In acest moment, in Programul National Casa Verde Fotovoltaice 2019 au fost depuse 26.300 de dosare la nivel national, cele mai multe pentru Regiunea Nord-Est (4116 de cereri, pentru finantari in valoare de 81.980.000 de lei), iar numarul cel mai mic a fost inregistrat pentru Regiunea de Vest (cu 2643 de cereri, in valoare de 52.200.000 de lei), potrivit E-acumulatori.ro - instalator autorizat de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) prin firma P Plus 2002 SRL.
Compania aduce o serie de precizari legate de Programul National Casa Verde Fotovoltaice, inceput in 2019 si despre stadiul actual al dosarelor inscrise pentru finantare.
Desi fondurile pentru celelalte regiuni s-au epuizat, pentru zona Bucuresti-llfov se mai pot inca depune dosare. Pentru aceasta regiune au fost inscrise in platforma AFM, pana acum, 3257 de dosare, in valoare totala de 80.000.000 de lei, explica oficialii companiei.
"Dupa sistarea si reluarea Programului National Casa Verde Fotovoltaice in toamna anului trecut, suntem activ interesati de stadiul dosarelor si derularea programului, mai ales ca E-acumulatori.ro - instalator autorizat AFM prin firma P Plus 2002 SRL - are sute de dosare inregistrate in platforma virtuala dedicata.
Mai mult, ne dorim sa ii asiguram pe cei care ne-au ales ca furnizori de eforturile pe care le facem pentru a lucra alaturi de noua conducere a Administratiei Fondului de Mediu pentru buna derulare a programului.
Am fost asigurati de AFM si Ministerul... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 10:48
Programul Casa Verde Fotovoltaice al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat inca nici macar un cetatean sa isi produca singur energia din surse curate iar viteza cu care AFM deruleaza acest proiect este foarte redusa, nefiind instalat inca nici macar un sistem fotovoltaic, afirma reprezentantii Greenpeace.
"Anuntat la mijlocul lui 2018, programul Casa Verde Fotovoltaice al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat inca nici macar un cetatean sa devina prosumator, adica sa isi produca singur energia din surse curate. Mai mult, conform informatiilor furnizate, la solicitarea Greenpeace Romania, de AFM si de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA), peste 13 milioane de euro sunt alocati in proiect (si probabil, partial cheltuiti) unor cheltuieli colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect", se arata intr-un comunicat al Greenpeace remis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, finantarea oferita de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este una generoasa, respectiv maximum 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate sa isi produca singure energia electrica.
"Peste 25.000 de cetateni din intreaga tara s-au inscris pentru a obtine finantare. Din pacate, viteza cu care AFM deruleaza acest proiect este foarte redusa, nefiind instalat inca nici macar un sistem fotovoltaic", arata Greenpeace.
Mai... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 10:03
Programul Casa Verde, care prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, va fi reluat de miercuri, 6 noiembrie 2019, de la ora 10:00.
Incepand de miercuri, instalatorii validati vor putea sa continue inscrierea persoanelor fizice in aplicatia informatica, conform unui anunt al Administratiei Fondului pentru Mediu.
Lista instalatorilor validati.
Documente necesare inscrierii
Iata ce documente sunt necesare pentru accesarea programului "Sisteme fotovoltaice" de catre persoanele fizice:
cererea de finantare (poate fi descarcata de aici);actul de identitate al solicitantului;extras de carte funciara din care sa rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului constructie pe care se va implementa proiectul;certificatul de atestare fiscala privind obligatiile de plata catre bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de catre organul teritorial de specialitate al Ministerului Finantelor Publice;certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de catre autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul;
*Situatii deosebite:
Daca sistemul de panouri fotovoltaice care deserveste constructia se amplaseaza pe teren, se va prezenta in plus si extras de carte funciara, din care sa rezulte ca solicitantul este proprietar/detine un drept de folosinta asupra imobilului teren;
Daca din extrasul de carte... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 12:31
Administratia Fondului pentru Mediu a suspendat, in 10 septembrie, inscrierile persoanelor fizice in programul "Casa Verde Fotovoltaice", in vederea efectuarii unei analize a modului de functionare a acestui proces, informeaza institutia.
"In urma acestor verificari, in data de 16 septembrie 2019, au fost sesizate organele abilitate pentru a se pronunta cu privire la legalitatea inscrierilor in aplicatia informatica. Data fiind importanta programului din punct de vedere al politicilor de protectie a mediului si interesul major manifestat de cetateni, Administratia Fondului pentru Mediu depune toate eforturile pentru redeschiderea si continuarea programului de finantare in cel mai scurt timp", se arata intr-un comunicat remis joi AGERPRES.
Programul National "Casa Verde Fotovoltaice" prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala.
Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operational Regional (POR) si 120 de milioane de lei, de la AFM.
Scopul programului il reprezinta cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu si livrarea surplusului in sistemul energetic national, precizeaza... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 12:14
Programul "Casa Verde fotovoltaice 2019" este urmarit de probleme. Dupa ce acum cateva zile inscrierile au fost sistate din cauza unei posibile fraude, acum zeci de instalatori ameninta cu blocarea programului.
Mai exact, zeci de instalatori validati in programul "Casa Verde fotovoltaice 2019" cer anularea inscrierilor din ziua demararii programului, reluarea inscrierilor in program la o data anuntata cu cel putin 10 zile in avans de Administratia Fondului de Mediu si ameninta ca vor solicita interventia Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF).
Acestia mai cer implementarea unui cod de securitate CAPTCHA pentru toate inscrierile in sistem si pentru toti utilizatorii, dar vor si limitarea numarului maxim de calculatoare utilizate simultan de un instalator in procesul de inscriere.
In urma aparitiei mai multor nereguli, 22 de instalatori s-au intalnit, marti, si au transmis o scrisoare presedintelui AFM in care au detaliat toate problemele si au transmis mai multe cerinte.
Ei se plang de ingradirea accesului cetatenilor la un program public, inlesnirea folosirii de metode neconcurentiale si/sau ilicite in inregistrarea dosarelor, crearea unei concurente neloiale si defavorizarea unor categorii de cetateni.
"Cazurile mentionate chiar de functionari AFM si relatate in presa, in care unele firme au inregistrat peste 1.000 de dosare in 4 ore in timp ce timpul mediu necesar de inscriere a unui dosar este de aproximatix 10 minute, demonstreaza ca inscrierile... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:07
Persoanele fizice se pot adresa, de marti, instalatorilor in vederea inscrierii in Programul National "Casa Verde Fotovoltaice", privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, informeaza Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
Valoarea contractului de finantare este de 536 milioane de lei, suma asigurata din Programul Operational Regional (POR).
Valoarea totala a finantarii acordate pentru acest program se ridica la aproximativ 656 milioane de lei, Administratia Fondului pentru Mediu asigurand, din Fondul pentru Mediu, sumele necesare pentru regiunea Bucuresti - Ilfov.
Scopul programului il reprezinta cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu si livrarea surplusului in sistemul energetic national, precizeaza AFM.
Finantarea se acorda in procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 de lei. Suma finantata de AFM se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Administratia Fondului pentru Mediu a publicat, pe site-ul institutiei, lista instalatorilor validati in cadrul Programului... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 10:23
Noul Program "Casa Verde", destinat instalarii de panouri fotovoltaice, va demara pe 9 septembrie si se va adresa persoanelor fizice, ce pot deveni, astfel, si producatori de energie electrica.
"Avem astazi un eveniment extrem de important asteptat de catre romani. Semnam astazi contractul de finantare pentru contractul "Casa Verde - fotovoltaice", intre Ministerul Dezvoltarii care este finantatorul, avand bani, 656 milioane de lei pentru Programul "Casa Verde - fotovoltaice" si Administratia Fondului pentru Mediu.
M-am gandit din prima clipa, in momentul in care am devenit ministru al Mediului, cum sa reusim sa imbunatatim Programul "Casa Verde", pe care toti romanii il cunosteau, atunci cand era vorba de a pune pe casele noastre panouri solare.
Pentru ca vremurile intotdeauna sunt mai emancipate si pentru ca trebuie sa ne uitam la tehnologie, la avantajele fiecarui roman care doreste sa-si construiasca sau doreste sa plateasca mai putini bani la utilitati, ne-am gandit ca este cea mai buna metoda sa montam celule fotovoltaice pe casele noastre, si, un lucru extrem de important, fiecare dintre noi poate deveni producator de energie electrica.
Programul se va referi concret la toti romanii care vor putea, din data de 9 septembrie, sa acceseze prin toti instalatorii care astazi se vor putea regasi pe lista care va fi publicata de catre AFM. Romanii vor putea sa incheie contracte cu acesti instalatori, dupa care vor trebuie sa-si ia avizul tehnic pentru montajul... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 16:19
Economia verde, conceptul cu care specialistii din domeniul mediului jongleaza si ies la rampa la fiecare conferinta de profil, ramane totusi o necunoscuta pentru marele public, omul de rand.
Ce inseamna sa fii "verde" intr-o economie care se bazeaza din ce in ce mai mult de dezvoltare industriala si mai putin pe nevoile stringente ale celor care nu vor altceva decat... o economie in portofel?
Romania a facut pasi importanti in promovarea metodelor moderne in arhitecturi care permit economisirea de energie si, mai ales, de bani. Un exemplu in acest sens este cunoscutul program "Casa Verde", singurul de altfel prin care publicul a putut sa se familiarizeze cu sistemele de incalzire alternative.
Cum poti implementa o asemenea idee, de ce sa te gandesti la un astfel de proiect, cati bani trebuie sa scoti din buzunar si, mai ales, care este economia la factura lunara de utilitati, sunt doar cateva intrebari la care ne-au oferit raspunsuri si idei Romania Green Building Council (RoGBC).
Alternative ecologice pentru ambient si confort
Fie ca vorbim despre case individuale sau apartamente de bloc, prima conditie de care trebuie sa tina cont o persoana fizica, in momentul in care are in plan adaptarea casei la un sistem de incalzire neconventional, este dimensionarea lucrarii.
Specialistul de proiecte al RoGBC, Theodor Harasim, a explicat pentru AGERPRES ca o astfel de dimensionare trebuie sa se faca dupa ce se asigura o izolare eficienta a anvelopei cladirii,... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 13:57
Bugetul de 60 de milioane de lei alocat pentru persoanele fizice in cadrul programului "Casa Verde" din acest an ar putea acoperi, in medie, solicitarile de finantare depuse de aproximativ 10.000 de persoane. Dar daca vor fi foarte multi doritori, alocarile s-ar putea suplimenta.
Auntul a fost facut, luni, de catre Istvan Jakab, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), institutia care coordoneaza activitatea acestui proiect.
"Data trecuta cele mai multe proiecte au fost cele pe panouri solare, de 6.000 de lei. Deci, daca vom calcula, in medie, ar fi vorba cam de 10.000 de persoane care ar putea primi finantare din bugetul de 60 de milioane de lei, prevazut pentru persoanele fizice in cadrul programului 'Casa Verde' pentru acest an.
Suma aceasta a fost repartizata proportional pe judete, in functie de numarul populatiei. De aici, a reiesit o proportionalitate si tinand cont si de Bucuresti, ar fi vorba cam de 250 de dosare pe judet. Intr-adevar, in unele judete ...citeste mai departe despre "Programul "Casa Verde" are un succes incredibil: Bugetul ar putea fi suplimentat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Octombrie 2016, ora 16:56