Chiar daca nu sunt o noutate, casele de marcat reprezinta un instrument monetar cu adevarat util cand vine vorba de inregistrarea sumelor de bani si gestionarea numerarului in cadrul afacerii tale.
Daca activitatea desfasurata include interactiunea cu oameni, mai devreme sau mai tarziu apare necesitatea unei tranzactii care poate fi cel mai bine efectuata prin intermediul unei case de marcat.
Cand nu exista optiunea de a folosi acest instrument, oamenii obisnuiau sa utilizeze clasicul calculator alaturi de pix si hartie. Metodele conventionale au devenit istorie pe masura ce vremurile s-au modernizat, iar tehnologia a facut un salt maret in ceea ce priveste eficienta.
Odata cu aparitia lor pe piata, casele de marcat au avut un impact major asupra tranzactiilor monetare, incepand treptat sa fie folosite peste tot. Diferentele principale dintre vechile metode si casele de marcat asa cum le stim astazi se rezuma la comoditate si viteza cu care este desfasurata activitatea.
In zilele noastre, o casa de marcat va face mai mult decat sa incaseze sume de bani si sa ofere un bon fiscal care sa justifice tranzactia. Exista multe alte functii importante pe care acestea le indeplinesc.
Ele reusesc sa monitorizeze fiecare produs care paraseste pragul magazinului, in asa fel incat poti afla cu usurinta ce iti trebuie ca sa refaci stocul, ce produs a devenit popular in randul consumatorilor intr-o anumita zi sau perioada si ce brand-uri prefera clientii tai in general.... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 15:44
Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune sanctionarea operatorilor economici cu amenzi intre 8.000 si 10.000 de lei pentru nedotarea cu case de marcat, contraventia referitoare la nerespectarea termenelor prevazute de lege urmand sa fie scoasa de sub incidenta Legii prevenirii, potrivit unui proiect de Hotarare aflat in dezbatere publica.
Reprezentantii institutiei explica decizia prin faptul ca operatorii economici care nu si-au indeplinit obligatia de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare.
"Avand in vedere faptul ca, la aceasta data, Ministerul Finantelor Publice a emis autorizatii de distributie pentru toate tipurile de aparate de marcat, inclusiv pentru cele destinate activitatilor economice in care sunt utilizate modele dedicate, respectiv taximetrie, mari retaileri, schimb valutar, comert cu carburanti, din informatiile furnizate de distribuitorii autorizati, atat acestia, cat si unitatile acreditate pentru comercializare detin, in cele mai multe cazuri, stocuri de aparate de marcat noi si nu mai sunt semnalate dificultati legate de lipsa capacitatii de instalare a unitatilor de service, in conditiile in care au fost emise autorizatii de distributie pentru aparatele de marcat care acopera toate tipurile de activitati economice, iar distribuitorii autorizati au stocuri de aparate de marcat noi, solicitarile de instalare si punere in functiune a acestor dispozitive au scazut drastic, aceasta situatie fiind intalnita chiar si in... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 11:22
Legea nr. 136/2019, ce modifica legislatia caselor de marcat fiscale, a fost publicata in Monitorul Oficial.
Principalii operatori economici ce vor fi afectati sunt cei ce efectueaza vanzari prin masini automate, cu incasare prin card sau bancnote. Si acestia intra in sfera utilizarii caselor de marcat cu memorie fiscala.
Principala modificare din lege consta in abrogarea exceptiei de a nu se utiliza casa de marcat fiscala pentru vanzarile de bunuri prin masini automate, la care incasarea se realizeaza prin cititoare de carduri bancare sau prin incasarea automata de bancnote.
In consecinta, acesti operatori economici au obligatia sa se doteze cu astfel de automate, ce sunt dotate cu aparate de marcat cu memorie fiscala. Termenul prevazut de lege este data de 31 decembrie 2019.
Se mentioneaza in mod expres ca transportul international de persoane cu plata, respectiv transportul local, inclusiv transportul cu metroul, cand plata serviciului de transport se efectueaza cu bilete, este o exceptie de la utilizarea casei de marcat fiscale.
Se reformuleaza mai exact obligatia utilizarii casei de marcat fiscale pentru serviciile de transport national, cand acestea se realizeaza intre localitati. Si acesti operatori economici ce efectueaza transport intre localitati au termen ca in 6 luni de zile sa se doteze cu case de marcat cu memorie fiscala.
In cazul defectarii casei de marcat fiscale, operatiunile de vanzare trebuie consemnate intr-un Registru special.... mai mult
Vineri, 19 Iulie 2019, ora 10:16
Ministerul Finantelor vrea sa elimine din Legea prevenirii incalcarea termenului de utilizare a noilor case de marcat, masura fiind necesara deoarece operatorii economici care incalca obligatia de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare.
"MFP propune, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contraventiei referitoare la nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. c) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999 de sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017", potrivit unui comunicat al ministerului.
Ministerul mentioneaza ca masura este necesara deoarece operatorii economici care incalca obligatia de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare, in conditiile in care au fost emise autorizatii de distributie pentru aparatele de marcat care acopera toate tipurile de activitati economice, iar distribuitorii autorizati au stocuri de aparate de marcat noi.
De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au achizitionat si instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situatii ar duce la discriminarea operatorilor economici corecti.
In prezent, nerespectarea obligatiei se afla sub Legea prevenirii, astfel ca inspectorii Antifrauda, atunci cand ajung in control la o firma care nu respecta obligatia de a avea noua casa de marcat, nu aplica... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 16:24
Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) continua sa verifice modul in care operatorii economici respecta obligatia legala de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic, a anuntat Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Inspectorii antifrauda vor intensifica in aprilie actiunile de control tematic a respectarii de catre operatorii economici a obligatiei de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic si vor stabili termene de dotare scurte.
Daca de la 1 mai 2019 inspectorii antifrauda vor constata incalcarea obligatiei de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, vor aplica amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei si vor suspenda activitatea economica in punctul de lucru al operatorului economic, pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii, cu exceptia situatiilor in care se constata ca operatorul economic a comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic si a solicitat instalarea acestora", au precizat reprezentantii Finantelor.
Actiunea de control tematic, dispusa de MFP, este determinata de "diferenta foarte mare" dintre numarul de 504.966 de case de marcat inregistrate in sistemul informativ al ANAF si puse pe piata si numarul de 344.020 de aparate de marcat puse in functiune, au mai sustinut Finantele.
De asemenea, in luna martie, comparativ cu luna februarie, numarul caselor... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 23:23
Casele de marcat electronice sunt complet inutile in acest moment, intrucat serverele ANAF au mari probleme, iar datele nu pot fi folosite pentru a creste gradul de colectare si pentru a elimina activitatile la negru, a declarat, luni, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.
"Vrem sa facem o adresa catre ANAF pentru a intreba cum sunt folosite datele raportate de catre intreprinzatorii care deja au case de marcat omologate. Pentru ca de prea multe ori transferam responsabilitatea pe umerii intreprinzatorilor, dar la ce folosesc aceste lucruri?", a precizat Jianu.
El a amintit ca serverele ANAF au mari probleme, iar saptamana trecuta aproape ca nu au functionat deloc.
"Aceste case de marcat, in acest moment, sunt complet inutile, daca nu sunt legate la un server, iar datele nu sunt folosite in mod calitativ, pentru a creste colectarea si a elimina activitatile la negru. Costurile sunt prea mari si termenele prea scurte, iar intreprinzatorii nu se pot conforma acestor cerinte atat de repede", a adaugat presedintele Consiliului pentru IMM-uri.
In ceea ce priveste intentia de a legifera o amnistie fiscala, Jianu a aratat ca nu este foarte clar cine vor fi beneficiarii, din moment ce niciun intreprinzator nu a cerut o astfel de masura.
"Totodata, sunt convins ca OUG 114 va fi modificata. Chiar daca nu isi vor asuma responsabilitatea si vor spune o poveste cu privire la motivele... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 12:08
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu va da amenzi firmelor care au facut comenzi pentru noile case de marcat fiscale cu memorie, obligatorii de la 1 noiembrie, a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta dedicata IMM-urilor.
"Nu renuntam la chestia asta, degeaba se insista, degeaba se doreste prorogare de termene, nu merge (...) vine control de la ANAF. Foarte bine. Nu o sa dam la niciunul nici o amenda. Este doar un avertisment si nimic altceva. Ideal ar fi fost ca statul sa faca ce? Cumpara case de marcat, discuta dinainte, spunea care sunt stocuri agreate, cine e autorizat, cumpara un numar de case, le distribuia in piata si oamenii, intr-un an de zile, isi achitau luna de luna costul acelei case si era inchisa discutia. Dar macar statul sa invete din greseli pe viitor, la astfel de idei sa se gandeasca si la efectele in lant. Dar trebuie sa inchidem aceasta discutie cu casele de marcat. Eu o sa fiu saptamana viitoare, luni si marti, la Bruxelles pentru a discuta cu ministrii de Finante si am vorbit cu colegul meu din Ungaria, care are sistemul foarte bine pus la punct si caruia i-am cerut sa-mi dea efectiv sistemul pe care dansul il are pentru a putea interpreta aceste date. Intreba cineva de ce va trebuie acest sistem daca dumneavoastra nu puteti prelucra datele? Casele de marcat stocheaza inclusiv online", a precizat ministrul Finantelor.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2018 potrivit careia... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 17:25
Operatorii econmici care sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale potrivit unei ordonante de urgenta completata si republicata in Monitorul Oficial.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.
(3) Aparatele de marcat electronice fiscale sunt livrate prin distribuitori autorizati. In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin distribuitor autorizat se intelege operatorul economic pe numele caruia a fost eliberata autorizatia prevazuta la art. 5 alin. (2).
Citeste mai multe despre modificarile aparute in... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 10:08
Ordonanta de urgenta in baza careia firmele vor fi obligate sa utilizeze case de marcat dotate cu jurnal electronic si conectate la o baza de date a ANAF, anuntata la inceputul lunii, a fost aprobata, marti, de Guvern, in acelasi timp fiind amanata o decizie privind introducerea loteriei fiscale.
"Este vorba de autorizarea caselor de marcat electronice pe grupe de contribuabili si introducerea in sarcina utilizatorilor a obligatiei de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale in vederea transmiterii de date fiscale catre ANAF", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota.
La inceputul lunii decembrie, Ministerul Finantelor a anuntat ca firmele nu isi vor mai putea dota casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hartie pentru pastrarea istoricului de tranzactii, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autoritatii fiscale, fiind insa pastrata rola de hartie pe care va fi tiparit bonul fiscal pentru ...citeste mai departe despre "Firmele, obligate sa aiba case de marcat cu jurnal electronic si legatura ANAF" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Decembrie 2014, ora 17:06