Printul mostenitor saudit, Mohammad bin Salman, a spus ca isi asuma responsabilitatea asasinarii jurnalistului disident Jamal Khashoggi, dar a subliniat ca a aflat despre aceasta dupa comiterea faptelor.
Arabia Saudita, in special Mohammad bin Salman, a fost tinta criticilor dupa asasinarea jurnalistului, in urma cu aproape un an.
La 2 octombrie 2018, Jamal Khashoggi, care colabora printre altele cu Washington Post si locuia in Statele Unite, a fost ucis si dezmembrat in consulatul tarii sale la Istanbul de un comando de agenti sauditi veniti de la Riad.
"Imi asum intreaga responsabilitate pentru ca aceasta s-a intamplat sub domnia mea", i-a declarat printul unui reporter in decembrie 2018, potrivit citatelor reproduse intr-un documentar al programului Frontline de la PBS care va fi difuzat saptamana viitoare.
Printul mostenitor a tinut sa sublinieze ca a aflat despre asasinat abia dupa ce a fost comis.
Intrebat in marja unei curse automobilistice din apropiere de Riad despre motivul pentru care nu a fost la curent cu crima, printul a raspuns: "Avem 20 de milioane de oameni. Avem trei milioane de angajati ai guvernului".
Iar la intrebarea cum a putut un grup de agenti sa ia un avion regal pentru a merge la Istanbul ca sa comita crima, el a spus: "Am responsabili, ministri care urmaresc lucrurile, ei sunt responsabili".
Mohammad bin Salman a fost acuzat de implicare personala in uciderea jurnalistului.
Senatul american a adoptat o rezolutie care... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 09:45
Exista probe suficiente si credibile pentru deschiderea unei anchete internationale suplimentare asupra printului mostenitor Mohammed bin Salman si a altor oficiali sauditi in legatura cu cazul Khashoggi, a indicat miercuri Agnes Callamard, raportor special al ONU.
Cautarea justitiei in acest caz nu este in primul rand despre "a gasi un pistol fumegand si o persoana care il tine in mana", a scris raportorul special in concluziile privind moartea lui Jamal Khashoggi.
In schimb, trebuie cautati cei care "au abuzat sau nu si-au indeplinit responsabilitatile pozitiilor lor de autoritate" in contextul ordonarii asasinatului, transmit Reuters, AFP si dpa.
Callamard a mai spus ca tarile ar trebui sa ceara jurisdictie universala in acest caz, ceea ce ar insemna ca suspectii ar putea fi inculpati si judecati in alte state decat Turcia sau Arabia Saudita.
Ancheta a aratat ca, in acest caz, niciuna dintre aceste doua tari nu a respectat standardele internationale.
Agnes Callamard, raportor special al ONU cu privire la executiile extrajudiciare, le-a cerut statelor sa extinda sanctiunile pentru a-l include pe printul mostenitor saudit si averea sa personala, daca si pana cand acesta va putea dovedi ca nu are nicio responsabilitate.
Jamal Khashoggi, un critic vocal al printului mostenitor saudit Mohammed bin Salman si editorialist al cotidianului american Washington Post, a disparut pe 2 octombrie 2018, in timpul unei vizite la consulatul Arabiei Saudite de la... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 15:12