Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a amendat Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance cu 500.000 lei si Euroins Romania Asigurare Reasigrare cu 450.000 lei, din cauza platii cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA.
"In cadrul sedintei Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) din data de 13 ianuarie 2021, Sectorul Asigurari - Reasigurari (SAR) a prezentat rezultatele activitatii de control permanent realizate la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance si la societatea Euroins Romania Asigurare Reasigurare.
In urma actiunilor de control principala deficienta identificata, in cazul ambelor societati, a fost plata cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA", a informat ASF.
In cazul City Insurance s-a mai constatat ca societatea nu a formulat in scris oferte de depagubire justificata in termenul prevazut de lege si nu a intocmit procese suplimentare de constatare in termenul prevazut de legislatia in vigoare.
In ceea ce priveste societatea Euroins s-a constatat, de asemenea, ca nu a formulat in scris notificari cu privire la motivele pentru care nu a aprobat in totalitate/partial pretentiile de despagubire in termenul prevazut de lege si nu a comunicat valoarea maxima de despagubire in termenul prevazut de legislatia in vigoare.
"Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul ASF a decis urmatoarele: Sanctionarea Societatii de Asigurare - Reasigurare City... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 16:59
Inundatiile reprezinta fenomene care vin insotite mereu de efecte negative, atat din punct de vedere economic cat si social si ecologic. In ultimele saptamani ele au produs daune semnificative gospodariilor romanilor.
Printre cauzele care amplifica efectele dezastruoase ale inundatiilor sunt: despaduririle, gradul mare de urbanizare, amplasarea de locuinte in zone inundabile, sedimentele care se depun pe albiile raurilor, dar si schimbarile climatice tot mai evidente din ultimii ani.
Cum putem limita efectele economice ale inundatiilor?
Utilizand, spre exemplu, asigurarile obligatorii si facultative de locuinte care pot veni in sprijinul tuturor celor afectati de calamitati naturale, inclusiv de inundatii.
In prezent, in Romania exista doua tipuri de asigurari pentru locuinte care acopera inundatiile (incadrate ca dezastru natural): polita obligatorie pentru locuinta, reglementata prin Legea nr. 260/2008, si politele facultative pentru locuinte. Iata si sfaturile practice oferite de specialistii UNSAR pentru rezolvarea unor astfel de situatii.
Beneficiarii care au o asigurare obligatorie de locuinta
In Romania, asigurarile obligatorii de locuinte sunt incheiate de PAID - Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, prin intermediul societatilor de asigurare care emit polita PAD.
Primul pas este sa discutati cu un reprezentant al societatii la care ati incheiat un contract de asigurare obligatorie a locuintei. De asemenea, puteti lua legatura cu un... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 14:39
Traim vremuri tulburi in care probleme date de epidemia de coronavirus au afectat pietele de capital internationale, iar in Romania avem si incertitudine politica, a afirmat, vineri, Claudia Ionescu, membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Traim vremuri tulburi in care avem odata problemele de sanatate date de epidemia de coronavirus. Aceasta a fost una din cauzele pentru care pietele internationale au cazut. Si peste toate acestea, noi, in tara, avem si aceasta incertitudine politica data de faptul ca nu avem un guvern stabil", a spus Claudia Ionescu, la evenimentul "Suna Clopotelul pentru Egalitate de Gen".
Intrebata daca incertitudinea politica s-a simtit pe Bursa, ea a raspuns: "Intotdeauna politicul poate avea influente pe burse, in primul rand pentru ca politicul este cel care trebuie sa dea stabilitate si predictibilitate".
Claudia Ionescu a participat la un eveniment special pentru egalitatea de gen dedicat Zilei Internationale a Femeii, intitulat "Suna Clopotelul pentru Egalitate de Gen".
In acest context, ea mentionat ca in urma cu doi ani era singura femeie din Consiliul de Administratie al BVB, in timp ce acum proportia in CA este de 23% femei si 77% barbati.
La randul sau, Silvia Buicanescu, directorul general al Depozitarului Central, a apreciat ca la nivelul institutiei pe care o conduce femeile au fost intotdeauna bine reprezentate in board, la nivelul conducerii executive fiind o balanta perfect... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 12:26
Euro a atins, marti, un nou nivel record fata de moneda nationala, fiind cotat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la 4,8079 de lei. PNL da insa asigurari ca aceasta depreciere a leului nu este cauzata de situatia politica.
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, marti, ca toate monedele din tarile din jurul Romaniei s-au depreciat, ceea ce a dus si la scaderea leului comparativ cu euro.
"Toate analizele de la BNR si Ministerul de Finante ne arata ca deprecierea este generata de o depreciere a monedelor si in tarile din jurul tarii noastre, nu este rezultatul perceptiei referitoare la mersul si directia economiei romanesti si ca nu exista o legatura directa intre situatia politica din momentul de fata si forta monedei nationale", a precizat Raluca Turcan, intr-o conferinta de presa.
Totodata, vicepremierul a criticat decizia de luni a CCR, afirmand ca ii afecteaza pe romani, mediul de afaceri si partenerii internationali.
"Trag un semnal de alarma. In momentul de fata, cu toate ca Romania e bine guvernata, ne-am pregatit temele, astfel incat in procedura de alegeri anticipate sa putem sa guvernam tara bine, pana la ajungerea intr-o situatie de stabilitate politica, care sa iti permita reforme pe termen lung.
Dar aceasta perspectiva prietenoasa in ochii romanilor, a mediului de afaceri, a partenerilor internationali a fost afectata de decizia de ieri a CCR si de faptul ca se creeaza din ce in ce mai mult perceptia unui blocaj cinic si tendentios din partea... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 15:26
Politica monetara in Romania trebuie sa ramana una restrictiva avand in vedere faptul ca inflatia de baza in Romania a crescut, partial din cauza presiunilor venite din partea cererii interne, apreciaza Fondul Monetar International (FMI) intr-un raport economic regional privind Europa, publicat miercuri.
"In Romania si Turcia, politica monetara trebuie sa ramana restrictiva pentru a tine sub control presiunile inflationiste si a consolida credibilitatea politicii monetare", sustine FMI.
Potrivit "World Economic Outlook", publicat in luna octombrie, FMI si-a revizuit in urcare estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania in 2019, pana la o crestere medie anuala de 4,2%, fata de un avans de 3,3% preconizat in primavara, in timp ce in 2020 preturile ar urma sa creasca cu 3,3%, fata de o majorare de 3% cat estima in primavara.
In ceea ce priveste politica fiscala, FMI sustine ca, avand in vedere faptul ca multe tari se apropie de nivelul maxim al ocuparii, precum si nivelul ridicat de indatorare din multe state europene, pozitia fiscala ar trebui sa ramana ancorata de obiectivele bugetare pe termen mediu, permitand stabilizatorilor automati sa functioneze in mod liber.
"Tarile cu un nivel ridicat al datoriei publice si deficitului ar trebui sa continue consolidarea fiscala pentru a reduce vulnerabilitatile economice, exceptand acolo unde cererea privata este atat de slaba incat o consolidare ar duce ritmul de crestere cu mult sub potential", se arata... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 17:01
Principalele institute de cercetare economica din Germania au cerut miercuri autoritatilor de la Berlin sa renunte la politica bugetara "black zero" - prin care nu se fac noi imprumuturi - daca perspectiva economica pentru cea mai mare economie europeana se va deteriora suplimentar, transmite Reuters.
Conform bugetului pe 2019, pentru al saselea an consecutiv, Guvernul de la Berlin nu intentioneaza sa recurga la imprumuturi, o strategie cunoscuta in Germania sub numele de "schwarze Null" ("black zero" / "fara noi imprumuturi").
Aceasta politica a fost criticata in trecut deoarece masurile de austeritate au fost implementate in detrimentul investitiilor in educatie, in constructia de locuinte si in infrastructura publica.
"Per ansamblu, in prezent nu sunt motive pentru noi decizii fiscale", apreciaza institutele in raportul lor comun, adaugand ca Executivul ar trebui sa foloseasca spatiul fiscal daca scaderea activitatii economice devine mai accentuata.
Intr-un astfel de scenariu, spatiul fiscal de care dispune Guvernul nu ar trebui restrictionat din cauza obiectivului de a mentine un buget echilibrat, sustin institutele.
Conform reglementarilor germane, Guvernul federal poate recurge la imprumuturi de pana la 0,35% din PIB.
Miercuri, principalele institute de cercetare economica din Germania si-au inrautatit estimarile privind evolutia PIB-ului tarii in 2019 si in 2020 pe fondul cererii globale mai slabe si al sporirii incertitudinilor din cauza... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 15:50
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a mentinut joi politica sa monetara ultra-expansionista, refuzand sa urmeze exemplul Rezervei Federale a SUA (Fed) si a Bancii Centrale Europene (BCE) in reducerea ratelor dobanzilor, dar a dat asigurari ca este pregatita sa intervina pe pietele valutare pentru a tine sub control aprecierea monedei nationale, transmit Financial Times si Reuters.
In linie cu estimarile analistilor, SNB a pastrat dobanda de referinta la minus 0,75% iar rata dobanzii pentru depozitele constituite la SNB a ramas tot la minus 0,75%.
De asemenea, Banca Nationala a Elvetiei s-a angajat sa ramana activa pe pietele valutare pentru a atenua presiunile asupra francului elvetian, perceput ca o investitie de refugiu in vremuri de incertitudini. Joi, moneda Elvetiana s-a apreciat la cel mai ridicat nivel fata de euro din ultimii doi ani, din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA si China si a incertitudinii politice din Europa.
Si presedintele SNB, Thomas Jordan, afirma recent ca institutia va mentine ratele negative ale dobanzilor si va interveni pe pietele valutare pentru a tine sub control aprecierea monedei nationale.
Dar perspectivele privind inflatia in 2019 si in 2020 sunt atenuate iar situatia pe pietele valutare si financiare ramane "fragila", tinand cont de evolutiile economice si incertitudinile politice din unele tari. "In acest context, politica noastra monetara ultra-relaxata, cu rate negative ale dobanzilor, si disponibilitatea de a intervina... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 12:48
Premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a anulat deplasarea prevazuta la Adunarea Generala a Natiunilor Unite din cauza "contextului politic" in Israel, au indicat miercuri pentru AFP surse oficiale.
Acest anunt intervine a doua zi dupa alegerile legislative israeliene care nu au permis departajarea unui castigator intre Netanyahu si rivalul sau Benny Gantz, amenintand astfel viitorul politic al prim-ministrului israelian, aflat la putere de un deceniu.
Dupa numararea a peste 90% din buletinele de vot, potrivit presei israeliene, partidul sau Likud si formatiunea centrista Kahol Lavan ("albastru-alb") a lui Gantz obtin 31, respectiv 32 de locuri din cele 120 ale Knessetului, parlamentul israelian, si nu reusesc nici macar cu aliatii lor sa depaseasca pragul celor 61 de deputati pentru a obtine o majoritate.
Au fost initiate negocieri intre diferite partide cu scopul de a se forma un guvern de coalitie si de a se evita astfel noi alegeri.
In urma alegerilor legislative din aprilie, cu rezultat aproape similar, Netanyahu nu reusise sa formeze o coalitie pentru a se mentine la putere si a provocat astfel noi alegeri.
Presedintele israelian Reuven Rivlin a indicat ca doreste sa evite organizarea unui al treilea scrutin in scurt timp, privilegiind astfel de fapt consultari intre partide pentru a se ajunge la un compromis.
Benjamin Netanyahu urma in special sa se intalneasca cu presedintele american Donald Trump saptamana viitoare in marja Adunarii Generale a... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 19:37
Tensiunile politice de la Bucuresti nu au trecut neobservate de oficialii Uniunii Europene. Mai multi reprezentanti ai Comisiei, dar si parlamentari europeni si-au aratat ingrijorarea fata de modul in care majoritatea PSD-ALDE masacreaza Legile Justitiei si codurile penale.
"Discursul domnului Calin Popescu-Tariceanu in fata presedintilor de Senat din Uniunea Europeana reuniti la Bucuresti a fost inacceptabil din cauza atacurilor la adresa sistemului de justitiei facute la o reuniune oficiala. Asa ceva are un impact negativ asupra Romaniei", a declarat Siegfried Muresan, euro-parlamentar si purtator de cuvant al Partidului Popular European, pentru Ziare.com.
In urma cu doua saptamani, la reuniunea presedintilor de senate din Uniunea Europeana desfasurata la Bucuresti, Calin Popescu Tariceanu a tinut un discurs in care a criticat dur Mecanismul de Cooperare si Verificare si Comisia Europeana pentru ca "nu vad abuzurile magistratilor din Romania".
"Asteptam inca din partea Comisiei sa se pozitioneze cu privire la adevarurile incomode care ies la suprafata la Bucuresti si sa explice de ce a desconsiderat si ignorat sistematic semnalele de alarma ce i-au fost trimise cu privire la gravele abuzuri comise de unele institutii si persoane din sistemul judiciar. Din cauza politicii partinitoare, uneori chiar partizane, a Comisiei, Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost tinut captiv de sistemul de influenta ocult si meta-legal coordonat de Serviciul Roman de... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2018, ora 08:15