Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu va da amenzi firmelor care au facut comenzi pentru noile case de marcat fiscale cu memorie, obligatorii de la 1 noiembrie, a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta dedicata IMM-urilor.
"Nu renuntam la chestia asta, degeaba se insista, degeaba se doreste prorogare de termene, nu merge (...) vine control de la ANAF. Foarte bine. Nu o sa dam la niciunul nici o amenda. Este doar un avertisment si nimic altceva. Ideal ar fi fost ca statul sa faca ce? Cumpara case de marcat, discuta dinainte, spunea care sunt stocuri agreate, cine e autorizat, cumpara un numar de case, le distribuia in piata si oamenii, intr-un an de zile, isi achitau luna de luna costul acelei case si era inchisa discutia. Dar macar statul sa invete din greseli pe viitor, la astfel de idei sa se gandeasca si la efectele in lant. Dar trebuie sa inchidem aceasta discutie cu casele de marcat. Eu o sa fiu saptamana viitoare, luni si marti, la Bruxelles pentru a discuta cu ministrii de Finante si am vorbit cu colegul meu din Ungaria, care are sistemul foarte bine pus la punct si caruia i-am cerut sa-mi dea efectiv sistemul pe care dansul il are pentru a putea interpreta aceste date. Intreba cineva de ce va trebuie acest sistem daca dumneavoastra nu puteti prelucra datele? Casele de marcat stocheaza inclusiv online", a precizat ministrul Finantelor.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2018 potrivit careia... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 17:25
Ministerul Finantelor Publice (MFP) acorda un termen de gratie de trei luni pentru dotarea operatorilor economici cu aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, termenele finale pana la care acestia sunt obligati sa monteze noul echipament fiind 1 septembrie 2018 pentru contribuabilii mari sau mijlocii, respectiv 1 noiembrie 2018 pentru contribuabilii mici, informeaza joi institutia.
Potrivit sursei citate, Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta care prevede acordarea unui termen de gratie de trei luni in care nu se aplica sanctiunile prevazute de lege pentru nedotarea operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic, fara a modifica insa si termenele obligatorii de dotare, si flexibilizeaza procesul de vanzare a titlurilor de stat.
Actul normativ prevede amanarea cu trei luni a aplicarii unor sanctiuni, dupa cum urmeaza:
sanctiunea prevazuta de lege pentru nedotarea la termen a operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic se aplica in cazul contribuabililor mari sau mijlocii incepand cu 1 septembrie 2018, in loc de 1 iunie 2018, iar in cazul contribuabililor mici incepand cu 1 noiembrie 2018, in loc de 1 august 2018;sanctiunea prevazuta de lege pentru comercializarea de catre distribuitorii autorizati a vechilor aparate de marcat se aplica incepand cu 1 noiembrie 2018, in loc de 1 august 2018, astfel incat, daca va fi cazul, operatorii economici care isi deschid noi afaceri sau puncte de lucru sa poata... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 19:44
Oricine are o firma cat de mica este obligat de lege sa detina si aparatura fiscala aferenta. In consecinta, o casa de marcat. Exceptiile sunt putine si este mai bine sa cunoasteti legea inainte de a decide ca va trebuie sau nu.
Spre exemplu, pentru PFA se recomanda achizitionarea unei case de marcat, existand insa 40 de exceptii prin lege (din lista profesiilor liberale) care nu au nevoie de casa de marcat. Printre ele, profesia de moasa, arhitect, asistent social, consultant fiscal, contabil autorizat, mediator, farmacist etc.
Asadar, ai firma, trebuie sa ai si casa de marcat. Acest lucru este aproape o cutuma si nu mai necesita foarte multa dezbatere. De aceea, toate persoanele interesate trebuie sa stie ca, din 2016, se schimba legea privind casele de marcat fiscale. Mai exact, va deveni obligatoriu sa detineti case de marcat fiscale cu jurnal electronic, in locul celor clasice, cu role jurnal pe suport de hartie.
Ce spune noua lege? In primul rand, faptul ca marii ...citeste mai departe despre "Aparatura fiscala pentru afaceri: se schimba legea pentru casele de marcat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 17:36
Operatorii econmici care sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale potrivit unei ordonante de urgenta completata si republicata in Monitorul Oficial.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.
(3) Aparatele de marcat electronice fiscale sunt livrate prin distribuitori autorizati. In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin distribuitor autorizat se intelege operatorul economic pe numele caruia a fost eliberata autorizatia prevazuta la art. 5 alin. (2).
Citeste mai multe despre modificarile aparute in... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 10:08
Ordonanta de urgenta in baza careia firmele vor fi obligate sa utilizeze case de marcat dotate cu jurnal electronic si conectate la o baza de date a ANAF, anuntata la inceputul lunii, a fost aprobata, marti, de Guvern, in acelasi timp fiind amanata o decizie privind introducerea loteriei fiscale.
"Este vorba de autorizarea caselor de marcat electronice pe grupe de contribuabili si introducerea in sarcina utilizatorilor a obligatiei de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale in vederea transmiterii de date fiscale catre ANAF", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota.
La inceputul lunii decembrie, Ministerul Finantelor a anuntat ca firmele nu isi vor mai putea dota casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hartie pentru pastrarea istoricului de tranzactii, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autoritatii fiscale, fiind insa pastrata rola de hartie pe care va fi tiparit bonul fiscal pentru ...citeste mai departe despre "Firmele, obligate sa aiba case de marcat cu jurnal electronic si legatura ANAF" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Decembrie 2014, ora 17:06
Proprietarii de magazine vor avea costuri mari odata cu trecerea la casele de marcat dotate cu jurnal electronic, daca datele se vor transmite la ANAF in timp real, modulul de comunicatie GPRS dubland costul unei case de marcat, la aproape 300 de euro, potrivit importatorului Danubius Exim.
"Acum este o discutie foarte mare despre modalitatea prin care aceste case de marcat se vor conecta la Fisc, acolo sunt costurile. Exista doua tipuri de conectare la Fisc. Unul ca in Bulgaria sau Serbia, unde exista o conectare permanenta, dar se trimit raportarile la server la doua ore, la trei ore sau o data pe zi, in functie de gradul de risc al sectorului in care activeaza comerciantul.
Altul ca in Ungaria, unde s-a incercat sa fie online 100% casele de marcat si sa se vada in timp real tranzactiile, insa la primele probe, cand au conectat 200 de case de marcat, le-au cazut serverele, pentru ca este un volum imens de date", a declarat pentru MEDIAFAX Ion Radu, directorul de dezvoltare al Danubius Exim, cel mai mare importator si distribuitor de case de marcat din Romania.
El a aratat ca trebuie sa existe totodata un nomenclator pentru produse, insa tinand cont de numarul foarte mare al acestora, ele trebuie standardizate pentru a se putea efectua raportarile. In Ungaria, sistemul a fost testat pentru inceput cu 1.500-2.000 de produse, dupa care au renuntat la nomenclator si au definit clase de produse.
Potrivit unui proiect al Ministerului Finantelor, casele de marcat... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 17:39
Reprezentantii mediului de afaceri au propus, luni, Ministerului Finantelor Publice (MFP) evidentierea accizei pe bonul fiscal, intr-un mod similar taxei pe valoarea adaugata (TVA), dar si amanarea introducerii obligativitatii caselor de marcat cu jurnal electronic, care vor inlocui casele de marcat cu rola de hartie.
In cadrul consultarii publice organizate de MFP pe marginea proiectului de modificare a Codului Fiscal si a celui privind pachetul de masuri anti-evaziune, Romulus Dascalu, reprezentantul unui patronat din industria bauturilor alcoolice, a aratat ca inscrierea accizelor pe bonul fiscal are ca scop combaterea evaziunii pe lantul de distributie a produselor accizabile, cum sunt tigarile, bauturile alcoolice, produsele petroliere si este aplicata de alte state europene, spre exemplu de Ungaria, scrie Agerpes.
Pe de alta parte, votul consultativ al Comisiei de dialog social in privinta proiectului de introducere obligatorie a caselor de marcat cu jurnal electronic a fost unul negativ. Reprezentantii mediului de afaceri au cerut amanarea ordonantei pana cand Fiscul va finaliza sistemul catre va permite conectarea acestor case de marcat la serverul administratiei fiscale si pana la realizarea unui studiu de impact.
Secretarul de stat in MFP Dan Manolescu a precizat ca proiectul are doua etape, prima care prevede introducerea intr-un interval de un an si jumatate a caselor de marcat cu jurnal electronic si o a doua care vizeaza conectarea acestor case la... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 18:00
Firmele din Romania vor trebui sa inlocuiasca, intr-un an si jumatate, casele de marcat fiscale cu role de hartie cu case de marcat cu jurnal electronic, a anuntat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Initiativa face parte dintr-un set de masuri de reducere a evaziunii fiscale pe care il va promova Ministerul Finantelor Publice /MFP/, alaturi de introducerea unei loterii fiscale si de schimbul automat de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala /ANAF/ si banci, potrivit Agerpres.
Romania este singura tara din Europa care inca mai utilizeaza case de marcat cu role de hartie, in timp ce casele de marcat cu jurnal electronic pot fi conectate la un server central, iar MFP poate urmari tranzactiile si poate combate evaziunea pe TVA, a aratat ministrul Finantelor.
In plus, a adaugat Petrescu, masura va duce la reducerea costurilor pe care le au companiile cu depozitarea rolelor de hartie, care trebuie pastrate un numar de ani, costurile fiind de 150 de euro pe an, pe casa de marcat.
Masura va fi implementata pe un orizont de timp de un an si jumatate, firmele mari urmand sa adopte casele de marcat cu jurnal electronic intr-o perioada de timp mai scurta, in timp ce IMM-urile vor avea mai mult timp la dispozitie.
O alta masura din pachetul de masuri antievaziune este introducerea unei loterii fiscale, asa cum s-a intamplat in state precum Slovacia, Malta sau Portugalia, in timp ce in Polonia este in... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 17:40
Toate firmele vor utiliza case de marcat cu jurnal electronic pana la finalul primului semestru din 2014, care vor inlocui actualele case de marcat cu role de hartie, a declarat ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu.
Masura, pe care oficialul MFP o are in vedere pentru combaterea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, va fi adoptata in urmatoarele 2-3 luni si va fi implementata in etape.
In acest an vor avea obligatia sa utilizeze casele de marcat cu jurnal electronic marii contribuabili, intr-o prima etapa, si contribuabilii mijlocii, in etapa a doua, iar IMM-urile vor utiliza noile case de marcat intr-o a treia etapa, cel tarziu in primul semestru din 2014.
Pentru dotarea cu noile echipamente, Fiscul va acorda deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat si pentru programul electronic. Costurile sunt estimate la 40-60 de euro/echipament.
In prezent, unele hypermarket-uri detin astfel de case de marcat, dar acestea vor fi nevoite sa isi actualizeze programul informatic.
"In prezent avem case de marcat cu role de hartie. Este foarte greu, verificarea incrucisata se face intr-o proportie foarte mica a datelor furnizate de casele de marcat cu datele din evidenta contabila. Practic sunt ineficiente actualele case de marcat in a depista si combate evaziunea fiscala. Casele de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate la un server al administratiei fiscale, ca sa putem verifica electronic volumul... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 13:45