Cunoscuta scriitoare, jurnalista si istoric, britanica Tessa Dunlop promoveaza Romania in tara sa ca un veritabil ambasador. Ziare.com a discutat cu Tessa despre apropiatul Brexit, dar si despre situatia romanilor din Marea Britanie si despre situatia britanicilor, care parasesc Europa dupa zeci de ani in care au condus-o, alaturi de Franta si Germania.
Tessa Dunlop e cunoscuta deopotriva in tara sa, dar si in Romania. In ultimii ani a prezentat documentare pe teme istorice pentru BBC, Discovery, Channel 4, UKTV History si History Channel. Este licentiata la Oxford si are masterat si doctorat la Sheffield Hallam. Tessa Dunlop este doctor in istorie si s-a specializat in Istoria Romaniei, este casatorita cu un roman, are doi copii si spune ca se simte atasata de Romania.
Totodata, sustine ca romanii si britanicii au mai multe puncte care ii unesc decat ii despart.
Ca istoric, Tessa a acceptat sa discute cu Ziare.com despre cel mai important eveniment din ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene: Brexitul. Nu e deloc optimista in acest sens, desi crede ca pana la urma vom avea un Brexit cu acord, pe ultima suta de metri.
"Este un spectacol. Vei fi de acord cu parerea mea, evident ca nu sunt la inima guvernului nostru, insa Boris Johnson trebuie sa faca un spectacol ca sa iasa din chestia asta ca un invingator, ca un castigator. El trebuie sa spuna ca nu va fi niciun dezacord, ca este calea cea buna si ca vom ajunge, la 31 decembrie, sa spunem ca, uite, avem un... mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2020, ora 00:02
Prioritatea guvernului condus de premierul Boris Johnson va fi de a scoate Regatul Unit din Uniunea Europeana (UE) la 31 ianuarie si de a incheia un nou acord comercial cu UE pana la sfarsitul anului viitor, a declarat duminica Michael Gove, adjunctul de facto al lui Johnson si ministru responsabil cu pregatirile pentru un Brexit, informeaza Reuters.
Dupa ce conservatorii au obtinut in urma alegerilor de saptamana trecuta o majoritate confortabila in parlament, premierul Boris Johnson va continua sa urmareasca realizarea celor doua obiective-cheie ale guvernului sau: indeplinirea promisiunii de a finaliza Brexitul si investitiile in serviciul public de sanatate al Regatului Unit.
"Ce pot sa confirm este ca vom avea oportunitatea de a vota acordul de retragere (a Regatului Unit din UE) intr-un termen relativ scurt si apoi ne vom asigura ca acesta va fi aprobat inainte de 31 ianuarie", a declarat Gove pentru Sky News. "Vom incheia negocierile noastre cu UE cu privire la cadrul acordului privind comertul si cooperarea amicala pana la sfarsitul anului viitor", a mai spus el.
Potrivit lui Gove, prioritatea guvernului pe plan intern al trebui sa fie imbunatatirea serviciului public de sanatate, considerata esentiala in obtinerea sprijinului alegatorilor din nordul si centrul Angliei care in mod traditional voteaza pentru laburisti si care au votat acum pentru conservatori, multi dintre ei pentru prima data.
Boris castiga, dar Marea Britanie pierde ...citeste mai... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2019, ora 12:34
Cei 27 sunt de acord cu principiul unei amanari a Brexit dupa 31 octombrie, pentru a evita un "no deal", insa dezbat durata acesteia.
Intr-o reuniune a ambasadorilor miercuri seara, la Bruxelles, "toti au cazut de acord asupra nevoii unei amanari in vederea unei evitari a unui Brexit fara acord. Durata amanarii este in continuare in discutie", a anuntat o sursa europeana citata de AFP.
Presedintele Consiliului European Donald Tusk a continuat discutiile, miercuri, cu sefii de stat si de guverne.
El le-a recomandat, cu o zi inainte, statelor membre UE sa accepte o a treia amanare, pe care Boris Johnson a fost obligat, printr-o lege, sa o ceara, pana la 31 ianuarie 2020 si careia i se declara totodata ostil.
Presedintele Consiliului a aparat aceasta optiune in urma unui dublu vot in Parlamentul britanic, care a acceptat principiul unui nou acord al Brexit, insa a respins calendarul impus de Boris Johnson in vederea adoptarii acordului sau.
Potrivit unuia dintre participantii la reuniunea de miercuri, diplomatii sunt mai degraba favorabili unei amanari pana la sfarsitul lui ianuarie. Aceasta optiune este sustinuta de Germania si Irlanda, o tara care se afla in prima linie in cazul unui divort fara acord.
Premierul irlandez Leo Varadkar, impreuna cu Donald Tusk, a "subliniat ca este in continuare posibil ca Regatul Unit sa iasa (din UE) pana la 31 ianuarie, daca acordul retragerii este ratificat pana la aceasta data", a anuntat intr-un comunicat Dublinul.... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 11:10
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a dat citire luni prioritatilor guvernului conservator condus de Boris Johnson, incepand cu iesirea tarii din Uniunea Europeana la 31 octombrie, un nou acord cu blocul comunitar si o serie de reforme interne menite sa castige sprijinul alegatorilor in perspectiva scrutinului anticipat care se prefigureaza.
"Discursul reginei", asa cum este numit, a fost scris pentru suverana de catre guvern si prezinta in detaliu proiectele de legi pe care acesta si le propune pentru anul care urmeaza, transmit Reuters si AFP.
Discursul si notele care l-au insotit trec in revista peste 20 de proiecte de legi, inclusiv cele necesare pentru punerea in aplicare a unui acord pentru Brexit, pentru care Londra desfasoara negocieri de ultim moment cu liderii UE in aceasta saptamana.
"Prioritatea guvernului meu a fost intotdeauna sa asigur iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana la 31 octombrie", a declarat suverana, in discursul rostit in Camera Lorzilor, conform traditiei la reunirea parlamentului.
"Guvernul meu intentioneaza sa lucreze pentru un nou parteneriat cu Uniunea Europeana, bazat pe comert liber si cooperare prieteneasca", a continuat ea, facandu-se ecoul prim-ministrului.
Printre planurile guvernului se afla un nou sistem de imigratie post-Brexit, reforme in domeniul justitiei penale, modificari in sistemul de sanatate si promisiunea de suplimentare a investitiilor publice pentru stimularea cresterii economice.
"Oamenii... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 15:44
Ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono (foto), a declarat pentru BBC ca le-a transmis celor doi candidati pentru functia de premier al Marii Britanii sa evite un Brexit fara acord.
Kono a declarat ca ii "cunoaste foarte bine" pe Boris Johnson si Jeremy Hunt si ca firmele japoneze sunt "extrem de ingrijorate" privind Brexitul.
Kono a mai afirmat ca a facut apel la cei doi candidati sa ofere claritate privind problema Brexitului.
"De fiecare data cand ne-am intalnit, acesta a fost unul dintre principalele subiecte: Va rog, nu un Brexit fara acord", a declarat el.
"Exista peste 1.000 de companii japoneze care opereaza in Marea Britanie asa ca suntem foarte ingrijorati de posibilitatea unui Brexit fara acord. Acest lucru ar avea un efect negativ asupra lor", a afirmat Kono.
"Asa ca oricine castiga, oricine devine noul lider al Marii Britanii, sper ca vor lua in considerare aceste companii care opereaza in Marea Britanie si vor avea grija", a adaugat el.
Johnson a declarat ca Brexitul va avea loc pe 31 octombrie, "cu acord sau fara" insa el considera ca exista o sansa de "unu la un milion" ca un astfel de scenariu sa aiba loc.
Kono a precizat ca Japonia nu doreste intreruperea relatiilor economice cu Marea Britanie.
"Asa ca am cerut guvernului britanic sa informeze companiile japoneze cu privire la ce sa se astepte, iar lucrurile ar trebui sa se deruleze fara perturbari", a afirmat el.
Kono se indoieste ca Marea Britanie ar putea semna un nou... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 17:57
Fostul ministru de externe britanic, favorit in cursa pentru succesiunea Theresei May la conducerea guvernului si a Partidului Conservator, nu vrea sa "agite steagul alb" in fata Bruxelles-ului si nici sa accepte vreo noua amanare a Brexit-ului.
Dupa ce a castigat lejer prima runda de vot din Partidul Conservator pentru alegerea viitorului premier si lider al formatiunii, Johnson promite ca, daca va castiga aceasta cursa, Brexit-ul amanat deja de doua ori va fi efectiv pe 31 octombrie, cu sau fara un acord cu UE.
"Trebuie sa iesim (din UE) pana pe 31 octombrie. Si cred ca ar fi intr-adevar ciudat sa semnalam in acest stadiu ca guvernul britanic ar fi dispus, din nou, sa agite steagul alb si sa amane inca o data" retragerea din blocul comunitar, a spus el vineri la postul BBC, citat de AFP.
Desi a asigurat ca nu urmareste un Brexit fara acord, Boris Johnson a subliniat ca este "absolut vital" ca Regatul Unit sa se pregateasca si pentru aceasta eventualitate, adaugand ca el nu impartaseste "pesimismul" mediului de afaceri cu privire la consecintele unei retrageri din UE fara un acord. ...citeste mai departe despre "Boris Johnson, favorit pentru a fi urmatorul premier britanic, refuza o amanare a Brexitului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Iunie 2019, ora 20:24
Boris Johnson, fost ministru de externe, a castigat prima runda de vot pentru desemnarea viitorului premier britanic si lider al Partidului Conservator.
Johnson a primit votul a 114 din cei 313 deputati conservatori reuniti in "Comitetul 1922", anunta Reuters.
In aceasta prima runda au fost eliminati candidatii care nu au obtinut mai mult de 16 voturi, acestia fiind Mark Harper, Andrea Leadsom si Esther McVey.
Johnson este urmat, la mare distanta, de actualul ministru de externe Jeremy Hunt (43 de voturi), ministrul mediului Michael Gove (37), fostul ministru pentru Brexit Dominic Raab (27), ministrul de interne Sajid Javid (23), ministrul sanatatii Matt Hancock (20) si fostul ministru al dezvoltarii Rory Stewart (19).
"Desigur ca suntem bucurosi pentru aceste rezultate, dar mai este un lung drum de parcurs pana la castigarea cursei", a declarat Boris Johnson dupa vot.
Un al doilea vot va urma pe 18 iunie. De data aceasta vor fi eliminati cei care nu obtin mai mult de 32 de voturi. Daca toti candidatii primesc peste 32 de voturi, acela cu cele mai putine voturi va fi eliminat.
Alte voturi sunt prevazute pentru 19 iunie si procesul va continua in acest mod pana cand raman in cursa doar doi candidati, asadar se vor desfasura noi runde de vot daca este nevoie.
In ultima etapa, celor aproximativ 160.000 de membrii ai Partidului Conservator le revine sarcina de a departaja cei doi finalisti, dupa o campanie dusa la nivel national, votul lor fiind trimis... mai mult
Joi, 13 Iunie 2019, ora 18:25
Ministrul britanic de Externe si candidat pentru functia de premier, Jeremy Hunt, a declarat ca Angela Merkel, cancelarul german, ar fi de acord cu o renegociere a acordului Brexitului, conform The Guardian.
Hunt, care participa la cursa interna pentru conducerea Partidului Conservator si automat pentru functia de premier al Marii Britanii, a declarat ca a discutat cu Merkel saptamana trecuta, in marja ceremoniilor de comemorare a 75 de ani de la debarcarea in Normandia, si ca ea a sugerat ca UE este "dispusa sa negocieze pachetul" daca un nou prim-ministru va avea "abordarea potrivita".
Afirmatia lui Hunt vine in contradictie cu pozitia oficiala a UE care a informat in repetate randuri ca acordul retragerii nu mai poate fi renegociat pentru a modifica solutia de rezerva privind Irlanda de Nord, respinsa de multi parlamentari pentru ca ar insemna ca Marea Britanie sa ramana intr-o uniune vamala cu UE pe o perioada nedeterminata pentru a evita o granita stricta intre Irlanda de Nord si Irlanda.
Vorbind pentru Sky News, Hunt a declarat ca Merkel i-a transmis ca UE "va analiza" orice solutie propusa de Marea Britanie pentru a rezolva situatia granitei irlandeze.
Intr-o aparenta critica la adresa rivalului sau Boris Johnson, Hunt a declarat ca o persoana "extrem de dura" ar primi "un raspuns extrem de dur" de la UE.
Fostul primar al Londrei si ministru britanic de Externe, Boris Johnson, a promis ca nu va plati factura "divortului" de UE de 39 de miliarde de... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2019, ora 16:21
Britanicii au ales sa se rupa de Uniunea Europeana, astfel ca Blocul comunitar si-ar putea pierde influenta la nivel global. Dar ce vor face Rusia si China dupa Brexit? Ce vor avea de castigat? Dar de pierdut?
Cele doua tari au multe lucruri importante in comun: o granita de 4.000 de km, o intelegere de 400 de miliarde de dolari in domeniul gazelor naturale si niste lideri care se incrunta adesea la Occident.
Cu toate ca sunt de acord pe multe teme, Rusia si China par sa aiba viziuni diferite in ceea ce priveste iesirea Marii Britanii din UE, potrivit International Business Times.
Liderii politici chinezi sunt tematori in privinta consecintelor de ordin politic cauzate de Brexit, dupa cum arata presa din tara asiatica. Vladimir Putin, pe de alta parte, nu si-a exprimat un punct de vedere clar despre aceasta situatie fara precedent pentru UE, insa o analiza a politicii editoriale a presei ruse arata ca ar fi in favoarea Brexit.
Dar ce vor avea de castigat si de pierdut Rusia ...citeste mai departe despre "Marea Britanie iese din UE: Ce castiga si ce pierd Rusia si China dupa Brexit" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 13:00