Banca Nationala a Romaniei a inclus la capitolul factori care ar putea contribui la reducerea inflatiei din acest an raspandirea coronavirusului, care ar putea determina incetinirea economiei globale, a declarat, marti, guvernatorul Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa pe tema Raportului asupra inflatiei.
Enuntul a fost inserat intr-un slide din prezentarea BNR privind potentialele cauze de abatere a inflatiei de la traiectoria proiectata.
"Nu avem date suplimentare, insa am hotarat sa introducem aceasta fraza din doua motive: pentru ca am vazut cum a reactionat Organizatia Mondiala a Sanatatii si, mai ales, ultima declaratie sau opinie a unui institut din Marea Britanie. Din experienta noastra internationala, astfel de luari de pozitie nu sunt intamplatoare, negandite, sunt cantarite cuvintele.
Ce a aparut acum o zi sau doua in Marea Britanie este mai mult decat de luat in considerare. Astfel ca am introdus acest element. Deocamdata este la capitolul "riscuri", mai degraba "incertitudini". Dar tendinta va fi sa scada cresterea economica in lume", a precizat guvernatorul.
Alti factori luati in calcul de BNR care ar putea duce inflatia la o valoare mai mica decat cea prognozata sunt:
evolutia economiei zonei euro (tensiuni geopolitice, vulnerabilitati ale unor piete emergente),posibila escaladare a conflictelor comerciale,finalizarea Brexitconduita acomodativa a politicilor monetare ale BCE si Fed.
In schimb, liberalizarea pietelor de energie... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 14:03
Banca Nationala a Romaniei a inclus la capitolul factori care ar putea contribui la reducerea inflatiei din acest an raspandirea coronavirusului, care ar putea determina incetinirea economiei globale, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa pe tema Raportului asupra inflatiei.
Enuntul a fost inserat intr-un slide din prezentarea BNR privind potentialele cauze de abatere a inflatiei de la traiectoria proiectata.
"Nu avem date suplimentare, insa am hotarat sa introducem aceasta fraza din doua motive: pentru ca am vazut cum a reactionat Organizatia Mondiala a Sanatatii si mai ales ultima declaratie sau opinie a unui institut din Marea Britanie. Din experienta noastra internationala, astfel de luari de pozitie nu sunt intamplatoare, negandite, sunt cantarite cuvintele. Ce a aparut acum o zi sau doua in Marea Britanie este mai mult decat de luat in considerare. Astfel ca am introdus acest element. Deocamdata este la capitolul "riscuri", mai degraba "incertitudini". Dar tendinta va fi sa scada cresterea economica in lume", a precizat guvernatorul.
Alti factori luati in calcul de BNR care ar putea duce inflatia la o valoare mai mica decat cea prognozata sunt: evolutia economiei zonei euro (tensiuni geopolitice, vulnerabilitati ale unor piete emergente), posibila escaladare a conflictelor comerciale, finalizarea Brexitului, precum si conduita acomodativa a politicilor monetare ale BCE si Fed.
In schimb, liberalizarea... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 13:14
Premierul Viorica Dancila se intoarce la Bruxelles, unde se va intalni cu presedintele Comisiei Europene, cu un bilant rusinos: inflatie si deficit record, indepartarea de zona euro, absorbtie scazuta a fondurilor europene, legi antijustitie, pregatire slaba a presedintiei UE, afirma deputatul european Siegfried Muresan (PPE/PNL).
"Au trecut aproape 5 luni de la precedenta vizita oficiala la Bruxelles a prim-ministrului Dancila, din 20 - 21 februarie. In tot acest timp, seful Guvernului a adunat un bilant rusinos pentru orice lider european", afirma Siegfried Muresan intr-un comunicat remis, marti, Ziare.com.
In primul rand, spune europarlamentarul, "actualul prim-ministru a facut o prioritate din a slabi Justitia pentru a-i face pe plac presedintelui infractor al PSD, Liviu Dragnea.
A sprijinit cererea de revocare a procurorului-sef al DNA de catre ministrul Justitiei, desi Consiliul Superior al Magistraturii, institutie abilitata sa evalueze activitatea judecatorilor si procurorilor, a avizat negativ procedura de demitere. Guvernul condus de Dancila a sprijinit, totodata, modificarile la Codul Penal prin care este slabit actul justitiei, iar abuzul in functie este aproape dezincriminat".
Romania s-a indepartat de zona euro
Siegfried Muresan mai afirma ca, in cele aproape 6 luni de guvernare, rata inflatiei si deficitul bugetar au batut record dupa record.
"Avem cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, de 5,4%, si asistam la o crestere de... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 12:37
Cresterea accizelor la carburanti va afacta nivelul de trai, oamenii renuntand sa foloseasca masinile, si nu va duce la majorarea inflatiei, a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, mentionand ca masurile anuntate de Guvern l-au luat prin surprindere.
"Oamenii nu vor mai folosi masinile proprii. Nu cred ca intr-o societate care in momentul de fata are inca probleme de criza, de capacitati de productie nefolosite, deci in care exista pe de alta parte impulsuri deflationiste foarte puternice, ca vom vedea o inflatie semnificativa", a spus Pogonaru, intrebat despre efectele introducerii unei noi taxe pentru carburanti.
El a mentionat ca anul viitor ar putea sa existe presiuni inflationiste avand in vedere ca este un an electoral, dar nu din cauza cresterii pretului la carburanti.
"Acest lucru se va traduce din pacate in nivelul de trai al cetatenilor normali", a adaugat Pogonaru.
El spune ca a fost luat prin surprindere de masurile anuntate de Guvern, in special de cea care vizeaza stalpii de electricitate.
"Sunt luat prin surprindere de o taxare a stalpilor de electricitate. Transelectrica va incarca factura consumatorului? Deodata au aruncat pe masa o problematica foarte larg, nediscutata cu mediul de afaceri. Nimeni nu a discutat despre noile taxe", a aratat Pogonaru.
El a mentionat ca exista un dezechilibru intre diversele taxe din Romania, dintre cele pe forta de munca, foarte mari, si cele pe mediu sau fata... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 14:58
Rata inflatiei continua sa creasca in Romania si afecteaza dorinta de cumparare a romanilor, situatie in care multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii, potrivit studiului GfK Climatul de consum Europa pentru al doilea trimestru al lui 2013.
"Una dintre cele mai sarace tari din Europa continua sa se zbata cu date economice slabe. In primul trimestru al lui 2013, PIB-ul in Romania a crescut cu 0,7 procente de la trimestru la trimestru si 2,6 procente de la an la an. Cu toate acestea rata somajului continua inca sa creasca. Potrivit statisticilor Eurostat, acum este de 7,5 procente. Rata inflatiei urca si ea. (...)
Aceasta afecteaza dorinta de cumparare a romanilor. Multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii si sunt afectati mai ales daca urca si preturile alimentare. Banii nu acopera prea mult in afara articolelor esentiale de zi cu zi", se arata in document.
Potrivit acestuia, in cele mai multe tari europene cetatenii sunt inca obligati sa isi controleze finantele indeaproape si sa opereze un buget foarte strict.
"Date economice slabe si rata ridicata a somajului continua sa afecteze Europa. Discutiile in Uniunea Europeana (UE) au continuat sa fie dominate de criza financiara din al doilea trimestru al lui 2013. Ca rezultat, aderarea Croatiei la UE pe 1 iulie aproape ca nu a fost mentionata. Dezbaterile se ocupa din ce in ce mai mult de modul de reducere a muntilor masivi de datorii.... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 16:58
Economia Romaniei da semne de insanatosire, in timp ce tarile din zona euro se "zbat" inca in criza financiara, in ciuda declaratiilor optimiste ale oficialilor.
"Perioada cea mai dificila pentru zona euro pare sa se fi incheiat. Indicatorii privind increderea au aratat noi imbunatatiri si confirma asteptarile privind o stabilizare a activitatii economice", a declarat Mario Draghi, seful Bancii Centrale Europene.
Analistii financiari contactati de Business24 nu sunt de acord cu declaratia lui Mario Draghi, seful BCE si sustin ca zona euro este departe de a fi depasit criza, chiar daca, in ultim vreme, indicatorii productiei din Europa au dat semne de imbunatatire.
"Chiar daca exista elemente pozitive, sunt si multe lucruri pentru care nu stim sigur daca s-a depasit momentul dificil. Exista banci in unele tari, precum Spania si Italia, care sunt inca fragile si care ar putea sa mai faca surprize si somajul care este la un nivel destul de ridicat" a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist financiar.
Care este situatia in Romania
Prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an este de 2%, iar aceasta este sustinuta de productia agricola mult mai buna decat in anul precedent.
"Anul 2012 si 2013 sunt ani de crestere, iar in anul 2013 avem o accelerare a acestei cresteri (n.red. economice), si deci nu exista riscuri iminente pentru noi. Iar daca si in Europa lucrurile se imbunatatesc, aceasta situatie favorabila se extinde pentru... mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 08:56
Inflatia Romaniei se va situa in permanenta deasupra tintei BNR pe parcursul acestui an, dar BCR estimeaza pentru decembrie 2013 o rata a inflatiei de 4,1%, cu 0,2% mai mica decat prognoza anterioara, se arata in raportul bancii, "Romania in 2013".
Scenariul BCR privind inflatia este usor mai optimist pentru acest an, pe fondul intaririi leului, prognozelor pozitive din agricultura si mentinerii unei cereri agregate deficitare.
Maximul estimat de institutia financiara pentru rata inflatiei din acest an este de 5,6% in cel de-al doilea trimestru din 2013, printre cauze aflandu-se si majorarile de preturi administrate la electricitate (+6% in ianuarie si +2% in iulie) si la gaze naturale (+8% in iulie si +2% in octombrie).
Aceste scumpiri vor vor contribui cu aproximativ 0,8% puncte procentuale la o rata a inflatiei de 4,1% din decembrie 2013.
Rata anuala a inflatiei a atins 5% in decembrie 2013, cu mult peste tinta BNR de 3%, pe baza efectelor secetei severe si cresterii preturilor la electricitate.
Cresterea ratei inflatiei din aceasta perioada a fost insa temperata de persistenta unei cereri deficitare. mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 15:47
Cresterea ratei inflatiei arata doar evolutia economiei reale, iar BNR este responsabila doar intr-o masura foarte mica pentru evolutia acesteia, a declarat Ionel Blanculesu, secretar executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri (CCMA).
'Banca Nationala a Romaniei nu este vinovata de actuala stare a ratei a inflatiei, decat intr-o foarte mica masura. Faptul ca rata inflatiei este atat de departe de tinta BNR inseamna ca s-a intamplat ceva in economie. Rata inflatiei este doar o rezultanta a ceea ce se intampla in economia reala, fapt care a condus la acest dezechilibru, care probabil va avansa in perioada urmatoare', a declarat Blanculescu, conform Agerpres.
Reducerea evaziunii fiscale din domeniul agroalimentar si sustinerea sistemelor de irigatii sunt printre principalele masuri pe care ar trebui sa le ia guvernul pentru a preveni inrautatirea situatiei, sustine Blanculescu.
In plus, BNR ar trebui sa reduca lichiditatile de pe piata "pentru a da o lovitura puternica evaziunii fiscale", a mai declarat Ionel Blanculescu.
Majorarea TVA si evaziunea fiscala, principalele cauze ale inflatiei mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 18:06
Principalele cauze ale fenomenului inflationist au fost, in ultima perioada, majorarea TVA si sustragerea de la plata impozitelor, a declarat Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta.
Minea considera ca in continuare am putea asista la o stagnare sau crestere a inflatiei, relateaza Agerpres.
'Majorarea taxei pe valoarea adaugata, de la 19% la 24%, nu a avut drept consecinta sporirea incasarilor, ci cresterea nivelului evaziunii fiscale. Ca urmare, s-a creat un cerc vicios, al carui rezultat este tocmai cresterea inflatiei in ultima perioada.
Adrian Vasilescu: Cresterea inflatiei nu este un motiv de panica
In plus, Romania nu are inca o productie agricola stabila, ceea ce ne face foarte dependenti atat de comunitatea europeana, cat si de moneda euro. In ceea ce priveste nivelul inflatiei pentru perioada urmatoare, este posibil sa se inregistreze o stagnare sau chiar o majorare', a declarat Sorin Minea.
Presedintele Romalimenta considera ca plafonarea pretului la alimente si masurile mai eficiente pentru combaterea evaziunii fiscale sunt masurile de baza cu care guvernul ar putea lupta cu inflatia.
Desi tinta BNR pentru 2012 este de 3,2%, rata anuala a inflatiei a crescut in septembrie la 5,33%, de la 3,88% in august, conform datelor INS. mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 15:49