Competentele sunt pivotul oricarui CV, dar intr-o mare de candidati bine pregatiti poate fi dificil sa te faci remarcat.
Conform statisticilor, recrutorii aloca doar cateva secunde examinarii unui CV. Pentru a te asigura ca vei atrage atentia chiar de la prima vedere poti recurge la cateva strategii mai atipice, inspirandu-te din urmatoarele exemple de succes:
Calul troian
In toamna anului trecut, lituanianul Lukas Yla s-a mutat in San Francisco, unde spera sa isi gaseaca un job in marketing. Metoda la care a apelat este cel putin inedita.
Tanarul de 25 de ani si-a facut la comanda un tricou dupa modelul uniformei unei firme de curierat si, pretizand ca este angajat al acesteia, a livrat personal cutii cu gogosi la vreo 40 de companii pentru care isi dorea sa lucreze, conform Adweek. In interiorul fiecarei cutii a strecurat mesajul "Majoritatea CV-urilor ajung la gunoi, al meu in stomacul dumneavoastra", precum si un link catre profilul sau de pe LinkedIn.
In final, Yla a fost invitat la cateva interviuri. Potrivit paginii sale de pe Twitter, se afla in prezent in cautare de noi oportunitati.
Foto: Twitter/Lukas Yla
Oarecum in acelasi registru se inscrie si metoda folosita in 2016 de Renata Chunderbalsingh, din Sydney, Australia, pentru a-si schimba locul de munca.
Chunderbalsingh, care avea experienta exclusiv in domeniul educatiei, stia ca trebuie sa iasa cumva in evidenta atunci cand a decis sa treaca la o cariera in cercetare de piata, conform... mai mult
Duminica, 25 Iunie 2017, ora 08:39
La fel ca in alte tari, si in Romania companiile prefera sa nu faca publice toate pozitiile pe care le au.
Ori, cel putin, sa nu le puna la bataie prin intermediul platformelor de recrutare online. Precum se intampla in strainatate, si firmele din tara noastra adopta aceasta pozitie din cauza costurilor mari pe care site-urile cu locuri de munca le au in general.
Angajatii care vor profita din plin cand robotii vor prelua controlul
Si, in conditiile in care multi dintre marii jucatori din Romania percep costuri pe fiecare anunt pe care companiile il adauga, atunci mare parte dintre acestea sunt obligate sa le scoata in fata doar pe cele pentru care este urgent sa gaseasca oameni.
Cat de bine ti-ai ales jobul? Domeniile cu cele mai mari salarii din Romania
Asadar, cum poti da de joburile ascunse, cele care nu sunt intotdeauna la vedere? Iata cateva sfaturi de la specialistii SmartDreamers:
1. Research. Research-ul este unul dintre cele mai apreciate elemente de care te ...citeste mai departe despre "Exista o piata ascunsa a locurilor de munca. Cum dai de joburile secrete" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:18
Adecco Romania a lansat versiunea pentru sistemul de operare a aplicatiei Jobs, dupa ce in primavara a lansat si versiunea pentru iOS. Utilizatorul poate identifica un loc de munca in timp prin aceasta aplicatie rulate pe smartphone.
Adecco Romania, in mai putin de trei luni, ataca piata de Android si exporta technology best-practice in 14 tari din EMEA.
"Aceasta aplicatie a fost dezvoltata local, impreuna cu doi tineri pasionati de tehnologie, un IMM local. Dupa succesul inregistrat in Romania s-a decis implementarea ei in 14 tari din regiune. Ne bucuram ca suntem un HR Tech Best Practice pentru colegii nostri din EMEA si nu ne oprim aici", a spus Marga Radu, Director de Recrutare in cadrul Adecco Romania.
Cum poate fi folosita aplicatia
Pentru a fi identificat job-ul potrivit, utilizatorul trebuie sa seteze domeniile sau tipul (permanent sau temporar) sau chiar localitatea. Dintre domeniile existente sunt Finante si Contabilitate, Domeniul bancar si asigurari, Call center si Costomer Service, Inginerie, Medicina, IT, HR, Design, Marketing, Sales, Research.
"Aplicatia este pentru Generatia Smartphone, oameni in miscare, activi, ce sunt pasionati de viitor, viitorul lor, informatie & tehnologie. Media de varsta a celor ce instaleaza aplicatia este de 27 de ani si 62% dintre utilizatori sunt barbati. Aplicatia a fost descarcata si din tari de unde nu ne asteptam, tinand cont de specificul ei, respectiv Rusia, Canada, USA, America de Sud. Aplicatia noastra... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 09:48
Marile corporatii fac angajari, insa pentru incepatori salariul nu este tocmai mare. HP, GlaxoSmithKline si McCann Erickson sunt cateva dintre companiile gigant care pun la bataie joburi ce iti pot aduce un salariu mare dupa cativa ani de experienta si anduranta la lipsa de flexibilitate specifica mediului corporate.
HP angajeaza in Romania pe posturi cu norma intreaga de la "entry-level" pana la project manageri si team manageri. Orasele vizate de HP sunt in principal Bucuresti si Cluj, iar printre posturile mentionate pe site-ul companiei se numara cele de Software Engineer, Sales Ordier Coordinator, Java Developer, Human Resorces Specialist si Customare Service Representative.
La GlaxoSmithKline Romania poti obtine un post de Operator Vanzari prin Telefon, Reprezentant Comercial sau Reprezentant Medical, in Targu Mures, Brasov si Cluj.
Daca vrei sa lucrezi in publicitate in Bucuresti, McCann Erickson angajeaza designeri, ofera posturi de Media Researcher, Junior Media Planner sau Strategic Planner.
Pentru tinerii care aspira la un job entry level la HP, salariul este de 1.200 de lei, iar contractul este pe o perioada determinata de 3-6 luni. Dupa aceasta perioada, contractul se reinnoieste, atunci cand este cazul, sustine Daniela Serban, Director de Recrutare Succes TGM.
"Salariul poate creste doar din bonusuri, obtinute de obicei de cei de la vanzari sau cei care fac overtime, sau in momentul in care esti avansat", explica Daniela Serban.
Avantajele... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 18:25
Piata muncii in 2012 nu arata promitator in viziunea consultantului HR, George Butunoiu, care spune ca, in prezent angajatorii sunt la putere.
Spre deosebire de mediul privat, unde companiile au devenit mult mai prudente cand vine vorba de angajari, la stat, joburile par a fi mai sigure, in ciuda restructurarilor facute.
"Acum, cu atat mai mult, jobul la stat este mai sigur decat in mediul privat. Dezavantajul e ca in 99% din cazuri, la stat ramai. Nu mai iesi in veci de acolo, doar ca antreprenor. In firme private nu te mai angajeaza nimeni fiindca la stat e alta lume, sunt alti oameni, de pe alta planeta", a declarat George Butunoiu, intr-un interviu acordat Business24.
Dupa 5 ani de criza, in care somajul a crescut pana la cote alarmante, piata muncii s-a mai dezghetat. Care sunt cele mai cautate domenii in acest moment si in ce domenii credeti ca s-ar putea face angajari in 2012?
Nu exista domenii in care se fac angajari. Daca angajeaza cineva, o face punctual intr-o firma in care e nevoie de oameni.
Nu putem vorbi de un domeniu fiindca nu exista si nici nu va exista multa vreme de aici incolo. IT-istii se cauta in continuare, dar ei nu au intrat niciodata in aceeasi categorie ca si ceilalti.
Ce cauta in plus angajatorii de la candidati pentru a-i selecta pentru o functie, fata de 2008 de exemplu? Ce asteptari suplimentare au de la viitorii angajati?
Nu au asteptari suplimentare. E vorba intotdeauna de raportul calitate/pret. Practic, ce poate fi... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 18:10
Numarul locurilor de munca vacante din trimestrul al doilea a fost de 27.700, in crestere cu 400 de posturi fata de trimestrul precedent si cu 3.400 comparativ cu aprilie-iunie 2010, cele mai multe provenind din industria prelucratoare, iar cele mai putine din industria extractiva, potrivit INS. Aproape o treime (9.000 posturi) din numarul total al locurilor de munca vacante s-a concentrat in industria prelucratoare, putin peste 11% in sanatate si asistenta sociala (3.100 posturi) si aproape 11% in administratia publica (3.000 posturi), relateaza Mediafax.
Impreuna cu activitatea de invatamant (400 locuri), sectorul bugetar insumeaza aproximativ o patrime (23,8%) din numarul total al locurilor de munca vacante, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca in activitatile din industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, 20 de posturi si respectiv 80 posturi.
Fata de primul trimestru, cele mai relevante cresteri ale numarului locurilor de munca vacante s-au produs in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (+700 locuri vacante) si in cele de informatii si comunicatii (+300 locuri vacante).
Totodata, cea mai importanta scadere a numarului de locuri de munca vacante s-a inregistrat in activitatile de servicii administrative si servicii suport (-400 locuri vacante).
Comparativ cu aceeasi perioada din... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 10:13
Aproximativ 10.500 de locuri de munca sunt disponibilie in perioada 25 august-1 septembrie, potrivit unui comunicat transmis de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.Situatia locurilor de munca vacante, in fiecare judet: Municipiul Bucuresti- 1.392; Cluj- 731; Iasi- 643; Hunedoara- 533; Timis- 489; Brasov- 437; Sibiu- 344; Mures- 322; Valcea- 316; Bihor- 300; Arad- 290; Alba- 264; Calarasi- 262; Harghita- 258; Bistrita-Nasaud- 246; Vaslui- 241; Dolj- 231; Gorj- 226; Arges- 225; Ilfov- 198; Bacau- 197; Tulcea- 188; Constanta- 188; Neamt- 175; Maramures- 172; Braila- 162; Salaj- 162; Satu Mare- 155; Teleorman- 144; Prahova- 128; Giurgiu- 117; Buzau-116; Olt- 102; Dambovita- 98; Vrancea- 86; Suceava- 85; Botosani- 78; Galati- 73; Ialomita- 60; Mehedinti- 52; Covasna- 31, Caras-Severin- 10, se arata in comunicatul ANOFM.La nivel national, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 821 locuri de munca, dupa cum urmeaza: ingineri si subingineri (inginer mecanic - 34, inginer constructii civile, industriale si agricole- 23, proiectant inginer mecanic- 15, alti arhitecti, ingineri si asimilati- 14 etc.), director magazin- 77, programator- 43, contabil sef- 35, analist servicii client- 28, inspector protectia muncii- 16, consilier indrumare si orientare profesionala- 11 etc.Pentru studii medii, profesionale si lucratori necalificati sunt disponibile 9.706 locuri de munca,mai exact :operator confectioner in industria de imbracaminte-tesaturi, tricotaje, mat.... mai mult
Sambata, 27 August 2011, ora 14:08
Criza de pe piata muncii face ca gasirea unui loc de munca sa fie dificila chiar si pentru candidatii calificati. O provocare si mai mare pentru acestia este cea de a gasi un job in alt oras. O astfel de "indrazneala" are totusi sanse sa dea rezultate, atunci cand miscarile sunt gandite pas cu pas.Distanta mare fata de sediul companiei este un dezavantaj din foarte multe puncte de vedere, scrie Business Insider.Daca traiesti intr-un oras la cateva sute de kilometri distanta nu vei avea cum sa participi la interviu in cel mai scurt timp, iar daca managerul este pe punctul de a pleca in concediu, sansele tale de a ajunge la intalnirea de diseara sunt, practic, minime. In plus, candidatii care locuiesc in alt oras, de cele mai multe ori, nu pot incepe serviciul atat de repede cum ar vrea angajatorul sau cum ar putea sa o faca un candidat care locuieste chiar acolo in oras.Oricat de sumbru ar parea scenariul, specialistii in HR sunt convinsi ca unii candidati pot reusi, mai ales daca tin cont de cateva sfaturi in acest proces.Pregateste-te moral pentru ce va urma"Job-hunting"-ul la distanta este, intr-adevar, mai dificil decat o cautare normala de job. El dureaza mult mai mult si ridica foarte multe probleme.Specialistii in resurse umane te sfatuiesc sa te pregatesti psihic pentru o perioada de stres si sa nu te lasi descurajat prea usor.Expune problema de la primul contactDaca alegi varianta clasica a unei scrisori de intentie, mentioneaza conditia ta inca din primele... mai mult
Miercuri, 24 August 2011, ora 23:06
LinkedIn a lansat o noua caracteristica saptamana acesta, butonul "Apply with LinkedIn", menita sa stimuleze ultilizatorii sa foloseasca din ce in ce mai mult reteaua pentru a gasi un job. Peste hotare a aparut deja un buton albastru de aplicare pe site-urile a peste 1000 de companii. In Romania, insa, cei care cauta un job prefera inca varianta clasica, cea a agentiilor de recrutare si nici companiile nu dispun inca de un astfel de buton.
Daniela Serban, director de recrutare Succes TGM, spune ca in Romania candidatii prefera agentiile de recrutare pentru consultanta care li se ofera cu privire la aptitudinile lor si declara cu nu are incredere in retelele sociale precum LinkedIn sau Facebook pentru ca mediul online nu le permite angajatorilor sa fie complet sinceri.
“Tot telefonul ramane de baza pentru recomandarile de la angajatori”, este de parere reprezentantul Succes TGM.
Ce inseamna butonul “Apply with LinkedIn”
Vicepresedintele de product management LinkedIn, Adam Nash, a declarat ca incepand de luni, un buton albastru a inceput sa apara alaturi de ofertele de joburi de pe site-urile a peste 1.000 de companii, potrivit publicatiei Forbes.
Caracteristica le permite candidatilor sa aplice pentru un job doar accesand un link, in loc sa completeze un formular de aplicatie alcatuit din mai multe pagini, sa scrie o scrisoare de intentie si sa trimita si un CV.
Link-ul transmite comaniei sub forma de e-mail datele candidatului care aplica si... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 12:15