprogramat foarte usor multe vacante, in timp ce platformele online nu pot face acest efort. Agentiile au si capacitate mai mare de negociere, in timp ce pe platforme, ce gaseste clientul atat plateste. Hotelierii stiu ca isi pot primi mai repede banii de la agentiile de turism, mai ales ca agentiile asigura un rulaj mare de turisti. Unele dintre agentii aduc un numar mare de turisti si din acest motiv au tarife preferentiale la unele hoteluri", a mai spus Constantinescu.
Potrivit lui, platformele online nu ofera consultanta personalizata asa cum fac agentiile pentru ca, daca inainte, nu aveau oameni in call-center, acum clar numarul acestora a scazut spre zero.
Ce preturi veti gasi la agentii si care sunt tarifele pe platformele online
In prezent, pretul mediu... mai mult
Vineri, 14 August 2020, ora 06:55
Preturile reale pentru serviciile de pe litoralul romanesc ar trebui sa fie cele pe care le obtinem atunci cand cumparam o oferta "early booking" cu reducere de 50%, sunt de parere specialistii in turism intervievati de Ziare.com.
Discrepanta calitate/pret este cu atat mai mare cu cat pe litoralul romanesc ne asteapta camera de hotel slab dotata, cu mobilier invechit, iar angajatii, de la cel mai mic pana la managerul de hotel, nu au nici o pregatire.
"Intr-adevar in varf de sezon apar unele tarife care sunt exagerat de mari comparativ cu nivelul de dotari si servicii oferit oaspetilor. Aceasta tendinta despre care se vorbeste in fiecare an poate porni de la anumite cauze. Fie se vand prea multe pachete "early-booking" la tarife reduse cu 30-50% pentru aceeasi perioada si, probabil, ca acest tarif redus ar trebui sa fie pretul corect al serviciilor oferite, fie se manifesta o tendinta evidenta de rezervari last-minute (ex.: nu se stie cum va fi vremea si se asteapta prognoza cat mai aproape de perioada de sejur pentru a fi siguri turistii ca se pot bucura de timp favorabil). Daca timpul nu este bun, un turist pe litoralul romanesc are foarte putine optiuni de petrecere a timpului liber", a declarat Mircea Draghici, Managing Director la EST Hospitality Consulting.
Pe de alta parte, consultantul in turism Traian Badulescu este de parere ca avem si in Romania structuri de cazare pe litoral unde camera este de 100-200 de lei pe noapte, in sudul litoralului sau in... mai mult
Duminica, 12 Iulie 2020, ora 12:15
Turismul pare sa o fi luat-o din loc in aceasta luna, iar increderea hotelierilor in rezervari si-a mai revenit, astfel ca, iulie pare din nou o luna a concediilor, iar august va fi si mai buna daca autoritatile nu schimba din nou regulile.
Ziare.com a facut o analiza a preturilor pe litoralurile din Romania, Bulgaria si Grecia pentru a va arata care sunt ofertele la cazare in hotelurile de 3 si 4 stele chiar in prima saptamana a lunii august (1-8 august), folosind platforma Booking.com, dar si alternativele locale ale fiecarei tari.
Mamaia
In Mamaia si Mamaia Nord cele mai mici preturi la hotelurile de 3 stele variaza intre 2.200 si 3.500 de lei pentru o saptamana de cazare. Cele mai ieftine hoteluri nu sunt chiar atat de apropiate de plaja asa cum ar dori ofertantii sa creada turistii. De asemenea, majoritatea hotelurilor de 3 stele nu ofera prea multe servicii incluse in pret, astfel ca, micul dejun poate fi considerat un moft.
La hotelurile de 4 stele, din Mamaia preturile pornesc de la 3.700 de lei si se opresc la aproape 10.000 de lei pentru o saptamana de cazare. In cazul celei mai scumpe oferte vorbim de un apartament de 100 mp cu un dormitor in nordul statiunii. Pe de alta parte, oferta cea mai ieftina se lauda in ca in acesti bani aveti inclus si un mic dejun exceptional, dar cazarea se va face intr-un studio de 30 mp cu vedere la gradina.
Eforie Nord
Aici, preturile pentru cazarea de 3 stele in hoteluri porneste de la 1.500 de lei/ sejur si... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2020, ora 09:45
Grecia va plati cazarea oricarui turist care, in timpul vizitei in aceasta tara, este depistat pozitiv cu noul coronavirus.
Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al guvernului elen, Stelios Petsas.
"Am facut-o in trecut si o vom face in continuare. Ne asteptam la mult mai putine cazuri - sau chiar niciunul - pentru ca tarile europene din care asteptam turisti au o situatie epidemiologica in scadere", a declarat Petsas intr-o conferinta de presa, citat de ziarul Kathimerini.
"Scopul nostru este sa asiguram protectie maxima pentru rezidenti si vizitatori", a mai punctat acesta.
Zborurile internationale spre/ din Grecia se reiau la 15 iunie, iar turistilor li se va permite sa intre in tara fara sa aiba un test COVID-19 negativ asupra lor. In plus, vizitatorii nici nu vor fi bagai in carantina.
Masurile stricte impuse de autoritatile elene au mentinut scazuta rata infectiei cu COVID-19. Potrivit Ministerului Sanatatii, in aceasta tara s-au inregistrat doar 179 de decese provocate de coronavirus.
Un plan similar a fost anuntat de Cipru, saptamana trecuta.
Iata detalii - Cipru promite diverse facilitati si sa plateasca ingrijirile medicale pentru turistii care se imbolnavesc de COVID-19 pe insula
Grecia a facut luni un nou pas spre normalitate prin redeschiderea hotelurilor ce opereaza tot anul - urmate de celelalte de la 15 iunie - si de reluarea cursurilor prescolare, primare si cele speciale.
In afara de hoteluri au fost redeschise si... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 10:20
Circa 70% dintre turistii care au calatorit anul trecut in Romania au preferat cazarea in structura de primire turistica tip hotel/aparthotel, care reprezinta 47% din totalul spatiilor de cazare, conform unei analize realizate de o firma de consultanta.
"Raportat la numarul de locuitori, Romania are de recuperat un decalaj major fata de alte tari din regiune in ceea ce priveste numarul de camere de hotel si numarul de turisti. In anul 2019, din totalul de 227.315 spatii de cazare (camere in hoteluri, pensiuni, apartamente in regim hotelier, hosteluri, etc) doar 107.711 reprezinta camere de hotel clasificate la 1-5 stele, adica aproximativ 47%", se mentioneaza in analiza EST Hospitality.
Potrivit sursei citate, Republica Ceha, cu un numar similar de spatii de cazare si camere de hotel si cu o populatie cu aproape 50% mai mica decat cea a Romaniei, a atras pe baza estimarilor companiei pentru anul 2019, un numar dublu de turisti.
Analiza semnaleaza ca anul 2019 a adus o crestere a numarului de turisti (romani si straini) fata de anul 2018 de aproximativ 4%, fiind inregistrati 13,3 milioane de turisti fata de 12,8 milioane turisti. Dintre acestia, 9,3 milioane de turisti (aproximativ 70%) au optat pentru cazare in hoteluri.
"Daca avem in vedere ca din totalul spatiilor de cazare la nivel national camerele de hotel reprezinta doar 47% putem trage concluzia ca oferta de cazare este insuficient reprezentata fata de cererea inregistrata. Sunt necesare mai multe... mai mult
Sambata, 04 Ianuarie 2020, ora 11:33
Dupa admiterea in anul I de facultate, pentru studentii si parintii veniti din alte orase, grijile abia incep. In conditiile in care numai 18% dintre ei primesc un loc de cazare in caminele universitatilor, peste 20.000 dintre ei vor avea ca optiuni campusurile private si apartamentele de inchiriat.
Conform datelor Institutului National de Statistica si UEFISCDI pentru anul universitar 2018 / 2019 numarul total de studenti inmatriculati in anul I de studii universitare - licenta si master este de 50.972 inscrisi in Bucuresti la cursuri de zi.
Dinamica Bucurestiului ca oras universitar
Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica si UEFISCDI
168.000 de studenti studiaza in centrul universitar Bucuresti; dintre acestia, 129.000 studiaza in universitati de stat.
37.000 de locuri de cazare sunt disponibile in caminele universitatilor.5.500 de locuri de cazare sunt puse la dispozitie in camine si campusuri private.37.000 studenti sunt admisi in anul I; dintre acestia, 33.500, la cursuri de zi.9.000 de studenti de anul I provin din Bucuresti si nu au nevoie de cazare.
18% dintre studentii de anul I primesc un loc de cazare in caminele universitatilor. Listele beneficiarilor se afiseaza in a doua parte a lunii septembrie.
Peste 20.000 de studenti de anul I cauta cazare in campusuri private sau apartamente de inchiriat.
Campus privat sau chirie?
In Bucuresti exista cateva camine private si doua campusuri studentesti private. Cel mai mare... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 15:59
Hotelierii anunta ca de luni, 1 iulie, cazarea pe litoralul romanesc se va scumpi cu pana la 20%. De vina, sustin intreprinzatorii din turism, ar fi chiar turistii romani, care se ingramadesc la mare, tocmai in iulie si august, provocand majorari ale preturilor.
De luni - potrivit hotelierilor - in Mamaia nu se vor mai gasi camere in hoteluri de 4 si 5 stele cu mai putin de 1.000 de lei pe noapte. Majorari de pret vor fi si la hoteluri de 3 stele, care vor taxa noaptea de cazare cu pana la 350 de lei. Abia la unitatile de cazare cu 2 stele preturile vor fi mai mici, ajungand, in medie, la 180 de lei pe noapte.
Nu doar numarul de stele al hotelului va face pretul cazarii, ci si statiunea. Cu alte cuvinte, Mamaia va fi si in aceasta vara cea mai scumpa de pe litoralul romanesc, iar la Saturn se asteapta cele mai mici preturi.
Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (prezidata de omul de afaceri Mohamad Murad) informeaza ca scumpirile nu-i vor afecta decat pe turistii care nu si-au rezervat inca o camera la mare.
"Este vorba strict de pretul de la receptie, pe care fiecare agent economic il poate schimba dupa cum doreste, in functie de diversi factori, cum ar fi cererea din partea turistilor sau situatia meteorologica. Dar vorbim despre un numar de locuri extrem de mic. Marea majoritatea a hotelierilor a vandut deja camerele. Cred ca, pentru iulie, vorbim de un procent de ocupare de 100 la suta, pe litoral", au declarat reprezentanti ai Federatiei... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2019, ora 13:03
40.000 din cele 101.000 de locuri in total in hoteluri clasificate de pe litoral sunt pregatite pentru turistii care vor petrece la malul Marii Negre minivacanta de Paste si 1 Mai, preturile variind intre 40 lei intr-un hotel de doua stele in sudul litoralului si 1.500 lei/noapte/camera in nordul statiunii Mamaia.
Potrivit prim-vicepresedintelui executiv al FPTR, Dragos Raducan, multe hoteluri vor fi inchise in perioada mentionata pentru ca administratorii lor nu le-au putut renova.
"Se deschid, dar nu foarte multe, pentru ca anul acesta vor reintra in circuitul turistic multe, multe hoteluri din statiunea Neptun. Hoteluri care au fost inchise, care au fost in proprietatea a diversi, care in doi, trei ani de zile si-au pierdut clasificarea.
Anul acesta au fost inchiriate, vandute, pierdute din cauza datoriilor la ANAF si au fost cumparate de diversi investitori care nu au avut timp in perioada in care a fost cat de cat mai cald si sa poata sa se ocupe de ele, sa le termine si atunci au preferat sa piarda deschiderea la 1 mai, astfel incat in jur de 1 iunie sa fie deschise toate", a spus Raducan, intr-o conferinta de presa organizata de Eximtur.
Potrivit acestuia, dupa 1990 litoralul romanesc avea capacitatea de circa 120.000 de locuri clasificate, in prezent numarul acestora fiind de 101.000.
"Avem acum clasificate 101.000 de locuri pe litoral. Au fost 120.000, dar cu criza financiara, multe s-au inchis. Dintre acestea numai 5.000 sunt incalzite. Aceasta era... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2019, ora 18:30