Sapte miliarde de locuitori ai Pamantului traiesc astazi in orase, pe doar 2% din suprafata planetei, consumand 75% din energia mondiala si generand 80% din emisiile de dioxid de carbon. Dar tot ei genereaza si 80% din PIB-ul global. In urmatorii 30 de ani, urbanizarea si cresterea globala a populatiei vor aduce un plus de 2,5 miliarde de noi locuitori in orase. Nevoia de asezari umane inteligente este urgenta, vitala.
Cand vorbim despre casele viitorului, unul dintre cele mai importante proiecte din Romania este EFdeN, un proiect educational si de cercetare fondat in 2012, care a participat la trei editii ale celei mai importante competitii de case sustenabile din lume, competitia Solar Decathlon (2012 la Madrid, 2014 la Versailles, 2018 in Dubai) castigand zeci de premii nationale si internationale.
EFdeN se pregateste acum de lansarea unor noi proiecte inovatoare in zona de constructii si sustenabilitate, dar si pentru urmatoarea participare la Solar Decathlon, in 2022, in Wuppertal, Germania, unde o noua echipa de studenti va proiecta, transporta, asambla si testa o noua casa romaneasca, intr-o competitie la cel mai inalt nivel.
Pana acum, din EfdeN au facut parte peste 600 de studenti de la mai multe universitati din Bucuresti, cei mai multi dintre ei de la Universitatea de Constructii si Universitatea de Arhitectura, cu sustinerea unei echipe dedicate de profesori.
Proiectul este unul educational si de cercetare, non-comercial, si a fost sustinut de sute de... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 08:15
Tehnologia in ziua de astazi a inceput sa fie din ce in ce mai evoluata. In fiecare an apar telefoane sau televizoare cu functii la care nici nu ne-am fi gandit cu cativa ani in urma. Odata cu acestea apar si tot mai multe obiecte tehnologizate care ne usureaza munca de zi cu zi tot mai simtitor.
De exemplu, atunci cand vorbim despre case inteligente ne gandim la o transformare in timp si mai extravaganta a locuintei.
Un grup de experti futuristi, designeri de ultima ora si chiar agenti imobiliari se gandesc deja cum vor arata casele noastre in viitor.
Fiecare dintre ei crede ca suntem pe punctul de a progresa din ce in ce mai mult si ajungand in jurul anului 2030 vei putea lua partea la o adevarata tehnologizare a obiectelor pe care acum inca le consideram inca neevoluate din punct de vedere stiintific.
Esti curios ce imbunatatiri ar putea fi invetante in viitor? Poti vedea mai jos ce obiecte este posibil sa poti cumpara pentru casa ta in anul 2030 si la ce anume este posibil sa renunti.
1. Intrerupatoarele vor disparea
Richard Schatzberger, designer de inteligenta futurista si artificiala si fondatorul firmei de consultanta Maison Thirteen se asteapta sa vada o crestere a ceea ce el numeste "tehnologie invizibila".
Spune el ca butoanele, switch-urile si ecranele vor disparea si vor fi inlocuite cu recunoastere vocala si a modelului uman.
2. Vor exista senzori peste tot
Ne putem astepta sa vedem o crestere a dispozitivelor biometrice de citire... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:11
Preturile locuintelor vor stagna anul viitor, la nivel national, in contextul in care fondurile pentru Prima Casa vor scadea cu 25%, iar nivelul ROBOR la trei luni nu va depasi 3,5%, potrivit estimarilor dintr-un studiu realizat de RE/MAX Romania, in parteneriat cu platforma Imobiliare.ro, si publicat luni.
Potrivit respondentilor studiului, tabloul complet al pietei imobiliare din 2019 vine atat cu estimari pozitive, cat si cu recomandari de precautie in tranzactionari pentru agenti si clienti.
"Pe de alta parte, analistii estimeaza ca in 2019 preturile locuintelor vor stagna, eventual pot inregistra o usoara crestere, urmand ca pana in 2022, la nivelul marilor orase, acestea sa ajunga la valori mai mari, cu precadere in zonele cu potential crescut de dezvoltare economica", se arata in comunicat.
Totodata, programul "Prima casa", cel mai important pilon de finantare in 2018, ar putea fi incetinit, urmand a beneficia de fonduri cu 25% mai mici, conform analizelor Fondului Monetar International (FMI).
"Mai mult, ROBOR - cel putin in cazul raportarii la un interval de 3 luni - nu va depasi nivelul de 3,5%. O tendinta interesanta in marile aglomerari urbane, care s-a remarcat in ultimele 12 luni si se va mentine si in viitor, este dezvoltarea unor proiecte rezidentiale cu potential in jurul centrelor de business", se arata in comunicat.
Anul viitor, cumparatorii vor fi din ce in ce mai pretentiosi, iar atribute precum localizarea, seriozitatea si prestigiul... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 12:09
Senatorul PNL, Iancu Caracota, a declarat, marti, ca Guvernul ingroapa treptat programul "Prima Casa" prin reducerea fondurilor alocate.
Liberalul cere ca la rectificarea bugetara din acest an plafonul programului sa fie majorat.
Iancu Caracota sustine ca fondurile alocate in acest sunt cu 25% mai mici fata de anul trecut. Daca in 2017, programul beneficia de o finantare de 2,67 miliarde de lei, bugetul pentru acest an nu depaseste doua miliarde de lei.
"Prin reducerea finantarii cu 25% a Primei Casa, Guvernul ingroapa treptat cel mai de succes program, din ultimii ani, pentru tineri. Dupa ce anul trecut Guvernul PSD-ALDE a bagat mana in buzunarul tinerilor prin scaderea contributiilor la Pilonul II de pensii, reducandu-le practic suma pe care acestia o vor primi in momentul in care vor iesi din campul muncii, acum a redus - prin Bugetul pentru 2018 - si sumele alocate programului Prima Casa, cel mai de succes mijloc de creditare pentru tineri din ultimii ani", sustine senatorul Caracota, intr-un comunicat remis Ziare.com
"Solicit Guvernului PSD-ALDE ca la prima rectificare bugetara sa majoreze plafonul alocat programului Prima Casa, astfel incat tinerii care doresc sa-si cumpere o locuinta in anul 2018, prin acest mijloc de creditare, sa atinga acest obiectiv. Programul reprezinta, de fapt, o investitie intr-un viitor mai sigur pentru tinerii nostri, de care Guvernul trebuie sa tina cont", a mai spus liberalul.
Senatorul PNL a afirmat ca lipsa perspectivei... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 11:33
Casa viitorului iti recunoaste chipul si iti deschide usa, astfel incat nu trebuie sa iti mai faci griji vreodata ca ai uitat cheia. O poti controla de la distanta de oriunde in lume cu ajutorul unei tablete. Casa "simte" atunci cand exista o conducta fisurata, te alerteaza si opreste automat apa.
Iar toate aceste caracteristici sunt incorporate intr-un spatiu mai mic de 20 de metri patrati. Aceasta este casa prezentata recent de Intel in San Francisco, potrivit Inhabitat.
Doua curente actuale, utilizarea eficienta a spatiului si tehnologiile inteligente, sunt combinate intr-o locuinta futurista, complet automata.
In timp ce majoritatea caselor mici sunt deficitare la capitolul tehnologie, ca urmare a lipsei de spatiu pentru aparate voluminoase, casuta inteligenta de la Intel, "Smart Tiny House", constituie o exceptie. Designerii s-au concentrat pe spatii deschise, multifunctionale, incluzand, de exemplu, un pat rabatabil, in timp ce reteaua de cabluri este ascunsa in ...citeste mai departe despre "O viziune pentru viitor: casa de nici 20 de metri patrati "intesata" cu tehnologie (Galerie foto)" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2015, ora 13:34
Casele noastre se schimba odata cu avansul tehnologiei si sunt contruite din materiale din ce in ce mai noi, care pe langa faptul ca genereaza un confort mai mare, protejeaza si mediul inconjurator.
Tigla care consuma smogul
Acoperisul viitorului nu va avea doar functia de a ne proteja casa impotriva intemperiilor, ci si de a scapa planeta de poluarea din aer, scrie Fox News.
Prin includerea dioxidului de titan in tiglele de pe casa, smogul oraselor va fi curatat din aer in prezenta razelor solare. Dioxidul de titan e o substanta ce se gaseste inclusiv in pasta de dinti si crema de protectie solara.
Smogul se transforma astfel in nitrati, adica un tip de fertilizator. Atunci cand ploua, ingrasamantul se va scurge direct pe gazonul din fata casei, stimulandu-i cresterea.
Betonul flexibil
Dezavantajul betonului folosit in prezent in constructii e faptul ca el devine foarte casant. Din aceasta cauza, fundatiile sufera crapaturi care pot deveni adevarate gauri. Atunci ...citeste mai departe despre "Materialele-minune din care vor fi facute casele viitorului" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 09:23
In fiecare an, studentii au ocazia de a-si etala creativitatea in cadrul unui concurs care are ca scop realizarea unor dispozitive care pot fi folosite in casa viitorului.
Proiectele castigatoare ale Electrolux Design Lab din acest an sunt robotul care face curatenie singur in locuinta, imprimanta 3D care face mancare si filtrul de aer care este integrat in perete, scrie Cnet.com.
In 2013, tema competitiei a fost "Inspiratie din viata urbana", iar participantii au fost rugati sa conceapa un produs din oricare dintre cele trei categorii: gatit, filtre de aer si curatenie fara efort.
Cine sunt castigatorii
Mab este un sistem comprehensiv de curatare a casei, care seamana cu un cuib de insecte. El gazduieste mai multi mini-roboti ce pot zbura prin casa, la comanda, pentru a cauta murdarie sau praf, pe care le indeparteaza cu apa.
Dupa ce isi termina treaba, ei se reintorc la "cuib" pentru a-si reincarca bateriile. Insa ramane de vazut cum se comporta la impactul cu oamenii sau cu obiecte si cum le poate evita.
Citeste mai multe despre Tehnologii care vor schimba casa viitorului - Vor munci in locul tau (Galerie foto) pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 09:25
Pragul dintre realitate si SF se miscoreaza cu fiecare descoperire stiintifica revolutionara, insa putini isi dau seama ce impact au aceste inventii pe termen lung asupra fiecarui individ.
Cele mai multe dintre tehnologiile care vor schimba radical locuinta viitorului exista deja, potrivit ArsTechnica, insa de perfectionarea si raspandirea lor depind schimbarile care vor crea locuinta viitorului.
1) Internet de inalta viteza - Gbps?
Traficul care se masoara in Gbps si nu in Mbps este tot mai aproape. In SUA, Google lucreaza la proiecte de internet de inalta viteza in doua orase, dar si alte companii cerceteaza cum se poate implementa internetul ultra rapid la scara larga.
Transferul vitezelor in conexiuni wireless este in continuare o problema ce pare dificil de rezolvat, dar Wireless Gigabit Alliance cerceteaza un nou standard Wi-fi care ar permite viteze pachete de date uriase vor circula aproape instantaneu de la un gadget la altul in locuinta viitorului.
Citeste mai multe despre Cinci tehnologii care vor schimba radical locuinta viitorului pe Hit.ro mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 20:45
Imaginati-va un oras in care cladirile au "plamani" care absorb emisiile de dioxid de carbon si le transforma in ceva folositor. Mai mult, precum oamenii, acestea ar avea si "piele" prin care si-ar controla temperatura, fara a mai fi nevoie de aparatele de aer conditionat.
Science fiction? "Nu chiar", dupa cum a declarat pentru mai mult
Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 00:00