Tot mai mulți români se îndrăgostesc de viața la țară. Unii își cumpără teren și își construiesc o casă, în timp ce alții preferă să achiziționeze una veche.
Este cazul unui român care a cumpărat o casă din anul 1935, fără îmbunătățiri. Acesta cere păreri legate de amenajare într-un grup dedicat, de pe Facebook.
"Astăzi am semnat actele după 6 luni de așteptări, în sfârșit m-am împroprietărit cu o Casă la țară- de vacanță inițial. Veche (1935) și fără nici un fel de îmbunătățire, dar după părerea mea cu multă personalitate.
Sunt multe lucruri de analizat și mai multe de făcut, așa că încep.
Sunt 2 camere și un hol, 40 mp, și un beci deschis de 10 mp, fără baie, fără bucătărie. Teren puțin peste 2000 mp, în spatele casei pădure în față pășune, curent electric pe casă, apă și gazele la poartă (bine, pe stradă că nu am efectiv o poartă). Casă din cărămidă construită pe fundație de piatră, fără placă de beton.
Întrebări:
- Extind casă cu o anexă pentru baie, bucătărie+ living, sau rămân în 40mp și îmi gestionez mai bine spațiul, fac o baie mică în hol și o chicinetă pe un perete în una dintre camere. Cu mențiunea că venim de la oraș să stăm mai mult pe afară.
- Am o sobă în una dintre camere. Dărâmată sau păstrată, centrală pe gaz sau lemne?
- Refac acoperișul și mansardez jumătate să mai creez un spațiu/dormitor deschis, sau... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 22:29
Dacă te-ai hotărât să faci această schimbare în viața ta și să te muți într-o casă nouă, există câteva aspecte de care să ții cont atunci când ești în căutarea locuinței ideale. În funcție de tipul de casă pe care ți-l dorești, noi îți venim în ajutor cu propuneri care să te inspire și să-ți ușureze alegerea.
Ce tipuri de case există?
Casa tip studio
Dacă îți dorești să te muți într-o casă modernă, deja făcută și pregătită să te primească pe tine și familia ta, CASA STUDIO 1408 este un proiect finalizat care vine la pachet cu toate utilitățile necesare și mai mult decât atât. Casele tip studio sunt un model foarte modern de locuință care vine cu nenumărate avantaje la pachet.
Avantajul principal la o casă cu o astfel de așezare a camerelor este spațiul de care vei dispune în interior, chiar dacă din exterior s-ar putea să pară mai puțin încăpătoare. Sufrageria și bucătăria open space creează un sentiment de destindere și deschidere, pe lângă faptul că mai puțini pereți permite pătrunderea razelor solare mult mai bine pe timp de zi.
În special dacă îți dorești o casă cu etaj, scara elicoidală ocupă un spațiu minim, astfel încât să te poți bucura de confortul dorit la toate nivelurile. O casă tip studio este potrivită pentru oricine își dorește să profite la maxim de tehnologiile moderne, bucurându-se în același timp de o amenajare minimalistă și... mai mult
Joi, 23 Decembrie 2021, ora 08:17
Casa de vacanta pe care o folosesti tu sau pe care o inchiriezi trebuie pregatita temeinic pentru sezonul rece. In special daca aceasta se afla intr-o zona de munte, inseamna ca locatia este frecventata de multi turisti in aceasta perioada a anului. Acum ca oamenii simt si mai mult nevoia de a calatori in tara si de a se bucura de activitati in afara locuintei, poate fi momentul perfect pentru a investi in renovarea cabanei sau a casei pe care o detii. In acest fel poti adauga elemente care schimba atmosfera si sa modernizezi utilitatile pe care le oferi celor care iti trec pragul. Iata cateva idei:
Lucreaza la atmosfera si confort
Cele mai importante aspecte ale unei locuinte sau case de vacante in timpul iernii sunt confortul si atmosfera potrivita. Urmareste sa transformi casa intr-un sanctuar in care iti face placere sa te adapostesti de vremea de afara. De asemenea, daca ai o casa in apropierea unei partii, ia in considerare ce vor cauta turistii care viziteaza zona cu scopul de a practica sporturi de iarna. Asigura-te ca sursele de caldura functioneaza optim. Instaleaza seminee pentru a adauga un plus de confort unei incaperi mari, de tip open space, sau in zona de socializare, precum sufrageria. In acest fel, dupa ziua de schi sau snowboard, turistii se pot relaxa la un pahar de vin in jurul focului.
Fa stocul de accesorii si produse esentiale pentru iarna
Pentru a pregati casa pe care o inchiriezi sau unde te refugiezi in perioada sarbatorilor de... mai mult
Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 17:56
Gardul casei reprezinta conexiunea dintre proprietatea ta si lumea din afara. In primul si cel mai important rand, acesta trebuie sa-ti ofere un sentiment de siguranta in propria curte. Nu trebuie neglijat nici aspectul estetic. Felul cum este imprejmuita casa este o carte de vizita pentru proprietar. Iata cateva tipuri de garduri care sa-ti serveasca drept sursa de inspiratie pentru urmatorul proiect de construire sau renovare.
Lemn
Lemnul a reprezentat vreme de secole principalul material pentru confectionarea gardurilor. Vremurile au trecut, lumea s-a modernizat, insa noile tehnologii nu au ignorat acest aspect. Sipcile gardurilor din satul bunicilor au fost inlocuite cu soiuri de lemn tratat, mult mai rezistent si cu o estetica aparte. Pentru amenajarile in stil rustic, traditional si clasic, lemnul este alegerea naturala. In functie de suprafata de acoperit vei avea nevoie de fundatie sau cativa stalpi din loc in loc vor fi suficienti pentru sustinere. Rezistenta generala a gardului o ofera esenta lemnului. Cu cat este mai tare, cu atat proiectul va fi mai durabil. Atentie si la cerintele de intretinere. Gardul din lemn trebuie tratat periodic pentru a rezista la intemperii.
Metal
Metalele sunt din ce in ce mai prezente in domeniul constructiilor. De sine statatoare sau combinat cu alte materiale, diferite tipuri de metal sunt utilizate pentru amenajarea gardurilor.
Fier forjat
Fierul forjat este puternic, elegant si estetic. Toate aceste... mai mult
Joi, 14 Octombrie 2021, ora 17:41
Doi romani au decis sa se refugieze in sanul naturii si au cumparat un teren intr-un sat din comuna Mogos, din judetul Alba, pe care se afla o casa veche de 80 de ani. Anul acesta, ei vor sa termine reparatiile si sa cazeze gratuit turistii care vor sa se bucure de frumusetea Muntilor Apuseni.
Cristi Pascal si Alexandra Roman au inceput deja lucrarile de reconditionare, insa avand in vedere ca locuinta se afla intr-o stare avansata de degradare, au nevoie de bani pentru reparatii si pentru utilitati.
Mai exact, e vorba de 8.000 de lei, pe care spera sa-i stranga printr-o campanie de crowdfunding.
Cum sa finantezi o afacere pe banii strainilor - Interviu
Ei vor ca in acest an sa poata caza turistii care vor sa se refugieze in natura, fara sa le ceara vreun ban. Momentan, cei doi locuiesc intr-una din camerele casei vechi de 80 de ani, dar au in plan sa construiasca o locuinta din baloti de paie.
Ziare.com a stat de vorba cu Cristi Pascal si cu Alexandra Roman pentru a... citeste mai departe despre "Proiect inedit: Cazare gratuita intr-o casa veche de 80 de ani din Muntii Apuseni - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Februarie 2016, ora 08:50
Garantiile utilizate in cadrul programului "Prima Casa" pana la finalul lui noiembrie au ajuns la 400 milioane euro, respectiv 40% din valoarea plafonului aprobat de stat, echivalentul a 9.467 dosare, a declarat joi Rodica Ionescu, consilier al presedintelui Fondului de Garantare.Totodata, valoarea medie a garantiei era de 41.875 euro.Din solicitarile primite de Fond pentru programul "Prima Casa", cea mai mare parte vizau achizitionarea de locuinte vechi, iar 28% erau pentru imobile noi, construite dupa anul 2008 si doar 3,4% imobile inca nefinalizate."Locuintele vechi au fost preferate din mai multe motive. Aveau carti funciare facute, erau imediat disponibile, cele noi nu puteau fi dezmembrate deoarece cartile funciare erau acumulate la dezvoltator. In plus, locuintele noi sunt mult mai scumpe, iar valoarea pe metrul patrat se calculeaza la suprafata utila pentru apartamentele vechi, respectiv la cea construita pentru cele noi", a spus Ionescu, in cadrul seminarului EU-Cofile organizat la Sinaia de BNR, ARB si Alpha Bank.Potrivit datelor Fondului, 90% dintre cei care au accesat acest program sunt tineri cu varste sub 35 ani.Rodica Ionescu a adaugat ca 47,83% dintre garantii au fost acordate pentru apartamente cu doua camere, 22,55% pentru imobile cu trei camere, iar 14,66% pentru imobile cu o camera.De asemenea, reprezentanta Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a mai precizat ca, la finalul lui noiembrie, 13,74% din garantii au fost pentru imobile cu pret... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2009, ora 17:46
In marile orase din tara, locuintele construite inainte de 1989 se vand mai bine, chiar daca au preturi semnificativ mai mari. Dezvoltatorii sunt nevoiti sa vanda repede, pentru a-si plati creditele din 2008, astfel ca proprietarii de locuinte "comuniste" isi permit inca sa tina la pret.In general, preturile pe segmentul de apartamente vechi au stagnat sau au scazut in ultima luna. La fel si cele ale locuintelor noi, domeniu in care dezvoltatorii au ajuns sa ceara, in orase precum Arad sau Baia Mare, preturi de doar 400-500 de euro pe metru patrat.
In sase mari orase din tara (Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Oradea, Timisoara), pretul pe metru patrat pe segmentul vechi depaseste 900 de euro. Campion in acest domeniu este Clujul, oras in care pretul atinge si 1.132 de euro pe metru patrat, in timp ce in segmentul nou nivelul nu depaseste 1.000 de euro.
"Ansamblurile rezidentiale noi au fost construite mai mult spre periferie. In aceste zone, infrastuctura este deficitara si accesul la facilitati sociale - magazine, scoli, transport in comun - este limitat", explica Radu Craciun, consultant in cadrul companiei Fix Up Marketing din Cluj.
mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 09:05
Daca in ultima luna, preturile apartamentelor vechi din Bucuresti si Cluj-Napoca au urmat o evolutie crescatoare, cele din ale orase din provincie, cum sunt cele din judetele Dolj, Brasov, Timis sau Constanta, au inregistrat usoare scaderi de preturi.Caderea inregistrata a fost de 18%, de la 60.000 de euro, la 49.000 de euro, iar in cazul garsonierelor, diferenta este de 11%, astfel ca proprietarii au cerut in cel de-al doilea trimestru 33.000 de euro pentru acest tip de locuinta.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
In orasele din judetele Dolj, Brasov si Constanta, reducerile de pret sunt relativ asemanatoare.
Spre exemplu, in Constanta si Craiova, apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 10%, ajungand la 57.000, respectiv 59.000 de euro, in timp ce preturile medii pentru cele din Brasov s-au redus cu 12%, ajungand la 54.000 de euro. mai mult
Vineri, 31 Iulie 2009, ora 11:21