Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului, de zece ori mai putini bani fata de suma de anul trecut.
Fondurile au fost acordate pe 10 iunie din bugetul pentru reparatii si constructii de noi lacasuri de cult al Secretariatului de Stat pentru Culte, aflat in subordinea Executivului, fara ca decizia sa fie anuntata, conform profit.ro.
Bugetul pentru reparatii si constructii al Secretariatului pentru Culte a fost stabilit la inceput de an la 28 milioane lei, din care 8 milioane de lei au fost alocate Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, iar 20 de milioane de lei Patriarhiei Romane. Anul trecut, Biserica Ortodoxa Romana a primit 214,2 milioane de lei pentru construirea/repararea lacasurilor de cult sau pentru alte activitati desfasurate de catre acestea. Cel mai probabil, doar o parte dintre aceste fonduri au mers catre constructia Catedralei.
Insa bugetul alocat a fost epuizat deja si va fi, cel mai probabil, suplimentat la prima rectificare bugetara din acest an.
Primaria Capitalei a anuntat ca nu va aloca in acest an fonduri pentru constructia Catedralei Neamului, insa nici nu a primit in acest an o solicitare din partea Patriarhiei Romane pentru acordarea de bani in vederea finalizarii edificiului.
Anul trecut, Gabriela Firea a dat Bisericii peste 11 milioane de euro.
Catedrala Mantuirii Neamului, inca nefinalizata, a fost sfintita in noiembrie 2018. Catedrala urmeaza sa fie finalizata in anii... mai mult
Joi, 24 Iunie 2021, ora 23:45
Primaria Capitalei vrea sa aloce inca 10 milioane de lei pentru finalizarea Catedralei Mantuirii Neamului, propunere care va fi discutata la sedinta de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Pana acum, in 2018, Catedrala a primit 35 de milioane de lei doar de la PMB.
Daca se aloca si aceasta noua suma, PMB va finanta catedrala cu 45 de milione de lei in acest an, adica aproape 10 milioane de euro.
Primaria Capitalei va discuta, la sedinta de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), proiectul de rectificare bugetara.
Catedrala Mantuirii Neamului a fost sfintita la finele lunii noiembrie de patriarhul Ecumenic Bartolomeu si patriarhul Daniel, eveniment la care au participat mai multi ierarhi romani si straini.
Aproximativ 20.000 de bucuresteni si peste 30.000 de pelerini din toata tara au venit la sfintire.
Pentru Catedrala Mantuirii Neamului s-au cheltuit pana in prezent peste 110 milioane de lei, iar din aceasta suma, 75% sunt fonduri de la stat, respectiv de la primarii si de la Guvern.
Vezi si Firea aloca alte milioane de euro pentru Catedrala: Nu e o biserica oarecare, e ceea ce lasam in urma copiilor nostri ...citeste mai departe despre "Firea vrea sa mai dea niste bani la Catedrala Mantuirii. PMB ar aloca astfel 10 milioane de euro doar in 2018" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:50
Catedrala Mantuirii Neamului este construita in proportie de 95%, in ceea ce priveste stadiul "la rosu", insa, potrivit Patriarhiei Romane, cea mai mare biserica din Romania mai are mult pana sa fie finalizata.
Intr-un raspuns la solicitarea Mediafax, Patriarhia Romana transmite ca pana in prezent, pentru Catedrala Manturii Neamului a fost cheltuita suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA.
"Din aceasta suma, un procent de aproximativ 25% provine din donatii, restul reprezentand sprijinul financiar oferit de autoritatile administratiei publice centrale si locale in baza prevederilor unor acte normative", au transmis reprezentantii Patriarhiei Romane.
Asta inseamna ca institutiile statului au contribuit la inaltarea catedralei cu aproximativ 82,5 de milioane de euro.
Potrivit sursei citate, Catedrala este finalizata in proportie de 95%, in stadiul "la rosu".
"Din stadiul I, 'catedrala la rosu', lucrarile sunt finalizate in proportie de 95%. Lucrarile pe santierul Catedralei sunt foarte avansate, lucrandu-se intens la finalizarea altarului, dar si la cota + 91 m, in zona turlei principale, precum si in zonele celorlalte turle.
Concomitent se efectueaza laborioasa operatiune de punere in functiune a clopotelor si finul reglaj al acestora. Recent a fost montata structura metalica a acoperisului turlei clopotnite", explica reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane.
In ceea ce priveste costurile viitoare, Patriarhia spune ca nu se poate estima o suma,... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 09:32
Hidroelectrica informeaza ca va furniza electricitate Patriarhiei Romane pentru iluminatul Catedralei Mantuirii Neamului si a altor puncte de consum.
Hidroelectrica - detinuta de stat (in proportie de 80%) si de Fondul Proprietatea - produce cea mai multa si cea mai ieftina energie din Romania. Printr-un comunicat, compania a anuntat, astazi, ca a incheiat un contract cu Patriarhia Romana, care ii va deveni, astfel, client, incepand cu data de 1 septembrie 2018.
"Prin incheierea acestei colaborari, Hidroelectrica si-a manifestat inca o data interesul fata de sustinerea cultului romanesc, bucurandu-se de faptul ca, institutia ce detine cea mai mare incredere in randul romanilor - Biserica, a ales sa lucreze impreuna cu o companie romaneasca, promovand astfel, impreuna, valorile ce ne leaga: incredere, seriozitate si spiritul national. Aceasta colaborare vorbeste intr-o perioada simbol - anul centenar, despre capacitatea poporului nostru de a se mobiliza pentru unitate in toate formele acesteia: credinta, cultura si, de ce nu, afaceri", a declarat Presedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea.
Aceeasi institutie, care a incheiat deja contracte de furnizare si cu RATB si Metrorex, informeaza ca "are in perspectiva incheierea unui nou contract de furnizare a energiei electrice cu Arhiepiscopia Bucurestilor, dorind sa se impuna ca principalul furnizor de energie verde al Patriarhiei Romane".
Compania cu capital majoritar de stat nu a informat, insa, ce... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 19:26
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune ca decizia de a aloca 3 milioane de euro pentru lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului este una corecta. Edilul a afirmat la inceputul sedintei de consiliu general ca nu este o biserica oarecare, ci este ceva ce va ramane pentru generatiile viitoare.
"Trebuie sa avem respect fata de aceste valori spirituale, de identitate nationala", a spus Firea.
"Remarc ca inca auzim din spatiul public comparatii de nedorit: asa cum ma cunoasteti, eu respect opinia fiecaruia. Cred ca este nedrept sa se spuna sa nu dam bani la biserici pentru ca taiem de la sanatate.
Pentru actuala administratie, a contribui cu o suma la finalizarea Catedralei Mantuirii Neamului nu inseamna ca taie de la infrastructura. (...) Catedrala Mantuirii Neamului nu este doar o biserica oarecare, este ce vom lasa noi copiilor, nepotilor nostri, in Anul Centenar. Trebuie sa avem respect fata de aceste valori spirituale, de identitate nationala. Consider ca a aloca 111 milioane de euro pentru sanatate si 3 milioane de euro pentru Catedrala este o decizie inteleapta", a declarat primarul Capitalei.
In bugetul pe anul 2018 sunt alocati 45,5 milioane de lei catre biserici, din care 15 milioane de lei (peste 3 milioane de euro) la Catedrala Mantuirii Neamului, care a primit si anul trecut 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro) de la PMB si 20 de milioane de lei de la Primaria Sectorului 1, la care s-au adaugat 5 milioane de lei de la Sectorul 5 (peste un... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 14:05
Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, Vasile Banescu, a comentat situatia creata dupa aparitia videoclipului piesei "Despre smerenie", a formatiei Taxi impreuna cu zeci de personalitati romanesti artistice si nu numai.
In scurt timp, piesa a fost vazuta drept un manifest impotriva construirii Catedralei Mantuirii Neamului si pentru sustinerea bisericilor mici, din lemn.
"Reactiile provocate de acest videoclip mi se par disproportionate. A polarizat pareri in societate cum nimeni nu s-ar fi asteptat.
S-a creat o falie intre sustinatorii Catedralei si cei care nu o sustin, personal cred ca respingerea unui asemenea proiect de importanta nationala se datoreaza (sic!) unei insuficiente cunoasteri. Este foarte comod sa respingi ceva ce nu cunosti. Cred ca Patriarhia are datoria sa il faca cunoscut mai bine. Cele doua tabere se pot intalni pentru dialog.
Versurile cantecului sunt naive. Tine de naivitate sa discuti despre preferintele lui Dumnezeu, o naivitate ...citeste mai departe despre "Reactia BOR la piesa Taxi: Versuri naive, Catedrala Mantuirii Neamului e de importanta nationala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Aprilie 2016, ora 14:07
Formatia Taxi a lansat, joi, piesa "Despre smerenie" - un manifest impotriva Catedralei Mantuirii Neamului -, alaturi de 33 de personalitati din lumea muzicii, a teatrului si literaturii, intre care Dan Bittman, Andi Vasluianu, Victor Rebengiuc si Mircea Cartarescu.
"Azi noapte am avut un vis: Catedrala Mantuirii Neamului romanesc era gata. Iar eu m-am dus la catedrala de dimineata sa-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am gasit. Sunt convins ca era acolo, dar pur si simplu nu l-am gasit eu, desi l-am cautat pana si-n salile polivalente, si in cele 12 lifturi, si in parcarea subterana si in spatiile auxiliare. Nu l-am gasit, dar nu m-am mirat. Acolo totusi e o suprafata de 11 hectare", incepe melodia semnata "Taxi si prietenii", transmite News.ro.
Scandalul UNATC, de la drama la umor: Taxi scoate o melodie care te face sa razi (Audio)
"M-am dus in oras sa-l caut. Am ajuns in Centrul Vechi. M-am gandit ca acolo e putin probabil sa-l gasesc (...) Si pana la urma l-am gasit intr-o biserica ...citeste mai departe despre "Zeci de personalitati, melodie-manifest impotriva Catedralei Mantuirii Neamului - "Eu cred ca Dumnezeu prefera lemnul, lemnul si spatiile mici" (Video)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 09:00
Secretariatul de Stat pentru Culte a primit la rectificarea bugetara suma de 67 de milioane de lei, din care o suma considerabila este pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului, a anuntat, vineri, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"Bugetul alocat la rectificare cultelor este de 67 de milioane de lei. Din cele 67 de milioane de lei, 25 de milioane de lei sunt pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Neamului", a spus ministrul Eugen Teodorovici, raspunzand unei intrebari referitoare la suma data pentru acest obiectiv, din totalul suplimentarii bugetare pentru Secretariatul de Stat pentru Culte.
Teodorovici nu e de acord cu Isarescu pe Codul Fiscal: Sub nicio forma nu revenim asupra masurilor
Catedrala Mantuirii Neamului era finalizata, in iunie, aproximativ 60 la suta, iar in 2017 ar putea fi gata pentru a fi tinute slujbe, costurile pentru lucrarile "la rosu" fiind sub 100 de milioane de euro.
In decembrie 2011 se turna prima cifa de beton la ...citeste mai departe despre "Biserica nu a fost uitata la rectificare: Cati bani a primit Catedrala Mantuirii Neamului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 31 Iulie 2015, ora 18:38
Un proiect arhitectural al Catedralei Mantuirii Neamului a fost expus in cadrul expozitiei GALATECA "Spatiu fara timp", a arhitectului Radu Teaca.
Expozitia, care celebreaza arhitectura ecleziastica contemporana, arareori prezentata si dezbatuta, include o serie de machete complexe de arhitectura, randere video incluzand si interiorul catedralei, fragmente din ipsos din care s-a realizat macheta de detaliu si imagini graitoare ale celor 3 proiecte - capela, biserica si catedrala.
"Proiectele sunt prezentate pe larg, in incercarea de a oferi o alternativa la spatiile sacre lipsite de substanta, numite in mod superficial traditionale, care domina de aproape un secol arhitectura religioasa autohtona" explica arhitectul Adrian Ciocazan.
Cu ocazia expozitie, Radu Teaca, a lansat si albumul sau "Spatiu fara timp".
Centrul de greutate al albumului, si implicit si al expozitiei, cade pe Catedrala Mantuirii Neamului, o propunere izvorata din nevoia de a da o replica la ceea ce se construieste acum, "un proiect kitsch, ale carui performante sunt doar marimea si numarul de turle".
Desi proiectul lui Radu Teaca respecta in termeni generali tema data de Patriarhie privind functiunile, suprafetele, inaltimea sau situl, tinand cont de gabaritul si complexitatea edificiului arhitectul propune o schimbare in abordare. O schimbare ce porneste de la nevoia de experiment in arhitectura religioasa, mai ales in cea ortodoxa. Insa nu un experiment de dragul exercitiului, ci unul... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 15:04