Romania este tara din Uniunea Europeana (UE) cu cele mai mici diferente in ceea ce priveste salariile primite de femei si barbati, potrivit unei statistici Eurostat. Motivul este unul simplu si deloc incurajator.
In 2016, la nivelul UE, domnii au castigat cu 16% mai mult decat doamnele.
Cu alte cuvinte, o femeie a primit 84 de eurocenti pentru fiecare euro cu care a fost platit un barbat, arata datele publicate de Eurostat.
Dar diferentele salariale intre sexe variaza destul de mult daca ne uitam la fiecare stat membru in parte.
Cel mai mic ecart se inregistreaza in Romania (5,2%) si Italia (5,3%), iar cel mai mare este in Estonia, unde femeile castiga, in medie, cu 25% mai putin ca barbatii. O disparitate semnificativa se mai observa in Cehia si in Germania (ambele cu aproape 22%), dar si in Marea Britanie (21%), respectiv Austria (20,1%).
Exista o veste incurajatoare: diferentele salariale intre sexe au scazut din 2011 pana in 2016 in majoritatea statelor membre.
Astfel, Romania conduce plutonul (-4,4 puncte procentuale), fiind urmata de Ungaria (-4 pp), Spania si Austria (-3,4 pp), Belgia (-3,3 pp) si Olanda (-3 pp). La polul opus, in ultimii sase ani, ecartul intre salariile femeilor si barbatilor a crescut cel mai mult in Portugalia (+4,6 pp) si Slovenia (+4,5 pp).
Per total, la nivelul UE, in perioada analizata, diferenta intre castigurile doamnelor si ale domnilor s-a diminuat cu 0,6 pp.
Explicatia pentru situatia din Romania
Diferenta... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 07:21
Femeile au castigat, in medie, cu 7% mai putin decat barbatii, anul trecut, arata Institutul National de Statistica (INS).
"Castigul salarial mediu lunar net inregistrat la nivelul economiei nationale a fost de 1.697 lei. In anul 2014, nivelul indicelui castigului salarial real (exprimat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum) a fost de 131,2% fata de anul 1990, mai mare cu 7,8 puncte procentuale fata de anul precedent, respectiv cu 0,9 puncte procentuale fata de anul 2008.
Femeile au castigat in medie cu circa 7% mai putin decat barbatii, realizand un castig salarial mediu lunar brut de 2.234 lei (fata de 2.412 lei al barbatilor) si un castig salarial mediu lunar net de 1.627 lei (fata de 1.761 lei al barbatilor). Fata de media pe economie, castigul salarial mediu lunar net al femeilor a reprezentat 95,9% din cel al tuturor salariatilor", arata INS.
In profil teritorial, pe judete, castigul salarial mediu lunar net s-a situat ...citeste mai departe despre "Cat de mare e diferenta dintre salariile primite de femei si cele primite de barbati" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 11:25
Se spune ca barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus. Daca discutam despre bani si investitii, intrebarea fireasca este: exista diferente intre modul in care femeile si barbatii fac investitii? Raspunsul este categoric da.
In termeni de preferinte, doamnele detin mai multe actiuni din domeniul alimentar si farmaceutic, in timp ce barbatii sunt dispusi sa aiba detineri in sectoarele de tehnologie si industrie.
Daca ne referim la piata romaneasca de capital, in ultimii ani se observa o crestere a numarului de femei care investesc in fonduri de investitii prin intermediul societatilor de administrare a investitiilor si o toleranta mai mare la risc.
Astfel, pe langa conservarea capitalului, obiectivul vizat este obtinerea unui randament superior, dar cu intelegerea riscurilor asumate.
In randul clientilor Certinvest, femeile detin o pondere de 41%, manifestand preferinta pentru fondurile orientate spre instrumente cu venit fix. In fondurile diversificate si de actiuni, femeile reprezinta 42%.
Exista multe studii care arata diferentele majore intre profilul investitional al femeilor comparativ cu cel al barbatilor. Astfel, femeile asociaza banii cu siguranta, independenta si un anumit stil de viata, fiind orientate mai mult spre orizonturi lungi de timp si obiective privind familia.
In general, femeile nu discuta despre bani atunci cand se intalnesc intr-un mediu informal.
In schimb barbatii, prin natura lor mai competitiva, sunt concentrati pe... mai mult
Marti, 10 Martie 2015, ora 12:26