Pana in luna aprilie, am putea avea parte de noi cresteri de preturi - am putea plati cu pana la 10% in plus pentru alimente si cu peste 7% mai mult pentru carburanti, sustin reprezentantii companiilor din Romania.
In plus, intreprinzatori chestionati de Institutul National de Statistica (INS) au apreciat ca pana in luna martie preturile din comertul cu amanuntul vor continua sa creasca.
Noile cresteri de preturi se adauga celor inregistrate pe tot parcursul anului 2017, care au dus rata inflatiei la nivelul record si ne vor afecta pe fiecare dintre noi, dar mai ales pe cei care, incepand cu luna ianuarie a acestui an, au primit salarii mai mici, ca urmare a modificarilor fiscale.
Iata doar cateva dintre scumpirile care ne asteapta in perioada urmatoare:
Carburanti mai scumpi cu peste 7%
Carburantii s-au scumpit continuu incepand cu toamna lui 2017. La finele lunii ianuarie, romanii plateau cu peste 10% mai mult pentru un litru de combustibil, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, potrivit unei analize realizate de Ziare.com.
Presedintele Asociatiei Benzinarilor Privati din Romania, Adrian Perju, sustine ca majorarile de pret vor continua si vor fi accentuate.
"Dupa estimarile mele, pretul mediu al carburantilor va ajunge pana la Paste (8 aprilie - n.red.) la 5,7 lei - 5,8 lei pe litru (in conditiile in care acum pretul este de circa 5,46 lei/litru, cresterea ar fi de peste 7%). E o crestere mare, nu incape indoiala, in conditiile in care preturile... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 08:35
Europarlamentarul Siegfried Muresan face un bilant al scumpirilor care vor avea loc in acest an in Romania, din cauza masurilor pe care Guvernul PSD-ALDE le-a luat de la instalarea in functie.
Printre acestea se numara cresterea pretului la gazele naturale, carburanti, alimente, precum si rate mai mari pentru romanii care au credite.
"Pretul gazelor naturale pentru populatie creste, incepand de ieri, cu 5,6%, potrivit unei analize a Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie. Carburantii se tot scumpesc, numai benzina este astazi cu 12% mai scumpa fata de inceputul anului trecut, iar acest lucru se intampla din cauza introducerii supraaccizei de catre Guvernul PSD - ALDE.
De asemenea, potrivit datelor oficiale, au crescut preturile la alimente si la marfuri nealimentare, lucru care a dus la cresterea inflatiei, iar specialistii anunta ca aceasta va continua sa creasca si in acest an. O inflatie mai mare inseamna dobanzi si rate mai mari la credite, lucru care ii va afecta puternic pe toti romanii care au imprumuturi, asta dupa ce anul trecut ratele s-au scumpit cu aproximativ 150 de lei", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Potrivit europarlamentarului, toate aceste scumpiri reprezinta "efectele negative ale politicilor economice pe care Guvernul PSD - ALDE le aplica si care se bazeaza pe cresterea consumului si reducerea investitiilor".
Siegfried Muresan mai afirma ca majorarile salariale din sectorul public si masurile de relaxare... mai mult
Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 10:39
Transportul materiilor prime la nivel global a devenit mai scump, ceea ce risca sa diminueze profiturile traderilor si sa majoreze preturile la alimente, sustin analistii de la banca olandeza Rabobank International, informeaza Bloomberg.
Indicele Baltic Dry, cel mai cunoscut indicator agregat al pretului transportului maritim, a crescut cu 73% in 2017 pana la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. In plus, peste 85% din cerealele si oleaginoasele tranzactionate la nivel global sunt transportate de vase de mare capacitate, potrivit Rabobank International.
In aceste conditii, analistii bancii olandeze avertizeaza ca majorarea costurilor cu shipping-ul ar putea creste preturile globale la alimente. Deja, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a avertizat ca factura globala pentru importurile alimentare va creste cu 6% in acest an, pana la 1.413 miliarde de dolari, a doua mare valoare inregistrata vreodata.
"Cresterea costurilor globale cu transportul ar urma sa aiba o influenta sporita asupra evolutiei tranzactiilor cu cereale si oleaginoase in 2018 pe masura ce costul cu transport maritim va creste", sustin analistii de la Rabobank.
Asia, un mare importator de cereale, va fi in mod special afectata din cauza distantelor lungi si a dependentei de navele de mare capacitate pentru transportul produselor alimentare. Pe de alta parte, pozitia apropiata a Australiei ii va creste competitivitatea pe pietele din Asia, in timp ce alti... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 14:30