Casa in care a copilarit presedintele american Donald Trump, la New York, a avut in weekend locatari noi - refugiati care si-au impartasit povestile, pentru a atrage atentia asupra crizei migrantilor.
Locuinta cu trei etaje, in stil Tudor, construita de tatal lui Trump, Fred, in 1940, poate fi inchiriata in prezent pe Airbnb, cu pretul de 725 de dolari pe noapte. In martie, ea a fost vanduta unei persoane neidentificate, pentru 2,14 milioane de dolari.
Organizatia internationala antisaracie Oxfam a inchiriat-o sambata si a invitat patru refugiati sa discute cu jurnalistii.
"Am vrut sa ii transmitem un mesaj puternic lui Trump si liderilor lumii, ca trebuie sa faca mai mult pentru a primi refugiatii", a declarat Shannon Scribner, director al Departamentului umnitar al Oxam America.
Intr-un dormitor de la etaj, Eiman Ali, in varsta de 22 de ani, se uita in jur, la podeaua din lemn inchis la culoare si la o copie a cartii "Trump: The Art of the Deal", aflata pe o masa din apropiere.
"Stiind ca Donald Trump era aici la varsta de patru ani ma face sa ma gandesc unde eram eu la varsta da patru ani", spune Ali, zambind, cu fata incadrata de un hijab gri. "Cu totii suntem copii crescuti sa fie cetateni productivi, cu atat de multe visuri si sperante", adauga ea.
Ali avea trei ani cand a ajuns in SUA din Yemen, unde parintii ei fugisera cand a izbucnit razboiul in tara lor de origine, Somalia.
Ghassan al-Chahada, in varsta de 41 de ani, un refugiat sirian care... mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 15:20
Ordinul prin care presedintele american, Donald Trump, a interzis intrarea refugiatilor sirieni in SUA pe termen nelimitat si a suspendat primirea, in general, de refugiati in SUA timp de cateva luni, nu ar fi oprit comiterea unor atacuri teroriste in America dupa 9/11.
CNN explica ca doisprezece teroristi au comis atacuri jihadiste sangeroase in SUA dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, omorand 94 de persoane in total. Insa nici unul dintre ei - care sunt cu totii cetateni americani sau rezidenti cu forme legale - nu a emigrat sau nu a fost nascut intr-o familie care a emigrat dintr-o tara de pe lista administratiei Trump privind interdictia de calatorie, comenteaza CNN.
Sapte dintre cei 12 teroristi sunt cetateni nascuti in SUA, provenind din orase precum Memphis si Arlington, Virginia, conform unei cercetari realizate de think-tank-ul New America. Si nici unul dintre autorii atacurilor de la 11 septembrie 2001 nu venea din vreuna dintre cele sapte tari majoritar musulmane vizate de ordinul executiv semnat de presedintele Donald Trump - Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen.
New America a descoperit, de asemenea, ca trei potentiale atacuri grave in SUA dupa 11 septembrie 2001, care nu au ucis in cele din urma pe nimeni, au fost comise de teroristi din tari vizate de interdictia lui Trump: doi din Somalia si unul din Iran.
Dintre cele aproape 400 de persoane acuzate de diverse actiuni teroriste dupa 11 septembrie 2001 in SUA - care variaza de... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 15:58
Secretarul de presa al Casei Albe, Sean Spicer, a vorbit luni despre deja controversata masura luata de presedintele american Donald Trump de a interzice intrarea in SUA a refugiatilor si a cetatenilor din sapte tari musulmane.
"Sa poti veni in America este un privilegiu, nu un drept. (...) De asemenea, trebuie sa asteptam la rand", a spus Spicer, intr-o conferinta de presa, citat de The Guardian.
Oficialul american a subliniat si ca Donald Trump vrea ca imigrantii sa vina in tara "pasnic" si sa se bucure de America.
Spicer a refuzat sa raspunda la intrebarea unui jurnalist, cu referire la faptul ca circa 300 de oameni din toata lumea care asteptau sa se urce in avioane cu destinatia SUA nu au primit permisiunea de a face acest lucru, din cauza interdictiei de calatorie.
"Este vorba despre siguranta Americii. Asta este motivul pentru care majoritatea americanilor sunt de acord cu presedintele. Acesti pasi sunt sincer pasi de bun simt sa ne asiguram ca nu ne vom uita niciodata in oglinda retrovizoare spunandu-ne 'ar fi trebuit sa facem ceva'", a subliniat insa Spicer.
Intrebat daca Donald Trump are ceva de spus protestatarilor si celor care sunt afectati de interdictiile de calatorie, responsabilul cu comunicarea cu presa a precizat ca prefera ca oamenii sa astepte in aeroporturi decat sa aiba de-a face cu terorismul.
Nu in ultimul rand, intrebat daca alte tari vor fi adaugate listei pe care se afla deocamdata sapte tari, Spicer a mentionat: "Nu trebuie sa... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 22:38
Criza refugiatilor nu va fi rezolvata "prin ridicare de ziduri", a declarat sambata premierul turc Binali Yildirim, intrebat despre opinia sa cu privire la restrictiile in materie de imigratie impuse de presedintele american Donald Trump.
"Nu vom rezolva problema refugiatilor ridicand ziduri", a declarat Yildirim, in cursul unei conferinte de presa comune cu premierul britanic Theresa May la Ankara, potrivit AFP.
El raspundea astfel unei intrebari referitoare la parerea sa despre decizia americana de a sista timp de patru luni programul federal de primire si reinstalare a refugiatilor din tarile aflate in razboi, decizie care a starnit reactii in intreaga lume.
Premierul turc a adaugat totusi ca nu poate face comentarii doar "pe baza unor vorbe auzite".
La randul ei, premierul britanic Theresa May a preferat sa salute "generozitatea" Turciei care primeste aproape trei milioane de refugiati sirieni si irakieni.
Cand ziaristii au insistat sa le raspunda daca aproba politica presedintelui Trump, pe care il intalnise in ajun la Washington, ea a raspuns: "SUA sunt responsabile de politica americana fata de refugiati. Regatul Unit este responsabil pentru politica britanica asupra refugiatilor".
Premierul britanic a fost primul conducator strain primit la Casa Alba de Donad Trump.
Seful guvernului turc a subliniat ca, cu zeci de milioane de refugiati in toata lumea, aceasta problema nu poate fi ignorata, ci rezolvata printr-o cooperare internationala mai... mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 12:07
Premierul britanic Theresa May a refuzat sa condamne ordinul presedintelui Donald Trump privind suspendarea primirii refugiatilor, declarand ca Washingtonul este responsabil pentru propria politica privind refugiatii.
"Statele Unite sunt responsabile pentru politica Statelor Unite privind refugiatii. Regatul Unit este responabil pentru politica Regatului Unit privind refugiatii", a declarat May sambata la o conferinta de presa sustinuta in Ankara, dupa ce i s-a cerut in repetate randuri sa isi exprime opinia cu privire la ordinul executiv semnat vineri de Trump, relateaza AFP.
Alti lideri europeni au criticat masurile lui Trump: Reactii din intreaga lume dupa ordinul lui Trump: Ati uitat de Zidul Berlinului
May a vizitat sambata Turcia, unde s-a intalnit cu presedintele Recep Tayyip Erdogan si cu premierul Binali Yildirim.
Vineri, prim-ministrul britanic a efectuat prima sa vizita la Casa Alba dupa instalarea lui Donald Trump, in vederea consolidarii relatiilor dintre SUA si Marea Britanie.
In aceeasi zi, noul presedinte american a semnat un ordin prin care suspenda primirea refugiatilor in SUA, precum si blocarea accesului cetatenilor din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen, indiferent daca au sau nu viza de rezidenta in Statele Unite.
Citeste mai mult: Trump interzice intrarea in SUA a refugiatilor, dar si a cetatenilor din sapte tari musulmane UPDATE - Reactii de ingrijorare din toata lumea ...citeste mai departe despre "Marea Britanie... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 23:00
Departamentul de Securitate Interna a anuntat ca inclusiv detinatorii asa-numitelor "carti verzi" - vize de rezidenta permanenta - sunt vizati de ordinul executiv semnat de Donald Trump, care interzice temporar, pentru o perioada de 90 de zile, cetatenilor din sapte tari predominant musulmane sa intre in Statele Unite.
Printre cele sapte tari vizate de interdictie se numara Irak, Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan si Yemen, scrie Reuters.
" (Ordinul lui Donald Trump - n.red.) va interzice si intrarea detinatorilor de carte verde", a anuntat purtatoarea de cuvant Gillian Christensen.
Initial, Casa Alba a anuntat ca autoritatile americane nu vor mai emite vize pentru o perioada de cel putin 90 de zile pentru migrantii sau vizitatorii din cele sapte tari musulmane vizate de ordinul executiv semnat de presedintele Donald Trump. Insa, nu era vorba si de o interdictie care se aplica si cetatenilor care detin deja vize de rezidenta permanenta in Statele Unite.
Primele semne cu privire la existenta unei masuri mai dure au aparut dupa ce autoritatile aeroportuare din Cairo au oprit imbarcarea a cinci pasageri irakieni si a unui yemenit la bordul unui avion cu destinatia New York. Cei sase pasageri au fost redirectionati spre tarile de origine, desi detineau vize pentru Statele Unite.
In timpul suspendarii programelor de primire a refugiatilor si de emitere a vizelor, administratia va fi ocupata cu redactarea unor noi regulamente, care sa permita "verificarea extrema... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 20:35